Sortuj: data publikacji popularność
Orzeszki

Orzeszki

Ciasteczka orzeszki to super pyszne ciasto kruche, a w środku idealne nadzienie z kremu budyniowego z orzechami. Zapraszam po mój ulubiony przepis na ciastka orzeszki. 

- zimowe ciastka w kształcie orzechów
- bardzo ciekawy pomysł na jadalny prezent
- można je nadziewać gotowym kremem orzechowym

Czytaj dalej: Orzeszki
Pasta z ciecierzycy

Pasta z ciecierzycy

Pasta z ciecierzycy z dodatkiem suszonych pomidorów to jedna z ciekawszych past, którą można smarować nie tylko kanapki. Przepis jest super prosty, a pasta niesamowicie pyszna.

- z ciecierzycą suszoną lub z puszki
- wiele porad i propozycji podania pasty
- rewelacyjna również zajadana z warzywami

Czytaj dalej: Pasta z ciecierzycy
Pizza bianca

Pizza bianca

Pizza bianca to niesamowicie pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu pizza bez użycia sosu pomidorowego. Biała pizza z serem gorgonzola to świetny przepis dla każdego miłośnika włoskich dań.

- tylko kilka składników
- idealnie dobrane dodatki
- dokładny opis wykonania pizzy

Czytaj dalej: Pizza bianca
Kartofelki marcepanowe

Kartofelki marcepanowe

Kartofelki marcepanowe to deser, który zrobisz w pięć minut. Przepis jest super prosty. Można je jeść samodzielnie lub użyć jako jadalna dekoracja np. do piernika.

- tylko kilka składników
- świetny pomysł na pyszne użycie marcepanu
- garść porad oraz inspiracji do użycia kuleczek

Czytaj dalej: Kartofelki marcepanowe
Reklama
Seromakowiec

Seromakowiec

Seromakowiec na kruchym spodzie oraz klasyczny seromak bez spodu. Wybierz swój ulubiony przepis na to pyszne i piękne ciasto, które polecam szykować nie tylko na Święta.

- dwie wersje na seromak
- super dokładny opis wykonania
- prosty sposób na ciekawy wygląd ciasta

Czytaj dalej: Seromakowiec
Zupa grzybowa wigilijna

Zupa grzybowa wigilijna

Zupa grzybowa wigilijna to jedna z pyszniejszych zup, jakie można ugotować na Wigilię. Jest delikatniejsza od żuru, więc może się spodobać i dzieciom. Zapraszam po przepis.

- bez zakwasu
- bez użycia bulionu
- prosta, szybka i pyszna

Czytaj dalej: Zupa grzybowa wigilijna
Pierniczki nadziewane

Pierniczki nadziewane

Pierniczki nadziewane powidłami lub marmoladą to piękne, proste i pyszne świąteczne łakocie dla każdego. Przepis krok po kroku pomoże Ci stworzyć idealne pierniczki.

- najprostsze ciasto na pierniczki
- super sposób na nadziewanie pierników
- są idealne miękkie od razu po upieczeniu

Czytaj dalej: Pierniczki nadziewane
Paszteciki wigilijne

Paszteciki wigilijne

Paszteciki wigilijne to pyszne i puszyste paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami. Przepis ten sprawdzi się idealnie do barszczu lub jako samodzielne danie na Wigilijnym stole. 

- idealne ciasto drożdżowe
- uniwersalny farsz również do pierogów i uszek
- dokładny opis wykonania ze zdjęciami krok po kroku

Czytaj dalej: Paszteciki wigilijne
Półksiężyce

Półksiężyce

Półksiężyce waniliowe to tradycyjne austriackie ciasteczka Vanillekipferl, które piecze się zazwyczaj na Boże Narodzenie. Przepis na waniliowe księżyce jest bardzo prosty. 

- ciastka z migdałami
- bez dodatku jajek i proszku do pieczenia
- bardzo dokładny opis oraz zdjęcia krok po kroku

Czytaj dalej: Półksiężyce
Reklama

Dania wegetariańskie

Dieta wegetariańska zakłada rezygnację ze wszystkich rodzajów mięsa, w tym również ryb i owoców morza oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego, jak smalec czy żelatyna. Wegetarianizm rozwinął się na subkontynencie indyjskim gdzie miał początkowo znacznie czysto religijne. Nawet do dziś 40% Hindusów to wegetarianie. Obecnie kuchnia wegetariańska jest coraz bardziej popularna również w innych rejonach świata, zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych i Europie. Wiele osób ogranicza spożycie mięsa bądź całkowicie przechodzi na wegetarianizm. Powodów jest bardzo wiele, a do głównych możemy zaliczyć względy etyczne, zdrowotne, ekologiczne ale i finansowe. Pierwszym najbardziej znanym wegetarianinem był Leonardo da Vinci, który zrezygnował z jedzenia mięsa właśnie z powodów etycznych. Interesował się przyrodą, a zwierzęta darzył wielką sympatią. 

Przepisy wegetariańskie

Mimo importowania do Polski wielu owoców i warzyw dieta wegetariańska może być wyzwaniem, zwłaszcza w okresie zimowym. W tym okresie dostępność do świeżych produktów jest mocno ograniczona bądź ich ceny ze względu na koszty transportu są wysokie. Na moim blogu znajdziesz ciekawe potrawy wegetariańskie, które szybko i sprawnie przygotujesz samodzielnie przez cały rok. I to zarówno na wiosnę, gdzie masz ogromny dostęp do wszystkich nowalijek, jak i w zimę gdy niektórych świeżych produktów brakuje bądź nie są łatwo dostępne.

Potrawy wegetariańskie

Nie mamy raczej problemów przygotowując wegetariańskie śniadania czy kolacje. Możemy zawszy upiec placuszki, naleśniki - ciasto na nalesniki, zrobić sałatkę, kanapki czy setki innych potraw, które nie wymagają mięsa. Troszkę trudniej jest jednak gdy chcemy przygotować sycący, gorący obiad. W takim wypadku zazwyczaj szukamy jakiegoś substytutu mięsa, które będzie zawierało też stosunkowo dużo białka. Najczęściej sięgamy wtedy po tofu czy różnego rodzaju fasole. Z ich wykorzystywaniem możemy przygotować pyszne wegetariańskie kotlety, pasty czy sycące zupy. Natomiast moim osobistym faworytem jest leczo wegetariańskie, które bardzo często przygotowuję z papryką chili na ostro.

Dania wegetariański

Polecam również super przepisy na sosy do mięs oraz pomysły na ciekawe pasty.. Jeżeli lubisz piec sprawdź również najpopularniejsze ciasta i inne pyszności na moim blogu. Sprawdź też moje pomysły na przepisy wegańskie.