Kaczka pieczona
Kaczka pieczona z jabłkami, to świetny pomysł na wyjątkowy obiad dla całej rodziny. Przepis na kaczkę faszerowaną pieczoną w całości będzie idealny na każde Święta.
- tradycyjny, sprawdzony przepis
- idealnie soczyste i jednocześnie kruche mięso
- wiele ciekawych porad oraz dokładny opis wykonania
Czas przygotowania: 30 minut
Czas marynowania minimum: 2 godziny
Czas pieczenia: 3 godziny 30 minut
Liczba porcji: 1 kaczka - minimum 4 porcje
Kaloryczność kcal: 250 w 100 g
Dieta: bezglutenowa
- 1 kaczka o wadze około 2400 g - świeża lub mrożona
- 2 małe jabłka - u mnie odmiana Jonagored - do 300 g łącznie
- mała garść suszonej żurawiny - około 40 g
- 20 g masła zwykłego lub klarowanego - około 2 łyżki
- przyprawy i zioła: 2 płaskie łyżki majeranku; dwie gałązki rozmarynu lub łyżeczka suszonego; 1 płaska łyżka soli; 1 płaska łyżeczka pieprzu; 1/3 łyżeczki ostrej papryki
Kaczka z jabłkami
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa/owoce ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz całą kaczkę pieczoną z farszem z jabłek i żurawiny. Będą to cztery duże lub sześć mniejszych porcji. Przed szykowaniem przepisu zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników.

Kaczka pieczona przepis
Kaczkę świeżą wystarczy obłożyć z obu stron mieszanką przypraw: 2 płaskie łyżki majeranku; dwie gałązki rozmarynu lub łyżeczka suszonego; 1 płaska łyżka soli; 1 płaska łyżeczka pieprzu; 1/3 łyżeczki ostrej papryki. Kaczkę mrożoną należy najpierw naturalnie rozmrozić, i dopiero obłożyć przyprawami. Tak przygotowaną kaczkę zawiń w przezroczystą folię spożywczą i odłóż do lodówki na minimum dwie godziny, a najlepiej na całą noc. Kaczka może tak leżakować w lodówce nawet do 24 godzin.
Porada: Jeśli masz mniejszą (około 2 kg) lub większą (około 2,6 kg) kaczkę, to nic nie zmieniasz. Dajesz tyle samo przypraw.

Kaczkę obłożoną ziołami wyjmujesz z lodówki na minimum godzinę przed pieczeniem. Mięso powinno osiągnąć temperaturę pomieszczenia.
Jabłka obierz i pokrój w ćwiartki (mogą być też mniejsze kawałki). W misce umieść też garść żurawiny oraz ewentualnie 2-3 gałązki świeżego rozmarynu (jeśli go masz).
Porada: Żurawinę suszoną można zastąpić rozmrożoną lub świeżą czerwoną porzeczką lub malinami.

Jabłkami i żurawiną wypełnij środek kaczki. Przy pomocy wykałaczek "zamknij" otwór. Dodatkowo możesz też związać nogi kaczki przy pomocy sznurka wędliniarskiego. Nie jest to jednak konieczne. Jeśli kaczka spędziła w przyprawach przynajmniej 12 godzin, to ich nadmiar możesz zdjąć.

Zacznij nagrzewać piekarnik. Ustaw 220 stopni z opcją pieczenia góra/dół lub 210 stopni z funkcją termoobiegu.
Kaczkę umieść w naczyniu żaroodpornym, w którym będzie się ona bez problemu mieścić (grzbietem do góry). Jeśli masz formę do pieczenia z kratką to warto jej użyć. Masło roztop i polej nim kaczkę.
Formę/brytfankę umieść na takim poziomie piekarnika, by góra kaczki znajdowała się mniej więcej na środku komory. Formę przykryj przykrywką lub szczelnie folią aluminiową i piecz tak kaczkę przez godzinę. Po tym czasie ostrożnie wyjmij naczynie z piekarnika i przekręć kaczkę na druga stronę. Jeśli nogi były związywane, to możesz teraz usunąć sznurek. Formę ponownie przykryj i odstaw do piekarnika. Piecz całość dalej przed dwie godziny, w tej samej temperaturze.
Następnie zdejmij przykrywkę/folię i piecz kaczkę przez ostatnie 30 minut. Przez ten czas powinna się ładnie zarumienić. W trakcie dopiekania można polewać ją od góry zebranym na dnie naczynia sosem.
Porada: Jeśli kaczkę pieczesz na dodatkowej kratce i nie dotyka ona całą powierzchnią naczynia do zapiekania, to możesz zrezygnować z przekręcania jej w trakcie pieczenia i od początku piec ją grzbietem do dołu.

Upieczoną kaczkę dziel na porcje i podawaj od razu. Bardzo dobrze smakuje podana z żurawiną ze słoika lub tez konfiturą malinową, czy z dżemem z czerwonej lub czarnej porzeczki. Do kaczki pasuje też chrzan ze śmietaną i puree ziemniaczane. Pieczona kaczka świetnie komponuje się również z czerwoną kapustą, czy buraczkami zasmażanymi. Sama podałam ją ostatnio z ziemniakami i surówką z marchewki. Oprócz ziemniaków możesz ją podać z kluskami śląskimi, kopytkami, czy też szarymi kluskami.


Jeśli kaczka nie zostanie zjedzona w całości w dniu pieczenia, to polecam obrać ją z całego mięsa. Mięso z apetyczną skórką umieść w szklanym naczyniu. Możesz je ponownie podgrzać np. na patelni i zrobić z niego sałatkę - sałatka z kaczką i truskawkami. Będzie pyszna na kanapki i do wrapów.
Smacznego.