Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Rolada szpinakowa

Rolada szpinakowa

Rolada szpinakowa to pyszny i szybkie do zrobienia danie ze szpinakiem, wędzonym na zimno łososiem i kremowym serkiem. Tę roladę można przygotować ze szpinaku baby lub szpinaku mrożonego.

Chociaż polecam sięgnąć po młody szpinak. Taka rolada będzie wówczas miała znacznie intensywniejszy, zielony kolor. Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem to najlepsza przystawka z łososia wędzonego na zimno. To idealna przekąska na każdą imprezę, Sylwestra, czy Święta. Z dodatkiem chrzanu warto podać ją również na Wielkanocny stół. 

Robiliście kiedyś taką roladę?
Z jakimi dodatkami najchętniej ją jadacie?

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: średnica 12 mm, długość 40 cm

Składniki na omlet pieczony

  • 4 średnie jajka
  • pół szklanki mleka
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej - 100 g
  • 150 g szpinaku np. świeżego baby
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka cukru

Składniki na wypełnienie rolady

  • 200-300 g łososia wędzonego na zimno w plastrach
  • 250 g kremowego serka typu Philadelphia
  • siekane zioła: koperek i pietruszka

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Rolada szpinakowo łososiowa

W wysokim naczyniu umieść szpinak. Wlej pół szklanki mleka. Dodaj szczyptę soli, cukier oraz wbij jajka. Całość miksuj przy pomocy blendera ręcznego, lub szejkera z kielichem. Jeśli używasz szpinaku mrożonego, najpierw rozmroź go i odsącz z nadmiaru wody. Do zmiksowanej masy szpinakowej dodaj też przesianą mąkę i całość jeszcze raz zmiksuj na gładko.

UWAGA: Zauważyłam, że wielu Czytelnikom nie udaje się blenderem rozdrobnić i napuszyć masy, tak jak u mnie. Polecam zatem zmiksować wszystkie składniki na gładko z wyjątkiem białek. Oddziel więc żółtka od białek. Żółtka miksuj blenderem z mlekiem, mąką, szpinakiem i cukrem. Białka zaś ubij osobno z solą na sztywno i na koniec delikatnie wmieszaj je szpatułką w zieloną masę. 
 

Rolada szpinakowa, 1

Przygotuj blachę z piekarnika (szufladę wyjmowaną) lub dużą blachę, która wypełni całą szufladę w piekarniku. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Papier może lekko wystawać. Ciasto omletowe wyłóż na całą powierzchnię blaszki. Wyrównaj powierzchnię. Blachę umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni - grzanie góra/dół. Omlet piecz 20 minut do lekkiego zarumienienia końców ciasta. Wyłącz piekarnik i otwórz lekko drzwiczki na kilka minut. 

Po upieczeniu wyjmij blachę. Papier z omletem zdejmij na blat. Jeszcze ciepłe ciasto zwiń w rulon razem z papierem. Zostaw do przestudzenia na 20 minut. 
Rolada szpinakowa, 2

Po tym czasie odwiń omlet (papier nadal zostaje). Całą powierzchnię wysmaruj serkiem śmietankowym. Możesz też użyć serka smakowego np. z dodatkiem chrzanu, bądź wmieszać łyżkę chrzanu w serek przed wyłożeniem go na ciasto. Kolejno ułóż obok siebie plastry łososia. Całość możesz posypać siekanymi ziołami.
Rolada szpinakowa, 3

Zacznij ponownie zwijać ciasto w rulon, Tym razem jednak ściślej. Rób to powoli i ostrożnie, ponieważ podczas zwijania rolady musisz jednocześnie zdejmować z niej papier. 
Rolada szpinakowa, 4

Gotową roladę zawiń w ten sam papier i odłóż do lodówki, do schłodzenia. Wystarczy 30 minut. 
Rolada szpinakowa, 5

Rolada szpinakowa, 6

Jeśli szukasz też innych szybkich i tanich przekąsek na imprezę, to polecam Ci zrobić też bardzo popularne i pyszne roladki z tortilli z szynką i serem.
Smacznego!
Średnia 4.8 / 5 (3579 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Rolada ze szpinakiem

Rolada szpinakowa, czyli zielony omlet pieczony. A do tego najlepsze połączenie smaków, czyli wędzony na zimno łosoś oraz kremowy serek śmietankowy. Taka  rolada szpinakowo łososiowa można zostać też wzbogacona o odrobinę chrzanu, który wystarczy dodać do serka i wymieszać. Rolada szpinakowa z chrzanem będzie idealną przekąską na wielkanocny stół. Jeśli nie masz w domu łososia, możesz również przygotować roladę szpinakową z szynką lub z suszonymi pomidorami, czy też z serem. To od Ciebie zależy co zawiniesz w swoją roladę. Zobacz też przepis na roladki z kurczaka. Koniecznie zerknij też do przepisu na Palak Paneer z pysznym sosem szpinakowym. 

Rolada szpinakowa z łososiem

Zielona rolada jest wspaniałą przekąską na imprezę urodzinową oraz ogólnie na imprezę domową. Nie należy do szybkich przekąsek, jednak jest niezwykle popularna i lubiana. Ważne jest to, że nie trzeba jej wcześniej podgrzewać. Jest to przekąska na imprezę na zimno. Takie roladki z łososia wędzonego z serkiem almette polecam jeśli szukasz super przekąski z wędzonego łososia w roli głównej. 

Zastanawiasz się jakiego szpinaku użyć? Gorąco placem szpinak świeży. Najlepszy będzie szpinak baby, ponieważ ma super intensywny kolor. Rolada ze szpinakiem mrożonym też się uda. Będzie jednak bledsza niż ta ze szpinaku świeżego. Jeśli lubisz szykować przekąski, to polecam zerknąć na moje pozostałe pomysły na przekąski na imprezę. Tortilla z łososiem wędzonym na zimno to jedna z bardziej popularnych przekąsek serwowanych na wszelkich przyjęciach. Dla miłośników szpinaku mam też coś co lubi chyba każdy, czyli naleśniki ze szpinakiem