Rolada szpinakowa
Rolada szpinakowa to pyszny i szybkie do zrobienia danie ze szpinakiem, wędzonym na zimno łososiem i kremowym serkiem. Tę roladę można przygotować ze szpinaku baby lub szpinaku mrożonego.
Chociaż polecam sięgnąć po młody szpinak. Taka rolada będzie wówczas miała znacznie intensywniejszy, zielony kolor. Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem to najlepsza przystawka z łososia wędzonego na zimno. To idealna przekąska na każdą imprezę, Sylwestra, czy Święta. Z dodatkiem chrzanu warto podać ją również na Wielkanocny stół.
Robiliście kiedyś taką roladę?
Z jakimi dodatkami najchętniej ją jadacie?
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: średnica 12 mm, długość 40 cm
Składniki na omlet pieczony
- 4 średnie jajka
- pół szklanki mleka
- 4 czubate łyżki mąki pszennej - 100 g
- 150 g szpinaku np. świeżego baby
- szczypta soli
- płaska łyżeczka cukru
Składniki na wypełnienie rolady
- 200-300 g łososia wędzonego na zimno w plastrach
- 250 g kremowego serka typu Philadelphia
- siekane zioła: koperek i pietruszka
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Rolada szpinakowo łososiowa
W wysokim naczyniu umieść szpinak. Wlej pół szklanki mleka. Dodaj szczyptę soli, cukier oraz wbij jajka. Całość miksuj przy pomocy blendera ręcznego, lub szejkera z kielichem. Jeśli używasz szpinaku mrożonego, najpierw rozmroź go i odsącz z nadmiaru wody. Do zmiksowanej masy szpinakowej dodaj też przesianą mąkę i całość jeszcze raz zmiksuj na gładko.
UWAGA: Zauważyłam, że wielu Czytelnikom nie udaje się blenderem rozdrobnić i napuszyć masy, tak jak u mnie. Polecam zatem zmiksować wszystkie składniki na gładko z wyjątkiem białek. Oddziel więc żółtka od białek. Żółtka miksuj blenderem z mlekiem, mąką, szpinakiem i cukrem. Białka zaś ubij osobno z solą na sztywno i na koniec delikatnie wmieszaj je szpatułką w zieloną masę.
Przygotuj blachę z piekarnika (szufladę wyjmowaną) lub dużą blachę, która wypełni całą szufladę w piekarniku. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Papier może lekko wystawać. Ciasto omletowe wyłóż na całą powierzchnię blaszki. Wyrównaj powierzchnię. Blachę umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni - grzanie góra/dół. Omlet piecz 20 minut do lekkiego zarumienienia końców ciasta. Wyłącz piekarnik i otwórz lekko drzwiczki na kilka minut.
Po upieczeniu wyjmij blachę. Papier z omletem zdejmij na blat. Jeszcze ciepłe ciasto zwiń w rulon razem z papierem. Zostaw do przestudzenia na 20 minut.
Po tym czasie odwiń omlet (papier nadal zostaje). Całą powierzchnię wysmaruj serkiem śmietankowym. Możesz też użyć serka smakowego np. z dodatkiem chrzanu, bądź wmieszać łyżkę chrzanu w serek przed wyłożeniem go na ciasto. Kolejno ułóż obok siebie plastry łososia. Całość możesz posypać siekanymi ziołami.
Zacznij ponownie zwijać ciasto w rulon, Tym razem jednak ściślej. Rób to powoli i ostrożnie, ponieważ podczas zwijania rolady musisz jednocześnie zdejmować z niej papier.
Gotową roladę zawiń w ten sam papier i odłóż do lodówki, do schłodzenia. Wystarczy 30 minut.
Jeśli szukasz też innych szybkich i tanich przekąsek na imprezę, to polecam Ci zrobić też bardzo popularne i pyszne roladki z tortilli z szynką i serem.
Smacznego!