Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Kaczka pieczona

Kaczka pieczona

Kaczka pieczona z jabłkami, to świetny pomysł na wyjątkowy obiad dla całej rodziny. Przepis na kaczkę faszerowaną pieczoną w całości będzie idealny na każde Święta.  

Czas przygotowania: 30 minut
Czas marynowania minimum: 2 godziny
Czas pieczenia: 3 godziny 30 minut
Liczba porcji: 1 kaczka - minimum 4 porcje

Kaloryczność kcal: 250 w 100 g [ więcej ]
Dieta: bezglutenowa

Składniki [ więcej ]

  • 1 kaczka o wadze około 2400 g - świeża lub mrożona
  • 2 małe jabłka - u mnie odmiana Jonagored - do 300 g łącznie
  • mała garść suszonej żurawiny - około 40 g
  • 20 g masła zwykłego lub klarowanego - około 2 łyżki
  • przyprawy i zioła: 2 płaskie łyżki majeranku; dwie gałązki rozmarynu lub łyżeczka suszonego; 1 płaska łyżka soli; 1 płaska łyżeczka pieprzu; 1/3 łyżeczki ostrej papryki

Kaczka z jabłkami

Z podanej ilości składników otrzymasz całą kaczkę pieczoną z farszem z jabłek i żurawiny. Będą to cztery duże lub sześć mniejszych porcji. Przed szykowaniem przepisu zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. 

Kaczka pieczona, 1
Krok 1: Obłóż kaczkę przyprawami

Kaczkę świeżą wystarczy obłożyć z obu stron mieszanką przypraw: 2 płaskie łyżki majeranku; dwie gałązki rozmarynu lub łyżeczka suszonego; 1 płaska łyżka soli; 1 płaska łyżeczka pieprzu; 1/3 łyżeczki ostrej papryki. Kaczkę mrożoną należy najpierw naturalnie rozmrozić, i dopiero obłożyć przyprawami. Tak przygotowaną kaczkę zawiń w przezroczystą folię spożywczą i odłóż do lodówki na minimum dwie godziny, a najlepiej na całą noc. Kaczka może tak leżakować w lodówce nawet do 24 godzin.

Porada: Jeśli masz mniejszą (około 2 kg) lub większą (około 2,6 kg) kaczkę, to nic nie zmieniasz. Dajesz tyle samo przypraw. 

Obłóż kaczkę przyprawami

Krok 2: Przygotuj owoce

Kaczkę obłożoną ziołami wyjmujesz z lodówki na minimum godzinę przed pieczeniem. Mięso powinno osiągnąć temperaturę pomieszczenia. 
Jabłka obierz i pokrój w ćwiartki (mogą być też mniejsze kawałki). W misce umieść też garść żurawiny oraz ewentualnie 2-3 gałązki świeżego rozmarynu (jeśli go masz). 

Porada: Żurawinę suszoną można zastąpić rozmrożoną lub świeżą czerwoną porzeczką lub malinami. 

Przygotuj owoce

Krok 3: Faszeruj kaczkę

Jabłkami i żurawiną wypełnij środek kaczki. Przy pomocy wykałaczek "zamknij" otwór. Dodatkowo możesz też związać nogi kaczki przy pomocy sznurka wędliniarskiego. Nie jest to jednak konieczne. Jeśli kaczka spędziła w przyprawach przynajmniej 12 godzin, to ich nadmiar możesz zdjąć. 

Faszeruj kaczkę

Krok 4: Upiecz kaczkę

Zacznij nagrzewać piekarnik. Ustaw 220 stopni z opcją pieczenia góra/dół lub 200-210 stopni z funkcją termoobiegu. Uwaga - jeśli Twój piekarnik mocno grzeje, ma małą komorę lub jest gazowy, to koniecznie obserwuj kaczkę w piecu i w razie czego zredukuj moc palnika!
Kaczkę umieść w naczyniu żaroodpornym, w którym będzie się ona bez problemu mieścić (grzbietem do góry). Jeśli masz formę do pieczenia z kratką to warto jej użyć. Masło roztop i polej nim kaczkę. 

