Jak łatwo się domyślić mam na imię Anna i uwielbiam gotować. Moje najwcześniejsze wspomnienia z dzieciństwa, to w większości chwile spędzone w kuchni. Podpatrywałam Mamę i Babcię i pomagałam gotować. Nawet bawiąc się na dworze lepiłam placki z błota i liści 🙂
Gotowanie kojarzy mi się z przyjemnością i wielką pasją. Mój Mąż śmieje się, że gdy dłużej nie gotuję, to robię się nieswoja. Coś w tym musi być. Dlatego gdy wyjeżdżamy na wakacje, jeśli tylko jest taka możliwość, wybieramy zamiast hotelu mieszkanie z kuchnią.
Uwielbiam nowe miejsca, zwłaszcza te odległe, gdzie mam szansę poznawać lokalne zwyczaje kulinarne i nowe smaki. Przyjemnie jest zjeść potrawę w restauracji, jednak dla mnie najprzyjemniej jest zrobić ją samodzielnie. Zakupy na targu.. świeże owoce, warzywa, zioła.. czuję się wówczas jak w raju.
Proces przyrządzania potraw, tak jak zresztą każda inna dziedzina wymaga nieustannego kształcenia się. Czytam, oglądam, myślę i śnię o gotowaniu. A że najlepiej uczyć się od najlepszych, uczestniczę często w warsztatach prowadzonych przez najlepszych kucharzy. Planując wyjazdy wybieram miejsca, gdzie mogę nauczyć się czegoś nowego.
Pamiętam też, że jedzenie to nie tylko przyjemność. Jego podstawowa funkcja, to zaspokojenie naszych biologicznych potrzeb. Dlatego dokładam wszelkich starań, by tworzone przeze mnie przepisy były nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Stosuję naturalne składniki. Zastępuję lub bardzo mocno ograniczam cukier. Moje wypieki mają zazwyczaj wielokrotnie mniej cukru, niż ich gotowe odpowiedniki z cukierni. Zamiast mieszanek smakowych wybieram naturalne przyprawy. Unikam wzmacniaczy smaku. Wszystko to po to, by potrawy były wartościowe dla naszego organizmu, a przy tym zachowywały swój wyraźny smak i charakter.
Dzięki prowadzeniu bloga kulinarnego mogę nie tylko dzielić się przepisami. To również ogromna mobilizacja dla mnie, do dalszego rozwoju i doskonalenia swojego warsztatu. Dlatego bardzo dużą wagę przykładam do komentarzy, które piszecie pod przepisami. Coraz częściej dodajecie zdjęcia potraw, które robicie z moich przepisów. Bardzo dziękuję, że znajdujecie czas by dzielić się swoimi spostrzeżeniami. Dziękuję za wszystkie listy, zdjęcia i miłe słowa 🙂
Wszystkie zdjęcia robię sama. Są też one moją własnością. Jeśli chcesz wykorzystać moje zdjęcia do własnego użytku, bądź użytku komercyjnego zawsze najpierw skontaktuj się ze mną.
Kontakt: [email protected]