Polędwiczki w sosie musztardowym
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym to pyszny i super szybki pomysł na obiad. Rozpływająca się w ustach polędwiczka wieprzowa i kremowy sos śmietanowo musztardowy. Banalne wykonanie a smak.. cudowny!
- prosty i pyszny pomysł na obiad
- do podania z kaszą, ryżem, makaronem
- 20 minut szykowania i 20 minut smażenia
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 20 minut
Liczba porcji: 900 gramów dania
Kaloryczność kcal: 200 w 100 gramach
Składniki
- 1 polędwiczka wieprzowa - 500 g
- świeżo mielony pieprz - pół płaskiej łyżeczki
- 2 łyżki masła
- 1 cebula - 140 g
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 2 płaskie łyżki musztardy francuskiej
- 1 płaska łyżka musztardy delikatesowej łagodnej
- 3 łyżki sosu sojowego
- 5 łyżek śmietanki kremówki 30 % lub więcej
- po łyżeczce oregano i tymianku
- [zobacz] 100 ml wody lub bulionu warzywnego
Polędwiczki w sosie
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo musztardowym to szybki i pyszny pomysł na obiad w stylu francuskim. Możesz je podać zarówno z makaronem, jak i z ulubioną kaszą, czy też z ziemniakami lub pajdą świeżego pieczywa.
Polędwiczki w sosie musztardowym
Polędwiczkę wieprzową o wadze około 500 gramów opłucz w zlewie pod zimną, bieżącą wodą. Zlew dobrze umyj a polędwiczkę osusz ręcznikiem papierowym i przełóż na deskę do krojenia mięsa. Wytnij z polędwiczki błonę oraz ewentualne tłuste przerosty. Polecam ułożyć polędwiczkę na desce błoną do deski i jednym ruchem nożem wyciąć całą błonę.
Polędwiczkę pokrój w plasterki grubości około 1 cm. Oprósz je świeżo mielonym pieprzem.
Na małej patelni podsmaż cebulę z czosnkiem. Nagrzej patelnię i wlej trzy łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron. Cebulę obierz i poszatkuj. Obierz też i pokrój w plasterki pięć ząbków czosnku. Cebulę z czosnkiem podsmażaj na średniej mocy palnika przez maksymalnie dziesięć minut.
W trakcie podsmażania cebuli z czosnkiem zacznij szykować polędwiczkę. Nagrzej dużą patelnię. Na patelnię wyłóż dwie łyżki masła - najlepiej klarowanego. Dodaj polędwiczki i podsmażaj je z każdej strony po około dwie minuty, do lekkiego zarumienienia.
Na polędwiczki wyłóż całą zawartość małej patelni (cebulkę z czosnkiem). Dodaj też dwie płaskie łyżki musztardy francuskiej oraz jedną płaską łyżkę musztardy delikatesowej łagodnej i wlej trzy łyżki sosu sojowego. Dodaj po łyżeczce oregano i tymianku. Jeśli masz świeże zioła, to takie będą najlepsze.
Na koniec wlej jeszcze około 100 ml bulionu warzywnego oraz minimum pięć łyżek śmietanki kremówki 30 %. Jeśli nie masz bulionu, to możesz wlać wodę. Całość zamieszaj przy pomocy drewnianej łyżki. Po około dwóch minutach duszenia bez przykrywki polędwiczki będą gotowe.
Nie ma potrzeby dodatkowo zagęszczać sos w polędwiczkach. Jeśli lubisz, gdy sosu jest więcej, to dolej jeszcze pół szklanki bulionu warzywnego i dodatkowe dwie łyżki śmietanki. Do letniego bulionu, przed wlaniem go na patelnię dodaj płaską łyżeczkę mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej. Dobrze wymieszaj mąkę z bulionem i wlej na patelnię. Zagotuj całość i po chwili wyłącz. Mąkę dodajesz do bulionu, by zagęścić sos.
Polędwiczkę w sosie musztardowym podałam z kaszą gryczaną niepaloną i ogórkiem kiszonym.
Z czym Ty podasz swoją polędwiczkę?