Sortuj: data publikacji popularność
Dieta:
  • bezglutenowa (68)
  • wegańska (12)
  • wegetariańska (53)
Zupa z ciecierzycy

Zupa z ciecierzycy

Zupa z ciecierzycy to pyszna zupa bez mięsa. Zawiera dużo warzyw, jest prosta w wykonaniu, a do tego smakuje rewelacyjne. Przepis można szykować również z ciecierzycą z puszki.

- niskokaloryczna i zdrowa
- wszystko powstaje w jednym garnku
- można ją zrobić również w wersji wegańskiej

Czytaj dalej: Zupa z ciecierzycy
Żurek staropolski

Żurek staropolski

Żurek staropolski to bardzo prosta do zrobienia i super pyszna zupa, którą gorąco polecam ugotować na Wielkanoc. Przepis zawiera tylko najważniejsze składniki, a żurek wychodzi idealny. 

- na zakwasie żytnim
- z białą kiełbasą i z boczkiem 
- do podania z jajkiem na twardo

Czytaj dalej: Żurek staropolski
Zupa grzybowa wigilijna

Zupa grzybowa wigilijna

Zupa grzybowa wigilijna to jedna z pyszniejszych zup, jakie można ugotować na Wigilię. Jest delikatniejsza od żuru, więc może się spodobać i dzieciom. Zapraszam po przepis.

- bez zakwasu
- bez użycia bulionu
- prosta, szybka i pyszna

Czytaj dalej: Zupa grzybowa wigilijna
Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa to prawdziwa królowa zup. Zapraszam po mój ulubiony przepis na domową pomidorówkę. Możesz ją zrobić i podać na kilka sposobów, a cały opis i porady znajdziesz w treści wpisu. 

- pomidorówka z ryżem lub makaronem
- kilka propozycji na bulion pod zupę
- uwielbiana przez dzieci

Czytaj dalej: Zupa pomidorowa
Reklama
Flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków to niesamowicie ciekawa i super pyszna zupa z użyciem boczniaków, zamiast klasycznych flaków wołowych. Przepis jest prosty, a zupa błyskawiczna w przygotowaniu.

- bez użycia bulionu
- sycąca zupa bez mięsa
- całość szykowana w jednym garnku

Czytaj dalej: Flaczki z boczniaków
Zupa z fasolki szparagowej

Zupa z fasolki szparagowej

Zupa z fasolki szparagowej to pyszna zupa, którą ugotujesz zarówno ze świeżą, jak i mrożoną fasolką. To mój najlepszy i ulubiony przepis z udziałem zielonej lub żółtej fasolki.

- uwielbiana przez dzieci
- można użyć mrożonej fasolki
- na bazie bulionu drobiowego lub warzywnego

Czytaj dalej: Zupa z fasolki szparagowej
Chłodnik z awokado

Chłodnik z awokado

Chłodnik z awokado z dodatkiem melona to jeden z najlepszych przepisów, jakie warto przygotować w upalne dni. Jest orzeźwiający, pobudzający, piękny i niezwykle pyszny!

- idealny chłodnik na upały
- rewelacyjny pomysł na użycie awokado
- bardzo dokładny opis wykonania i dużo porad

Czytaj dalej: Chłodnik z awokado
Chłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy

Prosty i szybki przepis na chłodnik ogórkowy z dodatkiem jajek na twardo oraz gotowanych ziemniaków, to świetny pomysł na bardzo orzeźwiający obiad. Idealny na lato. 

- idealny na upały
- podawany na zimno
- prosty, szybki i pyszny obiad

Czytaj dalej: Chłodnik ogórkowy
Zupa krem ze szparagów

Zupa krem ze szparagów

Zupa krem ze szparagów białych lub zielonych, to super smaczna i wyjątkowo prosta do ugotowania zupa. Jest też bardzo sezonowa, delikatna i szybka do ugotowania. 

- bez użycia bulionu
- z białych lub zielonych szparagów
- tylko kilka łatwo dostępnych składników

Czytaj dalej: Zupa krem ze szparagów
Reklama

Zupy

Zupy to płynna potrawa mająca postać wywaru. Dzięki gotowaniu składników, takich jak mięso i warzywa, łatwiej je trawimy i przyswajamy. W polskiej tradycji zupa była pierwszym daniem do obiadu. Teraz rzadko kto ma czas na przygotowywania dwudaniowych obiadów, ale zupy nadal chętnie są robione również jako samodzielne posiłki. Są bardzo uniwersalne, lekko strawne w porównaniu do dań z długo trawionym mięsem, a przy tym bardzo smaczne. Możemy robić je na wiele sposobów. Na ostro, na słodko, rozgrzewające w zimę - rosół, czy chłodzące latem - chłodnik. W lato warto też przygotować od czasu do czasu uwielbianą przez dzieci zupę owocową. Z kwaśnych zup przepyszna jest typowo polska zupa kapuśniak, którą zawsze gotuję z domowej kapusty kiszonej. Zupa pieczarkowa, to jedna z popularniejszych polskich zup, i można ją gotować przez cały rok. 

Zupy krem

Zupy krem są chętnie jedzone szczególnie przez dzieci. Czasem wystarczy zblendować gotową już zupę, np. brokułową, kalafiorową, i w takiej gładkiej pistacji będzie nam dużo łatwiej namówić małe dzieci na jej spożycie. Zobacz krem z brokuła. Zresztą dorośli również coraz chętniej jedzą zupy krem. Sama bardzo lubię wszelki zupy kremowe. Moja ulubiona to zupa z dyni, można przygotowywać ją zarówno na słodko jak i ostro.

Przepisy na zupy

Dla mnie podstawą większości zup jest bulion. W zależności od rodzaju zupy bulion warzywny albo bulion wołowy. Zazwyczaj przygotowuję więcej bulionu i następnie dzielę go na półlitrowe porcje i zamrażam. Dzięki temu oszczędzam czas i mogę szybko przygotować posiłek. Bulion warzywny najczęściej stosuję to zup krem warzywnych. Bulion wołowy jest słodkawy w samu, bardzo dobrze komponuje się do zupa pomidorowa. Przygotowując zupy na obiad staram się korzystać z sezonowych, aktualnie dostępnych, świeżych warzyw. Z takich oczekiwanych przez nas zup wiosennych zup zupa szczawiowa. Za to na jesień lubię przygotowywać zupę z dyni. Również na jesienni chętnie przygotowuję zupa grzybowa. W chłodniejsze dni chętnie przygotowywana jest także zupa gulaszowa. Zapraszam, sprawdź też inne przepisy na zupe.