Kapusta na ciepło z rydzami

Kapusta na ciepło z rydzami

Bardzo uniwersalny przepis na kapustę na ciepło z rydzami.

- Można ją jeść jako samodzielne danie
- Użyć jako farszu na domowe pierogi
- Podawać do obiadu np. do kotletów schabowych

Rydze można zamrozić jesienią i wykorzystać do tego dania w dowolnym monnecie.. nawet do zrobienia kapusty na Wigilię, czy też do Świątecznych pierogów. Rydze można zastąpić również innymi grzybami leśnymi oraz pieczarkami. 

Jadacie rydze? ;-)

Czytaj dalej: Kapusta na ciepło z rydzami
Jak zrobić ciasto na pierogi

Jak zrobić ciasto na pierogi

Sposobów na ciasto pierogowe z mąki pszennej jest co najmniej kilka. Oto jeden z nich - najbardziej podstawowy. Ciasto jest delikatne, elastyczne  - idealnie się lepi.

- 3 składniki
- bez masła
- bez jajka

Jako nadzienie do pierogów na słodko polecam użyć uniwersalnej masy serowej. Możesz też dać do środka ulubione owoce. Na wytrawnie polecam przepis na uniwersalny farsz - kapustę na ciepło z rydzami

Jakie są Wasze ulubione pierogi?

Czytaj dalej: Jak zrobić ciasto na pierogi
Zupa krem grzybowa

Zupa krem grzybowa

Prosta i szybka do zrobienia zupa z grzybów leśnych o lekko cytrynowym smaku.

- bez bulionu
- bez mięsa

Jeśli zaś szukasz zupy z delikatnym indykiem w wersji nie zblendowanej, gorąco polecam pyszną zupę z grzybami leśnymi
Skoro jesteśmy w temacie grzybów... muszę również wspomnieć o najlepszym sosie grzybowym oraz o przepisie na grzybki marynowana na słodko ostro :-)

Czytaj dalej: Zupa krem grzybowa
Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty

Prosty i sprawdzony przepis na klasyczną surówkę z czerwonej kapusty. 

- delikatna, z dodatkiem majonezu
- kilka idealnie dobranych składników
- szybka i prosta w przygotowaniu
- świetna jako dodatek do obiadu

Jeśli macie lub wolicie kapustę białą, to gorąco polecam również pyszną surówkę Colesław lub klasyczną surówkę z białej kapusty

Czytaj dalej: Surówka z czerwonej kapusty
Placki jogurtowe z gruszkami

Placki jogurtowe z gruszkami

Super delikatne, aromatyczne, mięciutkie placuszki. 

- bardzo prosty skład i wykonanie
- nie potrzebujesz wagi i miarek
- wspaniałe placki na śniadanie i kolację
- uwielbiane przez Dzieci

Łasuchom plackowym polecam gorąco racuchy drożdżowe z jabłkiem oraz nieziemskie placki z serków waniliowych.. mniam!

Czytaj dalej: Placki jogurtowe z gruszkami
Uniwersalny sos grzybowy

Uniwersalny sos grzybowy

Uwielbiam ten sos. Potrafię jeść go łyżkami bez żadnych dodatków. Na tę chwilę jest to najlepszy sos grzybowy jaki do tej pory robiłam ;-)

Z czym podawać:
- idealny do placków ziemniaczanych - niebo!!!
- super smaczny z dowolnym makaronem
- idealny obok jajecznicy z kawałkiem pieczywa

Czytaj dalej: Uniwersalny sos grzybowy
Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy

Przepis na pyszny pasztet z soczewicy i warzyw. Po przestudzeniu idealnie się kroi.

Można go wykorzystać do:
- na ciepło z dowolnym sosem
- na zimno na kanapkach 
- jako farsz do pierogów
- jako samodzielne danie z chrzanem, musztardą czy domową ćwikłą

Z bezmięsnych pasztetów polecam spróbować również wersji gryczanej do smarowania. W wersji pieczonej cudowny jest również pasztet jaglany z warzywami

Czytaj dalej: Pasztet z soczewicy
Racuchy drożdżowe z jabłkiem

Racuchy drożdżowe z jabłkiem

Boskie racuchy drożdżowe z kawałkami jabłek. 

- Wystarczy dobrze wymieszać razem wszystkie składniki i dać ciastu wyrosnąć.
- Super prosty i krótki skład.
- Racuchy wychodzą grube, puchate i pyszne.
- Nie są tłuste, więc smakują cudownie również po przestygnięciu.
- Idealne na śniadanie, kolację, czy nawet posiłek do pracy czy szkoły.

Czytaj dalej: Racuchy drożdżowe z jabłkiem
Placki z bakłażana

Placki z bakłażana

Przepis na te placki powstał z potrzeby szybkiego wykorzystania w kuchni bakłażana. Biedak "zapodział mi się" w lodówce i trzeba go było jak najszybciej przyrządzić ;-)
Padło na placki.. sama byłam ciekawa jak będą smakowały, dlatego stworzyłam najprostszą wersję praktycznie bez żadnych dodatków smakowych. Jesteście ciekawi, to zapraszam.

Ciekawa jestem jakie są Wasze ulubione placki warzywne? 

Czytaj dalej: Placki z bakłażana