Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami

Zdecydowanie najlepszy przepis na jajka faszerowane pieczarkami. Idealny farsz z dodatkiem papryki czerwonej i majonezu sprawia, że jajka znikają z talerza w kilka minut. Jajka polecam szczególnie na Wielkanoc.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia farszu: 15 minut
Liczba porcji: 16 połówek jajek faszerowanych

Kaloryczność kcal: 100 w 1 połówce jajka faszerowanego [ więcej ]
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki [ więcej ]

  • 8 średnich jajek
  • 350 g pieczarek - 12 średnich sztuk
  • 130 g cebulki szalotki lub jedna średnia cebula
  • 130 g papryki czerwonej - 1 mała
  • 2 łyżki dobrego majonezu np. Kielecki
  • 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • przyprawy: pół łyżeczki pieprzu ziołowego, spora szczypta soli

Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami oraz papryką i drobno siekaną cebulką znajdują się w czołówce moich ulubionych dań, jakie szykuję na Wielkanoc. Zawsze robią furorę i znikają ze stołu jako jedne z pierwszych. Posypane świeżymi ziołami i udekorowane odrobiną majonezu, dumnie zajmują miejsce tuż obok babek i pieczonych mięs. 

Jajka faszerowane pieczarkami, 1
Krok 1: Ugotuj jajka

Aby zrobić jajka faszerowane należy w pierwszej kolejności prawidłowo ugotować jajka na twardo. Średnie jajka gotuję zazwyczaj do dziewięciu minut, nie dłużej. Koniecznie zobacz jak ugotować jajka na twardo. Polecam zawsze ugotować o dwa jajka więcej, niż planujesz podać do faszerowania. Może się bowiem zdarzyć, że jajko nie obierze się ładnie lub pęknie w trakcie gotowania.  

Osiem średnich jajek umieść w garnku z jeszcze zimną wodą. Czas odmierzasz od momentu zagotowania się wody w garnku. Pilnuj wówczas, by woda cały czas się gotowała, jednak nie za mocno. Po ugotowaniu polecam od razu zalać jajka zimną wodą, jednocześnie lekko obijając skorupkę jajka. Po chwili możesz je obrać i odłożyć na talerz do przestudzenia. 

Ugotuj jajka

Krok 2: Przygotuj składniki

W trakcie gotowania jajek zacznij szykować farsz. Duże pieczarki obierz i oczyść. Małe wystarczy oczyścić nożykiem. Umyj małą czerwoną paprykę a cebulki szalotki obierz. Możesz też użyć zwykłą cebulę.  

Przygotuj składniki

Krok 3: Podsmaż cebulę

Nagrzej dobrze średniej wielkości patelnię. Wlej 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia. Polecam olej ryżowy. Cebule bardzo drobno posiekaj i zacznij podsmażać na patelni. Ustaw odrobinę niższą niż średnia moc palnika. Od czasu do czasu zamieszaj cebulę drewnianą łyżką. 

Podsmaż cebulę

Krok 4: Dokończ farsz

W trakcie podsmażania cebuli posiekaj drobno paprykę. Usuń tylko gniazdo nasienne i wszystkie nasionka. Od razu dodaj ją do cebuli. Kolejno posiekaj drobno pieczarki i również umieść je na patelni. Wsyp pół łyżeczki pieprzu ziołowego oraz sporą szczyptę soli. Zamiast pieprzu ziołowego możesz użyć zwykłego pieprzu czarnego. Daj go wówczas odrobinę mniej, gdyż czarny pieprz jest znacznie ostrzejszy niż ziołowa mieszanka. 

Mieszaj farsz i smaż tak bez przykrycia łącznie do 15 minut. 

Dokończ farsz

Krok 5: Faszeruj jajka

Farsz możesz zdjąć na deskę i jeszcze dodatkowo posiekać go nożem. 
Obrane i przestudzone jajka przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka i umieść je w misce z farszem. Dodaj jeszcze dwie łyżki dobrego majonezu. U mnie jest to Majonez Kielecki. 

