Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Potrawy wielkanocne

Potrawy wielkanocne

Zapraszam po zbiór najlepszych przepisów na różne potrawy wielkanocne. Zupy, sałatki, dania główne, jajka faszerowane, super przekąski i wiele, wiele innych inspiracji. 

- blisko 50 różnych przepisów
- dania tradycyjne i nowoczesne
- tylko sprawdzone receptury ze zdjęciami

Potrawy wielkanocne

Tradycyjne potrawy wielkanocne odgrywają ogromną rolę w polskiej kuchni. Od zawsze związane z okresem Świąt Wielkanocnych, te niezwykłe dania to nie tylko doskonały sposób na uczczenie zmartwychwstania Chrystusa. Są one przede wszystkim symbolem pamięci historycznej, jaką doskonale pielęgnuje się w naszym kraju. Dania wielkanocne to ozdoba stołu i domu, a ich widok daje dodatkową energię do wielkanocnego i wiosennego nastroju.

Zupy wielkanocne to jedne z najważniejszych potraw, jakie pojawiają się na wielkanocnym stole. Wybieramy zazwyczaj jedną ulubioną chociaż znam domy, w których zupy są tak lubiane, że pojawia się ich kilka. Zapraszam po najciekawsze i najpopularniejsze przepisy.

Żurek staropolski to bardzo prosta do zrobienia i super pyszna zupa. Przepis zawiera tylko najważniejsze składniki, a żurek gotowany na zakwasie żytnim wychodzi idealny.

Potrawy wielkanocne, 1

Żurek wielkanocny to tradycyjna zupa, którą gotuję na wędzonce i białej kiełbasie. Ten wyjątkowy żurek zabielam odrobiną śmietanki, by był delikatniejszy. Czasem dodaję też łyżkę tartego chrzanu.
Potrawy wielkanocne, 2

Barszcz biały gotowany na domowym zakwasie pszennym z białą kiełbasą i z ziemniakami będzie idealny nie tylko na Wielkanoc. Uwielbiam tę zupę i polecam każdemu. 
Potrawy wielkanocne, 3

Zupa chrzanowa to jedna z ciekawszych zup, jakie można ugotować na Wielkanoc i nie tylko. Moja ulubiona wersja to zupa chrzanowa krem z białą kiełbasą i jajkiem na twardo.
Potrawy wielkanocne, 4

Zobacz też inne przepisy na zupy, które można ugotować na Wielkanoc: żurek benedyktyński, barszcz biały bez zakwasu, krem z białych warzyw, rosół, zupa szczawiowa, zupa chrzanowa na zakwasie

Pasztety i mięsa pieczone są ważnym elementem, który musi pojawić się na stole wielkanocnym. Podajemy je na ciepło lub na zimno, do pieczywa i jako przekąska towarzysząca innym potrawom.

Pasztet wielkanocny to wspaniałe danie na Święta i nie tylko. Piekę go z kilku rodzajów mięsa z warzywami oraz z podstawowymi przyprawami. Jest przepyszny, polecam!

Potrawy wielkanocne, 5

Karkówka pieczona w całości to świetny pomysł nie tylko na pyszny obiad, ale i na domową wędlinę na kanapki. Przepis jest bardzo prosty, a karczek z rękawa wychodzi soczysty i aromatyczny.
Potrawy wielkanocne, 6

Pieczeń rzymska faszerowana gotowanym na twardo jajkiem jest bardzo prostym do zrobienia daniem. Zazwyczaj pieczeń rzymską z jajkiem podaje się właśnie na Wielkanoc.
Potrawy wielkanocne, 7

Schab pieczony - soczysty, idealnie dopieczony i przyprawiony. Możesz go upiec w rękawie lub bez. To numer jeden na obiad na ciepło oraz na kanapki.
Potrawy wielkanocne, 8

A oto lista przepisów z udziałem mięsa, jakie najczęściej szykuję na Wielkanoc: schab gotowany, udziec z indyka pieczony, boczek pieczony, pasztet z królika, pasztet drobiowy, kiełbasa pieczona z fasolą

Dania na ciepło i zimne przekąski - mam kilka ciekawych propozycji, które sprawdziły mi się świetnie i chciałabym je Wam pokazać.

