Domowa ćwikła z chrzanem

Domowa ćwikła z chrzanem

Poznajcie przepis mojej Babci na domową ćwikłę z chrzanem. Ja nauczyłam się szykować ćwikłę z buraków krojonych na drobne kawałki lub w kosteczkę. Buraki możesz też zetrzeć na tarce na grubych oczkach. 

Domowa ćwikła z chrzanem i octem lub sokiem z cytryny to dodatek, którego nie może zabraknąć na Wielkanoc oraz na Boże Narodzenie.

Reklama

Czas gotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 1 kg ćwikły

Kalorie: 77 w 100 gramach

Składniki:
  • 1 kg buraków ćwikłowych - ważone przed obraniem
  • korzeń chrzanu lub chrzan ze słoika - 200 g
  • sok z 1 cytryny lub 2 łyżki octu winnego
  • 5 łyżek cukru
  • szczypta soli

Korzeń chrzanu średniej wielkości można zastąpić chrzanem ze słoiczka. Zwróć jednak uwagę na skład. Wybierz chrzan z zawartością minimum 60% chrzanu oczyszczonego. Na i kilogram buraczków dodaj około 200 gramów chrzanu ze słoiczka.

Jak zrobić ćwikłę z chrzanem:

Buraki umyj i gotuj w garnku do miękkości około 60-80 minut. Buraków nie obieraj. Buraki po ugotowaniu powinny być zwarte i jędrne - nie gotuj ich za długo. Wystarczy tyle, by bez problemu wbić w nie widelec. Wyjmij je z wody i ostudź a następnie obierz ze skórki.

Buraki możesz zetrzeć na tarce na większych oczkach lub pokroić na plasterki, czy w drobną kostkę. Obierz chrzan i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Przełóż na sitko i zalej wrzątkiem (niekoniecznie). Po odsączeniu dodaj do miski ze startymi buraczkami. Jeśli używasz chrzanu ze słoiczka nie dodawaj octu i cukru w całości, tylko porcjami. Chrzan ze słoiczka zawiera bardzo często ocet i inne przyprawy, więc może się okazać, że będziesz potrzebować ich mniej niż przy świeżym korzeniu.

Dodaj sok z cytryny, cukier i sól i zamieszaj ćwikłę. Sprawdź smak. Dobrze jest odstawić ćwikłę na noc do lodówki, do połączenia smaków i spróbować ją następnego dnia, gdy jest już zimna i wszystkie smaki się połączą. W razie czego dopraw ją wedle upodobań. Gotową ćwikłę przełóż ćwikłę do słoiczków i trzymaj w lodówce.

Domowa ćwikła z chrzanem, 1

Jest to super przepis na domową ćwikłę z chrzanem do słoików. Po przeniesieniu ćwikły do wyparzonych i suchych słoików wystarczy już tylko odstawić je do pasteryzacji. Ja umieszczam zakręcone słoiki z ćwikłą w piekarniku nagrzanym do 110-120 stopni i pasteryzuję je około 50 minut. Nie ustawiam wyższej temperatury, by nie uszkodzić gumek w zakrętkach słoików.

Gorąco zachęcam też do marynowania innych ostrych dodatków. Zobacz mój przepis na czosnek marynowany w occie.
Domowa ćwikła z chrzanem, 2

Smacznego.

Średnia 4.5 / 5 (23 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2017-12-30 06:30
👍pysiaste.... robiłam wczoraj z chrzanem ze słoiczka( 62%) i faktycznie mniej octu i cukru.Ale czy się nie zepsują niezapasteryzowane? Stoją w lodøwce...😯
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak ćwikłą śmiało postoi 2 tygodnie w lodówce.
2018-02-07 19:47
One mają nie stac Bóg wie ile czasu😀
2tygodnie moga postac ...
2018-03-14 21:12
Jej! Super! Pierwszy raz robiłam i takie pyszne!!! Jestem zadowolona. 🌼😍😀😂🙂
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-14 21:16
Bardzo się cieszę. Domowa ćwikła z chrzanem bardzo często gości na naszym stole 🙂
2018-07-05 12:18
Mam pytanie? Jakich lyzek? Do kawy, Czy stolowych.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-05 13:07
Jeśli łyżka Asiu, to stołowa. Jak łyżeczka - to deserowa 🙂
2018-08-04 19:06
Dziś zrobiłem są pyszne zapasteryzowalem i czekają na zimowe dni. Zapiast cukru dodałem łyżkę miodu 😜
-- Ania z AniaGotuje.pl Super! Będzie na Święta 😀

Ćwikła z chrzanem przepis do słoików

Co obowiązkowo trzeba zamknąć w słoiki? Ćwikła z chrzanem na zimę to u nas standard. Domowa ćwikła z chrzanem i octem musi być zawsze i to w dużej ilości. Ja zazwyczaj szykuję ją na sposób mojej Babci, czyli kroję buraki w kosteczkę lub na drobne kawałki. Domowa ćwikła z chrzanem zawsze gości na naszym świątecznym stole. Obowiązkowo pojawia się na Wielkanoc oraz na Boże Narodzenie. 

Ćwikła z chrzanem do obiadu

Domowa ćwikła z chrzanem do domowego polskiego obiadu. Z czym ją podawać? Z kluskami śląskimi, kopytkami i mięsem w sosie. Ćwikła z chrzanem i sokiem z cytryny cudownie smakuje w towarzystwie kotletów schabowych i tłuczonych ziemniaków. Można tak wymieniać i wyliczać jeszcze bardzo długo! Zapraszam zatem po więcej inspiracji i pomysłów na obiad