Udziec z indyka pieczony

Udziec z indyka pieczony

Udziec z indyka pieczony w piekarniku to chyba mój ulubiony sposób na wykorzystanie tego fragmentu indyka. Przepis jest niezwykle prosty, a pieczeń wychodzi bardzo soczysta i pyszna. 

- tylko kilka łatwo dostępnych składników
- sprawdzony, uniwersalny przepis na udziec z indyka
- idealny do podania na ciepło oraz na zimno, do krojenia w plastry

Czas przygotowania: 10 minut
Czas marynowania minimum : 6 godzin
Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 1100 g pieczeni

Kaloryczność kcal: 140 w 100 g
Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • około 1300 g udźca z indyka
  • po łyżce ulubionego miodu i musztardy
  • 4 ząbki czosnku - 20 g
  • 2 łyżki oliwy lub innego oleju roślinnego
  • przyprawy: po łyżce majeranku i słodkiej papryki; płaska łyżeczka soli; po pół płaskiej łyżeczki pieprzu i ostrej papryki

Udziec z indyka pieczony

Marynowanie mięsa: minimum 6 godzin
Pieczenie: dowolna blaszka; 175 stopni; pieczenie góra/dół; czas pieczenia to około 90 minut

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz aromatyczny udziec z indyka o wadze około 1100 gramów po upieczeniu. Zanim zaczniesz szykować to pyszne mięso, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Koniecznie sprawdź jak piekę udziec z indyka. W treści przepisu podpowiem jakich przypraw można jeszcze użyć oraz co można dodać do marynaty, by w prosty i szybki sposób otrzymać różnorodny smak pieczonego mięsa. Pieczony udziec z indyka to jedno z mięs, jakie bardzo często pojawia się u mnie na stole, na specjalne okazje oraz na Wielkanoc i inne Święta. 

Udziec z indyka pieczony, 1

Udziec z indyka przepis

Wybierz ładny i spory udziec z indyka o wadze około 1300-1400 gramów. Mięso umyj szybko i sprawnie (nie za długo) w zlewie pod zimną, bieżącą wodą i osusz od razu ręcznikiem papierowym. Nie odcinaj włókien oraz ewentualnych kawałków tłuszczu. To dodatkowe zabezpieczenie dla mięsa przed wysuszeniem w piekarniku. Zawsze też dokładnie myj zlew po mięsie. 

Cztery ząbki czosnku obierz i przepuść przez praskę. Do miseczki z czosnkiem dodaj po łyżce ulubionego miodu i musztardy. Używam jasnych, płynnych miodów (np. akacjowy lub lipowy) oraz musztardy delikatesowej. Wlej też dwie łyżki ulubionej oliwy lub ewentualnie innego oleju roślinnego. Wsyp przyprawy: po łyżce majeranku i słodkiej papryki; płaska łyżeczka soli; po pół płaskiej łyżeczki pieprzu i ostrej papryki. Dokładnie wymieszaj składniki marynaty. 

Marynarę wyłóż na płat mięsa i postaraj się pokryć nią całą powierzchnię udźca. Ponieważ jest to mięso, które bardziej przypomina szeroki płat, to warto je "zwinąć". Aby udziec upiekł się równo i zgrabniej się prezentował, warto związać go dodatkowo w kilku miejscach nicią wędliniarską lub "wcisnać" w siatkę/rękaw do pieczenia. Ja użyłam szerszej siatki, której oba końce związałam nicią. 

Tak przygotowane mięso zawiń szczelnie w folię (u mnie przezroczysta folia spożywcza). Mięso odłóż do lodówki na minimum sześć godzin. Udziec z indyka możesz śmiało marynować nawet do 48 godzin. 

Porada: Aby otrzymać udziec z indyka na ostro, wystarczy dodać do przypraw jeszcze 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne albo też pół łyżeczki chili lub też użyć musztardy Dijon. Aby udziec z indyka był łagodniejszy, wystarczy, że pominiesz ostrą paprykę i użyjesz bardzo łagodnej musztardy. 

