Domowa ćwikła z chrzanem

Domowa ćwikła z chrzanem

Nie ma nic lepszego niż ostry zapach chrzanu w połączeniu ze słodyczą buraczków, jako dodatek do mięsa.. szczególnie tego pieczonego ;-)

Składniki:
• 1 kg buraków
• korzeń chrzanu lub chrzan ze słoika*
• 1 cytryna lub 2 łyżki octu winnego
• 5 łyżek cukru
• odrobina soli

* Korzeń chrzanu średniej wielkości można zastąpić chrzanem ze słoiczka. Zwróć jednak uwagę na skład. Wybierz chrzan z zawartością minimum 60% chrzanu oczyszczonego. Na i kg buraczków dodaj około 200 gramów chrzanu ze słoiczka.

Buraki umyj i gotuj w garnku do miękkości bez obierania. Buraki powinny być "zwarte" - nie gotuj ich za długo. Wyjmij z wody i ostudź. Obierz ze skórki.

Buraki możesz zetrzeć na tarce na większych oczkach lub pokroić na plasterki, czy kwadraciki.

Obierz chrzan i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Przełóż na sitki i zalej wrzątkiem (niekoniecznie). Po odsączeniu dodaj do miski ze startymi buraczkami.

Dodaj sok z cytryny, cukier i sól. Sprawdź smak. Dobrze jest odstawić ćwikłę na noc do lodówki, do połączenia smaków i spróbować następnego dnia. W razie czego doprawić wedle upodobań.

Przełóż ćwikłę do słoiczków i trzymaj w lodówce.

Jeśli używasz chrzanu ze słoiczka nie dodawaj octu i cukru w całości, tylko porcjami. Chrzan ze słoiczka zawiera bardzo często ocet i inne przyprawy, więc może się okazać, że będziesz potrzebować ich mniej niż przy świeżym korzeniu.

domowa-cwikla-z-chrzanem-1

 

 

Smacznego :-)