Potrawy wielkanocne
Zapraszam po zbiór najlepszych przepisów na różne potrawy wielkanocne. Zupy, sałatki, dania główne, jajka faszerowane, super przekąski i wiele, wiele innych inspiracji.
- blisko 50 różnych przepisów
- dania tradycyjne i nowoczesne
- tylko sprawdzone receptury ze zdjęciami
Potrawy wielkanocne
Tradycyjne potrawy wielkanocne odgrywają ogromną rolę w polskiej kuchni. Od zawsze związane z okresem Świąt Wielkanocnych, te niezwykłe dania to nie tylko doskonały sposób na uczczenie zmartwychwstania Chrystusa. Są one przede wszystkim symbolem pamięci historycznej, jaką doskonale pielęgnuje się w naszym kraju. Dania wielkanocne to ozdoba stołu i domu, a ich widok daje dodatkową energię do wielkanocnego i wiosennego nastroju.
Zupy wielkanocne to jedne z najważniejszych potraw, jakie pojawiają się na wielkanocnym stole. Wybieramy zazwyczaj jedną ulubioną chociaż znam domy, w których zupy są tak lubiane, że pojawia się ich kilka. Zapraszam po najciekawsze i najpopularniejsze przepisy.
Żurek staropolski to bardzo prosta do zrobienia i super pyszna zupa. Przepis zawiera tylko najważniejsze składniki, a żurek gotowany na zakwasie żytnim wychodzi idealny.

Żurek wielkanocny to tradycyjna zupa, którą gotuję na wędzonce i białej kiełbasie. Ten wyjątkowy żurek zabielam odrobiną śmietanki, by był delikatniejszy. Czasem dodaję też łyżkę tartego chrzanu.

Barszcz biały gotowany na domowym zakwasie pszennym z białą kiełbasą i z ziemniakami będzie idealny nie tylko na Wielkanoc. Uwielbiam tę zupę i polecam każdemu.

Zupa chrzanowa to jedna z ciekawszych zup, jakie można ugotować na Wielkanoc i nie tylko. Moja ulubiona wersja to zupa chrzanowa krem z białą kiełbasą i jajkiem na twardo.

Zobacz też inne przepisy na zupy, które można ugotować na Wielkanoc: żurek benedyktyński, barszcz biały bez zakwasu, krem z białych warzyw, rosół, zupa szczawiowa, zupa chrzanowa na zakwasie.
Pasztety i mięsa pieczone są ważnym elementem, który musi pojawić się na stole wielkanocnym. Podajemy je na ciepło lub na zimno, do pieczywa i jako przekąska towarzysząca innym potrawom.
Pasztet wielkanocny to wspaniałe danie na Święta i nie tylko. Piekę go z kilku rodzajów mięsa z warzywami oraz z podstawowymi przyprawami. Jest przepyszny, polecam!

Karkówka pieczona w całości to świetny pomysł nie tylko na pyszny obiad, ale i na domową wędlinę na kanapki. Przepis jest bardzo prosty, a karczek z rękawa wychodzi soczysty i aromatyczny.

Pieczeń rzymska faszerowana gotowanym na twardo jajkiem jest bardzo prostym do zrobienia daniem. Zazwyczaj pieczeń rzymską z jajkiem podaje się właśnie na Wielkanoc.

Schab pieczony - soczysty, idealnie dopieczony i przyprawiony. Możesz go upiec w rękawie lub bez. To numer jeden na obiad na ciepło oraz na kanapki.

A oto lista przepisów z udziałem mięsa, jakie najczęściej szykuję na Wielkanoc: schab gotowany, udziec z indyka pieczony, boczek pieczony, pasztet z królika, pasztet drobiowy, kiełbasa pieczona z fasolą,
Dania na ciepło i zimne przekąski - mam kilka ciekawych propozycji, które sprawdziły mi się świetnie i chciałabym je Wam pokazać.
Biała kiełbasa pieczona z dużą ilością przepysznej cebuli, to danie idealne na wielkanocny obiad i nie tylko. Zobacz koniecznie ten super prosty i sprawdzony przepis.

Polędwiczki w sosie chrzanowym to pyszna i szybka propozycja na obiad. Przepis polecam nie tylko na Wielkanoc, ale i na co dzień. Wspaniale smakują z ziemniakami tłuczonymi.

Kaczka pieczona z jabłkami, to świetny pomysł na wyjątkowy obiad dla całej rodziny. Przepis na kaczkę faszerowaną pieczoną w całości będzie idealny na każde Święta.

