Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Barszcz biały

Barszcz biały

Oto mój ulubiony, szybki do zrobienia domowy barszcz biały gotowany na zakwasie domowym lub na barszczu z butelki. Ten barszcz szykuję z białą kiełbasą i z ziemniakami. Będzie idealny nie tylko na Wielkanoc.

- sprawdzony, stary przepis
- dokładny opis wykonania i zdjecia kroków
- wiele porad oraz zamienników do składników

Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut
Liczba porcji: około 2500 ml barszczu

Kaloryczność kcal: 70 w 100 ml zupy

Składniki

  • 500 ml zakwasu do barszczu białego - domowy lub ze sklepu
  • 400 g białej surowej lub parzonej kiełbasy - około 3-4 kawałki
  • 500 g ziemniaków - około 4 średnie sztuki
  • 1 średniej wielości marchewka - około 100 g
  • 50 ml śmietanki słodkiej 30 % lub tyle samo śmietany kwaśnej 18 %
  • 1 litr wody - cztery szklanki
  • przyprawy: łyżka majeranku, 1,5 płaskiej łyżeczki soli, pół płaskiej łyżeczki pieprzu
  • do podania: pieczywo, jajka na twardo, natka pietruszki

Barszcz biały

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Do ugotowania białego barszczu z podanej przeze mnie ilości składników wybierz garnek o pojemności około 3 litrów. 

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.  Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 2500 ml białego barszczu, czyli około 5 porcji. Podczas liczenia kaloryczności białego barszczu nie uwzględniłam dodatków takich jak jajka, czy pieczywo. Zanim zaczniesz szykować barszcz biały na zakwasie, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Do zrobienia barszczu białego polecam Ci mój przepis na domowy zakwas do białego barszczu - zakwas na barszcz biały.

Barszcz biały, 1

Barszcz biały przepis

Około 500 gramów ziemniaków obierz cienko, a następnie pokrój na małe kawałki (jak do większości zup). Ziemniaki umieść w małym garnku. Zalej je dwiema szklankami wody (500 ml), a następnie wsyp płaską łyżeczkę soli. Ganek przykryj przykrywką. Ziemniaki gotuj do momentu, gdy będą już prawie miękkie. Może to trwać około 10-15 minut. Rondelek z ziemniakami razem z wodą odstaw na bok. W późniejszym etapie szykowania barszczu, całość dodasz do garnka głównego (ziemniaki razem z wodą w której się gotowy).

Barszcz biały, 2

Około 400 gramów kiełbasy białej surowej przepłucz pod zimną wodą. Pętka rozdziel. Każdą sztukę lekko nakłuj w kilku miejscach. Kiełbasy umieść w dużym garnku. Wlej dwie szklanki wody (500 ml). Garnek przykryj przykrywką. Ustaw wyższą niż średnia moc palnika. Po maksymalnie 5 minutach od zagotowania wody, zdejmij na chwilę garnek z palnika. Wyłów kiełbasy na deskę. Jeśli kiszka schodzi z kiełbasy bez problemu, to usuń ją z każdego pętka, a następnie podziel kiełbasy na kawałki nie szersze niż na 2 cm. Grube plasterki kiełbas ponownie umieść w garnku z wodą (z wody możesz ewentualnie zdjąć ścięte białko, czyli szumowiny).  Do garnka dodaj też obraną i startą na dużych oczkach lub pokrojoną w cieniutkie plasterki marchew. Całość gotuj pod przykryciem (niska moc palnika) około 10 minut, aż marchew zmięknie.

Porady: Jeśli masz kiełbasę białą parzoną, to pomijasz etap parzenia, tylko od razu kroisz ją w grube plastry i umieszczasz w garnku z wodą i marchewką. Białą kiełbasę można zamienić na zwykłą kiełbasę np. wiejską lub brocką. Ja jednak gotuję biały barszcz wyłącznie na kiełbasie białej. Marchew można dodać do garnka od razu z surową kiełbasą (wówczas szybciej się ugotuje i zmięknie, gdy masz grubsze plasterki).

Barszcz biały, 3

Barszcz biały, 4

Po tym czasie do garnka wlej 500 ml zakwasu pszennego na barszcz biały. Pamiętaj o tym, że wlewasz i wodę i mąkę z dodatkami (z butelki/słoika z zakwasem). Zalecam zatem najpierw bardzo dobrze wymieszać zawartość butelki, i dopiero wlać zakwas do garnka. Jeśli nie masz swojego domowego zakwasu, to używasz zakwasu z butelki, który sprzedawany jest w butelkach o pojemności 500 ml. Produkt ten znajdziesz na lodówkach pod nazwą "barszcz biały". zakwas/barszcz powinien być robiony na mące pszennej. W niektórych będzie jeszcze majeranek, a w innych nie. Nie ma to większego znaczenia. 

