Jajka faszerowane szynką

Jajka faszerowane szynką

Jajka faszerowane szynką to jedna z lepszych propozycji na szybką przekąskę np. na Wielkanoc. Przepis jest niezwykle prosty, a same jajka smakują i wyglądają wspaniale. 

- szybkie w wykonaniu
- świetny pomysł na przekąskę
- można zrobić kilka wersji smakowych

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania jajek: 8 minut
Liczba porcji: 10 połówek jajek faszerowanych

Kaloryczność kcal: 115 w 1 faszerowanej połowce
Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 6 średniej wielkości jajek ugotowanych na twardo
  • 120 g szynki - u mnie konserwowa w plasterkach
  • 40 g ogórków kiszonych - 1 mały ogórek
  • 80 g dobrej jakości majonezu - około 3 łyżki
  • 10 g musztardy np. delikatesowej - płaska łyżka
  • spora garść siekanego szczypiorku
  • szczypta soli i pieprzu

Jajka faszerowane szynką

Z podanej ilości składników otrzymasz 10 połówek jajek faszerowanych. Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Zanim zaczniesz szykować jajka faszerowane szynką, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Jajka faszerowane szynką, 1

Jajka faszerowane szynką przepis

Sześć jajek ugotuj na twardo. Aby jajka pięknie obierały się ze skorupek polecam wsypać do wody kilak łyżek soli. Ugotowane jajka obierz. Po przestudzeniu pięć jajek przekrój wzdłuż na pół. Połówki białek odłóż na bok, zaś żółtka wkrusz do osobnej miski (lub posiekaj). Jedno całe jajko posiekaj drobno i umieść w misce z pokruszonymi żółtkami. Około 120 gramów szynki konserwowej (u mnie 6 cienkich plasterków) pokrój w paseczki, a następnie drobno posiekaj i dodaj do miski na farsz. 

Porada: Można użyć dowolnej, ulubionej szynki bez tłuszczyku. 

Jajka faszerowane szynką, 2

Małego ogórka kiszonego bardzo drobno posiekaj i dodaj do miski. Posiekaj również sporą garść szczypiorku. Na koniec dodaj płaską łyżkę delikatnej musztardy oraz nie więcej niż 80 gramów majonezu. Bardzo dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na farsz. Sprawdź jego smak i dodaj ewentualnie szczyptę soli i pieprzu. 

Porada: Ogórka kiszonego można zastąpić ogórkiem konserwowym lub pieczarkami ze słoika. Ze świeżych warzyw polecam rzodkiewkę lub dowolną paprykę. W łagodniejszej wersji szczypiorek można zastąpić natką pietruszki lub koperkiem, a musztardę pominąć. Bardzo ciekawy jest też farsz z chrzanem. Pomijam wówczas ogórki oraz musztardę, za to dodaję do farszu tarty chrzan (może być ze słoika). 

Jajka faszerowane szynką, 3

Połówki jajek wypełnij farszem i umieść na talerzu. Jajka faszerowane szynką warto udekorować przed podaniem siekanymi ziołami. Świetnie sprawdzi się koperek, szczypiorek, natka pietruszki oraz rzeżucha. Przygotowane dzień przed podaniem, trzymamy je w lodówce. 
Jajka faszerowane szynką, 4

Jajka faszerowane szynką, 5

Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (304 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Jajka faszerowane szynką

Na jajka faszerowane okazja zawsze się znajdzie. Co prawda jajka faszerowane szynką i serem, czy też jajka faszerowane szynką i szczypiorkiem zazwyczaj szykujemy na Wilekanoc. W szczególności zaś jajka faszerowane szynką i chrzanem, jednak jest to przekąska o której warto pamiętać przez cały rok. Aby zrobić jajka faszerowane szynką wystarczy kilka składników, które zazwyczaj mamy zawsze w domu. Na jajka faszerowane szynką najlepsza według mnie jest szynka konserwowa chuda czyli taka bez tłuszczyku. Można ją kupić już gotową w plastrach lub też w bloku na wagę. Oczywiście jajka faszerowane szynką można zrobić z dowolnej, ulubionej szynki, ale ta konserwowa akurat mi najbardziej się sprawdza. Jajka faszerowane szynką zazwyczaj oprócz żółtek i majonezu zawierają jeszcze coś zielonego, czyli koperek, natkę lub szczypiorek. U mnie jest to zazwyczaj szczypiorek, więc i szykuję jajka faszerowane szynką i szczypiorkiem, ale zarówno natka jak i koperek też się sprawdzą. Gorąco polecam też mój przepis na roladki z szynki, do których używasz prawie takich samych składników. Domowa galaretka drobiowa, to również super pomysł na przystawkę świąteczną. 

Jajka faszerowane szynką i ogórkiem

Moje jajka faszerowane szynką z dodatków zawierają zazwyczaj kwaśny ogórek kiszony, ale tak naprawdę można dać też ogórki konserwowe, rzodkiewkę, czy też czerwoną paprykę. Sama dodaję też musztardę delikatesową, ale dla miłośników ostrzejszych jajek faszerowanych szynką polecam tarty chrzan. Wówczas jajka faszerowane szynką zawierają tylko żółtka, szynkę, majonez oraz chrzan. Bardzo smaczne połączenie smaków. Jajka faszerowane szynką to tylko jedna z wielu moich propozycji na faszerowane jajka. Rewelacyjne są też jaja faszerowane łososiem, które gorąco polecam. Bardzo klasyczne i proste do zrobienia są też jajka w majonezie. Z jajkami w roli głównej polecam też przepis na jajka w koszulkach oraz ulubione jajka na miękko. Zachęcam do buszowania po moich Blogu Kulinarnym AniaGotuje. Tutaj każdy znajdzie dla siebie coś pysznego.