Formę/brytfankę umieść na takim poziomie piekarnika, by góra kaczki znajdowała się mniej więcej na środku komory. Formę przykryj przykrywką lub szczelnie folią aluminiową i piecz tak kaczkę przez godzinę. Po tym czasie ostrożnie wyjmij naczynie z piekarnika i przekręć kaczkę na druga stronę. Jeśli nogi były związywane, to możesz teraz usunąć sznurek. Formę ponownie przykryj i odstaw do piekarnika. Piecz całość dalej przed dwie godziny, w tej samej temperaturze. 

Następnie zdejmij przykrywkę/folię i piecz kaczkę przez ostatnie 30 minut. Przez ten czas powinna się ładnie zarumienić. W trakcie dopiekania można polewać ją od góry zebranym na dnie naczynia sosem. 

Porada: Jeśli kaczkę pieczesz na dodatkowej kratce i nie dotyka ona całą powierzchnią naczynia do zapiekania, to możesz zrezygnować z przekręcania jej w trakcie pieczenia i od początku piec ją grzbietem do dołu.  

Upiecz kaczkę

Upieczoną kaczkę dziel na porcje i podawaj od razu. Bardzo dobrze smakuje podana z żurawiną ze słoika lub tez konfiturą malinową, czy z dżemem z czerwonej lub czarnej porzeczki. Do kaczki pasuje też chrzan ze śmietaną i puree ziemniaczane. Pieczona kaczka świetnie komponuje się również z czerwoną kapustą, czy buraczkami zasmażanymi. Sama podałam ją ostatnio z ziemniakami i surówką z marchewki. Oprócz ziemniaków możesz ją podać z kluskami śląskimi, kopytkami, czy też szarymi kluskami. 

Kaczka pieczona, 6

Kaczka pieczona, 7

Jeśli kaczka nie zostanie zjedzona w całości w dniu pieczenia, to polecam obrać ją z całego mięsa. Mięso z apetyczną skórką umieść w szklanym naczyniu. Możesz je ponownie podgrzać np. na patelni i zrobić z niego sałatkę - sałatka z kaczką i truskawkami. Będzie pyszna na kanapki i do wrapów. 
Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (665 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Kaczka pieczona

Pamiętam, że moja pierwsza kaczka pieczona faszerowana to była kaczka pieczona na Wielkanoc. Była to zdecydowanie kaczka pieczona przepis babci, jednak nie pamiętam już dokładnie proporcji przypraw. Z całą pewnością dawałam dużo majeranku, a do środka jabłka. Pieczenie całej kaczki na Wielkanoc nie jest typowym i tradycyjnym daniem świątecznym w Polsce. W polskiej kuchni Wielkanoc to czas, gdy na stołach królują potrawy takie jak żurek, barszcz biały, kiełbasa, jajka faszerowane czy sałatka jarzynowa. Jednakże pieczenie kaczki nie jest obce polskiej kuchni, a jej różne odsłony można spotkać na rodzimych stołach, szczególnie na Słowacji i na południu Polski. Zazwyczaj kaczka pieczona w Polsce jest podawana z boczkiem, kiełbasą oraz kaszą lub kluskami śląskimi. Dzięki soczystemu mięsu oraz chrupiącej skórce potrawa ta zyskuje na popularności na różne uroczystości i rodzinne spotkania. Chociaż nie ma reguły mówiącej o tym, że pieczona kaczka jest daniem zakazanym na Wielkanoc, nie jest to jednak typowe danie spożywane na świąteczne przyjęcia. Jeśli jednak ktoś pragnie uczcić tradycje polskich smaków i przygotować całą kaczkę na Wielkanoc, warto zwrócić uwagę na typowe dla kuchni polskiej dodatki i przyprawy, takie jak: suszone śliwki, jabłka, żurawina czy majeranek. Dodatkowo, warto wiedzieć, że pieczona kaczka świetnie komponuje się z czerwoną kapustą czy buraczkami zasmażanymi. Kaczka pieczona w całości wygląda i smakuje rewelacyjnie. Ponieważ kaczka pieczona w piekarniku w całości to danie dość duże, dlatego też pieczemy je zazwyczaj na rodzinne obiady i uroczystości. Kaczka z jabłkami i majerankiem pachnie i wygląda wspaniale na stole. Jest to typowa kaczka pieczona po polsku, ponieważ faszerujemy ją jabłkami, żurawiną i typowo polskimi przyprawami i ziołami. Taka pieczona kaczka nadziewana może być z powodzeniem podana na obiad na Boże Narodzenie oraz na Wielkanoc. Zobacz też super przepis na Pappardelle z kurczakiem i szpinakiem. Zapraszam też po przepis na pyszny makaron cannelloni z mięsem mielonym, zapiekany pod pomidorami z mozzarellą. Wieprzowina po chińsku to szybkie i pyszne danie, które również bardzo gorąco polecam szykować. Bardzo dobrym wyborem na Święta jest też galaretka wieprzowa bez dodatku żelatyny, czyli domowe zimne nóżki