Biała kiełbasa pieczona z dużą ilością przepysznej cebuli, to danie idealne na wielkanocny obiad i nie tylko. Zobacz koniecznie ten super prosty i sprawdzony przepis.

Potrawy wielkanocne, 9

Polędwiczki w sosie chrzanowym to pyszna i szybka propozycja na obiad. Przepis polecam nie tylko na Wielkanoc, ale i na co dzień. Wspaniale smakują z ziemniakami tłuczonymi.
Potrawy wielkanocne, 10

Kaczka pieczona z jabłkami, to świetny pomysł na wyjątkowy obiad dla całej rodziny. Przepis na kaczkę faszerowaną pieczoną w całości będzie idealny na każde Święta.  
Potrawy wielkanocne, 11

Schab w galarecie, to bardzo ciekawa propozycja na pyszne podanie upieczonego wcześniej schabu środkowego. Zapraszam po mój ulubiony przepis oraz po garść porad.
Potrawy wielkanocne, 12

Łosoś w sosie koperkowym to danie super pyszne, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Zapraszam po mój ulubiony przepis na delikatny sos koperkowy i smażonego łososia.
Potrawy wielkanocne, 13

Galaretka drobiowa z dodatkiem kolorowych warzyw, to jedna z ciekawszych przystawek, która wyróżnia się na stole. To przepis idealny na każde Święta.
Potrawy wielkanocne, 14

Roladki z szynki konserwowej z farszem z kremowego serka lub też nadzieniem z pasty jajecznej, to świetna propozycja na pyszną i super szybką do zrobienia przekąskę.
Potrawy wielkanocne, 15

Sałatki wielkanocne to zdrowa i kolorowa ozdoba świątecznego stołu. Są pyszne, piękne i bardzo wiosenne. Zawierają zazwyczaj jajka na twardo oraz dużo warzyw. 

Sałatka z jajek, to moja propozycja na pyszną sałatkę z jajkami na twardo w roli głównej. Przepis jest super prosty, a sama sałatka z jajkami pyszna i szybka do zrobienia.

Potrawy wielkanocne, 16

Sałatka jarzynowa to mój ukochany, tradycyjny przepis, którym dzielę się z Tobą z największą przyjemnością. To kultowe danie w moim domu. Robię ją na wszystkie Święta!
Potrawy wielkanocne, 17

Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą będzie idealna nie tylko na kolację. Możesz ją zrobić na obiad, jako sałatkę na przyjęcie, czy na Wielkanoc z jakiem na twardo.
Potrawy wielkanocne, 18

Sałatka warstwowa z tuńczykiem to świetna propozycja na prostą, pyszną i pięknie prezentującą się sałatkę. Przepis ten sprawdzi się nawet na Święta i ważne przyjęcia.
Potrawy wielkanocne, 19

Zobacz też inne sałatki, które z powodzenie możesz zrobić na Wielkanoc: sałatka wiosenna, sałatka z rzodkiewki, sałatka z pora i jajek, warstwowa sałatka na Wielkanoc, sałatka z pieczarkami, sałatka z szynką.. 

Jajka faszerowane najróżniejszymi pastami, to kolejny "must-have" na wielkanocnym stole. Od najprostszych z samym majonezem, po te bardziej wyszukane. Poniżej moje ulubione przepisy. 

Jajka faszerowane pieczarkami mają idealny farsz z dodatkiem papryki czerwonej i majonezu. Są tak pyszne, że znikają z talerza w kilka minut. Jajka polecam szczególnie na Wielkanoc.

Potrawy wielkanocne, 20

Jajka faszerowane makrelą to kolejna, rewelacyjna proporcja na pyszne, faszerowane jajka. Przepis sprawdzi się świetnie i na wielkanocnym stole i na każdym przyjęciu. 
Potrawy wielkanocne, 21

Jajka faszerowane szynką to jedna z lepszych propozycji na szybką przekąskę np. na Wielkanoc. Przepis jest niezwykle prosty, a same jajka smakują i wyglądają wspaniale.
Potrawy wielkanocne, 22

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami to bardzo prosta, pyszna i szybka do zrobienia przekąska, którą przygotujesz na wiele okazji. To przepis, który sprawdzi się właśnie na Wielkanoc.
Potrawy wielkanocne, 23

Jeśli szukasz kolejnych inspiracji to zobacz przepisy na: jajka faszerowane tuńczykiem, jajka faszerowane łososiem, jajka w majonezie.. 

