Jajka w majonezie
Jajka w majonezie to bardzo proste i pięknie prezentujące się danie. Moje jajka na twardo w wiosennym sosie majonezowym będą idealne nie tylko na Wielkanoc, ale i na wiele innych specjalnych okazji.
- super przystawka na wielkanocny stół
- pomysłowe, proste i szybkie do zrobienia
- jajka w majonezie gotowe w 10 minut
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania jajek: 9 minut
Liczba porcji: 8 połówek jajek w sosie
Kaloryczność kcal: 135 w 1 połówce jajka z sosem
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 4 średnie jajka
- 3 rzodkiewki - 70 g
- garść szczypiorku
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- pół małego ząbka czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta pieprzu
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet Twój jogurt może mieć inną ilość kalorii niż ten, którego użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz talerz z ośmioma połówkami jajek na twardo w pysznym, wiosennym sosie majonezowym.
Jajka w majonezie w moim wydaniu wyglądają zapewne inaczej niż w innych przepisach. W moim domu rodzinnym były to po prostu połówki jajek na twardo udekorowane łyżeczką majonezu. Wolę jednak urozmaicać sobie różne dania. I nie oznacza to jednak wcale tego, że będzie trudniej.. Wręcz przeciwnie. Sos majonezowy będzie gotowy zanim jajka zdążą się ugotować na twardo :)
Jajka w majonezie
Aby zrobić jajka z sosem majonezowym należy w pierwszej kolejności prawidłowo ugotować jajka na twardo. Średnie jajka gotuję zazwyczaj do dziewięciu minut, nie dłużej. Koniecznie zobacz jak ugotować jajka na twardo. Polecam zawsze ugotować o dwa jajka więcej, niż planujesz podać na stół. Może się bowiem zdarzyć, że jajko nie obierze się ładnie lub pęknie w trakcie gotowania.
Cztery średnie jajka umieść w garnku z jeszcze zimną wodą. Czas odmierzasz od momentu zagotowania się wody w garnku. Pilnuj wówczas, by woda cały czas się gotowała, jednak nie za mocno. Po ugotowaniu polecam od razu zalać jajka zimną wodą, jednocześnie lekko obijając skorupkę jajka. Po chwili możesz je obrać i odłożyć na talerz do przestudzenia.
W trakcie gotowania się jajek możesz śmiało zrobić sos majonezowy. Trzy rzodkiewki umyj, odetnij im oba końce i pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek posiekaj drobno. W misce umieść po cztery łyżki majonezu i kremowego jogurtu naturalnego. Ja daję jeszcze dwie łyżki soku z cytryny oraz pół małego ząbka czosnku przeciśnięty przez praskę. Te dwa ostatnie składniki nie są jednak konieczne, chociaż sok z cytryny super poprawia smak sosu. Zaznaczę, że czosnek nawet w tak niewielkiej ilości jest mocno wyczuwalny w sosie.
Całość zamieszaj i przełóż na głębszy talerz lub salaterkę.
Pozostaje już tylko pokroić na pół obrane i przestudzone jajka i umieścić na talerzu z sosem majonezowym. Talerz z jajkami w majonezie udekorowałam jeszcze plasterkami rzodkiewki oraz koperkiem i szczypiorkiem. Na połówki jajek wyłożyłam odrobinę majonezu a całość oprószyłam świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!