Jajka faszerowane szynką
Jajka faszerowane szynką to jedna z lepszych propozycji na szybką przekąskę np. na Wielkanoc. Przepis jest niezwykle prosty, a same jajka smakują i wyglądają wspaniale.
- szybkie w wykonaniu
- świetny pomysł na przekąskę
- można zrobić kilka wersji smakowych
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania jajek: 8 minut
Liczba porcji: 10 połówek jajek faszerowanych
Kaloryczność kcal: 115 w 1 faszerowanej połowce
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 6 średniej wielkości jajek ugotowanych na twardo
- 120 g szynki - u mnie konserwowa w plasterkach
- 40 g ogórków kiszonych - 1 mały ogórek
- 80 g dobrej jakości majonezu - około 3 łyżki
- 10 g musztardy np. delikatesowej - płaska łyżka
- spora garść siekanego szczypiorku
- szczypta soli i pieprzu
Jajka faszerowane szynką
Z podanej ilości składników otrzymasz 10 połówek jajek faszerowanych. Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Zanim zaczniesz szykować jajka faszerowane szynką, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.
Jajka faszerowane szynką przepis
Sześć jajek ugotuj na twardo. Aby jajka pięknie obierały się ze skorupek polecam wsypać do wody kilak łyżek soli. Ugotowane jajka obierz. Po przestudzeniu pięć jajek przekrój wzdłuż na pół. Połówki białek odłóż na bok, zaś żółtka wkrusz do osobnej miski (lub posiekaj). Jedno całe jajko posiekaj drobno i umieść w misce z pokruszonymi żółtkami. Około 120 gramów szynki konserwowej (u mnie 6 cienkich plasterków) pokrój w paseczki, a następnie drobno posiekaj i dodaj do miski na farsz.
Porada: Można użyć dowolnej, ulubionej szynki bez tłuszczyku.
Małego ogórka kiszonego bardzo drobno posiekaj i dodaj do miski. Posiekaj również sporą garść szczypiorku. Na koniec dodaj płaską łyżkę delikatnej musztardy oraz nie więcej niż 80 gramów majonezu. Bardzo dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na farsz. Sprawdź jego smak i dodaj ewentualnie szczyptę soli i pieprzu.
Porada: Ogórka kiszonego można zastąpić ogórkiem konserwowym lub pieczarkami ze słoika. Ze świeżych warzyw polecam rzodkiewkę lub dowolną paprykę. W łagodniejszej wersji szczypiorek można zastąpić natką pietruszki lub koperkiem, a musztardę pominąć. Bardzo ciekawy jest też farsz z chrzanem. Pomijam wówczas ogórki oraz musztardę, za to dodaję do farszu tarty chrzan (może być ze słoika).
Połówki jajek wypełnij farszem i umieść na talerzu. Jajka faszerowane szynką warto udekorować przed podaniem siekanymi ziołami. Świetnie sprawdzi się koperek, szczypiorek, natka pietruszki oraz rzeżucha. Przygotowane dzień przed podaniem, trzymamy je w lodówce.
Smacznego.