Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Sałatka warstwowa z tuńczykiem to świetna propozycja na prostą, pyszną i pięknie prezentującą się sałatkę. Przepis ten sprawdzi się nawet na Święta i ważne przyjęcia.
- błyskawiczne przygotowanie
- dokładny opis wykonania ze zdjęciami
- można wymieszać razem wszystkie składniki
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: około 1250 g sałatki
Kaloryczność kcal: 160 w 100 g sałatki
Składniki
- 250 g tuńczyka z puszki - z zalewy lub z oleju
- 5 dużych jajek - ugotowane na twardo
- pół puszki kukurydzy konserwowej - 150 g już po odsączeniu
- 100 g żółtego sera w kostce - do starcia
- nieduża czerwona papryka - około 200 g
- 2 mniejsze ogórki kiszone - około 100 g
- 2 mniejsze ogórki konserwowe - około 100 g
- 5 łyżek dobrego majonezu - około 120 g
- garść siekanego szczypiorku
- przyprawy: po 1/4 płaskiej łyżeczki soli i pieprzu
Sałatka warstwowa
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1250 gramów sałatki warstwowej z tuńczykiem z puszki. Będzie to około 6 porcji.
Przed szykowaniem sałatki zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem kilka ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz dodać do swojej sałatki np. gotowany ryż lub też marchew.
Sałatka warstwowa przepis
Aby było widać poszczególne warstwy sałatki zalecam podawać ją w szklanym naczyniu. U mnie sprawdza się miska okrągła, ale można też użyć szklanego naczynia do zapiekania. Jeśli chodzi o wielkość, to użyte naczynie powinno mieć minimum 1,5 litra pojemności. Jeśli sałatka warstwowa będzie szykowana w prostokątnym naczyniu, to jedną lub dwie warstwy mogą stanowić krakersy. Jeśli zaś wymieszasz razem wszystkie składniki, to powstanie Ci klasyczna sałatka na bazie tuńczyka z puszki.
Dolna warstwa sałatki składa się z białek, majonezu i kukurydzy konserwowej. Aby ją przygotować należy w pierwszej kolejności ugotować na twardo pięć dużych jajek. Po przestudzeniu i zdjęciu skorupki natnij każde jajko i wyjmij żółtko. Żółtaka odłóż na bok, do osobnej miski (będą użyte do ostatniej warstwy z żółtym serem), zaś białka bardzo drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce, na dużych oczkach.
Tak więc w jednej misce umieść starte białka jajek, 5 łyżek dobrego majonezu, czyli około 120 gramów majonezu oraz pół puszki kukurydzy konserwowej, czyli 150 gramów odsączonej z zalewy kukurydzy.
Całość wymieszaj i wyłóż na dno naczynia szklanego. Wyrównaj powierzchnię masy.
Kolejną warstwą będzie 250 gramów tuńczyka z puszki. U mnie jest to tuńczyk dobrze odsączony z zalewy (użyłam dużej puszki o wadze 400 gramów). Można sięgnąć po tuńczyka z oleju. Kawałki ryby rozłóż równo no całej powierzchni naczynia z dolną warstwą sałatki. Tuńczyka oprósz solą i pieprzem (po 1/4 płaskiej łyżeczki).
Porada: Aby sałatka była bardziej sycąca, na warstwę z rybą można wyłożyć około 200 gramów ulubionego, gotowanego ryżu.
Niedużą czerwoną paprykę umyj. Usuń gniazdo nasienne, zaś paprykę pokrój drobno i rozłóż na tuńczyku. Tak samo posiekaj również po 100 gramów ogórków kiszonych i konserwowych. Przed wyłożeniem ich do miski, najpierw dobrze je razem wymieszaj.
Porada: Między warstwą papryki, a warstwą ogórków można też wyłożyć ugotowaną i startą na tarce marchew, która bardzo ładnie wkomponuje się kolorystycznie, a do tego pasuje do takiej sałatki. Paprykę czerwoną można zamienić na żółtą lub pomarańczową, zaś zamiast ogórków konserwowych lub kiszonych można dać posiekane drobno pieczarki marynowane w occie.
Około 100 gramów dobrej jakości żółtego sera zetrzyj na tarce (można dać więcej sera lub użyć sera mozzarella w kostce) i wymieszaj z pokruszonymi żółtkami jajek. Całość rozłóż na samej górze sałatki. Lekko dociśnij sałatkę od góry, by pozbyć się wolnych przestrzeni między warzywami.
Porada: Na samej górze można jeszcze rozsypać groszek konserwowy.
Gotową sałatę warstwową warto udekorować świeżo siekanym szczypiorkiem, natką pietruszki lub koperkiem. Zdecydowałam się też na dekorację w majonezu.
Sałatkę można przechowywać w lodówce śmiało do trzech dni (dłużej nie sprawdzałam).
Smacznego.