Schab w galarecie, to bardzo ciekawa propozycja na pyszne podanie upieczonego wcześniej schabu środkowego. Zapraszam po mój ulubiony przepis oraz po garść porad.

Łosoś w sosie koperkowym to danie super pyszne, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Zapraszam po mój ulubiony przepis na delikatny sos koperkowy i smażonego łososia.

Galaretka drobiowa z dodatkiem kolorowych warzyw, to jedna z ciekawszych przystawek, która wyróżnia się na stole. To przepis idealny na każde Święta.

Roladki z szynki konserwowej z farszem z kremowego serka lub też nadzieniem z pasty jajecznej, to świetna propozycja na pyszną i super szybką do zrobienia przekąskę.

Sałatki wielkanocne to zdrowa i kolorowa ozdoba świątecznego stołu. Są pyszne, piękne i bardzo wiosenne. Zawierają zazwyczaj jajka na twardo oraz dużo warzyw.
Sałatka z jajek, to moja propozycja na pyszną sałatkę z jajkami na twardo w roli głównej. Przepis jest super prosty, a sama sałatka z jajkami pyszna i szybka do zrobienia.

Sałatka jarzynowa to mój ukochany, tradycyjny przepis, którym dzielę się z Tobą z największą przyjemnością. To kultowe danie w moim domu. Robię ją na wszystkie Święta!

Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą będzie idealna nie tylko na kolację. Możesz ją zrobić na obiad, jako sałatkę na przyjęcie, czy na Wielkanoc z jakiem na twardo.

Sałatka warstwowa z tuńczykiem to świetna propozycja na prostą, pyszną i pięknie prezentującą się sałatkę. Przepis ten sprawdzi się nawet na Święta i ważne przyjęcia.

Zobacz też inne sałatki, które z powodzenie możesz zrobić na Wielkanoc: sałatka wiosenna, sałatka z rzodkiewki, sałatka z pora i jajek, warstwowa sałatka na Wielkanoc, sałatka z pieczarkami, sałatka z szynką..
Jajka faszerowane najróżniejszymi pastami, to kolejny "must-have" na wielkanocnym stole. Od najprostszych z samym majonezem, po te bardziej wyszukane. Poniżej moje ulubione przepisy.
Jajka faszerowane pieczarkami mają idealny farsz z dodatkiem papryki czerwonej i majonezu. Są tak pyszne, że znikają z talerza w kilka minut. Jajka polecam szczególnie na Wielkanoc.

Jajka faszerowane makrelą to kolejna, rewelacyjna proporcja na pyszne, faszerowane jajka. Przepis sprawdzi się świetnie i na wielkanocnym stole i na każdym przyjęciu.

Jajka faszerowane szynką to jedna z lepszych propozycji na szybką przekąskę np. na Wielkanoc. Przepis jest niezwykle prosty, a same jajka smakują i wyglądają wspaniale.

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami to bardzo prosta, pyszna i szybka do zrobienia przekąska, którą przygotujesz na wiele okazji. To przepis, który sprawdzi się właśnie na Wielkanoc.

Jeśli szukasz kolejnych inspiracji to zobacz przepisy na: jajka faszerowane tuńczykiem, jajka faszerowane łososiem, jajka w majonezie..
Efektowne dania wielkanocne pojawiły się stosunkowo niedawno. Nie wypierają tradycyjnych dań, za to pięknie uzupełniają i urozmaicają Święta. Jednym z ciekawszych przepisów jest rolada szpinakowa, którą szykuję również na Wigilię.

Na Wielkanoc pieczemy również ciasta, mazurki i serniki. Zapraszam po zbiór najważniejszych przepisów na ciasta na Wielkanoc.

Świąteczny stół bez pieczywa nie ma racji bytu. Na moim Blogu Kulinarnym każdy znajdzie przepis dla siebie. Od prostych chlebów na drożdżach, po pieczywo bezglutenowe. Szczególnie polecam wspaniały przepis na domowy chleb na zakwasie.

Do dań mięsnych i jajek podajemy również najróżniejsze słoikowe przetwory takie jak ogórki kiszone, konserwowe, czy marynowane. Te przepisy również u mnie znajdziesz. To czego nie może zabraknąć, to też domowa ćwikła z chrzanem. Zobacz jak ja ją robię.

Najważniejszy jednak na wielkanocnym stole jest poświęcony koszyczek wielkanocny, w którym powinny się znajdować: chleb, jajko na twardo, sól i pieprz, wędlina np. podsuszana kiełbasa, chrzan i ciasto np. baranek wielkanocny drożdżowy.
Wspaniałych i pogodnych Świąt Wielkanocnych.