Placki z kaszy manny

Placki z kaszy manny

Prosty, sprawdzony przepis na placki z kaszy manny. Jeśli Twoje dziecko odmawia jedzenia kaszy, to zrobienie z niej placków jest idealnym rozwiązaniem... i nigdy nie zawodzi :-)

Placki są delikatne, mięciutkie, pachnące i puszyste!

Robicie czasem takie placki?
Jakie są Wasze ulubione dodatki?

Więcej ...
Naleśniki śmietanowe

Naleśniki śmietanowe

Niesamowicie proste i smaczne naleśniki z dodatkiem śmietany. Smakują cudownie również na zimno. Można je śmiało zwinąć w rulonik i kroić w mniejsze kawałki. Następnie dodać do deseru owocowego z bitą śmietaną - pycha :-)

- nie łamią się i nie kruszą
- bez użycia wagi i miarek
- wystarczy zmiksować razem wszystkie składniki
- idealne na słodko z ulubionymi dodatkami

Więcej ...
Placki z truskawkami

Placki z truskawkami

Te placki to mój ideał na posiłek, który smakuje każdemu w moim domu i nie trzeba go ponownie podgrzewać. Są cudowne nie tylko dlatego, że szybko znikają z talerzy :-) Placki z maślanką i truskawkami smakują wspaniale nawet "na zimno".

- nie są tłuste
- można je jeść "na zimno"
- są proste i szybkie
- bardzo puszyste i wilgotne

Więcej ...
Naleśniki drożdżowe z owocami

Naleśniki drożdżowe z owocami

Naleśniki inne niż te, które znasz bo z dodatkiem drożdży. Są niesamowite.. delikatne, pachnące masłem.

Cudowne do zajadania prosto z patelni. Nie są tłuste, więc można je złapać w rękę i wybiec nimi na dwór, na trawę. Tak właśnie zrobiły moje Dzieci, gdy tylko je zobaczyły (stąd o dwa naleśniki mniej na zdjęciu) :-)

Czas przygotowywania: 40 minut
Czas smażenia: do 20 minut
Ilość naleśników: około 6 sztuk średnicy 22 cm

Więcej ...
Placki puszyste z ricottą

Placki puszyste z ricottą

Super proste do zrobienia i super smaczne :-)

- bez miksera, wagi i miarki
- łatwo dostępne składniki

Czas przygotowywania:  do 10 minut + śmażenie
Czas smażenia: łącznie do 25 minut
Ilość placków: około 20 sztuk

Składniki:
• niepełna szklanka mąki pszennej
• 4 średnie jajka
• kostka sera ricotty - 250 g
• 2 łyżki cukru
• łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta sody

Dodatkowo olej do smażenia oraz świeże maliny i cukier puder :-)

Więcej ...
Racuchy drożdżowe z twarogiem

Racuchy drożdżowe z twarogiem

Racuszki drożdżowe z twarogiem - sprawdzone! Najlepsze!

- pieczone na patelni bez tłuszczu
- bez miksera, wagi i miarki
- łatwo dostępne, tradycyjne składniki

Czas przygotowywania:  do 10 minut + 30 minut wyrastania/odpoczynku ciasta
Czas smażenia/pieczenia: łącznie do 30 minut
Ilość placków: około 12 sztuk średnicy do 5 cm

Składniki:
Zaczyn
• 30 gramów świeżych drożdży
• łyżka cukru
• łyżka mąki pszennej
• 2 łyżki ciepłej wody
Ciasto
• zaczyn
• niepełna szklanka mąki pszennej - 150 g
• 3 średnie jajka
• pół szklanki zwykłego twarogu - 150 g
• 1/4 kostki miękkiego masła - 50 g
• 2 łyżki cukru

Więcej ...