Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Sałatka warstwowa z tuńczykiem to świetna propozycja na prostą, pyszną i pięknie prezentującą się sałatkę. Przepis ten sprawdzi się nawet na Święta i ważne przyjęcia. 

- błyskawiczne przygotowanie
- dokładny opis wykonania ze zdjęciami
- można wymieszać razem wszystkie składniki

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: około 1250 g sałatki

Kaloryczność kcal: 160 w 100 g sałatki

Składniki

  • 250 g tuńczyka z puszki - z zalewy lub z oleju
  • 5 dużych jajek - ugotowane na twardo
  • pół puszki kukurydzy konserwowej - 150 g już po odsączeniu
  • 100 g żółtego sera w kostce - do starcia
  • nieduża czerwona papryka - około 200 g
  • 2 mniejsze ogórki kiszone - około 100 g
  • 2 mniejsze ogórki konserwowe - około 100 g
  • 5 łyżek dobrego majonezu - około 120 g
  • garść siekanego szczypiorku
  • przyprawy: po 1/4 płaskiej łyżeczki soli i pieprzu

Sałatka warstwowa

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1250 gramów sałatki warstwowej z tuńczykiem z puszki. Będzie to około 6 porcji. 

Przed szykowaniem sałatki zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem kilka ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz dodać do swojej sałatki np. gotowany ryż lub też marchew. 

Sałatka warstwowa z tuńczykiem, 1

Sałatka warstwowa przepis

Aby było widać poszczególne warstwy sałatki zalecam podawać ją w szklanym naczyniu. U mnie sprawdza się miska okrągła, ale można też użyć szklanego naczynia do zapiekania. Jeśli chodzi o wielkość, to użyte naczynie powinno mieć minimum 1,5 litra pojemności. Jeśli sałatka warstwowa będzie szykowana w prostokątnym naczyniu, to jedną lub dwie warstwy mogą stanowić krakersy. Jeśli zaś wymieszasz razem wszystkie składniki, to powstanie Ci klasyczna sałatka na bazie tuńczyka z puszki. 

Dolna warstwa sałatki składa się z białek, majonezu i kukurydzy konserwowej. Aby ją przygotować należy w pierwszej kolejności ugotować na twardo pięć dużych jajek. Po przestudzeniu i zdjęciu skorupki natnij każde jajko i wyjmij żółtko. Żółtaka odłóż na bok, do osobnej miski (będą użyte do ostatniej warstwy z żółtym serem), zaś białka bardzo drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. 

Tak więc w jednej misce umieść starte białka jajek, 5 łyżek dobrego majonezu, czyli około 120 gramów majonezu oraz pół puszki kukurydzy konserwowej, czyli 150 gramów odsączonej z zalewy kukurydzy. 

Sałatka warstwowa z tuńczykiem, 2

Całość wymieszaj i wyłóż na dno naczynia szklanego. Wyrównaj powierzchnię masy. 
Sałatka warstwowa z tuńczykiem, 3

Kolejną warstwą będzie 250 gramów tuńczyka z puszki. U mnie jest to tuńczyk dobrze odsączony z zalewy (użyłam dużej puszki o wadze 400 gramów). Można sięgnąć po tuńczyka z oleju. Kawałki ryby rozłóż równo no całej powierzchni naczynia z dolną warstwą sałatki. Tuńczyka oprósz solą i pieprzem (po 1/4 płaskiej łyżeczki).

Porada: Aby sałatka była bardziej sycąca, na warstwę z rybą można wyłożyć około 200 gramów ulubionego, gotowanego ryżu. 
Sałatka warstwowa z tuńczykiem, 4

Niedużą czerwoną paprykę umyj. Usuń gniazdo nasienne, zaś paprykę pokrój drobno i rozłóż na tuńczyku. Tak samo posiekaj również po 100 gramów ogórków kiszonych i konserwowych. Przed wyłożeniem ich do miski, najpierw dobrze je razem wymieszaj. 

Porada: Między warstwą papryki, a warstwą ogórków można też wyłożyć ugotowaną i startą na tarce marchew, która bardzo ładnie wkomponuje się kolorystycznie, a do tego pasuje do takiej sałatki. Paprykę czerwoną można zamienić na żółtą lub pomarańczową, zaś zamiast ogórków konserwowych lub kiszonych można dać posiekane drobno pieczarki marynowane w occie. 
Sałatka warstwowa z tuńczykiem, 5

Około 100 gramów dobrej jakości żółtego sera zetrzyj na tarce (można dać więcej sera lub użyć sera mozzarella w kostce) i wymieszaj z pokruszonymi żółtkami jajek. Całość rozłóż na samej górze sałatki. Lekko dociśnij sałatkę od góry, by pozbyć się wolnych przestrzeni między warzywami. 

