Sortuj: data publikacji popularność
Ryż na mleku

Ryż na mleku

Zapraszam na zdrowe i pyszne śniadanie, czyli ryż na mleku podany ze szczyptą cynamonu. Mój przepis jest prosty a ryż wychodzi mięciutki i idealnie łączy się z mlekiem. 

- wspaniały dla dzieci
- tylko kilka składników
- bez glutenu i w wersji bez nabiału

Czytaj dalej: Ryż na mleku
Puree ziemniaczane

Puree ziemniaczane

Zapraszam po przepis na najprostsze, domowe puree ziemniaczane z masłem i mlekiem. Można je podawać jako samodzielne danie na gorąco lub też pyszny dodatek do obiadu. 

- tylko kilka składników
- kremowa konsystencja i super smak
- dokładny opis wykonania i zdjecia krok po kroku

Czytaj dalej: Puree ziemniaczane
Sałatka z brokułem i fetą

Sałatka z brokułem i fetą

Szybka i prosta do zrobienia a do tego pyszna i piękna! Taka jest właśnie sałatka z brokułem i fetą, którą zrobisz dosłownie z kilku składników. Zapraszam po przepis.

- świetna sałatka na imprezy
- kilka składników i krótki czas wykonania
- do podania z chrupiącym, prażonym słonecznikiem 

Czytaj dalej: Sałatka z brokułem i fetą
Peperonata

Peperonata

Peperonata to przepyszne danie, które przygotujesz dosłownie z kilku polskich warzyw i dodatków. Przepis jest bardzo prosty i łatwy do zapamiętania a do tego peperonatę można podać na wiele sposobów. 

- super na ciepło i na zimno
- można ją szykować przez cały rok
- do podania na obiad lub jako przystawka

Czytaj dalej: Peperonata
Tapenada

Tapenada

Moja ulubiona pasta z oliwek to Tapenada. Przepis jest bardzo prosty, bo wystarczy utrzeć razem wszystkie składniki. Zapewne zajmie Ci to tylko kilka minut. Zapraszam!

- świetna pasta na grzanki
- można ja długo trzymać w lodówce
- tylko kilka składników i błyskawiczne wykonanie

Czytaj dalej: Tapenada
Reklama
Pieczone jabłka

Pieczone jabłka

Pieczone jabłka z piekarnika to moja ulubiona propozycja na wyjątkowo prosty i super pyszny deser. Jest to przepis typowo jesienny, ale tak naprawdę można go szykować cały rok.

- szybko, prosto i pysznie
- świetny deser na przyjęcia
- kilka propozycji na słodki farsz

Czytaj dalej: Pieczone jabłka
Ryż zapiekany z jabłkami

Ryż zapiekany z jabłkami

Ryż zapiekany z jabłkami to moja jesienna propozycja na zdrowy i smaczny posiłek. Klasyczny przepis i tradycyjny sposób wykonania to gwarancja niezapomnianego smaku!

- tylko kilka składników
- do podania na śniadanie lub na obiad
- dokładny opis kroków wykonania zapiekanki

Czytaj dalej: Ryż zapiekany z jabłkami
Pasztet z selera

Pasztet z selera

Przepyszny i wyjątkowo prosty do zrobienia pasztet z selera to jeden z ciekawszych pomysłów na warzywny pasztet. To przepis, z którym każdy sobie poradzi. Zapraszam!

- idealny na kanapki
- również w wersji bezglutenowej
- szerokie zastosowanie i świetny smak

Czytaj dalej: Pasztet z selera
Naleśniki z serem

Naleśniki z serem

Idealne ciasto do naleśników, kremowy ser i pyszne dodatki. Zapraszam po moje najlepsze naleśniki z serem i owocami jakie można sobie wymarzyć. Nie tylko dzieci będą zachwycone smakiem.

- uniwersalny ser do naleśników
- delikatne i maślane ciasto naleśnikowe
- dokładny opis wykonania i zdjecia krok po kroku

Czytaj dalej: Naleśniki z serem
Mus jabłkowy

Mus jabłkowy

Zapraszam po mój najzdrowszy i najpyszniejszy domowy mus jabłkowy. To wyjątkowo prosty przepis na aksamitny, kremowy i bajecznie pyszny mus z jabłek do słoiczków na zimę. 

- mus bez dodatku cukru
- z mieszanki polskich jabłek
- bardzo uniwersalny w użyciu

Czytaj dalej: Mus jabłkowy
Reklama

Dania wegetariańskie

Dieta wegetariańska zakłada rezygnację ze wszystkich rodzajów mięsa, w tym również ryb i owoców morza oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego, jak smalec czy żelatyna. Wegetarianizm rozwinął się na subkontynencie indyjskim gdzie miał początkowo znacznie czysto religijne. Nawet do dziś 40% Hindusów to wegetarianie. Obecnie kuchnia wegetariańska jest coraz bardziej popularna również w innych rejonach świata, zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych i Europie. Wiele osób ogranicza spożycie mięsa bądź całkowicie przechodzi na wegetarianizm. Powodów jest bardzo wiele, a do głównych możemy zaliczyć względy etyczne, zdrowotne, ekologiczne ale i finansowe. Pierwszym najbardziej znanym wegetarianinem był Leonardo da Vinci, który zrezygnował z jedzenia mięsa właśnie z powodów etycznych. Interesował się przyrodą, a zwierzęta darzył wielką sympatią. 

Przepisy wegetariańskie

Mimo importowania do Polski wielu owoców i warzyw dieta wegetariańska może być wyzwaniem, zwłaszcza w okresie zimowym. W tym okresie dostępność do świeżych produktów jest mocno ograniczona bądź ich ceny ze względu na koszty transportu są wysokie. Na moim blogu znajdziesz ciekawe potrawy wegetariańskie, które szybko i sprawnie przygotujesz samodzielnie przez cały rok. I to zarówno na wiosnę, gdzie masz ogromny dostęp do wszystkich nowalijek, jak i w zimę gdy niektórych świeżych produktów brakuje bądź nie są łatwo dostępne.

Potrawy wegetariańskie

Nie mamy raczej problemów przygotowując wegetariańskie śniadania czy kolacje. Możemy zawszy upiec placuszki, naleśniki - ciasto na nalesniki, zrobić sałatkę, kanapki czy setki innych potraw, które nie wymagają mięsa. Troszkę trudniej jest jednak gdy chcemy przygotować sycący, gorący obiad. W takim wypadku zazwyczaj szukamy jakiegoś substytutu mięsa, które będzie zawierało też stosunkowo dużo białka. Najczęściej sięgamy wtedy po tofu czy różnego rodzaju fasole. Z ich wykorzystywaniem możemy przygotować pyszne wegetariańskie kotlety, pasty czy sycące zupy. Natomiast moim osobistym faworytem jest leczo wegetariańskie, które bardzo często przygotowuję z papryką chili na ostro.

Dania wegetariański

Polecam również super przepisy na sosy do mięs oraz pomysły na ciekawe pasty.. Jeżeli lubisz piec sprawdź również najpopularniejsze ciasta i inne pyszności na moim blogu.