Jajka faszerowane wielkanocne

Jajka faszerowane wielkanocne

Potrawy wielkanocne w Polsce są pyszne. Uwielbiam babki i mazurki. Zawsze jednak robię też jajka faszerowane wielkanocne. Tym razem są to jajka faszerowane łososiem i żółtkiem z dodatkiem najlepszego majonezu.

Uwielbiam robić jajka faszerowane. Tutaj nic się nie zmarnuje. Kawałki białek i żółtek zawszę lądują w paście, którą faszeruję ugotowane na twardo jajka. Oprócz dobrego majonezu, do jajek faszerowanych obowiązkowo musi być też zielenina.. szczypiorek, natka pietruszki czy też rzeżucha. 

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 10 minut
Ilość porcji: 5 jajek faszerowanych

Kaloryczność kcal: 229 w 1 jajku faszerowanym

Składniki:

Aby zrobić jajka faszerowane należy w pierwszej kolejności prawidłowo ugotować jajka. Do jajek faszerowanych wybieram duże jajka od szczęśliwej kurki. Duże jajka gotuję zazwyczaj 9-10 minut, nie dłużej. Koniecznie zobacz jak ugotować jajka na twardo. Polecam zawsze ugotować o 2 jajka więcej niż planujesz podać do faszerowania. Może się bowiem zdarzyć, że jajko nie obierze się ładnie lub pęknie w trakcie gotowania. 

Ugotowane i obrane jajka trzeba przygotować do faszerowania. Z jednego końca jajka odetnij kawałek białka, by jajko mogło swobodnie stać. 
Jajka faszerowane wielkanocne, 1

Odetnij też górę - trochę wyżej niż w połowie jajka. 
Jajka faszerowane wielkanocne, 2

Małą łyżeczką wydrąż całe żółtko. W ten sposób przygotuj wszystkie jajka. 
Jajka faszerowane wielkanocne, 3

Kawałki białka i żółtka umieść w małym naczyniu. Dodaj też 3 łyżki Majonezu Kieleckiego, połowę porcji łososia wędzonego i szczyptę pieprzu. 
Jajka faszerowane wielkanocne, 4

Całość zmiksuj na gładką pastę. Ja używam do tego ręcznego blendera. Pastę odłóż do lodówki. Lekko schłodzoną pastą łatwiej faszeruje się jajka. 
Jajka faszerowane wielkanocne, 5

Połowę łososia wędzonego potnij w paski. Każdy pasek zwiń w kwiatuszek. 
Jajka faszerowane wielkanocne, 6

Przygotowane do faszerowania jajka umieść w naczyniu, w którym będą podawane. Każde jajko wypełnij pastą. Możesz to zrobić małą łyżką lub przełożyć pastę do rękawa cukierniczego z większym otworem, lub z tylką z ząbkami. Na paście ułóż kwiatki z łososia. Całość posyp siekanym szczypiorkiem i oprósz pieprzem.

Jajka możesz podawać od razu, lub po schłodzeniu w lodówce. 
Jajka faszerowane wielkanocne, 7

Wiele dań wielkanocnych zawiera majonez. Dodaje się go do sałatek, jajek faszerowanych a nawet do babki drożdżowej. Tym razem zdecydowałam się użyć majonezu produkowanego w Polsce.

Majonez Kielecki znam od dziecka. To kultowa marka majonezu, który na rynku jest już od 1959 roku. Majonez jest kremowy i ma wyraźny smak.. Wiecie, że jego receptura stała się podstawą do opracowania Polskiej Normy majonezu!? Majonez Kielecki nie zawiera w składzie konserwantów. Dlatego też data jego przydatności to tylko 3 miesiące. Ja stawiam więc na Polską markę, jakość i najlepszy skład. 
Jajka faszerowane wielkanocne, 8

Jajka faszerowane wielkanocne, 9

Wpis zawiera lokowanie produktu.
Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (55 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Jajka faszerowane łososiem

Jajka faszerowane to jedno z podstawowych dań jakie serwuje się na Wielkanoc. Tradycyjne śniadanie wielkanocne nie obędzie się bez jajka faszerowanego żółtkiem i majonezem. Zdrowe jajka faszerowane polecam szykować z dodatkiem najwyższej jakości składników. Wybierz więc jajka od szczęśliwych kurek i najwyższej jakości majonez. Potrawy wielkanocne w Polsce są niezwykle pyszne!

Co podać na śniadanie wielkanocne

Tradycyjne i sprawdzone przepisy na Wielkanoc, a szczególnie na śniadanie wielkanocne opierają się na jajkach. Na śniadanie wielkanocne można podać jajka faszerowane, sałatki warzywne z jajkami, białą podsmażaną kiełbasę, czy też pasztet drobiowy z warzywami. Oczywiście pyszny będzie również żurek i cudowne ciasta. Będą to wielkanocne babki i mazurki. Zapraszam po więcej inspiracji i przepisów na dania wielkanocne. Zobacz też przepis na jajka faszerowane pieczarkami. Przepisy kulinarne czekają na Ciebie. I jeszcze jeden ważny przepis. Sos tatarski to jeden z lepszych sosów na zimno, jaki możesz dodać do jajek ugotowanych na twardo oraz na talerz z szynkami i krojonymi mięsami.