Rolada szpinakowa z łososiem i kremowym serkiem

Rolada szpinakowa z łososiem i kremowym serkiem

Zapraszam na najlepszy przepis na najszybszą i przepyszną roladę szpinakową z wędzonym na zimno łososiem i kremowym serkiem. Tę roladę można przygotować ze szpinaku baby lub szpinaku mrożonego.

Chociaż polecam sięgnąć po młody szpinak. Taka rolada będzie wówczas miała znacznie intensywniejszy, zielony kolor. Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem to najlepsza przystawka z łososia wędzonego na zimno. To idealna przekąska na każdą imprezę, Sylwestra, czy Święta. Z dodatkiem chrzanu warto podać ją również na Wielkanocny stół. 

Robiliście kiedyś taką roladę?
Z jakimi dodatkami najchętniej ją jadacie?

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość porcji: średnica 12 mm, długość 40 cm

Składniki na omlet pieczony

  • 4 średnie jajka
  • pół szklanki mleka
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej - 100 g
  • 150 g szpinaku np. świeżego baby
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka cukru

Składniki na wypełnienie rolady

  • 200-300 g łososia wędzonego na zimno w plastrach
  • 250 g kremowego serka typu Philadelphia
  • siekane zioła: koperek i pietruszka

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

W wysokim naczyniu umieść szpinak. Wlej pół szklanki mleka. Dodaj szczyptę soli, cukier oraz wbij jajka. Całość miksuj przy pomocy blendera ręcznego, lub szejkera z kielichem. Jeśli używasz szpinaku mrożonego, najpierw rozmroź go i odsącz z nadmiaru wody. Do zmiksowanej masy szpinakowej dodaj też przesianą mąkę i całość jeszcze raz zmiksuj na gładko. 
Rolada szpinakowa z łososiem i kremowym serkiem, 1

Przygotuj blachę z piekarnika (szufladę wyjmowaną) lub dużą blachę, która wypełni całą szufladę w piekarniku. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Papier może lekko wystawać. Ciasto omletowe wyłóż na całą powierzchnię blaszki. Wyrównaj powierzchnię. Blachę umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni - grzanie góra/dół. Omlet piecz 20 minut do lekkiego zarumienienia końców ciasta. Wyłącz piekarnik i otwórz lekko drzwiczki na kilka minut. 

Po upieczeniu wyjmij blachę. Papier z omletem zdejmij na blat. Jeszcze ciepłe ciasto zwiń w rulon razem z papierem. Zostaw do przestudzenia na 20 minut. 
Rolada szpinakowa z łososiem i kremowym serkiem, 2

Po tym czasie odwiń omlet (papier nadal zostaje). Całą powierzchnię wysmaruj serkiem śmietankowym. Możesz też użyć serka smakowego np. z dodatkiem chrzanu, bądź wmieszać łyżkę chrzanu w serek przed wyłożeniem go na ciasto. Kolejno ułóż obok siebie plastry łososia. Całość możesz posypać siekanymi ziołami.

 

Rolada szpinakowa z łososiem i kremowym serkiem, 3

Zacznij ponownie zwijać ciasto w rulon, Tym razem jednak ściślej. Rób to powoli i ostrożnie, ponieważ podczas zwijania rolady musisz jednocześnie zdejmować z niej papier. 

Rolada szpinakowa z łososiem i kremowym serkiem, 4

Gotową roladę zawiń w ten sam papier i odłóż do lodówki, do schłodzenia. Wystarczy 30 minut. 

Rolada szpinakowa z łososiem i kremowym serkiem, 5

Rolada szpinakowa z łososiem i kremowym serkiem, 6

Jeśli szukasz też innych szybkich i tanich przekąsek na imprezę, to polecam Ci zrobić też bardzo popularne i pyszne chipsy z placków z tortilli. Takie chipsy to najlepsza przekąska na imprezę domową i urodziny.
Rolada szpinakowa z łososiem i kremowym serkiem, 7

Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (51 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2017-12-19 17:38
Udało się!!! Ale to ładnie wygląda. Dałam szpinak mrożony, takie w całości co zawijają w kulkę i zmiksowałam tylko mikserem, bo nie mam blendera. Pocięłam nożem na desce wcześniej. Dałam też o połowę mniej łososia.
Za to miałam szynkę i zrobiłam taką kratkę. Użyłam serka almette smakowego. Super!! Pierwszy raz coś tak ładnie mi się udało.
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️👌Super - gratulacje dla Ciebie!
2017-12-19 17:51
Właśnie taką roladę w ubiegłym roku młodsza siostra zrobiła na sylwestra :D Była przepyszna i znikła w oka mgnieniu <3
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-19 19:31
👌👌
2017-12-22 20:56
Ja tez w tamtym roku robilam , robi furore, tylko moje ciasto jest trochę inne...
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️🌼Z pewnością pyszne!
2018-01-08 09:12
Rolada super smakuje. Ale nie wyszła mi tak puszysta, co może być przyczyną? Ciasto było dosyć rzadkie.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-08 12:16
A szpinak był świeży, czy mrożony? Można dodatkowo ubić pianę z białek i wmieszać w ciasto. Taki "biszkopcik" urośnie i potem opadnie. Będzie jednak nadal bardziej puszysty niż taki bez ubitego białka.
2018-01-09 18:56
Szpinak był świeży. Następnym razem ubiję białka 🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️Super!
2018-02-27 21:06
Super tego szukaliśmy na pewno możesz się spodziewać tej roladki w naszym menu :)
2018-03-02 21:43
Rewelacyjna 👍👌 (jakiś problem mam z dodaniem foto, jak to ogarnę to będę się chwalić 😂😜)
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-03 09:33
Cudownie kochana.. czekam na zdjęcie. Ja już widziałam Twoją roladę szpinakową na Instagramie ❤️
2018-03-06 21:33
Trochę głupie pytanie ale jeśli użyję szpinaku mrożonego to też 150g? Chyba więcej... ?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-07 10:41
Tyle samo Kasiu. Pamiętaj, by odlać glazurę ze szpinaku jeśli był siekany. Jeśli szpinak jest mrożony w listkach, to pewnie idealnie się rozmrozi. Czasem na opakowaniu jest podana waga netto. warto sprawdzić.
2018-03-31 18:36
Uweilbiam Twoje przepisy! Odkrylam Twoja stronke dwa dni temu. Od tego czasu upieklam juz dwa ciasta i wlasnie zrobilam rolade. Wszystko jest bardzo latwe (jestem poczatkujaca), wychodzi na prawde, jak na zdjeciach i smakuje przecudnie!!! dziekuje, ze jestes Aniu❤️
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-01 16:12
Dziękuję Ci bardzo! Pozostaje mi tylko życzyć Ci dalszych sukcesów w gotowaniu 😀🌼
2018-04-06 10:13
Aniu robilam z Twojego przepisu na Święta Bożego Narodzenia Jest naprawde pyszna Polecam każdemu :-)
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-06 10:15
Gosiu, śliczne i apetyczne roladki szinakowe.
2018-04-06 10:14
Troszkę mi pękła. Ale jest super. Dziękuję :)
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-06 10:16
I jaki piękny, zielony kolor 😍
2018-07-08 17:31
Rolada wyszła przepyszna, polecam! 👌😀
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-08 17:48
I tak też wygląda Paulino! 👍

Rolada szpinakowa z łososiem i kremowym serkiem

Rolada szpiankowa, czyli zielony omlet pieczony. A do tego najlepsze połączenie smaków, czyli wędzony na zimno łosoś oraz kremowy serek śmietankowy. Taką roladę szpinakową można też wzbogacić o odrobinę chrzanu, który wystarczy dodać do serka i wymieszać. Rolada szpinakowa z chrzanem będzie idealną przekąską na wielkanocny stół. Jeśli nie masz w domu łososia, możesz również przygotować roladę szpinakową z szynką lub z suszonymi pomidorami, czy też z serem. To od Ciebie zależy co zawiniesz w swoją roladę. 

Rolada ze szpinakiem i wędzonym łososiem na Wielkanoc

Zielona rolada jest wspaniałą przekąską na imprezę urodzinową oraz ogólnie na imprezę domową. Nie należy do szybkich przekąsek, jednak jest niezwykle popularna i lubiana. Ważne jest to, że nie trzeba jej wcześniej podgrzewać. Jest to przekąska na imprezę na zimno. Takie roladki z łososia wędzonego z serkiem almette polecam jeśli szukasz super przekąski z wędzonego łososia w roli głównej. 

Zastanawiasz się jakiego szpinaku użyć? Gorąco placem szpinak świeży. Najlepszy będzie szpinak baby, ponieważ ma super intensywny kolor. Rolada ze szpinakiem mrożonym też się uda. Będzie jednak bledsza niż ta ze szpinaku świeżego. Jeśli lubisz szykować przekąski, to polecam zerknąć na moje pozostałe przepisy na przekąski na imprezy