Jajka faszerowane pieczarkami
Zdecydowanie najlepszy przepis na jajka faszerowane pieczarkami. Idealny farsz z dodatkiem papryki czerwonej i majonezu sprawia, że jajka znikają z talerza w kilka minut. Jajka polecam szczególnie na Wielkanoc.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia farszu: 15 minut
Liczba porcji: 16 połówek jajek faszerowanych
Kaloryczność kcal: 100 w 1 połówce jajka faszerowanego
[ więcej ]
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- 8 średnich jajek
- 350 g pieczarek - 12 średnich sztuk
- 130 g cebulki szalotki lub jedna średnia cebula
- 130 g papryki czerwonej - 1 mała
- 2 łyżki dobrego majonezu np. Kielecki
- 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
- przyprawy: pół łyżeczki pieprzu ziołowego, spora szczypta soli
Jajka faszerowane pieczarkami
Jajka faszerowane pieczarkami oraz papryką i drobno siekaną cebulką znajdują się w czołówce moich ulubionych dań, jakie szykuję na Wielkanoc. Zawsze robią furorę i znikają ze stołu jako jedne z pierwszych. Posypane świeżymi ziołami i udekorowane odrobiną majonezu, dumnie zajmują miejsce tuż obok babek i pieczonych mięs.
Aby zrobić jajka faszerowane należy w pierwszej kolejności prawidłowo ugotować jajka na twardo. Średnie jajka gotuję zazwyczaj do dziewięciu minut, nie dłużej. Koniecznie zobacz jak ugotować jajka na twardo. Polecam zawsze ugotować o dwa jajka więcej, niż planujesz podać do faszerowania. Może się bowiem zdarzyć, że jajko nie obierze się ładnie lub pęknie w trakcie gotowania.
Osiem średnich jajek umieść w garnku z jeszcze zimną wodą. Czas odmierzasz od momentu zagotowania się wody w garnku. Pilnuj wówczas, by woda cały czas się gotowała, jednak nie za mocno. Po ugotowaniu polecam od razu zalać jajka zimną wodą, jednocześnie lekko obijając skorupkę jajka. Po chwili możesz je obrać i odłożyć na talerz do przestudzenia.
W trakcie gotowania jajek zacznij szykować farsz. Duże pieczarki obierz i oczyść. Małe wystarczy oczyścić nożykiem. Umyj małą czerwoną paprykę a cebulki szalotki obierz. Możesz też użyć zwykłą cebulę.
Nagrzej dobrze średniej wielkości patelnię. Wlej 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia. Polecam olej ryżowy. Cebule bardzo drobno posiekaj i zacznij podsmażać na patelni. Ustaw odrobinę niższą niż średnia moc palnika. Od czasu do czasu zamieszaj cebulę drewnianą łyżką.
W trakcie podsmażania cebuli posiekaj drobno paprykę. Usuń tylko gniazdo nasienne i wszystkie nasionka. Od razu dodaj ją do cebuli. Kolejno posiekaj drobno pieczarki i również umieść je na patelni. Wsyp pół łyżeczki pieprzu ziołowego oraz sporą szczyptę soli. Zamiast pieprzu ziołowego możesz użyć zwykłego pieprzu czarnego. Daj go wówczas odrobinę mniej, gdyż czarny pieprz jest znacznie ostrzejszy niż ziołowa mieszanka.
Mieszaj farsz i smaż tak bez przykrycia łącznie do 15 minut.
Farsz możesz zdjąć na deskę i jeszcze dodatkowo posiekać go nożem.
Obrane i przestudzone jajka przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka i umieść je w misce z farszem. Dodaj jeszcze dwie łyżki dobrego majonezu. U mnie jest to Majonez Kielecki.
Farsz bardzo dokładnie wymieszaj. Możesz wcześniej pokruszyć ugotowane żółtka, by szybciej połączyły się z resztą składników. Połówki jajek wypełnij farszem pieczarkowym i umieść na talerzu. Polecam udekorować jajka faszerowane odrobiną majonezu i siekanymi ziołami. Świetnie sprawdzi się koperek, szczypiorek, natka pietruszki oraz rzeżucha.
Moi stali Czytelnicy zauważyli już, że w swoich przepisach z użyciem majonezu polecam zazwyczaj Majonez Kielecki. Tym bardziej z wielką przyjemnością prezentuję go w tym właśnie Wielkanocnym przepisie.
Gorąco zachęcam do pieczenia, gotowania i radowania się z każdej chwili spędzonej w kuchni na przygotowywaniu smacznych posiłków dla bliskich i przyjaciół.
Smacznego!