Udziec z indyka pieczony, 2

W dniu pieczenia zdejmij folię, a udziec (cały czas w siatce) umieść w brytfance lub na blaszce. Niczym go nie przykrywaj. Blaszkę umieść w piekarniku nagrzanym do 175 stopni z grzaniem góra/dół. Wybierz środkową półkę piekarnika. Udziec piecz tak około 90 minut. W międzyczasie przynajmniej dwa razy polewaj mięso zebranym sosem, zaś w połowie pieczenia przewróć je też na drogą stronę (przewrócenie nie jest jednak konieczne). Gdyby mięso zaczęło się od góry mocniej podpiekać, można je przykryć folią lub przykrywką od brytfanki. 

Upieczony udziec z indyka wyjmujemy z piekarnika od razu po upieczeniu. Po lekkim przestudzeniu zalecam zdjąć też siatkę/nici. 

Udziec z indyka pieczony, 3

Na zdjęciach pokazałam jeszcze lekko ciepły udziec z indyka. Jeśli ma on być podany do obiadu, to pokrój mięso na porcje już w dniu pieczenia. Jeśli zaś planujesz pokroić udziec w plasterki i podawać na zimno, to koniecznie trzeba go dodatkowo schłodzić w lodówce. 

Z zebranego po pieczeniu sosu można zrobić gęstszy sos do obiadu. Wystarczy dodać do niego trochę musztardy lub tartego chrzanu i zagotować w małym garnuszku. Do gotującego się na małej mocy palnika sosu dodajemy mieszankę wody, odrobiny mąki pszennej i skrobi ziemniaczanej (gładki płyn bez grudek). Razem z mąką i wodą można też dodać trochę śmietanki kremówki 30 %. Doprawienie sosu to już bardzo indywidualna kwestia ponieważ sos może wyjść mniej lub bardziej słony lub ostry. 

Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (117 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Udziec z indyka

Na udziec z indyka mam kilka sposobów. Czasem robię z nim gulasz, a czasem piekę go w całości w piekarniku. Postanowiłam dodać ten udziec z indyka przepis, ponieważ zauważyłam, że wiele osób unika mięsa z indyka. Czytelnicy wybierają raczej kurczaka, ponieważ obawiają się, że indyk wyjdzie twardy. Na udziec z indyka przepisy są różne i zazwyczaj całkiem niezłe. Udziec nie jest oczywiście tak miękki jak pierś, czyli filet z indyka, ale można go śmiało przygotować tak by wyszedł bardzo smaczny i soczysty. Udziec z indyka pieczony można podać na wiele pysznych sposobów. Po pierwsze taki udziec z indyka będzie wspaniały do podania na każdy obiad. Kroimy go zatem jeszcze gorący i podajemy z tłuczonymi ziemniakami lub też ulubionymi kluseczkami. Puree ziemniaczane też idealnie się sprawdzi. W wersji całkowicie przestudzonej, schłodzonej pieczony udziec z indyka można kroić w plasterki i podawać na kanapkach. Można go wyłożyć na półmisek zimnych przekąsek i serwować na każde Święta i wyjątkowe okazje. Udziec z indyka puszcza sporo sosu w trakcie pieczenia, więc taki sosik warto zagęścić i użyć do pysznego obiadu. Polecam dodać do niego tarty chrzan lub też musztardę. 

Udziec z indyka pieczony

Moja ulubiona wersja na podanie takie udźca, to właśnie pieczony udziec z indyka w uniwersalnych przyprawach. Na udziec z indyka marynata jest bardzo prosta, i w tym przepisie postarałam się podać takie proporcje przypraw, by smak był wyważony a przepis na udziec z indyka spodobał się każdemu. Będzie to zatem taka uśredniona wersja. Podam jednak w treści przepisu co dodać, by mięso wyszło trochę ostrzejsze, oraz co dodać lub co odjąć, by stworzyć łagodniejszy smak na udziec z indyka. Jeśli więc chcesz zobaczyć jak upiec udziec z indyka, to zapraszam po mój sprawdzony i najprostszy przepis na pieczony udziec z indyka. Jeśli lubisz piec mięsa, to polecam Ci też kilka innych moich sprawdzonych przepisów. Karkówka pieczona jest rewelacyjna. Bardzo dobry i super na każde Święta jest też mój boczek pieczony oraz niezawodny schab pieczony. Polecam i życzę tylko udanych wypieków.