Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Jajka faszerowane makrelą

Jajka faszerowane makrelą

Jajka faszerowane makrelą to kolejna, rewelacyjna proporcja na pyszna faszerowane jajka. Przepis sprawdzi się świetnie i na wielkanocnym stole i na każdym przyjęciu. 

- prosta i pyszna pasta z wędzonej makreli
- dokładny opis ze zdjęciami kroków wykonania
- kilka pomysłów i propozycji na zamienniki składników 

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania jajek: 8 minut
Liczba porcji: 16 faszerowanych połówek

Kaloryczność kcal: 90 w 1 faszerowanej połówce
Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 8 średniej wielkości jajek ugotowanych na twardo
  • 1 duża wędzona makrela - około 340 g
  • 80 g dobrego majonezu - około 3 pełne łyżki
  • 80 g ogórków kiszonych - dwa małe
  • 3 łyżki siekanego szczypiorku lub nieco mniej czerwonej cebuli
  • szczypta pieprzu

Jajka faszerowane makrelą

Z podanej ilości składników otrzymasz 16 połówek jajek faszerowanych makrelą. Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Zanim zaczniesz szykować jajka faszerowane wędzoną makrelą, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Jajka faszerowane makrelą, 1

Jajka faszerowane makrelą przepis

Makrelę umieść na desce przy dobrym oświetleniu. Podziel ją na dwie części i usuń ogon i głowę. Zdejmij cały kręgosłup z ościami. Odrywaj kawałki mięsa sprawdzając jednocześnie, czy nie zostały jeszcze małe ości. Oczyszczone kawałki makreli odkładaj na talerz i rozdrabniaj widelcem jeszcze raz przeglądając mięso. Skórkę z ryby wyrzuć razem z ogonem, głową i ościami. Po oczyszczeniu zostało mi około 230 gramów gotowej do użycia ryby. 

Jajka faszerowane makrelą, 2

Do miski z makrelą dodać około 80 gramów ogórków kiszonych pokrojonych w drobną kostkę. Dodaj też 80 gramów ulubionego majonezu. Na koniec dorzuć trzy łyżki siekanego szczypiorku lub nieco mniej obranej i drobno posiekanej czerwonej cebuli. Całość oprósz szczyptą pieprzu.

Porada: Ogórki kiszone można zastąpić ogórkami konserwowymi lub dać 40 gramów ogórków kiszonych i 40 gramów konserwowych. Jeśli nie lubisz ogórków to daj tyle samo drobno siekanych marynowanych pieczarek. Aby nieco odchudzić pastę, część majonezu zastąp śmietaną kwaśną 12 lub 18 %.

Jajka faszerowane makrelą, 3

Osiem jajek ugotuj na twardo. Aby jajka pięknie obierały się ze skorupek polecam wsypać do wody kilka łyżek soli. Ugotowane jajka zalej w garnku bardzo zimną wodą, a następnie każą sztukę poobijaj, by uszkodzić skorupkę. Po chwili obierz jajka. Po przestudzeniu, jajka przekrój wzdłuż na pół. Połówki białek odłóż na bok, zaś żółtka wkrusz do osobnej miski ze składnikami na pastę.
Jajka faszerowane makrelą, 4

Jajka faszerowane makrelą, 5

Używając zwykłego widelca ugnieć i wymieszaj składniki na pastę z makrelą wędzoną. Farsz nie musi być bardzo gładki. Ważniejsze jest to, by równomiernie wymieszać składniki. 
Połówki jajek wypełnij pastą i umieść na talerzu. Jajka faszerowane makrelą warto udekorować przed podaniem siekanymi ziołami. Świetnie sprawdzi się koperek, szczypiorek, natka pietruszki oraz rzeżucha. Przygotowane dzień przed podaniem, trzymamy je w lodówce. 

Jajka faszerowane makrelą, 6

Smacznego.
Średnia 4.9 / 5 (206 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Jajka faszerowane makrelą 

Uwielbiam jajka faszerowane. Jajka faszerowane to smaczny i zdrowy pomysł na zdrowe i pożywną przekąskę. Jajka faszerowane makrelą wędzoną są one łatwe w przygotowaniu i można je przygotować na szybko. Są lekkie, więc nie zamienią się w ciężki posiłek dla wszystkich. Można je przyrządzić na wiele różnych sposobów i dołączyć do nich przeróżne warzywa, sery czy inne składniki. Jajka faszerowane makrelą zawierają wystarczającą ilość białka, która jest niezbędna do utrzymania organizmu. Są one idealne do jedzenia na zimno, dlatego też można je z powodzeniem przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. To bardzo dobry sposób na to, by móc zrobić więcej dań i zaoszczędzić czas. Na Jajka faszerowane makrelą przepis jest bardzo prosty. Na moim Blogu kulinarnym AniaGotuje znajdziesz przepis na pastę z makreli i jajek. Pasta z makreli może być śmiało użyta i do tergo przepisu, ale gdy robię przepis na jajka faszerowane makrelą , to decyduję się na troszkę inną, prostszą wersję. Jajka faszerowane makrelą to przekąska na zimno, którą polecam oczywiście szykować na stół wielkanocny oraz na Boże Narodzenie. Jajka faszerowane makrelą będą też idealne na Sylwestra oraz na wszelkie duże imprezy rodzinne i nie tylko. Domowe jajka faszerowane pastą z makreli wędzonej można bardzo ładnie udekorować. Taki przepis na jajka faszerowane pastą z makreli będzie świetnym wyborem, gdy chcemy by nasz stół z przekąskami wyglądał jeszcze apetyczniej. Jajka faszerowane makrelą możesz zrobić dzień wcześniej lub też dzień przed podaniem możesz zrobić samą pastę, zaś w dniu podania nałożyć ją do połówek jajek i podawać na stół. Przepis na jajka faszerowane makrelą należy do jednego z najprostszych. Sama wędzona makrela ma intensywny smak, zatem nie potrzeba wiele, by zrobić z niej pyszną pastę. Przy okazji bardzo gorąco polecam też kilka innych super przepisów. Na obiad warto zrobić pyszne gnocchi oraz moje ulubione leczo z warzywami. Na pierwsze danie zupa ogórkowa, zaś na wytrawne śniadanie szakszuka na pomidorach. Zapraszam do kuchni oraz po przepis na mój ulubiony, tradycyjny barszcz biały z kiełbasą. Zobacz też przepis na jajka faszerowane suszonymi pomidorami