Jajka faszerowane makrelą
Jajka faszerowane makrelą to kolejna, rewelacyjna proporcja na pyszna faszerowane jajka. Przepis sprawdzi się świetnie i na wielkanocnym stole i na każdym przyjęciu.
- prosta i pyszna pasta z wędzonej makreli
- dokładny opis ze zdjęciami kroków wykonania
- kilka pomysłów i propozycji na zamienniki składników
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania jajek: 8 minut
Liczba porcji: 16 faszerowanych połówek
Kaloryczność kcal: 90 w 1 faszerowanej połówce
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 8 średniej wielkości jajek ugotowanych na twardo
- 1 duża wędzona makrela - około 340 g
- 80 g dobrego majonezu - około 3 pełne łyżki
- 80 g ogórków kiszonych - dwa małe
- 3 łyżki siekanego szczypiorku lub nieco mniej czerwonej cebuli
- szczypta pieprzu
Jajka faszerowane makrelą
Z podanej ilości składników otrzymasz 16 połówek jajek faszerowanych makrelą. Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Zanim zaczniesz szykować jajka faszerowane wędzoną makrelą, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.
Jajka faszerowane makrelą przepis
Makrelę umieść na desce przy dobrym oświetleniu. Podziel ją na dwie części i usuń ogon i głowę. Zdejmij cały kręgosłup z ościami. Odrywaj kawałki mięsa sprawdzając jednocześnie, czy nie zostały jeszcze małe ości. Oczyszczone kawałki makreli odkładaj na talerz i rozdrabniaj widelcem jeszcze raz przeglądając mięso. Skórkę z ryby wyrzuć razem z ogonem, głową i ościami. Po oczyszczeniu zostało mi około 230 gramów gotowej do użycia ryby.
Do miski z makrelą dodać około 80 gramów ogórków kiszonych pokrojonych w drobną kostkę. Dodaj też 80 gramów ulubionego majonezu. Na koniec dorzuć trzy łyżki siekanego szczypiorku lub nieco mniej obranej i drobno posiekanej czerwonej cebuli. Całość oprósz szczyptą pieprzu.
Porada: Ogórki kiszone można zastąpić ogórkami konserwowymi lub dać 40 gramów ogórków kiszonych i 40 gramów konserwowych. Jeśli nie lubisz ogórków to daj tyle samo drobno siekanych marynowanych pieczarek. Aby nieco odchudzić pastę, część majonezu zastąp śmietaną kwaśną 12 lub 18 %.
Osiem jajek ugotuj na twardo. Aby jajka pięknie obierały się ze skorupek polecam wsypać do wody kilka łyżek soli. Ugotowane jajka zalej w garnku bardzo zimną wodą, a następnie każą sztukę poobijaj, by uszkodzić skorupkę. Po chwili obierz jajka. Po przestudzeniu, jajka przekrój wzdłuż na pół. Połówki białek odłóż na bok, zaś żółtka wkrusz do osobnej miski ze składnikami na pastę.
Używając zwykłego widelca ugnieć i wymieszaj składniki na pastę z makrelą wędzoną. Farsz nie musi być bardzo gładki. Ważniejsze jest to, by równomiernie wymieszać składniki.
Połówki jajek wypełnij pastą i umieść na talerzu. Jajka faszerowane makrelą warto udekorować przed podaniem siekanymi ziołami. Świetnie sprawdzi się koperek, szczypiorek, natka pietruszki oraz rzeżucha. Przygotowane dzień przed podaniem, trzymamy je w lodówce.
Smacznego.