Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Schab w galarecie

Schab w galarecie

Schab w galarecie, to bardzo ciekawa propozycja na pyszne podanie upieczonego wcześniej schabu środkowego. Zapraszam po mój ulubiony przepis oraz po garść porad.

- można użyć schabu pieczonego ze śliwkami lub z morelami
- w treści przepisu kilka propozycji na dekoracje do galarety
- prosty i sprawdzony sposób na idealną galaretkę

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas tężenia galarety: 1 godzina
Liczba porcji: 10 plastrów w galarecie

Kaloryczność kcal: 85 w 1 plastrze w galarecie

Składniki

  • 500 g schabu pieczonego - może być ze śliwką lub z morelą
  • 500 ml delikatnego bulionu warzywnego
  • 1 mała marchew - do 70 g
  • 30 g groszku konserwowego - około 3 łyżki
  • 30 g kukurydzy konserwowej - około 3 łyżki
  • 20 g świeżej, czerwonej papryki - nieduży kawałek
  • 10-12 g żelatyny spożywczej - około 1 łyżka
  • kilka gałązek natki pietruszki lub koperku

Schab w galarecie

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników wyszło mi 10 plastrów schabu z dodatkiem galarety i warzyw. Zanim zaczniesz szykować to danie, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. W treści przepisu znajdziesz bowiem wiele porad dotyczących np. tego, czym zastąpić poszczególne dodatki do galarety. 

Schab w galarecie, 1

Schab w galarecie przepis

Około 500 gramów pieczonego schabu pokrój w plasterki o grubości około 8-9 mm. U mnie było to równo 10 plastrów. Użyłam mojego przepisu na schab pieczony. Do tego przepisu tak samo dobrze sprawdzi się też schab faszerowany - morelami, śliwką itp. 

Schab w galarecie, 2

Plastry schabu ułóż dowolnie na płytszym półmisku. Mój miał wymiar około: 15 x 25 cm i głębokość około 3,5 cm. W przestrzenie między kawałkami schabu oraz po bokach wyłóż również groszek oraz kukurydzę konserwową bez zalewy. Zmieściłam po trzy łyżki groszku i kukurydzy. Wetknęłam również kilka gałązek natki pietruszki, którą można zastąpić też koperkiem. Plastry schabu ładnie wyglądają ułożone na liściach sałaty karbowanej lub kapusty pekińskiej. Aby dodać trochę koloru dołożyłam również kilka kawałków czerwonej papryki. 

Porady: Możesz zrezygnować z każdego z wyżej wymienionych dodatków, ponieważ nie są one niezbędne do przepisu na schab w galarecie. Stanowią tylko jadalną dekorację. Paprykę czerwoną można zastąpić dowolną inną, czyli np. żółtą lub zieloną, albo całkowicie z niej zrezygnować. Na Święta i na Sylwestra warto dołożyć marynowane: pieczarki, kurki lub podgrzybki oraz/lub cebulkę perłową. Na Wielkanoc zaś sprawdzi się ugotowane na twardo jajko kurze lub przepiórcze, np. przekrojone na pół. 

Schab w galarecie, 3

Około 500 ml delikatnego bulionu z warzyw (zazwyczaj odlewam porcję wywaru, gdy gotuję zupę bez mięsa lub warzywa do sałatki jarzynowej) umieść w małym garnku. Dodaj też obraną i pokrojoną w plasterki (do 5 mm) marchew. Wywar gotuj pod przykryciem na małej mocy palnika, tak długo, aż marchew zmięknie. Następnie wyłącz palnik i odstaw garnek, na bok. Po około 2-3 minutach do garnka wsyp 10-12 gramów uniwersalnej żelatyny spożywczej. Wywar mieszaj łyżką, aż cała żelatyna rozpuści się w wywarze. Możesz sprawdzić jego smak i w razie potrzeby (każdy wywar szykowany jest inaczej i ma inny smak) dodać trochę soli lub pieprzu dla smaku. 

