Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Pasztet wielkanocny

Pasztet wielkanocny

Prosty do zrobienia i niezwykle smaczny pasztet wielkanocny, to wspaniałe danie na święta i nie tylko. Piekę go z kilku rodzajów mięsa z warzywami oraz z podstawowymi przyprawami. Jest przepyszny, polecam!

- składniki gotujesz w jednym garnku
- tylko naturalne przyprawy oraz świeże warzywa
- w przepisie bardzo dużo porad oraz zamienników do składników

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas gotowania składników: 1 godzina 45 minut
Czas pieczenia pasztetu: 1 godzina 20 minut
Liczba porcji: około 2 kg pasztetu

Kaloryczność kcal: 160 w 100 g

Składniki

  • 500 g wołowiny np. ligawa lub szynka
  • 500 g wieprzowiny np. łopatka lub karkówka
  • 500 g drobiu np. pierś z kurczaka lub indyka
  • 500 g podrobów drobiowych np. wątróbka lub serca
  • około 1/3 korzenia selera - 120 g
  • 2 średnie marchewki - 270 g
  • 1 korzeń mały pietruszki - 80 g
  • 1 średnia cebula - 150 g
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 szklanka wody - 250 ml
  • 4 średnie jajka
  • 1 czerstwa bułka typu kajzerka
  • przyprawy: 3 listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, płaska łyżeczka pieprzu, 2 płaskie łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • do posmarowania formy: łyżka oleju + 2 łyżki bułki tartej

Pasztet wielkanocny

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed obraniem. Nie musisz jednak dokładnie przestrzegać wag wymienionych przeze mnie warzyw. Wagi podaję głównie po to, by orientacyjnie wiedzieć jaką warzywa  powinny mieć wielkość. Kalorie policzone zostały ze składników podanych w przepisie. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. 

Czas pieczenia pasztetu: 80 minut
Temperatura pieczenia: 170 stopni z opcją pieczenia góra/dół
Forma: dwie średnie keksówki lub forma 22 x 24 cm

Domowy pasztet na Wielkanoc to jeden z przepisów, który szykuję z wielką przyjemnością. Można go upiec nawet na kilka dni przed świętami a do tego długo zachowuje świeżość i można go podać na wiele sposobów. Zapraszam do pieczenia.

Pasztet wielkanocny, 1

Pasztet na Wielkanoc

Przygotuj sobie spory garnek z dobrą  przykrywką. Zacznij od mięsa wołowego. 500 gramów wołowiny pokrój na mniejsze kawałki i umieść w garnku. Do garnka wlej szklankę wody i dodaj trzy liście laurowe oraz cztery ziarna ziela angielskiego. Całość przykryj przykrywką i gotuj na małej mocy przez 20 minut. 

Porada: Zamiast mięsa wołowego możesz dać 500 gramów dziczyzny np. mięso z dzika lub sarny. Warto dorzucić wówczas jedno ziarno jałowca.

Pasztet wielkanocny, 2

W trakcie gotowania wołowiny przygotuj sobie mięso wieprzowe oraz warzywa. Karkówkę lub łopatkę wieprzową pokrój na małe kawałki. Warzywa obierz i również pokrój na małe kawałki: cebula, marchew, pietruszka, seler. Ząbki czosnku obierz i dodaj w całości. W tym momencie dołóż też płaską łyżeczkę pieprzu (u mnie w ziarnach), dwie płaskie łyżeczki soli oraz 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej. 

Ja nie dolewam więcej wody do garnka, ponieważ mam dość szczelną przykrywkę. Jeśli jednak większość wody odparowało, to uzupełnij ją. Zamieszaj zawartość garnka i przykryj przykrywką. Ustaw małą moc palnika i gotuj całość przez godzinę. 

Porada: Mięso wieprzowe możesz zastąpić mięsem królika. Cebulę można zamienić na pora. 
Pasztet wielkanocny, 3

Pasztet wielkanocny, 4

Po godzinie mięso i warzywa będą już miękkie. Do garnka dołóż 500 gramów wątróbki drobiowej oraz 500 gramów mięsa drobiowego. Ja użyłam wątróbki z kurczaka oraz piersi z kurczaka. Garnek ponownie przykryj i gotuj wszystko przez ostatnie 25 minut. W garnku umieść całą bułkę kajzerkę i poczekaj, aż bułka wchłonie bulion i zmięknie (nie pokazałam tego na zdjęciu). 

Po ugotowaniu wszystkich składników może się okazać, że powstało za dużo wywaru. Jego nadmiar możesz odlać do osobnej miski i zostawić na potem (zawsze można dodać bulion do zmielonych składników jeśli masa okaże się za sucha). Nadmiar wywaru można użyć potem do zrobienia sosu, czy zupy. 

Porada: Zamiast wątróbki możesz dodać serca drobiowe lub podroby zastąpić ugotowaną kaszą jaglaną lub kaszą kuskus. Kasza ma być bardzo gęsta i ważyć nie więcej niż 400 gramów.
Pasztet wielkanocny, 5

Polecam wyławiać składniki z garnka przy pomocy dużego cedzaka i przenosić je bezpośrednio do wlotu maszynki do mielenia mięsa. Ja wybieram nakładkę z najmniejszą średnicą oczek. Jeśli zmielisz składniki dwa razy, to Twój pasztet będzie bardzo gładki (ja mieliłam całość tylko raz). Polecam teraz sprawdzić smak zmielonej masy. To dobry moment na to, by zdecydować o jej doprawieniu. Możesz dodać np. więcej soli lub pieprzu lub też wzbogacić smak masy o odrobinę majeranku, tymianku lub oregano. Razem z warzywami i mięsem zmiel też namoczoną i odciśniętą lekko z nadmiaru bulionu bułkę. 