Farsz bardzo dokładnie wymieszaj. Możesz wcześniej pokruszyć ugotowane żółtka, by szybciej połączyły się z resztą składników. Połówki jajek wypełnij farszem pieczarkowym i umieść na talerzu. Polecam udekorować jajka faszerowane odrobiną majonezu i siekanymi ziołami. Świetnie sprawdzi się koperek, szczypiorek, natka pietruszki oraz rzeżucha.

Faszeruj jajka

Jajka faszerowane pieczarkami, 7

Moi stali Czytelnicy zauważyli już, że w swoich przepisach z użyciem majonezu polecam zazwyczaj Majonez Kielecki. Tym bardziej z wielką przyjemnością prezentuję go w tym właśnie Wielkanocnym przepisie.

Gorąco zachęcam do pieczenia, gotowania i radowania się z każdej chwili spędzonej w kuchni na przygotowywaniu smacznych posiłków dla bliskich i przyjaciół. 
Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (2105 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Jajka faszerowane

Rewelacyjne jajka faszerowane pieczarkami oraz cebulką i czerwoną papryką. Sam farsz jest tak pyszny, że można go wyjadać łyżkami. Farsz zawsze obowiązkowo mieszamy z żółtkami ugotowanych jajek. Żółtka otrzymujemy podczas szykowania jajek na twardo. Jajka na twardo po ugotowaniu należy bowiem przekroić na pół wzdłuż i wyjąć żółtko. Takie idealnie ugotowane żółtko mieszasz z usmażonym farszem oraz majonezem. Zawsze polecam wybrać dobrej jakości majonez. Kto czyta mojego Bloga Kulinarnego, ten zauważył już, że prawie zawsze gdy pojawia się u mnie przepis kulinarny z majonezem, ja polecam Majonez Kielecki. Uwielbiam jego perfekcyjny smak oraz podziwiam za niedoścignioną jakość. Jak to się mówi.. tradycja zobowiązuje :) Uwielbiam wszelkie jaja faszerowane. Bardzo lubię nawet same jajka na twardo wyłącznie z odrobiną majonezu. Jednak jajka faszerowane z pieczarkami to już zwyczajnie rozkosz. Różne są jaja faszerowane przepisy, ale ten należy do jednego z moich ulubionych. 

Jajka faszerowane z pieczarkami

Wielkanoc to głównie przepisy z jajkami w roli głównej. Pieczemy pyszne baby i mięsa oraz gotujemy żurki. Sałatki wielkanocne i jajka faszerowane pojawiają się na każdym stole. A do nich prawie zawsze dodaje się majonez. Ba.. nawet babki można upiec z dodatkiem majonezu. Moja cudowna i najukochańsza babka majonezowa powstaje zawsze z dodatkiem majonezu Kieleckiego. Wracając jednak do jajek faszerowanych pieczarkami. Pieczarki są najważniejsze, jednak dodatek cebulki oraz papryki i majonezu to u mnie podstawa. Jajka faszerowane pieczarkami polecam gorąco. Farsz możesz przygotować nawet na dwa dni przed podaniem. Koniecznie zobacz też inne moje proste i sprawdzone przepisy kulinarne. Znajdziesz świetne przepisy nadania wielkanocne oraz dania na inne okazje. Zobacz jak zrobić jajka faszerowane tuńczykiem. Ponieważ sama mam dzieci, to szykuję też mnóstwo przepisów na placki, racuchy i naleśniki... zapraszam! A do jajek polecam mój pyszny sos tatarski oraz sos musztardowy. Wracając jednak do samego wpisu. Mój przepis na jaja faszerowane jest godny polecenia i zapamiętania. Warto go wydrukować oraz przesłać link do Znajomych. Na moim Blogu znajdziesz też inne jaja faszerowane przepis np. na jajka w majonezie.