Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Sałatka warstwowa z tuńczykiem to świetna propozycja na prostą, pyszną i pięknie prezentującą się sałatkę. Przepis ten sprawdzi się nawet na Święta i ważne przyjęcia. 

- błyskawiczne przygotowanie
- dokładny opis wykonania ze zdjęciami
- można wymieszać razem wszystkie składniki

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: około 1250 g sałatki

Kaloryczność kcal: 160 w 100 g sałatki

Składniki
  • 250 g tuńczyka z puszki - z zalewy lub z oleju
  • 5 dużych jajek - ugotowane na twardo
  • pół puszki kukurydzy konserwowej - 150 g już po odsączeniu
  • 100 g żółtego sera w kostce - do starcia
  • nieduża czerwona papryka - około 200 g
  • 2 mniejsze ogórki kiszone - około 100 g
  • 2 mniejsze ogórki konserwowe - około 100 g
  • 5 łyżek dobrego majonezu - około 120 g
  • garść siekanego szczypiorku
  • przyprawy: po 1/4 płaskiej łyżeczki soli i pieprzu

Sałatka warstwowa

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1250 gramów sałatki warstwowej z tuńczykiem z puszki. Będzie to około 6 porcji. 

Przed szykowaniem sałatki zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem kilka ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz dodać do swojej sałatki np. gotowany ryż lub też marchew. 

Sałatka warstwowa z tuńczykiem, 1

Sałatka warstwowa przepis

Aby było widać poszczególne warstwy sałatki zalecam podawać ją w szklanym naczyniu. U mnie sprawdza się miska okrągła, ale można też użyć szklanego naczynia do zapiekania. Jeśli chodzi o wielkość, to użyte naczynie powinno mieć minimum 1,5 litra pojemności. Jeśli sałatka warstwowa będzie szykowana w prostokątnym naczyniu, to jedną lub dwie warstwy mogą stanowić krakersy. Jeśli zaś wymieszasz razem wszystkie składniki, to powstanie Ci klasyczna sałatka na bazie tuńczyka z puszki. 

Dolna warstwa sałatki składa się z białek, majonezu i kukurydzy konserwowej. Aby ją przygotować należy w pierwszej kolejności ugotować na twardo pięć dużych jajek. Po przestudzeniu i zdjęciu skorupki natnij każde jajko i wyjmij żółtko. Żółtaka odłóż na bok, do osobnej miski (będą użyte do ostatniej warstwy z żółtym serem), zaś białka bardzo drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. 

Tak więc w jednej misce umieść starte białka jajek, 5 łyżek dobrego majonezu, czyli około 120 gramów majonezu oraz pół puszki kukurydzy konserwowej, czyli 150 gramów odsączonej z zalewy kukurydzy. 

Sałatka warstwowa z tuńczykiem, 2

Całość wymieszaj i wyłóż na dno naczynia szklanego. Wyrównaj powierzchnię masy. 
Sałatka warstwowa z tuńczykiem, 3

Kolejną warstwą będzie 250 gramów tuńczyka z puszki. U mnie jest to tuńczyk dobrze odsączony z zalewy (użyłam dużej puszki o wadze 400 gramów). Można sięgnąć po tuńczyka z oleju. Kawałki ryby rozłóż równo no całej powierzchni naczynia z dolną warstwą sałatki. Tuńczyka oprósz solą i pieprzem (po 1/4 płaskiej łyżeczki).

Porada: Aby sałatka była bardziej sycąca, na warstwę z rybą można wyłożyć około 200 gramów ulubionego, gotowanego ryżu. 
Sałatka warstwowa z tuńczykiem, 4

Niedużą czerwoną paprykę umyj. Usuń gniazdo nasienne, zaś paprykę pokrój drobno i rozłóż na tuńczyku. Tak samo posiekaj również po 100 gramów ogórków kiszonych i konserwowych. Przed wyłożeniem ich do miski, najpierw dobrze je razem wymieszaj. 

Porada: Między warstwą papryki, a warstwą ogórków można też wyłożyć ugotowaną i startą na tarce marchew, która bardzo ładnie wkomponuje się kolorystycznie, a do tego pasuje do takiej sałatki. Paprykę czerwoną można zamienić na żółtą lub pomarańczową, zaś zamiast ogórków konserwowych lub kiszonych można dać posiekane drobno pieczarki marynowane w occie. 
Sałatka warstwowa z tuńczykiem, 5

Około 100 gramów dobrej jakości żółtego sera zetrzyj na tarce (można dać więcej sera lub użyć sera mozzarella w kostce) i wymieszaj z pokruszonymi żółtkami jajek. Całość rozłóż na samej górze sałatki. Lekko dociśnij sałatkę od góry, by pozbyć się wolnych przestrzeni między warzywami. 

