Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami

Zdecydowanie najlepszy przepis na jajka faszerowane pieczarkami. Idealny farsz z dodatkiem papryki czerwonej i majonezu sprawia, że jajka znikają z talerza w kilka minut. Jajka polecam szczególnie na Wielkanoc.

- sprawdzony przepis na idealny farsz do jajek
- gwarancja najlepszego smaku i doboru składników
- świetne jajka faszerowane na stół Wielkanocny

Reklama

Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia farszu: 15 minut
Ilość porcji: 16 połówek jajek faszerowanych

Kalorie: 100 w 1 połówce jajka faszerowanego
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 8 średnich jajek
  • 350 g pieczarek - 12 średnich sztuk
  • 130 g cebulki szalotki lub jedna średnia cebula
  • 130 g papryki czerwonej - 1 mała
  • 2 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • przyprawy: pół łyżeczki pieprzu ziołowego, spora szczypta soli

Jajka faszerowane pieczarkami oraz papryką i drobno siekaną cebulką znajdują się w czołówce moich ulubionych dań, jakie szykuję na Wielkanoc. Zawsze robią furorę i znikają ze stołu jako jedne z pierwszych. Posypane świeżymi ziołami i udekorowane odrobiną majonezu, dumnie zajmują miejsce tuż obok babek i pieczonych mięs. 

Jajka faszerowane pieczarkami, 1

Jajka faszerowane pieczarkami

Aby zrobić jajka faszerowane należy w pierwszej kolejności prawidłowo ugotować jajka na twardo. Średnie jajka gotuję zazwyczaj do dziewięciu minut, nie dłużej. Koniecznie zobacz jak ugotować jajka na twardo. Polecam zawsze ugotować o dwa jajka więcej, niż planujesz podać do faszerowania. Może się bowiem zdarzyć, że jajko nie obierze się ładnie lub pęknie w trakcie gotowania.  

Osiem średnich jajek umieść w garnku z jeszcze zimną wodą. Czas odmierzasz od momentu zagotowania się wody w garnku. Pilnuj wówczas, by woda cały czas się gotowała, jednak nie za mocno. Po ugotowaniu polecam od razu zalać jajka zimną wodą, jednocześnie lekko obijając skorupkę jajka. Po chwili możesz je obrać i odłożyć na talerz do przestudzenia. 

Jajka faszerowane pieczarkami, 2

W trakcie gotowania jajek zacznij szykować farsz. Duże pieczarki obierz i oczyść. Małe wystarczy oczyścić nożykiem. Umyj małą czerwoną paprykę a cebulki szalotki obierz. Możesz też użyć zwykłą cebulę.  
Jajka faszerowane pieczarkami, 3

Nagrzej dobrze średniej wielkości patelnię. Wlej 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia. Polecam olej ryżowy. Cebule bardzo drobno posiekaj i zacznij podsmażać na patelni. Ustaw odrobinę niższą niż średnia moc palnika. Od czasu do czasu zamieszaj cebulę drewnianą łyżką. 
Jajka faszerowane pieczarkami, 4

W trakcie podsmażania cebuli posiekaj drobno paprykę. Usuń tylko gniazdo nasienne i wszystkie nasionka. Od razu dodaj ją do cebuli. Kolejno posiekaj drobno pieczarki i również umieść je na patelni. Wsyp pół łyżeczki pieprzu ziołowego oraz sporą szczyptę soli. Zamiast pieprzu ziołowego możesz użyć zwykłego pieprzu czarnego. Daj go wówczas odrobinę mniej, gdyż czarny pieprz jest znacznie ostrzejszy niż ziołowa mieszanka. 

Mieszaj farsz i smaż tak bez przykrycia łącznie do 15 minut. 
Jajka faszerowane pieczarkami, 5

Farsz możesz zdjąć na deskę i jeszcze dodatkowo posiekać go nożem. 
Obrane i przestudzone jajka przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka i umieść je w misce z farszem. Dodaj jeszcze dwie łyżki dobrego majonezu. U mnie jest to Majonez Kielecki. 
Jajka faszerowane pieczarkami, 6

Farsz bardzo dokładnie wymieszaj. Możesz wcześniej pokruszyć ugotowane żółtka, by szybciej połączyły się z resztą składników. Połówki jajek wypełnij farszem pieczarkowym i umieść na talerzu. Polecam udekorować jajka faszerowane odrobiną majonezu i siekanymi ziołami. Świetnie sprawdzi się koperek, szczypiorek, natka pietruszki oraz rzeżucha. 
Jajka faszerowane pieczarkami, 7

Jajka faszerowane pieczarkami, 8

Moi stali Czytelnicy zauważyli już, że w swoich przepisach z użyciem majonezu polecam zazwyczaj Majonez Kielecki. Tym bardziej z wielką przyjemnością prezentuję go w tym własnie Wielkanocnym przepisie.

