Kapusta czerwona na ciepło

Kapusta czerwona na ciepło

Kapustę czerwoną najczęściej jadamy w formie surówki - surówka z czerwonej kapusty. Gorąco polecam spróbować też  przepisu na kapustę czerwoną podawaną na ciepło. Inspiracja do tego przepisu pochodzi z książki kucharskiej, do której mam ogromny sentyment.

"Praktyczna kuchnia domowa" wydana w 1937 roku, to skarbnica niesamowitych przepisów na bardzo stare i tradycyjne dania kuchni polskiej. Ta książka kucharska należała jeszcze do mojej prababci, Romualdy. Sam przepis nie ma zdjęć i mieści się w kilku linijkach tekstu. Jednak nawet tak skromny opis wystarczy mi, by przygotować tę kapustę.. w końcu znam ją od dzieciństwa :-)

Zapraszam w podróż w przeszłość.. być może Wy również jadacie tak przyrządzoną kapustę czerwoną na ciepło ??

Czytaj dalej: Kapusta czerwona na ciepło
Halloumi na liściach sałaty rzymskiej

Halloumi na liściach sałaty rzymskiej

Przepis na prostą i pyszną sałatkę z sera halloumi, pomidorów i orzeszków piniowych. Idealne połączenie smaków i cudowny wygląd dania zachęcają do natychmiastowej konsumpcji :-)

- bez mięsa
- szybko, prosto i efektownie

Z serem w roli głównej gorąco polecam makaron z fetą i pomidorami oraz nieziemskie wręcz bataty z pieczoną fetą!

Czytaj dalej: Halloumi na liściach sałaty rzymskiej
Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty

Prosty i sprawdzony przepis na klasyczną surówkę z czerwonej kapusty. 

- delikatna, z dodatkiem majonezu
- kilka idealnie dobranych składników
- szybka i prosta w przygotowaniu
- świetna jako dodatek do obiadu

Jeśli macie lub wolicie kapustę białą, to gorąco polecam również pyszną surówkę Colesław lub klasyczną surówkę z białej kapusty

Czytaj dalej: Surówka z czerwonej kapusty
Uniwersalna surówka z ogórków

Uniwersalna surówka z ogórków

Ta surówka, to dla mnie symbol wiosny i lata. Pachnące, świeże ogórki i piękna rzodkiew.. koniecznie cieniutko pokrojone. Kleksy ze śmietany wymieszanej ze szczypiorkiem i koperkiem to zwieńczenie tego banalnie prostego, ale dzieła.

Tę surówkę możesz dodać do prawie każdego polskiego obiadu. Cudownie sprawdza się również do dań z grilla :-)

Czas przygotowywania: do 15 minut
Ilość porcji:
 4

Składniki:
• 400 -500 g świeżych ogórków (u mnie 2 półdługie)
• 6 średnich rzodkiewek
• pół czerwonej cebuli
• pół pęczka koperku
• pół pęczka szczypiorku
• 100 g śmietany 18 %
• sól i pieprz

Czytaj dalej: Uniwersalna surówka z ogórków
Jak zrobić surówkę z białej kapusty

Jak zrobić surówkę z białej kapusty

Najprostszy, tradycyjny przepis na surówkę z białej kapusty z jabłkiem.
Szybko, tanio i smacznie.

Czas przygotowywania: do 15 minut
Ilość porcji:
 6

Składniki:
• pół średniej główki białej kapusty - 400 g
• 1 średnie jabłko
• 25 ml oliwy
• mały pęczek koperku
• płaska łyżeczka soli
• pół płaskiej łyżeczki pieprzu
• 2 płaskie łyżki cukru
• sok z połówki cytryny

 

Czytaj dalej: Jak zrobić surówkę z białej kapusty
Kolorowa sałatka z awokado

Kolorowa sałatka z awokado

Świetna i szybka sałatka z awokado, pomidorami i czerwoną cebulą.

- smacznie
- zdrowo
- kolorowo

Sałatka pasuje idealnie na każdy posiłek. Można ją spakować również do pracy lub do szkoły.

Polecam np. do:
- kurczaka szarpanego 
- kurczaka pieczonego
- nuggetsów z kurczaka
- piersi z kaczki 

Czas przygotowywania: do 15 minut
Ilość porcji:
 4

Czytaj dalej: Kolorowa sałatka z awokado