Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Jajka w majonezie

Jajka w majonezie

Jajka w majonezie to bardzo proste i pięknie prezentujące się danie. Moje jajka na twardo w wiosennym sosie majonezowym będą idealne nie tylko na Wielkanoc, ale i na wiele innych specjalnych okazji. 

- super przystawka na wielkanocny stół
- pomysłowe, proste i szybkie do zrobienia
- jajka w majonezie gotowe w 10 minut

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania jajek: 9 minut
Liczba porcji: 8 połówek jajek w sosie

Kaloryczność kcal: 135 w 1 połówce jajka z sosem
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 4 średnie jajka
  • 3 rzodkiewki - 70 g
  • garść szczypiorku
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • pół małego ząbka czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta pieprzu

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet Twój jogurt może mieć inną ilość kalorii niż ten, którego użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz talerz z ośmioma połówkami jajek na twardo w pysznym, wiosennym sosie majonezowym. 

Jajka w majonezie w moim wydaniu wyglądają zapewne inaczej niż w innych przepisach. W moim domu rodzinnym były to po prostu połówki jajek na twardo udekorowane łyżeczką majonezu. Wolę jednak urozmaicać sobie różne dania. I nie oznacza to jednak wcale tego, że będzie trudniej.. Wręcz przeciwnie. Sos majonezowy będzie gotowy zanim jajka zdążą się ugotować na twardo :)

Jajka w majonezie, 1

Jajka w majonezie

Aby zrobić jajka z sosem majonezowym należy w pierwszej kolejności prawidłowo ugotować jajka na twardo. Średnie jajka gotuję zazwyczaj do dziewięciu minut, nie dłużej. Koniecznie zobacz jak ugotować jajka na twardo. Polecam zawsze ugotować o dwa jajka więcej, niż planujesz podać na stół. Może się bowiem zdarzyć, że jajko nie obierze się ładnie lub pęknie w trakcie gotowania.  

Cztery średnie jajka umieść w garnku z jeszcze zimną wodą. Czas odmierzasz od momentu zagotowania się wody w garnku. Pilnuj wówczas, by woda cały czas się gotowała, jednak nie za mocno. Po ugotowaniu polecam od razu zalać jajka zimną wodą, jednocześnie lekko obijając skorupkę jajka. Po chwili możesz je obrać i odłożyć na talerz do przestudzenia. 

Jajka w majonezie, 2

W trakcie gotowania się jajek możesz śmiało zrobić sos majonezowy. Trzy rzodkiewki umyj, odetnij im oba końce i pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek posiekaj drobno. W misce umieść po cztery łyżki majonezu i kremowego jogurtu naturalnego. Ja daję jeszcze dwie łyżki soku z cytryny oraz pół małego ząbka czosnku przeciśnięty przez praskę. Te dwa ostatnie składniki nie są jednak konieczne, chociaż sok z cytryny super poprawia smak sosu. Zaznaczę, że czosnek nawet w tak niewielkiej ilości jest mocno wyczuwalny w sosie. 
Jajka w majonezie, 3

Całość zamieszaj i przełóż na głębszy talerz lub salaterkę. 
Jajka w majonezie, 4

Pozostaje już tylko pokroić na pół obrane i przestudzone jajka i umieścić na talerzu z sosem majonezowym. Talerz z jajkami w majonezie udekorowałam jeszcze plasterkami rzodkiewki oraz koperkiem i szczypiorkiem. Na połówki jajek wyłożyłam odrobinę majonezu a całość oprószyłam świeżo mielonym pieprzem. 
Jajka w majonezie, 5


Smacznego!
Średnia 4.9 / 5 (384 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Jajka w majonezie

Najwięcej jajek jemy na Wielkanoc. Szykujemy z nimi bardzo dużo ciekawych dań. Pieczeń rzymska z jajkiem, jajka faszerowane pieczarkami czy cała masa innych przepisów na sałatki oraz dania z jajkami na twardo. Bardzo często im prostsze danie, tym lepiej nam smakuje. Kiedyś moja Mama gotowała jajka na twardo, kroiła je na pół i tylko dekorowała łyżeczką majonezu. Takie super proste jajka z majonezem znikały ze stołu jako jedne z pierwszych. Moja wersja jajek w majonezie jest już zupełnie inna. Moje jajka w majonezie dosłownie wylegują się w pysznym sosie majonezowym w iście wiosennym klimacie. Oprócz majonezu znajdziesz u mnie kawałki rzodkiewki oraz szczypiorku. Odrobina czosnku nadaje ostrości a sok z cytryny podkreśla świetny smak sosu. Koreczki na imprezę to moja super propozycja na aż siedem najpopularniejszych koreczków, które możesz przygotować na każdą okazję. 

Jajka z majonezem

Kiedyś jak jajka w majonezie to tylko z domowego majonezu. Nie zapominając oczywiście o tym, że jajka pochodziły wyłącznie od domowych kurek, które zajadały pierwszą wiosenną trawę i swobodnie biegały po podwórku razem z kaczkami i parą gęsi... Tak przynajmniej było kiedyś u mnie. Jeśli marzy Ci się domowy majonez, to koniecznie sprawdź mój cudowny, tradycyjny, a przede wszystkim sprawdzony przepis. Moje jajka na twardo w wiosennym sosie z majonezem i jogurtem naturalnym z całą pewnością będą się pięknie prezentowały na świątecznym stole. Jaja z majonezem można też śmiało podać na różne inne domowe imprezy i specjalne okazje. Jajka w majonezie przepis  wart zapamiętania. Koniecznie zerknij też na inne moje przepisy kulinarne