Efektowne dania wielkanocne pojawiły się stosunkowo niedawno. Nie wypierają tradycyjnych dań, za to pięknie uzupełniają i urozmaicają Święta. Jednym z ciekawszych przepisów jest rolada szpinakowa, którą szykuję również na Wigilię.

Potrawy wielkanocne, 24

Na Wielkanoc pieczemy również ciasta, mazurki i serniki. Zapraszam po zbiór najważniejszych przepisów na ciasta na Wielkanoc.
Potrawy wielkanocne, 25

Świąteczny stół bez pieczywa nie ma racji bytu. Na moim Blogu Kulinarnym każdy znajdzie przepis dla siebie. Od prostych chlebów na drożdżach, po pieczywo bezglutenowe. Szczególnie polecam wspaniały przepis na domowy chleb na zakwasie.
Potrawy wielkanocne, 26

Do dań mięsnych i jajek podajemy również najróżniejsze słoikowe przetwory takie jak ogórki kiszone, konserwowe, czy marynowane. Te przepisy również u mnie znajdziesz. To czego nie może zabraknąć, to też domowa ćwikła z chrzanem. Zobacz jak ja ją robię.
Potrawy wielkanocne, 27

Najważniejszy jednak na wielkanocnym stole jest poświęcony koszyczek wielkanocny, w którym powinny się znajdować: chleb, jajko na twardo, sól i pieprz, wędlina np. podsuszana kiełbasa, chrzan i ciasto np. baranek wielkanocny drożdżowy. 
Wspaniałych i pogodnych Świąt Wielkanocnych.  
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Potrawy wielkanocne

Kuchnia polska jest dobrze znana ze swoich tradycyjnych potraw wielkanocnych. To, co uważane jest za najbardziej typowe, to zdecydowanie jajka, szynki i chleb. Jajka to idealny symbol nadziei na święta, dlatego też w wielu polskich społecznościach są one malowane na czerwono, oznaczając w ten sposób Zmartwychwstanie Chrystusa. Szynki są także jednym z symboli świątecznych, zazwyczaj wymieniane jako mięso wielkanocne, aby napełnić stół pomysłami. Chleb jest reprezentowany przez niezliczone regionalne i tradycyjne zwyczaje. Każdy z tych składników tworzy cudowne, wyborne aromaty, które pozostają w pamięci na całe życie. Te potrawy na Wielkanoc stają się częścią polskiej tradycji i rodzinnego rytuału, a także jednego z najważniejszych czasów w całym Roku Prawosławnym. Czy istnieje tylko jedno, najważniejsze danie na Wielkanoc? Oczywiście, że nie. Jako pierwsza do głowy przychodzi mi zupa na zakwasie, ale tylko dlatego, że akurat mam ma nią wielką ochotę. Jak można bowiem wybrać między żurkiem, a barszczem białym, kiedy te zupy są tak samo pyszne. Wielkanocne śniadanie w Polsce jest podawane w niedzielę po Zmartwychwstaniu Pańskim, lub w poniedziałek, czyli w drugi dzień Świąt Wielkanocnych. Tradycyjne polskie śniadanie wielkanocne powinno składać się z różnego rodzaju potraw, takich jak jajka faszerowane, kiełbasa z chrzanem, barszcz biały, czy mazurek. To dość smaczne i sycące śniadanie łączy w sobie tradycyjne dania, których wygląd i smak mają symbolizować powrót do dawnej tradycji świątecznego śniadania oraz dbałość o to, aby jedzenie, które podajemy, było zdrowe i świeże. Na stół powinny znaleźć się także bochenek chleba i masło, kołacz wielkanocny, przedświąteczne sery oraz wędliny. Oczywiście nie zabraknie również świątecznych słodkości, czyli pysznych mazurków, babek, makowców czy drożdżowych babeczek. Śniadanie to zwykle zaczyna się od składania sobie świątecznych życzeń oraz spożyciem święconego jajka, co ma oznaczać powitanie wiosny, a także pokój i dobro.

