Placki z truskawkami

Placki z truskawkami

Te placki to mój ideał na posiłek, który smakuje każdemu w moim domu i nie trzeba go ponownie podgrzewać. Są cudowne nie tylko dlatego, że szybko znikają z talerzy :-) Placki z maślanką i truskawkami smakują wspaniale nawet "na zimno".

- nie są tłuste
- można je jeść "na zimno"
- są proste i szybkie
- bardzo puszyste i wilgotne

Więcej ...
Naleśniki drożdżowe z owocami

Naleśniki drożdżowe z owocami

Naleśniki inne niż te, które znasz bo z dodatkiem drożdży. Są niesamowite.. delikatne, pachnące masłem.

Cudowne do zajadania prosto z patelni. Nie są tłuste, więc można je złapać w rękę i wybiec nimi na dwór, na trawę. Tak właśnie zrobiły moje Dzieci, gdy tylko je zobaczyły (stąd o dwa naleśniki mniej na zdjęciu) :-)

Czas przygotowywania: 40 minut
Czas smażenia: do 20 minut
Ilość naleśników: około 6 sztuk średnicy 22 cm

Więcej ...
Placki puszyste z ricottą

Placki puszyste z ricottą

Super proste do zrobienia i super smaczne :-)

- bez miksera, wagi i miarki
- łatwo dostępne składniki

Czas przygotowywania:  do 10 minut + śmażenie
Czas smażenia: łącznie do 25 minut
Ilość placków: około 20 sztuk

Składniki:
• niepełna szklanka mąki pszennej
• 4 średnie jajka
• kostka sera ricotty - 250 g
• 2 łyżki cukru
• łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta sody

Dodatkowo olej do smażenia oraz świeże maliny i cukier puder :-)

Więcej ...
Racuchy drożdżowe z twarogiem

Racuchy drożdżowe z twarogiem

Racuszki drożdżowe z twarogiem - sprawdzone! Najlepsze!

- pieczone na patelni bez tłuszczu
- bez miksera, wagi i miarki
- łatwo dostępne, tradycyjne składniki

Czas przygotowywania:  do 10 minut + 30 minut wyrastania/odpoczynku ciasta
Czas smażenia/pieczenia: łącznie do 30 minut
Ilość placków: około 12 sztuk średnicy do 5 cm

Składniki:
Zaczyn
• 30 gramów świeżych drożdży
• łyżka cukru
• łyżka mąki pszennej
• 2 łyżki ciepłej wody
Ciasto
• zaczyn
• niepełna szklanka mąki pszennej - 150 g
• 3 średnie jajka
• pół szklanki zwykłego twarogu - 150 g
• 1/4 kostki miękkiego masła - 50 g
• 2 łyżki cukru

Więcej ...
Naleśniki ryżowe bez mleka

Naleśniki ryżowe bez mleka

Pewny przepis na naleśniki z mąki ryżowej.

- bez mleka
- bez glutenu
- tylko kilka składników
- bez proszku do pieczenia
- z mlekiem kokosowym

Smak fantastyczny.. i ten zapach - jak w raju :-)

Czas przygotowywania: 5 minut + leżakowanie ciasta 30 minut
Czas smażenia: do 30 minut
Ilość naleśników: do 10 sztuk średnicy 20-22 cm

Więcej ...
Pancakes waniliowy puch

Pancakes waniliowy puch

Puszyste, delikatne, pyszne placki z dodatkiem serka homogenizowanego waniliowego.

- delikatne i puszyste niczym puch
- idealne na każdy posiłek

Czas przygotowywania: 30 minut
Ilość placków: 6 sztuk o średnicy 16 cm

Składniki:
• 400 g serka homogenizowanego waniliowego
• 6 pełnych łyżek mąki pszennej tortowej (z lekkim czubem)
• 3 średnie jajka
• 2 łyżki cukru
• pół łyżeczki sody
• 2 łyżki oleju

Dodatki: syrop klonowy, słodki ser, świeże owoce, bita śmietana, domowe konfitury

Więcej ...
Naleśniki owsiane na słodko

Naleśniki owsiane na słodko

Delikatne naleśniki owsiane o bardzo ciekawym smaku i fakturze.

– bez jajek
– idealne dla osób na diecie bez pszenicy. Osoby z celiakią powinny zwrócić uwagę ta to, by mąka pochodziła ze sprawdzonego, nie zanieczyszczonego glutenem źródła.

Czas przygotowywania: około 50 minut
Czas smażenia: do 30 minut
Ilość naleśników: około 24 sztuk średnicy 15 cm

Więcej ...
Naleśniki czekoladowe puszyste

Naleśniki czekoladowe puszyste

Niesamowite naleśniki.. delikatne i puszyste. Dla mnie najlepsze rwane kawałek po kawałku prosto z patelni :-)

Zawsze gdy zaczynam je smażyć w całym domu pachnie czekoladą i wszyscy schodzą się do kuchni. Polecam również podsmażane na maśle.. boskie!

Czas przygotowywania: 15 minut
Czas smażenia: do 30 minut
Ilość naleśników: około 10 sztuk średnicy 22 cm

Więcej ...