Kaczka z jabłkami

Kaczka pieczona w całości jest daniem bardzo popularnym w polskiej kuchni. A powodów jest bardzo dużo. Kaczka ma wyjątkowo smakowite i aromatyczne mięso z delikatną nutą słodyczy, co sprawia, że jest lubiana przez wiele osób. Pieczenie kaczki w całości pozwala zachować jej soczystość oraz podkreślić charakterystyczny smak mięsa i tłuszczu. W polskiej kuchni długą tradycję mają dania z dziczyzny, w tym mięso kaczki. Bywała często podawana podczas świąt lub uroczystości rodzinnych, tworząc przyjemne wspomnienia i uczucia przywiązania do tego dania. Zatem na hasło: kaczka pieczona przepis oraz kaczka pieczona przepisy, znajdziesz bardzo dużo pysznych wersji tego dania. Istnieje wiele wariantów kaczki pieczonej w całości, co pozwala na różnorodność smaków i eksperymentowanie. Najbardziej klasyczna wersja z pomarańczami lub jabłkami to tylko początek możliwości. Tradycyjne dodatki jak żurawina, śliwki czy miód sprawiają, że kaczka pieczona nigdy nie nudzi. Super popularna i szykowana przez cały rok jest kaczka pieczona z jablkami. Wersja na kaczkę z pomarańczami to kaczka pieczona głownie na Boże Narodzenie, chociaż kaczka pieczona z jabłkami pojawia się na wszystkie Święta. Pieczona kaczka, podana w całości na stole, to prawdziwy rarytas i ozdoba stołu. Dodatkowo pięknie dekoruje się ją owocami sezonowymi, co tylko potęguje efekt. Kaczka pieczona w całości to danie, które zwykle jest przygotowywane w niedzielę albo na specjalne okazje. Przygotowanie tego dania jest stosunkowo proste, ale wymaga pewnego wysiłku i uwagi, co pozwala spędzić wspólny czas w kuchni z rodziną czy przyjaciółmi, wzmacniając więzi. W Polsce łatwo dostępne są kaczki, nie tylko z hodowli, ale także z dziko żyjących ptaków. Sięga się po nie szczególnie jesienią i zimą, zapewniając ciepłe, sycące i wyjątkowe danie na chłodne dni. Kaczka pieczona z jabłkami przepis wyjątkowy i wart uwagi. Na hasło: przepis kaczka pieczona znajdziesz mnóstwo pysznych inspiracji. Wszystko to sprawia, że kaczka pieczona w całości cieszy się dużą popularnością w polskiej kuchni i jest serwowana z dumą na najważniejszych uroczystościach. Koniecznie sprawdź też jak smakuje kurczak po koreańsku