Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sałatka z jajek

Sałatka z jajek

Niezwykle kolorowa i bardzo wiosenna sałatka z jajek, to moja propozycja na pyszną sałatkę z jajkami na twardo w roli głównej. Przepis jest super prosty a sama sałatka z jajkami pyszna i szybka do zrobienia.

- sałatka idealna na Wielkanoc
- gotowa do jedzenia w 20 minut
- tylko kilka popularnych składników

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania jajek: 8 minut
Liczba porcji: około 800 gramów sałatki

Kaloryczność kcal: 165 w 100 g sałatki
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki na sałatkę

  • 3/4 opakowania sera feta - 150 g
  • 4 średnie jajka ugotowane na twardo
  • 1 nieduży ogórek szklarniowy - 170 g
  • 6 średnich rzodkiewek - do 70 g
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej - 50 g
  • dwie garście sałaty roszponki lub insalatina
  • kilka listków dowolnej salaty

Składniki na sos majonezowy

  • 3 łyżki Majonez Kielecki 310 ml [zobacz]
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego - 60 g
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • spora szczypta pieprzu

Sałatka z jajek

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 800 gramów sałatki z jajkami na twardo. Będą to cztery spore porcje. 

Sałatka z jajek, 1

Sałatka z jajkami

Cztery średniej wielkości jajka ugotuj na twardo: Jajka umieść w garnku z jeszcze zimną wodą. Czas odmierzasz od momentu zagotowania się wody w garnku. Pilnuj wówczas, by woda cały czas się gotowała, jednak nie za mocno. Średnie jajka nie gotują się na twardo dłużej niż dziewięć minut. Tym razem skróciłam odrobinę czas gotowania jajek, by nie były idealnie na twardo i gotowałam je osiem minut. Po ugotowaniu polecam od razu zalać jajka zimną wodą, jednocześnie lekko obijając skorupkę jajka. Po chwili możesz je obrać, odłożyć na talerz do przestudzenia a następnie przekroić na pół. 

Sałatka z jajek, 2

W trakcie gotowania jajek zrób sos do sałatki. W jednej miseczce umieść razem trzy niepełne łyżki kremowego jogurtu naturalnego, dwie łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz trzy łyżki dobrej jakości majonezu. Jak w większości moich przepisów z majonezem, użyłam Majonez Kielecki 310 ml. Trzy łyżki nie ważyły więcej niż 70 gramów. Do miseczki dodaj też dwie łyżki siekanego szczypiorku oraz szczyptę świeżo mielonego pieprzu. 
Sałatka z jajek, 3

Sałatkę z jajkami polecam przygotować warstwowo. Na salaterce, czy też szerokim półmisku rozłóż kilka listków dowolnej sałaty, która ma duże liście. Możesz użyć sałaty masłowej, karbowanej, rzymskiej, czy lodowej. Wyłóż też dwie garście drobnolistnej sałaty np. roszponki, czy sałaty insalatina. Możesz też użyć gotowej mieszanki sałat. 

Ogórka obierz i pokrój w plasterki. Rzodkiewki również pokrój w pasterki i rozłóż na półmisku. Jeśli masz natkę pietruszki lub rzeżuchę, to możesz ją dodać do sałatki. 
Sałatka z jajek, 4

Około 150 gramów sera feta pokrój w drobną cegiełkę. Możesz użyć sera sałatkowego, jednak uważaj przy krojeniu, ponieważ takie sery albo się rozmazują albo kruszą. Trzy łyżki, czyli około 50 gramów kukurydzy konserwowej odsącz z zalewy. 
Sałatka z jajek, 5

Jeszcze tylko ułożenie wszystkich składników na półmisku i można podawać sałatkę.
Sałatka z jajek, 6

Połówki jajek rozłóż na półmisku. Dodaj też kawałki sera feta oraz kukurydzę. Na samym końcu polej całość sosem z majonezu i jogurtu. Sałatkę oprósz świeżo mielonym pieprzem i podawaj. 
Sałatka z jajek, 7

Sałatka z jajek, 8

Sałatka z jajek to świetna propozycja nie tylko na wiosnę. Polecam zrobić ją szczególnie na Wielkanoc. Jajka na twardo i sos majonezowy, to wyjątkowo zgrany duet. Tradycyjnie już użyłam majonezu, którego używam już od lat. Majonez Kielecki 310 ml to jeden z najpopularniejszych produktów WSP Społem, które to w tym roku obchodzi jubileusz 100-lecia!

Polecam wypróbuj też mój przepis sałatka z pora i jajek oraz sałatka nicejska.

Smacznego!

Wpis zawiera lokowanie produktu. 

Średnia 4.9 / 5 (732 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Sałatka z jajek

Chyba nie wyobrażam sobie kuchni bez jajek. Używam ich do słodkich i wytrawnych wypieków, do kotletów, past i oczywiście do sałatek. Moja wiosenna sałatka z jajkami to super propozycja na szybki i smaczny posiłek. Jeśli masz już ugotowane jajka na twardo, to wystarczy już tylko w parę minut skomponować całą sałatkę. To bardzo kolorowa sałatka z jajkami i kukurydzą konserwową, która dodatkowo podbija kolor i smak sałatki. Moja sałatka z jajek i rzodkiewki świetnie sprawdzi się jako sałatka na stół Wielkanocny. Jeśli posypiesz ją rzeżuchą, to będzie to typowo wielkanocna sałatka z jajkami na twardo. Z jajkami w roli głównej może Ci się też spodobać pasta jajeczna z mojego przepisu. A jeśli szukasz więcej inspiracji na sałatkę, którą warto podać na Święta, to zobacz koniecznie jak smakuje sałatka waldorf z dodatkiem świeżych winogron. Bardzo dobra do podania na stół wielkanocny jest moja sałatka z pora i jajek

Sałatka z jajkami

Sałatki to świetny i szybki posiłek lub też dodatek do obiadu. Jeśli nie jadasz mięsa, to taka sałatka z jajkiem będzie idealna. Moja sałatka z jajek i kukurydzy bardzo ładnie prezentuje się na stole, więc warto zapamiętać sobie ten przepis. Salatka z jajkiem najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu. Jest to więc super szybka sałatka z jajkami. Dlatego też możesz ją szykować śmiało nawet na ostatnią chwilę. To sałatka z jajkiem na twardo i fetą, co może niektórych zdziwić. Jednak bez obawy, bowiem w tej sałatce wszystkie składniki bardzo dobrze do siebie pasują. Taka sałatka z jajek na twardo sprawdzi się przy wielu okazjach, nie tylko tych świątecznych. Bardzo ważnym elementem sałatki jest sos z majonezem. Sałatka smakuje wówczas wyraźnie i wszystkie składniki łączą się ze sobą idealnie. Świeże warzywa takie jak rzodkiewka i ogórek nadają sałatce lekkości i pięknego zapachu. Do tego jeszcze idealny sos z dodatkiem soku z cytryny oraz bardzo dobry, polski Majonez Kielecki, który polecałam już w niejednym moim przepisie. Jeśli więc szukasz kulinarnych inspiracji na sałatki oraz dania główne, czy desery, to zapraszam serdecznie do buszowania po stronach mojego Bloga Kulinarnego. Powodzenia i smacznego!