Dania wielkanocne

Jeśli chodzi o pyszne potrawy wielkanocne, to mogą to być oczywiście i powinny na naszym stole znaleźć się głównie tradycyjne dania wielkanocne. Bardzo ciekawie jest spotkać się przy rodzinnym stole z osobami, które pochodzą z różnych regionów Polski. Bowiem potrawy wielkanocne tradycyjne w jednym domu są inne, niż w drugim. Oczywiście kiełbasa zwykła oraz biała jest podawana na równe sposoby w całym kraju. Karpaty znane są z takiego dania jak Krupnioki, czyli trochę inna odmiana kaszanki. Sama nie piekę ziemniaczanej babki na Wielkanoc, jednak znam takie domy, w których nie może jej zabraknąć. Najlepsze są potrawy wielkanocne przepisy ze zdjęciami. Może wówczas już po samym zdjęciu wstępnie zdecydować, czy te świąteczne potrawy wielkanocne będą idealne na naszym stole. Na co dzień zjadamy dość lekkie śniadanie. W Święta jednak dania wielkanocne śniadanie jest bardziej urozmaicone i zawiera szeroki wachlarz przekąsek mięsnych oraz jajecznych. Na potrawy wielkanocne przepisy są naprawdę rozmaite i z całą pewnością każdy, na świątecznym stole, znajdzie coś dla siebie. Na potrawy wielkanocne przepisy kuchenne prześcigają się z nowymi pomysłami, zatem przepisy na potrawy wielkanocne zaskakują każdego roku. Nie istnieje u mnie jeden przepis na potrawy wielkanocne. Każdego roku sama wymyślam coś nowego, ciekawego i pysznego. Staram się też, by świąteczne potrawy Wielkanoc były jednak nieco inne niż te codzienne. Ważne jest dla mnie to by hasło: dania Wielkanoc było wyjątkowe i kojarzyło się z potrawami, na które się czeka i nie jada się ich za często w ciągu roku. Potrawy wielkanocne powinny być wyjątkowe również dlatego, że podajemy je z większą niż zawsze starannością. Półmiski przybieramy warzywami oraz rozmaitymi kiełkami, czy też natką pietruszki oraz szczypiorkiem. 

Potrawy na Wielkanoc

Bardzo modne w ostatnim  czasie stało się to, by potrawy na wielkanocnym stole to nie były tylko tradycyjne potrawy wielkanocne. Coraz częściej szukamy czegoś nowego, by urozmaicić stół na Wielkanoc oraz, by wprowadzić nieco nowoczesności. Pyszne, piękne i efektowne dania wielkanocne szykujemy zazwyczaj wtedy, gdy przychodzimy do kogoś innego na Święta. Staramy się wówczas przynieść ze sobą danie, które zrobi wrażenie nie tylko na Gospodarzach, ale i na innych gościach. Na dania wielkanocne tradycyjne przepisy oczywiście też zawsze jest miejsce na stole. Moda na nietypowe potrawy wielkanocne nie jest zła i sama bardzo lubię przygotować coś ciekawszego. Dzieje się tak też dlatego, że potrawy na wielkanocny stół mogą się składać ze składników, które kiedyś były niedostępne w naszych sklepach. Zatem potrawy wielkanocne w Polsce nie tle, co się zmieniły, co się mocno poszerzyły. Jeśli ktoś zapyta się jakie potrawy na Wielkanoc powinno się przygotować, to będzie to długa lista i warto podzielić dania wielkanocne na kategorie. Na początek zawsze dania wielkanocne tradycyjne, czyli zupy, sałatki, jajka faszerowane, pieczone mięsa i pasztety. Zazwyczaj są to tanie potrawy wielkanocne, ale nie zawsze. Kiedyś pieczona kaczka należała do tych tańszych dań, a teraz jest potrawą dość drogą do przygotowania. Zapraszam zatem po mój, posegregowany na różne kategorie, zbiór najlepszych i najważniejszych dla mnie przepisów na potrawy wielkanocne podawane w Polsce.