Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty

Jeśli szukasz szybkiego przepisu na tradycyjną surówkę z kiszonej kapusty, to koniecznie sprawdź jak ja szykuję taką własnie surówkę. 

Przepis został spisany już w 1937 roku w książce kucharskiej "Kuchnia domowa". Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem jabłka i marchewki to najlepszy dodatek do pieczonej i smażonej ryby. 

Czytaj dalej: Surówka z kiszonej kapusty
Śledzie z żurawiną

Śledzie z żurawiną

Super prosty przepis na szybką i pyszną sałatkę śledziową "do słoika". Śledzie z żurawiną i porem, to idealna propozycja na każdą okazję.

Tak przygotowywanego śledzia można jeść od razu po zrobieniu. Najlepiej smakuje jednak po kilku godzinach leżakowania w lodówce. Żurawina mięknie i wręcz rozpływa się w ustach, zaś por i śledź nadają całości charakteru. Taka sałatka śledziowa jest również po prostu piękna :-)

Z szybkich dań ze śledziem z zalewy lub oleju polecam również:
sałatka śledziowa z jabłkiem i porem
sałatka śledziowa z ziemniakami
sałatka śledziowa z suszonym pomidorem

Czytaj dalej: Śledzie z żurawiną
Surówka z pora, marchewki i jabłka

Surówka z pora, marchewki i jabłka

Przepis na prostą i pyszną surówkę z pora z dodatkiem jabłka i marchewki. Używając tych samych składników, w tych samych ilościach możesz przygotować surówkę w wersji ostrej i łagodnej. Czytaj dalej, a zobaczysz jak to zrobić ;-)

Polecam również moje ulubione surówki obiadowe, czyli surówkę z czerwonej kapusty oraz surówkę Colesław

Czytaj dalej: Surówka z pora, marchewki i jabłka
Kapusta czerwona na ciepło

Kapusta czerwona na ciepło

Kapustę czerwoną najczęściej jadamy w formie surówki - surówka z czerwonej kapusty. Gorąco polecam spróbować też  przepisu na kapustę czerwoną podawaną na ciepło. Inspiracja do tego przepisu pochodzi z książki kucharskiej, do której mam ogromny sentyment.

"Praktyczna kuchnia domowa" wydana w 1937 roku, to skarbnica niesamowitych przepisów na bardzo stare i tradycyjne dania kuchni polskiej. Ta książka kucharska należała jeszcze do mojej prababci, Romualdy. Sam przepis nie ma zdjęć i mieści się w kilku linijkach tekstu. Jednak nawet tak skromny opis wystarczy mi, by przygotować tę kapustę.. w końcu znam ją od dzieciństwa :-)

Zapraszam w podróż w przeszłość.. być może Wy również jadacie tak przyrządzoną kapustę czerwoną na ciepło ??

Czytaj dalej: Kapusta czerwona na ciepło
Halloumi na liściach sałaty rzymskiej

Halloumi na liściach sałaty rzymskiej

Przepis na prostą i pyszną sałatkę z sera halloumi, pomidorów i orzeszków piniowych. Idealne połączenie smaków i cudowny wygląd dania zachęcają do natychmiastowej konsumpcji :-)

- bez mięsa
- szybko, prosto i efektownie

Z serem w roli głównej gorąco polecam makaron z fetą i pomidorami oraz nieziemskie wręcz bataty z pieczoną fetą!

Czytaj dalej: Halloumi na liściach sałaty rzymskiej
Surówka z czerwonej kapusty z majonezem

Surówka z czerwonej kapusty z majonezem

Prosty i sprawdzony przepis na klasyczną surówkę z czerwonej kapusty. 

- delikatna, z dodatkiem majonezu
- kilka idealnie dobranych składników
- szybka i prosta w przygotowaniu
- świetna jako dodatek do obiadu

Jeśli macie lub wolicie kapustę białą, to gorąco polecam również pyszną surówkę Colesław lub klasyczną surówkę z białej kapusty

Czytaj dalej: Surówka z czerwonej kapusty z majonezem

Przepisy sałatki i surówki

Sałatki i surówki to kwintesencja zdrowia na talerzu. Ich wybór jest naprawdę olbrzymi, ale często w chwili konieczności, nie przychodzą do głowy żadne smaczne przepisy. Blog kulinarny Ania Gotuje to rozwiązanie na wszystkie takie sytuacje. Znajdziesz w nim szeroki wybór przepisów na sałatki i surówki, które dopasujesz do każdego typu dania, jako dodatek albo po prostu – stworzysz z nich oddzielną potrawę. Bogactwo możliwości sprawia, że sałatki występować mogą w wersji wytrawnej, jak również na słodko, z dodatkiem owoców. Propozycje są odpowiednie niezależnie od pory roku.