Sortuj: data publikacji popularność
Makowiec japoński

Makowiec japoński

Makowiec z jabłkami to przepyszne i bardzo wilgotne ciasto na Święta. Makowiec japoński jest ciastem bez spodu oraz bez glutenu. Przepis jest bardzo prosty a samo ciasto składa się tylko z kilku składników. 

- bezglutenowe ciasto z makiem
- bez spodu i bez mąki pszennej
- można pominąć krem w przepisie

Czytaj dalej: Makowiec japoński
Tosty francuskie

Tosty francuskie

Zapraszam po dwa przepisy w jednym. Tosty francuskie na słodko oraz na słono. Zainspiruj się i zobacz jak zrobić idealne tosty francuskie na kilka sposobów. Pysznie i kolorowo a jednocześnie prosto i szybko!

- super pomysł na pyszne śniadanie
- dużo porad oraz propozycji podania
- tosty francuskie na słono i na słodko

Czytaj dalej: Tosty francuskie
Obwarzanki

Obwarzanki

Zapraszam po super pyszne domowe obwarzanki! Przepis jest bardzo prosty a same obwarzanki niezwykle kuszące. Polecam je gorąco nie tylko w czasie odpustu. Już sam krótki skład zachęca do tego, by je upiec.

- prawdziwe domowe obwarzanki
- pieczone na świeżych drożdżach
- bardzo proste do zrobienia
- super zamiast chleba

Czytaj dalej: Obwarzanki
Guacamole

Guacamole

Guacamole to niezwykle pyszna i prosta do zrobienia pasta z dojrzałego awokado, soku z cytryny lub limonki oraz soli. Dodatkowo mój przepis składa się jeszcze z kilku idealnie pasujących składników. Rewelacja!

- świetna pasta na przyjęcia
- super dip do nakładania na chipsy Doritos 
- rewelacyjny pomysł na zdrowe danie z awokado

Czytaj dalej: Guacamole
Pasta z awokado

Pasta z awokado

To moja najlepsza pasta z awokado. Jest szybka do zrobienia a do tego bardzo prosta. Pasta z awokado i jajka składa się u mnie tylko z niezbędnych składników. Przepis jest sprawdzony i dopracowany. Zapraszam!

- super pasta na kanapki
- do pracy, szkoły lub na przyjęcia
- bardzo prosta, szybka i zdrowa pasta

Czytaj dalej: Pasta z awokado
Reklama
Brownie z fasoli

Brownie z fasoli

Zobacz jak zrobić najlepsze brownie z fasoli czerwonej z puszki. To moje ulubione ciasto z fasoli, które robię bez mąki pszennej oraz bez nabiału. Ten smak warto poznać, zatem zapraszam po fasolowe brownie.

- bez mąki pszennej i nabiału
- proste i szybkie wykonanie
- z prawdziwym kakao

Czytaj dalej: Brownie z fasoli
Dynia w occie

Dynia w occie

Pyszna i bardzo szybka do zrobienia dynia w occie. To przepis, który trzeba poznać. Zalewę szykujesz błyskawicznie. Najwięcej czasu zajmuje samo obranie i pokrojenie dyni. Dynia w occie na słodko jest świetna!

- bez pasteryzowania
- zalewa gotowa w kilka minut
- idealna dynia w occie na zimę

Czytaj dalej: Dynia w occie
Syrop z cebuli

Syrop z cebuli

Zobacz jak zrobić prosty i skuteczny syrop z cebuli na kaszel, na odporność... na zdrowie. To stary i sprawdzony przepis na syrop cebulowy, czy też sok z cebuli, który polecam robić już od wczesnej jesieni. 

- tylko 2 składniki
- kilka minut szykowania
- domowy syrop na miodzie

Czytaj dalej: Syrop z cebuli
Śliwki w occie

Śliwki w occie

Najlepszy przepis na śliwki w occie? Tak! Koniecznie sprawdź jak je zrobić. A potrzebujesz tylko kilka składników oraz chwilkę wolnego czasu. Spróbuj a wyjdą Ci cudownie pyszne śliwki w occie na słodko. Warto!

- tylko 5 składników
- przepis gotowy w niecałą godzinę
- idealne proporcje i dokładny opis wykonania

Czytaj dalej: Śliwki w occie
Owsianka

Owsianka

Oto moja najlepsza owsianka, którą szykuję w kilka minut. Ponieważ owsianka na wodzie nie przypala się, to nie muszę jej nawet mieszać w trakcie gotowania. Zapraszam po idealny, sprawdzony przepis na owsiankę!

- z dowolnymi owocami
- dokładny opis i kroki wykonania
- gotowa do jedzenia w kilka minut
- super owsianka na śniadanie i na kolację

Czytaj dalej: Owsianka
Reklama

Dania wegetariańskie

Dieta wegetariańska zakłada rezygnację ze wszystkich rodzajów mięsa, w tym również ryb i owoców morza oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego, jak smalec czy żelatyna. Wegetarianizm rozwinął się na subkontynencie indyjskim gdzie miał początkowo znacznie czysto religijne. Nawet do dziś 40% Hindusów to wegetarianie. Obecnie kuchnia wegetariańska jest coraz bardziej popularna również w innych rejonach świata, zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych i Europie. Wiele osób ogranicza spożycie mięsa bądź całkowicie przechodzi na wegetarianizm. Powodów jest bardzo wiele, a do głównych możemy zaliczyć względy etyczne, zdrowotne, ekologiczne ale i finansowe. Pierwszym najbardziej znanym wegetarianinem był Leonardo da Vinci, który zrezygnował z jedzenia mięsa właśnie z powodów etycznych. Interesował się przyrodą, a zwierzęta darzył wielką sympatią. 

Przepisy wegetariańskie

Mimo importowania do Polski wielu owoców i warzyw dieta wegetariańska może być wyzwaniem, zwłaszcza w okresie zimowym. W tym okresie dostępność do świeżych produktów jest mocno ograniczona bądź ich ceny ze względu na koszty transportu są wysokie. Na moim blogu znajdziesz ciekawe potrawy wegetariańskie, które szybko i sprawnie przygotujesz samodzielnie przez cały rok. I to zarówno na wiosnę, gdzie masz ogromny dostęp do wszystkich nowalijek, jak i w zimę gdy niektórych świeżych produktów brakuje bądź nie są łatwo dostępne.

Potrawy wegetariańskie

Nie mamy raczej problemów przygotowując wegetariańskie śniadania czy kolacje. Możemy zawszy upiec placuszki, naleśniki - ciasto na nalesniki, zrobić sałatkę, kanapki czy setki innych potraw, które nie wymagają mięsa. Troszkę trudniej jest jednak gdy chcemy przygotować sycący, gorący obiad. W takim wypadku zazwyczaj szukamy jakiegoś substytutu mięsa, które będzie zawierało też stosunkowo dużo białka. Najczęściej sięgamy wtedy po tofu czy różnego rodzaju fasole. Z ich wykorzystywaniem możemy przygotować pyszne wegetariańskie kotlety, pasty czy sycące zupy. Natomiast moim osobistym faworytem jest leczo wegetariańskie, które bardzo często przygotowuję z papryką chili na ostro.

Dania wegetariański

Polecam również super przepisy na sosy do mięs oraz pomysły na ciekawe pasty.. Jeżeli lubisz piec sprawdź również najpopularniejsze ciasta i inne pyszności na moim blogu.