Sortuj: data publikacji popularność
Napoleonka bez pieczenia

Napoleonka bez pieczenia

Napoleonka bez pieczenia to jedno z prostszych ciast z użyciem krakersów lub herbatników zamiast pieczonego spodu. To przepis, z którym poradzą sobie nawet osoby początkujące. 

- gotowe w 30 minut
- świetne ciasto na każdą okazję
- ze spodem z krakersów lub herbatników

Czytaj dalej: Napoleonka bez pieczenia
Ciasto francuskie z jabłkami

Ciasto francuskie z jabłkami

Ciasto francuskie z jabłkiem, czyli domowe rożki z szybkim nadzieniem z jabłek, kisielu i cynamonu. Przepis jest bardzo prosty, a ciasteczka niesamowicie pyszne. 

- tylko kilka składników
- najprostsze wykonanie
- błyskawiczne ciastka na każdą okazję

Czytaj dalej: Ciasto francuskie z jabłkami
Szarlotka z połówkami jabłek

Szarlotka z połówkami jabłek

Szarlotka z połówkami jabłek to jedna z ciekawszych szarlotek pieczonych. Zobacz jak krok po kroku przygotować ten niezwykły deser dla miłośników jabłek i cynamonu. 

- ciasto bez użycia jajek
- dokładny opis wykonania
- tylko kilka łatwo dostępnych składników

Czytaj dalej: Szarlotka z połówkami jabłek
Zapiekanka z brokułami

Zapiekanka z brokułami

Zapiekanka z brokułami to jedna z ciekawszych propozycji na super pyszne podanie brokułów zapiekanych z makaronem i serem. To świetny pomysł na obiad oraz na podwieczorek. 

- z dowolnym, ulubionym makaronem
- można ją szybko podgrzać przed podaniem
- sycąca i smaczna zapiekanka bez dodatku mięsa

Czytaj dalej: Zapiekanka z brokułami
Zapiekanki

Zapiekanki

Domowe zapiekanki z bagietki to jedna z najlepszych przekąsek lub też pomysł na pyszną i szybką kolację. Zapraszam po mój sprawdzony i super prosty przepis oraz garść porad. 

- idealnie chrupiące bagietki
- świetny pomysł na szybki posiłek
- wiele porad dotyczących smacznych dodatków 

Czytaj dalej: Zapiekanki
Reklama
Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

Szarlotka sypana jest nie tylko niezwykle prosta w przygotowaniu i upieczeniu. To przepis, który jest niemal tak popularny jak klasyczna szarlotka na kruchym spodzie. 

- tylko kilka składników
- bez szykowania ciasta kruchego
- niesamowicie błyskawiczne szykowanie

Czytaj dalej: Szarlotka sypana
Flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków to niesamowicie ciekawa i super pyszna zupa z użyciem boczniaków, zamiast klasycznych flaków wołowych. Przepis jest prosty, a zupa błyskawiczna w przygotowaniu.

- bez użycia bulionu
- sycąca zupa bez mięsa
- całość szykowana w jednym garnku

Czytaj dalej: Flaczki z boczniaków
Ciasteczka bezglutenowe

Ciasteczka bezglutenowe

Koniecznie sprawdź jak zrobić super proste i pyszne ciasteczka bezglutenowe. Jest to przepis podstawowy, więc ciastka upieczesz dosłownie z kilku popularnych składników. 

- ciastka kruche bez glutenu
- kilka sposobów na formowanie ciastek
- bardzo dokładny przepis oraz zdjęcia krok po kroku

Czytaj dalej: Ciasteczka bezglutenowe
Sernik z jabłkami

Sernik z jabłkami

Sernik z jabłkami i pyszną kruszonką to idealna propozycja dla miłośników serników pieczonych oraz szarlotek. Przepis ten jest bowiem połączeniem obu tych wypieków. 

- sernik bez spodu
- można użyć jabłek ze słoika
- bardzo dokładny opis ze zdjęciami

Czytaj dalej: Sernik z jabłkami
Nalewka z winogron

Nalewka z winogron

Domowa nalewka z winogron ciemnych lub jasnych to bardzo dobry sposób na wykorzystanie jesiennych, ogrodowych winogron. Zapraszam po sprawdzony i bardzo prosty przepis. 

- tylko kilka składników
- można użyć dowolnych winogron
- dokładny opis wykonania oraz propozycje na dodatki

Czytaj dalej: Nalewka z winogron
Reklama

Dania wegetariańskie

Dieta wegetariańska zakłada rezygnację ze wszystkich rodzajów mięsa, w tym również ryb i owoców morza oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego, jak smalec czy żelatyna. Wegetarianizm rozwinął się na subkontynencie indyjskim gdzie miał początkowo znacznie czysto religijne. Nawet do dziś 40% Hindusów to wegetarianie. Obecnie kuchnia wegetariańska jest coraz bardziej popularna również w innych rejonach świata, zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych i Europie. Wiele osób ogranicza spożycie mięsa bądź całkowicie przechodzi na wegetarianizm. Powodów jest bardzo wiele, a do głównych możemy zaliczyć względy etyczne, zdrowotne, ekologiczne ale i finansowe. Pierwszym najbardziej znanym wegetarianinem był Leonardo da Vinci, który zrezygnował z jedzenia mięsa właśnie z powodów etycznych. Interesował się przyrodą, a zwierzęta darzył wielką sympatią. 

Przepisy wegetariańskie

Mimo importowania do Polski wielu owoców i warzyw dieta wegetariańska może być wyzwaniem, zwłaszcza w okresie zimowym. W tym okresie dostępność do świeżych produktów jest mocno ograniczona bądź ich ceny ze względu na koszty transportu są wysokie. Na moim blogu znajdziesz ciekawe potrawy wegetariańskie, które szybko i sprawnie przygotujesz samodzielnie przez cały rok. I to zarówno na wiosnę, gdzie masz ogromny dostęp do wszystkich nowalijek, jak i w zimę gdy niektórych świeżych produktów brakuje bądź nie są łatwo dostępne.

Potrawy wegetariańskie

Nie mamy raczej problemów przygotowując wegetariańskie śniadania czy kolacje. Możemy zawszy upiec placuszki, naleśniki - ciasto na nalesniki, zrobić sałatkę, kanapki czy setki innych potraw, które nie wymagają mięsa. Troszkę trudniej jest jednak gdy chcemy przygotować sycący, gorący obiad. W takim wypadku zazwyczaj szukamy jakiegoś substytutu mięsa, które będzie zawierało też stosunkowo dużo białka. Najczęściej sięgamy wtedy po tofu czy różnego rodzaju fasole. Z ich wykorzystywaniem możemy przygotować pyszne wegetariańskie kotlety, pasty czy sycące zupy. Natomiast moim osobistym faworytem jest leczo wegetariańskie, które bardzo często przygotowuję z papryką chili na ostro.

Dania wegetariański

Polecam również super przepisy na sosy do mięs oraz pomysły na ciekawe pasty.. Jeżeli lubisz piec sprawdź również najpopularniejsze ciasta i inne pyszności na moim blogu. Sprawdź też moje pomysły na przepisy wegańskie.