Sortuj: data publikacji popularność
Dieta:
  • bezglutenowa (70)
  • wegańska (13)
  • wegetariańska (56)
Wodzianka

Wodzianka

Zupa wodzianka, to bardzo tradycyjna i super szybka w przygotowaniu zupa. Przepis jest bardzo prosty, ponieważ używamy głównie wrzątku, pieczywa czerstwego oraz tłuszczu.

- zupa gotowa w 20 minut
- szykowana na bazie czerstwego chleba
- najlepsza z domowym smalcem ze skwarkami

Czytaj dalej: Wodzianka
Flaki

Flaki

Flaki wołowe to jedna z najpopularniejszych, polskich zup. Zapraszam po mój ulubiony przepis, po który sięgam z ogromną przyjemnością nie tylko wtedy, gdy robi się naprawdę zimno. 

- bardzo dokładny opis wykonania
- porady dotyczące zakupu idealnych flaków
- szybki i prosty sposób na ugotowanie bazy pod flaki

Czytaj dalej: Flaki
Krem z kukurydzy

Krem z kukurydzy

Krem z kukurydzy to zaskakująco pyszna i niezwykle prosta w przygotowaniu zupa. Ugotujesz ją dosłownie z kilku składników, a do tego nie potrzebujesz nawet bulionu.

- można użyć kukurydzy z puszki
- kilka propozycji na ciekawe podanie zupy
- świetny przepis nawet dla osób początkujących

Czytaj dalej: Krem z kukurydzy
Zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek to niesamowicie pyszna, a do tego bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupa. Wychodzi idealnie kremowa. Zapraszam po mój ulubiony przepis. 

- dużo porad oraz propozycji podania
- cała zupa szykowana w jednym garnku
- dokładny opis wykonania oraz zdjecia kroków

Czytaj dalej: Zupa krem z pieczarek
Gazpacho

Gazpacho

Gazpacho to pyszny i super orzeźwiający chłodnik, który szykuje się z surowych pomidorów i innych warzyw z dodatkiem oliwy i białego pieczywa. Przepis ten idealnie sprawdzi się na przyjścia oraz jako zdrowy i smaczny posiłek na co dzień. 

- hiszpański chłodnik pomidorowy
- błyskawiczny i prosty do przygotowania
- ciekawe pomysły na podanie oraz na dodatki

Czytaj dalej: Gazpacho
Reklama
Zupa z ciecierzycy

Zupa z ciecierzycy

Zupa z ciecierzycy to pyszna zupa bez mięsa. Zawiera dużo warzyw, jest prosta w wykonaniu, a do tego smakuje rewelacyjne. Przepis można szykować również z ciecierzycą z puszki.

- niskokaloryczna i zdrowa
- wszystko powstaje w jednym garnku
- można ją zrobić również w wersji wegańskiej

Czytaj dalej: Zupa z ciecierzycy
Żurek staropolski

Żurek staropolski

Żurek staropolski to bardzo prosta do zrobienia i super pyszna zupa, którą gorąco polecam ugotować na Wielkanoc. Przepis zawiera tylko najważniejsze składniki, a żurek wychodzi idealny. 

- na zakwasie żytnim
- z białą kiełbasą i z boczkiem 
- do podania z jajkiem na twardo

Czytaj dalej: Żurek staropolski
Zupa grzybowa wigilijna

Zupa grzybowa wigilijna

Zupa grzybowa wigilijna to jedna z pyszniejszych zup, jakie można ugotować na Wigilię. Jest delikatniejsza od żuru, więc może się spodobać i dzieciom. Zapraszam po przepis.

- bez zakwasu
- bez użycia bulionu
- prosta, szybka i pyszna

Czytaj dalej: Zupa grzybowa wigilijna
Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa to prawdziwa królowa zup. Zapraszam po mój ulubiony przepis na domową pomidorówkę. Możesz ją zrobić i podać na kilka sposobów, a cały opis i porady znajdziesz w treści wpisu. 

- pomidorówka z ryżem lub makaronem
- kilka propozycji na bulion pod zupę
- uwielbiana przez dzieci

Czytaj dalej: Zupa pomidorowa
Reklama

Zupy

Zupy to płynna potrawa mająca postać wywaru. Dzięki gotowaniu składników, takich jak mięso i warzywa, łatwiej je trawimy i przyswajamy. W polskiej tradycji zupa była pierwszym daniem do obiadu. Teraz rzadko kto ma czas na przygotowywania dwudaniowych obiadów, ale zupy nadal chętnie są robione również jako samodzielne posiłki. Są bardzo uniwersalne, lekko strawne w porównaniu do dań z długo trawionym mięsem, a przy tym bardzo smaczne. Możemy robić je na wiele sposobów. Na ostro, na słodko, rozgrzewające w zimę - rosół, czy chłodzące latem - chłodnik. W lato warto też przygotować od czasu do czasu uwielbianą przez dzieci zupę owocową. Z kwaśnych zup przepyszna jest typowo polska zupa kapuśniak, którą zawsze gotuję z domowej kapusty kiszonej. Zupa pieczarkowa, to jedna z popularniejszych polskich zup, i można ją gotować przez cały rok. 

Zupy krem

Zupy krem są chętnie jedzone szczególnie przez dzieci. Czasem wystarczy zblendować gotową już zupę, np. brokułową, kalafiorową, i w takiej gładkiej pistacji będzie nam dużo łatwiej namówić małe dzieci na jej spożycie. Zobacz krem z brokuła. Zresztą dorośli również coraz chętniej jedzą zupy krem. Sama bardzo lubię wszelki zupy kremowe. Moja ulubiona to zupa z dyni, można przygotowywać ją zarówno na słodko jak i ostro.

Przepisy na zupy

Dla mnie podstawą większości zup jest bulion. W zależności od rodzaju zupy bulion warzywny albo bulion wołowy. Zazwyczaj przygotowuję więcej bulionu i następnie dzielę go na półlitrowe porcje i zamrażam. Dzięki temu oszczędzam czas i mogę szybko przygotować posiłek. Bulion warzywny najczęściej stosuję to zup krem warzywnych. Bulion wołowy jest słodkawy w samu, bardzo dobrze komponuje się do zupa pomidorowa. Przygotowując zupy na obiad staram się korzystać z sezonowych, aktualnie dostępnych, świeżych warzyw. Z takich oczekiwanych przez nas zup wiosennych zup zupa szczawiowa. Za to na jesień lubię przygotowywać zupę z dyni. Również na jesienni chętnie przygotowuję zupa grzybowa. W chłodniejsze dni chętnie przygotowywana jest także zupa gulaszowa. Zapraszam, sprawdź też inne przepisy na zupe.