Do garnka dodaj również prawie miękkie ziemniaki razem z wodą, w której się gotowały oraz dodaj przyprawy: łyżka majeranku oraz po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu. Zupę zamieszaj i ponownie doprowadź do wrzenia, a następnie zredukuj moc palnika by się gotowała, ale nie zbyt intensywnie (już bez przykrywki). Cały czas mieszaj barszcz biały nie dłużej niż 5 minut. Po tym czasie powinien już lekko zgęstnieć.

Porada: Razem z zakwasem i ziemniakami można tez dodać odrobinę pokrojonego na małe kawałeczki boczku wędzonego surowego lub parzonego.  
Barszcz biały, 5

Na koniec wlej też 50 ml śmietanki kremówki (słodka, rzadka śmietanka) 30 %, która nada barszczowi delikatniejszej nuty, a do tego nie zwarzy się w garnku. Jeśli jednak wolisz śmietanę kwaśną 18 %, to odmiesz około 50 gramów (dwie solidne łyżki) śmietany i umieść w małej misce. Do śmietany wlej gorący barszcz, by ją zahartować. Wymieszaną śmietanę z barszczem dodawaj do garnka. Cały czas mieszaj jego zawartość.

Po dodaniu śmietanki lub śmietany sprawdź smak barszczu i zdecyduj, czy dodasz do niego więcej soli lub pieprzu. Zawsze możesz też dodać łyżeczkę lub więcej tartego chrzanu lub przetarty przez praskę ząbek czosnku. Barszcz biały wielkanocny (ale nie tylko) polecam podawać z jajkiem na twardo i świeżym pieczywem. Ze świeżych ziół polecam natkę pietruszki, lubczyk ogrodowy, oregano lub nawet szczypiorek. 
Barszcz biały, 6

Barszcz biały, 7

Barszcz biały na zakwasie można ponownie podgrzewać przed podaniem. Przechowuj go w lodówce do 4 dni. 
Smacznego.
Średnia 4.9 / 5 (1205 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Barszcz biały

Oto mój ulubiony przepis na barszcz biały z kiełbasą białą i ziemniakami. Tym bardziej go polecam ponieważ ten biały barszcz z ziemniakami przygotujesz na prawdziwym domowym zakwasie. Przepis na barszcz biały jest bardzo prosty i sprawdzony. Barszcz biały jest też bardzo tradycyjną i popularną zupą wielkanocną oraz typową zupą gotowaną w chłodniejsze dni. Fantastyczną i super kwaśną zupą jest kwaśnica na żeberkach, którą polecam ugotować. Rewelacyjny jest też kapuśniak na żeberkach, który również należy do zup o zdecydowanie kwaśnej nucie. Tak samo moja ulubiona zupa ogórkowa na rosole z ziemniakami. Z tych bardziej sytych zup godna polecenia jest oczywiście tradycyjna grochówka oraz bardzo ciekawa i pyszna zupa serowa. Wracając jednak do przepisu na super biały barszczyk, zauważyłam, że wiele osób obawia się gotować zupy na zakwasie. Bardzo gorąco polecam jednak spróbować, ponieważ barszcz biały na zakwasie jest naprawdę super prosty do ugotowania. Możesz bowiem  przygotować swój zakwas lub zrobić barszcz biały z butelki, czyli użyć zakwasu z butelki. Taki zakwas kupisz w większości sklepów. Zakwasy są zazwyczaj dobrej jakości i śmiało może użyć ich do ugotowania takiej zupy, jak właśnie barszcz biały wielkanocny, czy codzienny biały barszcz z kiełbasą i ziemniakami. Domowy barszcz biały z ziemniakami to jedna z moich ulubionych polskich zup o kwaśnym smaku. 

Barszcz biały przepis 

Pyszny barszcz bialy barszcz z kiełbasą i jajkami można też ugotować bez zakwasu, jednak ja wolę wersję na pszennym zakwasie. Zatem na barszcz bialy przepisy mogą być naprawdę różne. Dla mnie barszcz biały tradycyjny, to barszcz gotowany na zakwasie pszennym z dodatkiem białej kiełbasy. Ogólnie przepisy na barszcz biały mogą być przepisami i na zakwasie i nie. Warto wspomnieć, że każdy biały barszcz powinien zawierać spore ilości majeranku oraz kiełbasę. Mój barszcz biały z kiełbasą zawiera kiełbasę białą surową lub parzoną. Nie gotuję barszczu na klasycznej kiełbasie, ale można to zrobić. Jeśli zatem chcesz zobaczyć jak zrobić barszcz biały tradycyjnie gotowany na zakwasie z użyciem białej kiełbasy, to koniecznie zobacz u mnie jak ugotować barszcz biały. Jeśli chodzi o kaloryczność, to mój barszcz biały kcal ma niedużo. Wbrew pozorom to niskokaloryczna zupa. Oczywiście barszcz biały można wzbogacić o takie dodatki jak jajka kurze gotowane na twardo oraz kromkę chleba. Super pomysłem są też jajka przepiórcze gotowane na twardo i dodawane w całości już na talerzach z białym barszczem. Jeśli szykujesz swój barszcz biały w okresie wiosennym, to zerknij też na inne moje przepisy na Wielkanoc