Do zmielonego mięsa z warzywami wbij cztery średnie jajka. Jeśli użyte mięsa były dość chude, to możesz dodać do masy dwie łyżki miękkiego masła klarowanego lub smalcu np. gęsiego. 
Pasztet wielkanocny, 6

Masę pod pasztet wymieszaj bardzo dokładnie. Ja zawsze łączę wszystkie składniki dłońmi. Formę (u mnie o wymiarach 22 x 24 cm) posmaruj od środka olejem i obsyp bułka tartą. Do formy wyłóż całą masę. Staraj się wypełnić dokładnie całą przestrzeń wewnątrz naczynia do wypiekania. Wyrównaj powierzchnię pasztetu. Polecam posypać całość ulubioną mieszanką ziół. 
Pasztet wielkanocny, 7

Formę z pasztetem umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wybierz środkową lub o stopnień niższą półkę z grzaniem góra/dół. Pasztet piecz tak całe 80 minut. Po wyłączeniu możesz od razu wyjąć formę z piekarnika. 
Pasztet wielkanocny, 8

Pasztet wielkanocny po całkowitym przestudzeniu trzymaj w lodówce nawet do 10 dni lub dłużej. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pasztet można pokroić w grubsze plastry i umieścić na półmisku z szynkami. To idealny pasztet na kanapki z chrzanem :)
Pasztet wielkanocny, 9

Pasztet wielkanocny, 10

Jakie mięsa pieczecie zazwyczaj na Wielkanoc?
Smacznego!
Średnia 4.8 / 5 (3753 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Pasztet wielkanocny

Wielkanoc to głównie dania z jajkami, pyszne ciasta drożdżowe oraz rozmaite pasztety. Pieczeń rzymska z jajkiem to mój przysmak wielkanocny. Piekę tez obowiązkowo pasztet wielkanocny. Można go upiec na wiele sposobów, jednak zasada jest jedna. Przepis na pasztet wielkanocny powinien zawierać w składzie jak najwięcej różnych rodzajów mięs. Mój pasztet na Wielkanoc składa się z trzech rodzajów mięsa oraz podrobów. Szykując mój pasztet wielkanocny przepis staram się zachować równe proporcje między rodzajami użytych mięs. U mnie jest to zazwyczaj kawałek wołowiny lub dziczyzny. Do tego staram się dać jeden rodzaj mięsa, który będzie trochę tłustszy i zazwyczaj jest to wieprzowina w postaci karkówki lub łopatki. Trzecim rodzajem mięsa jest albo królik albo mięso drobiowe. Sięgam tutaj po podudzia lub piersi z kurczaka lub indyka. Na święta fantastyczna będzie też biała kiełbasa pieczona. Na Wielkanoc polecam też upiec pyszny boczek pieczony tradycyjny. 

Pasztet na wielkanoc

Zazwyczaj przepisy na pasztet wielkanocny zawierają też podroby. Piekąc pasztet wielkanocny wybieram zazwyczaj wątróbkę z kurczaka lub z indyka. Czasem używam też drobiowych serc lub mieszam je pół na pół z wątróbką. Warto wiedzieć o tym, że wątróbka nie jest niezbędnym składnikiem pasztetu wielkanocnego i można ją zastąpić ugotowaną kaszą jaglaną lub kaszą kuskus. Odpowiednio doprawiony pasztet wielkanocny smakuje wspaniale. Piekąc pasztet na Wielkanoc stosuję tylko najważniejsze, podstawowe przyprawy. Po jałowiec sięgam wtedy, gdy jednym ze składników jest np. mięso z dzika lub sarny. 

Przepis na pasztet wielkanocny

Mój przepis na pasztet wielkanocny jest super prosty do zrobienia, ponieważ wszystko od początku do końca szykujemy w jednym garnku. W trakcie gotowania dokładamy poszczególne składniki do garnka a na koniec dodajemy bułkę oraz całość mielimy. to dobry moment na to, by sprawdzić jak smakuje masa warzywno mięsna. Na tym etapie najlepiej jest ją doprawić wedle uznania, ponieważ po chwili dodajemy jeszcze surowej jajka. Po upieczeniu pasztet wielkanocny trzeba przestudzić i dopiero można go kroić. Pasztet wielkanocny przechowujemy szczelnie zamknięty w lodówce nawet przed tydzień lub dłużej. Pasztet wielkanocny smakuje świetnie na kanapki lub też pokrojony w plasterki do bufetu zimnych wędlin na półmisku świątecznym. Mój pasztet wielkanocny polecam podawać  z różnymi sosami. Świetnie sprawdzi się tu sos chrzanowy oraz inne moje sosy. Sałatka wielkanocna to moja propozycja na podanie pasztetu na jednym talerzu. To bardzo zgrany duet. Zapraszam też po inne przepisy.. nie tylko na potrawy wielkanocne