Majonez Kielecki jest najważniejszym produktem marki WSP „Społem”. Na półkach sklepowych pojawił się w 1959 roku. W tym roku obchodzi zatem swoje 60-cio lecie. Uwielbiam go nie tylko za wspaniały i wyraźny smak, ale i za to, że jest to produkt Polski, tradycyjny i nie zawiera konserwantów. Majonez Kielecki dodaję do sałatek, past... a nawet do ciast! Moja babka majonezowa podbiła już niejedno serce a przepis na nią krąży już po znajomych i rodzinie. 

Gorąco zachęcam do pieczenia, gotowania i radowania się z każdej chwili spędzonej w kuchni na przygotowywaniu smacznych posiłków dla bliskich i przyjaciół. 
Smacznego!

Wpis zawiera lokowanie produktu.

Średnia 4.7 / 5 (52 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Reklama

Komentarze

2019-04-05 18:19
Ale te jajka faszerowane super wyglądają,muszę wypróbować ten przepis przed Wielkanocą,bo taki farsz do jajek jest świetny🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję Ci bardzo i zapraszam 🙂
2019-04-05 21:48
Pysznie wyglądają...Do swoich potraw również używam majonezu kieleckiego bo ma najlepszy skład.Jajeczka zrobię w święta.Pozdrawiam p.Aniu uwielbiam i korzystam z Pani przepisów.
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo mi miło Gosiu 🙂
2019-04-06 00:05
Uwielbiam majonez kielecki. Jest swietny i uzywam go od lat. Mieszkam od kilkunastu lat za granica, ale ten majonez zawsze mam w lodowce. Salatki, jajka w majonezie i do zwyklych kanapek. Wiem, ze brzmi to jak reklana, ale kazdy kto zna ten majonez wie, co mowie.
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍❤️
2019-04-07 18:34
Ale pyszny ten farsz. Połowę zjadłam łyżką😂😂😜
-- Ania z AniaGotuje.pl Ha ha .. super 👍
2019-04-08 19:36
Polecam kochani. Ja już więcej nie szukam. Dla mnie całość ideolo 🐇👌👌👌
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂
2019-04-09 22:12
Wydrukowałam ten przepis. Jest idealny. Chyba zakładam książeczkę z Pani przepisami.🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌👍
Reklama
2019-04-09 22:13
Aaaa.. jeszcze dodam, że nie wyobrażam sobie innego majonezu niż mój regionalny Kielecki 💐
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👍
2019-04-10 19:19
Są i one 😃😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍Brawo!
2019-04-11 20:50
U mnie też tylko Kielecki. Od lat. A przepis jak zawsze na szczycie.🌼
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję🙂
2019-04-16 14:17
Aniu czy farsz można przygotować sobie 2 dni wcześniej przed podaniem ?
-- Ania z AniaGotuje.pl Oczywiście👍.. śmiało!
2019-04-16 16:42
Jest pani cudowna jak zawsze przepisy swietne pozdrawiam dziękuje
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️

Jajka faszerowane pieczarkami

Rewelacyjne jajka faszerowane pieczarkami oraz cebulką i czerwoną papryką. Sam farsz jest tak pyszny, że można go wyjadać łyżkami. Farsz zawsze obowiązkowo mieszamy z żółtkami ugotowanych jajek. Żółtka otrzymujemy podczas szykowania jajek na twardo. Jajka na twardo po ugotowaniu należy bowiem przekroić na pół wzdłuż i wyjąć żółtko. Takie idealnie ugotowane żółtko mieszasz z usmażonym farszem oraz majonezem. Zawsze polecam wybrać dobrej jakości majonez. Kto czyta mojego Bloga Kulinarnego, ten zauważył już, że prawie zawsze gdy pojawia się u mnie przepis kulinarny z majonezem, ja polecam Majonez Kielecki. Uwielbiam jego perfekcyjny smak oraz podziwiam za niedoścignioną jakość. Jak to się mówi.. tradycja zobowiązuje :)

Jajka faszerowane z pieczarkami

Wielkanoc to głównie przepisy z jajkami w roli głównej. Pieczemy pyszne baby i mięsa oraz gotujemy żurki. Sałatki wielkanocne i jajka faszerowane pojawiają się na każdym stole. A do nich prawie zawsze dodaje się majonez. Ba.. nawet babki można upiec z dodatkiem majonezu. Moja cudowna i najukochańsza babka majonezowa powstaje zawsze z dodatkiem majonezu Kieleckiego. Wracając jednak do jajek faszerowanych pieczarkami. Pieczarki są najważniejsze, jednak dodatek cebulki oraz papryki i majonezu to u mnie podstawa. Jajka faszerowane pieczarkami polecam gorąco. Farsz możesz przygotować nawet na dwa dni przed podaniem. Koniecznie zobacz też inne moje proste i sprawdzone przepisy kulinarne. Znajdziesz świetne przepisy nadania wielkanocne oraz dania na inne okazje. Zobacz jak zrobić jajka faszerowane tuńczykiem. Ponieważ sama mam dzieci, to szykuję też mnóstwo przepisów na placki, racuchy i naleśniki... zapraszam! A do jajek polecam mój pyszny sos tatarski oraz sos musztardowy