Kotlety schabowe

Kotlety schabowe

Jak powinien wyglądać i smakować perfekcyjnie usmażony kotlet schabowy?

- mięso powinno być cienko i równomiernie ubite
- panierka nie za gruba i dobrze przylegająca do kotleta
- smażone na tłuszczu wieprzowym
- w środku białe i soczyste

Więcej ...
Pasztet wieprzowy do smarowania

Pasztet wieprzowy do smarowania

Bardzo prosty  do zrobienia pasztet do smarowania.
Gotowany z mięsa wieprzowego.

Fantastyczny  na kanapki ;-)

Polecam również jeszcze szybszy i super smaczny pasztet z wątróbki drobiowej. Dla miłośników pasztetów warzywnych idealny będzie pasztet gryczany do smarowania.

Łączny czas przygotowywania:
 około 4 h
Ilość porcji: 2,2 kg pasztetu

Więcej ...
Placki z wątróbki drobiowej

Placki z wątróbki drobiowej

Świetne placki smażone z wątróbki z kurczaka. Indycza wątróbka również jak najbardziej się sprawdzi :-)
Mała ilość składników i proste wykonania.

- bez mleka
- tylko kilka składników

Czas przygotowywania: do 30 minut
Smażenie: do 30 minut 
Ilość placków:
 około 15 sztuk

Składniki:
• 600 g wątróbki drobiowej (kurczak lub indyk)
• 2 średnie jajka
• mała cebula lub kawałek pora
• 3 łyżki mąki pszennej
• przyprawy: szczypta soli i pieprzu, łyżka ziół prowansalskich lub oregano i bazylia

Będziesz potrzebować również olej do smażenia i szeroką patelnię z grubym dnem. Podawaj zaś z sałatami, siekanym pomidorem.

Więcej ...
Biała kiełbasa smażona z cebulą

Biała kiełbasa smażona z cebulą

Bardzo szybki i bardzo efektowny.. i tani obiad ;-)

- tylko kilka składników
- wszystko na jednej patelni
- szybko i smacznie

Czas przygotowywania:
10 minut
Czas smażenia: około 30 minut
Ilość porcji: 6

Składniki:
 6 białych surowych kiełbas 
4 duże cebule
• 50 ml oleju lub smalec
• szczypta soli i pieprzu oraz szczypiorek do dekoracji

Więcej ...
Schab karkowy pieczony

Schab karkowy pieczony

Schab karkowy pieczony z niewielką ilością wybranych ziół. Bardzo prosty przepis na idealne mięso

- tylko 4 składniki
- idealny do obiadu
- super na kanapki
- prosto na Świąteczny stół

Czas przygotowywania: 10 minut
Leżakowanie w ziołach: 12 - 24 h
Czas pieczenia: 95 minut temperatura 180 stopni
Ilość porcji: pieczeń na 6-8 porcji

Więcej ...
Pulled chicken - pierś kurczaka szarpana

Pulled chicken - pierś kurczaka szarpana

Przepis na szarpaną pierś z kurczaka w wersji delikatnej i łagodnej. Mięso ma neutralny smak, który idealnie wpasuje się w wiele dań.

- do każdej sałatki
- na kanapki i do burgerów
- z sosem i warzywami
- do makaronów i kasz

Czas przygotowywania: do 20 minut
Duszenie: do 50 minut 
Ilość porcji:
 4

Składniki:
• 1 podwójna pierś z kurczaka - około 400 g
• woda - około pół szklanki
• 2 łyżki soku z cytryny
• przyprawy: po pół łyżeczki soli, pieprzu, cynamonu, kminku

Będziesz potrzebować również mały rondelek z grubym dnem i przykrywką lub szybkowar oraz dwa widelce :-)

Więcej ...