Porada: Na samej górze można jeszcze rozsypać groszek konserwowy.

Sałatka warstwowa z tuńczykiem, 6

Gotową sałatę warstwową warto udekorować świeżo siekanym szczypiorkiem, natką pietruszki lub koperkiem. Zdecydowałam się też na dekorację w majonezu. 
Sałatka warstwowa z tuńczykiem, 7

Sałatka warstwowa z tuńczykiem, 8

Sałatkę można przechowywać w lodówce śmiało do trzech dni (dłużej nie sprawdzałam).
Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (1450 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Sałatka warstwowa

Sałatki są zawsze super pyszne i uwielbiam je szykować. Sałatka warstwowa, czy też dowolna inna sałatka, to też świetny sposób na czyszczenie lodówki. Do sałatki można dodać dużo różnych składników. Ważne, by pasowały one do siebie, a gotowa sałatka smakowała każdemu. Ostatnio bardzo lubię robić sałatkę warstwową z tuńczykiem lub z kurczakiem. Domowa sałatka warstwowa z tuńczyka jest tak prosta i pyszna, że szykuję ją naprawdę często. Czasem pojawi się też u mnie sałatka warstwowa z tuńczykiem i ryżem i jest to wówczas bardzo syta, obiadowa sałatka. Zazwyczaj jednak jest to klasyczna sałatka warstwowa z tuńczykiem i jajkiem na twardo. Aby sałatka warstwowa prezentowała się ładnie i apetyczne, bardzo ważne jest prawidłowe jej podanie. Jeśli sałatka warstwowa z tuńczykiem będzie szykowana w nieprzezroczystym naczyniu, to nie będzie widać jej warstw. Cały efekt wizualny będzie ukryty, a szkoda, ponieważ o to właśnie chodzi podczas komponowania sałatki warstwowej. Aby było widać każdą warstwę składników w sałatce warstwowej musimy wybrać naczynie szklane np. z wyższym rantem. Sałatka warstwowa z tuńczykiem jajkiem i serem będzie pięknie się prezentować w szklanej misce okrągłej lub też kwadratowej. Aby przygotować ładną sałatkę warstwową można też skorzystać ze szklanych naczyń do zapiekania. Bardzo ciekawa i smaczna jest też sałatka śledziowa z buraczkami. Zapraszam również po zbiór przepisów na potrawy wigilijne

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Dla urozmaicenia można też zrobić wersję z dodatkami. Super dobrze pasuje tutaj por, marchew gotowana, czy też właśnie ugotowany wcześniej ryż. Tak więc sałatka warstwowa z tuńczykiem i porem, który polecam wcześniej sparzyć wrzątkiem, będzie ciekawie smakować i doda sałatce trochę ostrości. Sałatka warstwowa z tuńczyka wygląda najładniej, gdy poszczególne warstwy mają różne kolory. Dlatego też polecam czasem dodać gotowaną marchew. Powstanie Ci wówczas sałatka warstwowa z tuńczykiem i marchewką gotowaną. Salatka warstwowa z tunczykiem to sałatka na każdą okazję. Moja salatka warstwowa z tunczykiem i serem zoltym będzie idealna na każde przyjęcia oraz na Święta. Sałatka warstwowa z tuńczykiem może być tak pięknie podana, że każdy zwróci na nią uwagę. Wystarczy udekorować ją świeżo siekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki, a na górę wyłożyć też różyczki z majonezu. Na Wielkanoc szczypior można zastąpić rzeżuchą, by nadać jej charakteru pod daną okoliczność. Bardzo dobra jest też sałatka szuba, czyli śledzie pod pierzynką. Bardzo gorąco polecam też kilka dań z tuńczykiem z puszki. Będzie to klasyczna sałatka z tuńczykiem i jajkami sadzonymi krojonymi na duże kawałki. Rewelacyjny na obiad i nie tylko jest też makaron z tuńczykiem. Warto szykować go od czasu do czasu. Ostatnio na moim Blogu Kulinarnym pojawiła się też super pyszna sałatka z tuńczykiem i ryżem. Zapraszam i życzę smacznego.