Barszcz biały na zakwasie
Bardzo prosty i szybki do zrobienia domowy biały barszcz gotowany na dobrym, mocnym domowym zakwasie. Ten barszcz szykuję z białą kiełbasą i ziemniakami. Biały barszcz na zakwasie gorąco polecam na Wielkanoc.
Jeśli wolisz barszcz bez zakwasu koniecznie zobacz przepis na biały barszcz z kiełbasą.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Liczba porcji: 6-8
- 600 ml zakwasu do barszczu białego
- szklanka wody
- pętko białej, surowej kiełbasy - 400 g
- mała marchewka
- 4 średnie ziemniaki
- 50 ml śmietanki słodkiej 30 %
- przyprawy: łyżka majeranku, płaska łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu
Do zrobienia barszczu białego polecam Ci mój przepis na domowy zakwas do białego barszczu - zakwas na barszcz biały.
Obierze ziemniaki i pokrój w kostkę. Gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź i odłóż na potem do barszczu.
Do dużego garnka wlej szklankę wody. Dodaj białą kiełbasę. Parz kiełbasę na małej mocy palnika przez pięć minut. Kiełbasę wyjmij i zdejmij kiszkę. Pętko pokrój w plasterki i ponownie umieść w garnku z wrzątkiem. Obierz marchewkę i pokrój na drobne kawałki lub zetrzyj na grubych oczkach.
Dodaj do wrzątku z pokrojoną kiełbasą. Do garnka wlej cały słoik domowego zakwasu (wcześniej przecedź go przez grube sito). Zakwas powinien być dobrze wymieszany. Dodaj również łyżkę majeranku, sól i pieprz. Gotuj zupę przez kilka minut. Mieszaj ją cały czas. Powinna zgęstnieć (dzięki dodatku zakwasu z mąką pszenną). Na koniec wlej jeszcze 50 ml słodkiej śmietanki oraz dodaj ugotowane ziemniaki.
Zupę możesz dodatkowo podać z gotowanym jajkiem i świeżymi ziołami.
Jeśli zupa do podaniu zakwasu jest dla Ciebie zbyt delikatna możesz dodać łyżkę tartego chrzanu lub przetarty przez praskę ząbek czosnku.
Do zupy zamiast lub razem z kiełbasą można też dodać wędzony boczek.

Koniecznie spróbuj też wersji bez zakwasu. Mój przepis na barszcz biały z kiełbasą jest cudowny!

Smacznego.