Porada: Jeśli wywar gotowany był z warzywami specjalnie do przepisu na schab w galarecie (polecam mój przepis na bulion warzywny), to oczywiście można pominąć etap gotowania wywaru z surową marchewką. Taki wywar wystarczy podgrzać, by był gorący podczas dodawania do niego żelatyny. Oprócz marchewki do galarety można też dodać ugotowaną i pokrojoną pietruszkę. 
Schab w galarecie, 4

Wywar z żelatyną potrzebuje czasu, by zaczął lekko tężeć. Po przestudzeniu należy już co kilka minut sprawdzać, czy można go wyłożyć na półmisek z przygotowanym schabem i dodatkami. Gdy galaretka zacznie gęstnieć wykładam ją łyżka po łyżce na półmisek. Przy okazji układam również plasterki marchewki. Na koniec umieszczam jeszcze trochę natki pietruszki. Tym razem całość posypałam kolorowym pieprzem, ale nie jest to niezbędny dodatek. 

Schab w galarecie umieść w lodówce, do całkowitego stężenia galarety. Przed podaniem należy przechowywać go w lodówce. Świeżość zachowa nawet do około 5-7 dni. 

Schab w galarecie, 5

Schab w galarecie, 6

Smacznego.
Średnia 4.9 / 5 (272 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Schab w galarecie

Przepis na schab w galarecie przyda się na takie okazje, jak Święta oraz większe imprezy rodzinne. Aby zrobić schab w galarecie wystarczy upiec wcześniej schab środkowy. Schab można upiec samodzielnie lub też kupić już upieczone w sklepie. Na schab w galarecie przepis jest bardzo prosty i można wykorzystać nie tylko klasyczny przepis na schab pieczony, który znajdziecie na moim Blogu Kulinarnym AniaGotuje. Schab pieczony do przepisu na schab w galarecie może być też pieczony z dodatkami. Sprawdzi się zatem idealnie schab ze śliwką oraz z morelami. Schab w galarecie ze śliwką będzie idealny do podania na stół w Boże Narodzenie. Schab w galarecie z morelami zresztą również. Bardzo dobry jest też schab w galarecie z chrzanem, do którego gotuję zazwyczaj jeszcze jajka na twardo. Taki schab w galarecie będzie pyszny również na Wielkanoc. Różne można szykować przepisy na schab w galarecie. Do galarety można dodawać bardzo dużo korowych, jadalnych dekoracji. Na świąteczny obiad można też zrobić pyszne żeberka w kapuście, zaś na Wigilię podać krokiety z pieczarkami.  Koniecznie sprawdź też jak zrobić pyszny schab po cygańsku. Zobacz też inne super przekąski na Sylwestra i nie tylko. Koniecznie zobacz też przepis na schab gotowany w mleku. 

Schab w galarecie przepisy

W zależności od tego, na jaką okazję szykowany jest schab w galarecie, tak dobieramy dodatki. Jeśli więc najbardziej interesuje Was taki temat jak: schab w galarecie dekoracja, czyli schab w galarecie dekoracje, to warto przygotować sobie najczęściej używane i sprawdzone dodatki. Prawie zawsze w galarecie oprócz plastrów schabu znajdzie się u mnie gotowana marchew pokrojona w plasterki. Zawsze też dodaję groszek oraz kukurydzę konserwową. Niezbędnym składnikiem, gdy szykuję schab w galarecie, jest też świeża natka pietruszki lub koperek. Dal kolory dodaję czasem świeżą paprykę. Na Wielkanoc i nie tylko super jest jajko gotowane na twardo i pokrojone na różne sposoby, lub też mniejsze jajka przepiórcze. Czasem mój schab w galarecie wzbogacam o dodatek marynowanych grzybków. Mogą to być grzyby leśne takie jak podgrzybki i prawdziwki lub kurki, ale i zwykłe pieczarki. Ciekawie jest też oddać marynowaną cebulkę perłową. Jeśli chcesz zobaczyć jak udekorować schab w galarecie na Wielkanoc, a jak na Święta Bożego Narodzenia, czy na Sylwestra, to zapraszam do mojego przepisu na schab w galarecie. Dowiesz się zatem nie tylko tego, jak zrobić schab w galarecie, ale i tego jakie jadalne dekoracje najlepiej sprawdzają się na poszczególne okazje.