Porada: Na samej górze można jeszcze rozsypać groszek konserwowy.

Sałatka warstwowa z tuńczykiem, 6

Gotową sałatę warstwową warto udekorować świeżo siekanym szczypiorkiem, natką pietruszki lub koperkiem. Zdecydowałam się też na dekorację w majonezu. 
Sałatka warstwowa z tuńczykiem, 7

Sałatka warstwowa z tuńczykiem, 8

Sałatkę można przechowywać w lodówce śmiało do trzech dni (dłużej nie sprawdzałam).
Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (1272 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Sałatka warstwowa

Sałatki są zawsze super pyszne i uwielbiam je szykować. Sałatka warstwowa, czy też dowolna inna sałatka, to też świetny sposób na czyszczenie lodówki. Do sałatki można dodać dużo różnych składników. Ważne, by pasowały one do siebie, a gotowa sałatka smakowała każdemu. Ostatnio bardzo lubię robić sałatkę warstwową z tuńczykiem lub z kurczakiem. Domowa sałatka warstwowa z tuńczyka jest tak prosta i pyszna, że szykuję ją naprawdę często. Czasem pojawi się też u mnie sałatka warstwowa z tuńczykiem i ryżem i jest to wówczas bardzo syta, obiadowa sałatka. Zazwyczaj jednak jest to klasyczna sałatka warstwowa z tuńczykiem i jajkiem na twardo. Aby sałatka warstwowa prezentowała się ładnie i apetyczne, bardzo ważne jest prawidłowe jej podanie. Jeśli sałatka warstwowa z tuńczykiem będzie szykowana w nieprzezroczystym naczyniu, to nie będzie widać jej warstw. Cały efekt wizualny będzie ukryty, a szkoda, ponieważ o to właśnie chodzi podczas komponowania sałatki warstwowej. Aby było widać każdą warstwę składników w sałatce warstwowej musimy wybrać naczynie szklane np. z wyższym rantem. Sałatka warstwowa z tuńczykiem jajkiem i serem będzie pięknie się prezentować w szklanej misce okrągłej lub też kwadratowej. Aby przygotować ładną sałatkę warstwową można też skorzystać ze szklanych naczyń do zapiekania. Bardzo ciekawa i smaczna jest też sałatka śledziowa z buraczkami. Zapraszam również po zbiór przepisów na potrawy wigilijne

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Dla urozmaicenia można też zrobić wersję z dodatkami. Super dobrze pasuje tutaj por, marchew gotowana, czy też właśnie ugotowany wcześniej ryż. Tak więc sałatka warstwowa z tuńczykiem i porem, który polecam wcześniej sparzyć wrzątkiem, będzie ciekawie smakować i doda sałatce trochę ostrości. Sałatka warstwowa z tuńczyka wygląda najładniej, gdy poszczególne warstwy mają różne kolory. Dlatego też polecam czasem dodać gotowaną marchew. Powstanie Ci wówczas sałatka warstwowa z tuńczykiem i marchewką gotowaną. Salatka warstwowa z tunczykiem to sałatka na każdą okazję. Moja salatka warstwowa z tunczykiem i serem zoltym będzie idealna na każde przyjęcia oraz na Święta. Sałatka warstwowa z tuńczykiem może być tak pięknie podana, że każdy zwróci na nią uwagę. Wystarczy udekorować ją świeżo siekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki, a na górę wyłożyć też różyczki z majonezu. Na Wielkanoc szczypior można zastąpić rzeżuchą, by nadać jej charakteru pod daną okoliczność. Bardzo dobra jest też sałatka szuba, czyli śledzie pod pierzynką. Bardzo gorąco polecam też kilka dań z tuńczykiem z puszki. Będzie to klasyczna sałatka z tuńczykiem i jajkami sadzonymi krojonymi na duże kawałki. Rewelacyjny na obiad i nie tylko jest też makaron z tuńczykiem. Warto szykować go od czasu do czasu. Ostatnio na moim Blogu Kulinarnym pojawiła się też super pyszna sałatka z tuńczykiem i ryżem. Zapraszam i życzę smacznego.