Sortuj: data publikacji popularność
Dieta:
  • bezglutenowa (71)
  • wegańska (13)
  • wegetariańska (56)
Chłodniki

Chłodniki

Domowe chłodniki to zdrowe i kolorowe zupy podawane na zimno. Przepisy na chłodniki nie wymagają stania nad parującymi garnkami. Będą zatem idealnie na upalne dni.

- kilka super popularnych przepisów
- świetne inspiracje na szybki posiłek na lato
- krajowe i zagraniczne propozycje na chłodniki

Czytaj dalej: Chłodniki
Zupa Minestrone

Zupa Minestrone

Aromatyczna i sycąca zupa włoska Minestrone to przepis, który trzeba poznać. Sprawdź jak wygląda moja ulubiona wersja tej niezwykłej, warzywnej zupy, którą podaję z makaronem.

- makaron można zamienić na ryż lub ziemniaki
- składniki można podmieniać w zależności od pory roku 
- bardzo dokładny opis wykonania oraz zdjęcia krok po kroku

Czytaj dalej: Zupa Minestrone
Zupa chrzanowa na zakwasie

Zupa chrzanowa na zakwasie

Oto najprostsza i najszybsza do ugotowania zupa, jaką możesz przygotować na Wielkanoc. Zupa chrzanowa na zakwasie żytnim, jak na żurek lub pszennym, jak na barszcz biały to przepis idealny. 

- wszystko gotujesz w jednym garnku
- błyskawiczne i banalnie proste wykonanie 
- można użyć zakwasu na żurek lub zakwasu na barszcz

Czytaj dalej: Zupa chrzanowa na zakwasie
Barszcz biały

Barszcz biały

Oto mój ulubiony, szybki do zrobienia domowy barszcz biały gotowany na zakwasie domowym lub na barszczu z butelki. Ten barszcz szykuję z białą kiełbasą i z ziemniakami. Będzie idealny nie tylko na Wielkanoc.

- sprawdzony, stary przepis
- dokładny opis wykonania i zdjecia kroków
- wiele porad oraz zamienników do składników

Czytaj dalej: Barszcz biały
Kwaśnica

Kwaśnica

Kwaśnica góralska na żeberkach wieprzowych z ziemniakami, to przepyszna, bardzo sycąca i niezwykle prosta do zrobienia zupa. Jeśli lubisz kwaśne zupy, to zapraszam po przepis.

- bez smażenia osobno składników
- tradycyjna zupa na żeberkach i wędzonkach
- super dokładny opis wykonania i zdjęcia kroków

Czytaj dalej: Kwaśnica
Reklama
Zupa tajska

Zupa tajska

Uwielbiam ten smak! Zupa tajska z kurczakiem lub z krewetkami, to zupa, którą mogłabym jeść każdego dnia. Zapraszam po mój ulubiony i sprawdzony przepis oraz po garść porad. 

- do podania z ryżem lub z makaronem
- w przepisie również wersja na zupę z krewetkami lub z tofu
- można użyć zarówno czerwonej, jak i żółtej lub zielonej pasty curry 

Czytaj dalej: Zupa tajska
Zalewajka

Zalewajka

Zalewajka, to pyszna i prosta w przygotowaniu zupa, którą gotujemy bez użycia bulionu. Bardzo gorąco zachęcam do wypróbowania mojej wersji przepisu, która uwielbiam i polecam każdemu. 

- wszystko szykujesz w jednym garnku
- tradycyjna zupa z ziemniakami i zakwasem
- super dokładny opis wykonania i zdjecia kroków

Czytaj dalej: Zalewajka
Wodzianka

Wodzianka

Zupa wodzianka, to bardzo tradycyjna i super szybka w przygotowaniu zupa. Przepis jest bardzo prosty, ponieważ używamy głównie wrzątku, pieczywa czerstwego oraz tłuszczu.

- zupa gotowa w 20 minut
- szykowana na bazie czerstwego chleba
- najlepsza z domowym smalcem ze skwarkami

Czytaj dalej: Wodzianka
Flaki

Flaki

Flaki wołowe to jedna z najpopularniejszych, polskich zup. Zapraszam po mój ulubiony przepis, po który sięgam z ogromną przyjemnością nie tylko wtedy, gdy robi się naprawdę zimno. 

- bardzo dokładny opis wykonania
- porady dotyczące zakupu idealnych flaków
- szybki i prosty sposób na ugotowanie bazy pod flaki

Czytaj dalej: Flaki
Krem z kukurydzy

Krem z kukurydzy

Krem z kukurydzy to zaskakująco pyszna i niezwykle prosta w przygotowaniu zupa. Ugotujesz ją dosłownie z kilku składników, a do tego nie potrzebujesz nawet bulionu.

- można użyć kukurydzy z puszki
- kilka propozycji na ciekawe podanie zupy
- świetny przepis nawet dla osób początkujących

Czytaj dalej: Krem z kukurydzy
Reklama

Zupy

Zupy to płynna potrawa mająca postać wywaru. Dzięki gotowaniu składników, takich jak mięso i warzywa, łatwiej je trawimy i przyswajamy. W polskiej tradycji zupa była pierwszym daniem do obiadu. Teraz rzadko kto ma czas na przygotowywania dwudaniowych obiadów, ale zupy nadal chętnie są robione również jako samodzielne posiłki. Są bardzo uniwersalne, lekko strawne w porównaniu do dań z długo trawionym mięsem, a przy tym bardzo smaczne. Możemy robić je na wiele sposobów. Na ostro, na słodko, rozgrzewające w zimę - rosół, czy chłodzące latem - chłodnik. W lato warto też przygotować od czasu do czasu uwielbianą przez dzieci zupę owocową. Z kwaśnych zup przepyszna jest typowo polska zupa kapuśniak, którą zawsze gotuję z domowej kapusty kiszonej. Zupa pieczarkowa, to jedna z popularniejszych polskich zup, i można ją gotować przez cały rok. 

Zupy krem

Zupy krem są chętnie jedzone szczególnie przez dzieci. Czasem wystarczy zblendować gotową już zupę, np. brokułową, kalafiorową, i w takiej gładkiej pistacji będzie nam dużo łatwiej namówić małe dzieci na jej spożycie. Zobacz krem z brokuła. Zresztą dorośli również coraz chętniej jedzą zupy krem. Sama bardzo lubię wszelki zupy kremowe. Moja ulubiona to zupa z dyni, można przygotowywać ją zarówno na słodko jak i ostro.

Przepisy na zupy

Dla mnie podstawą większości zup jest bulion. W zależności od rodzaju zupy bulion warzywny albo bulion wołowy. Zazwyczaj przygotowuję więcej bulionu i następnie dzielę go na półlitrowe porcje i zamrażam. Dzięki temu oszczędzam czas i mogę szybko przygotować posiłek. Bulion warzywny najczęściej stosuję to zup krem warzywnych. Bulion wołowy jest słodkawy w samu, bardzo dobrze komponuje się do zupa pomidorowa. Przygotowując zupy na obiad staram się korzystać z sezonowych, aktualnie dostępnych, świeżych warzyw. Z takich oczekiwanych przez nas zup wiosennych zup zupa szczawiowa. Za to na jesień lubię przygotowywać zupę z dyni. Również na jesienni chętnie przygotowuję zupa grzybowa. W chłodniejsze dni chętnie przygotowywana jest także zupa gulaszowa. Zapraszam, sprawdź też inne przepisy na zupe.