Schab w galarecie
Schab w galarecie, to bardzo ciekawa propozycja na pyszne podanie upieczonego wcześniej schabu środkowego. Zapraszam po mój ulubiony przepis oraz po garść porad.
- można użyć schabu pieczonego ze śliwkami lub z morelami
- w treści przepisu kilka propozycji na dekoracje do galarety
- prosty i sprawdzony sposób na idealną galaretkę
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas tężenia galarety: 1 godzina
Liczba porcji: 10 plastrów w galarecie
Kaloryczność kcal: 85 w 1 plastrze w galarecie
Składniki
- 500 g schabu pieczonego - może być ze śliwką lub z morelą
- 500 ml delikatnego bulionu warzywnego
- 1 mała marchew - do 70 g
- 30 g groszku konserwowego - około 3 łyżki
- 30 g kukurydzy konserwowej - około 3 łyżki
- 20 g świeżej, czerwonej papryki - nieduży kawałek
- 10-12 g żelatyny spożywczej - około 1 łyżka
- kilka gałązek natki pietruszki lub koperku
Schab w galarecie
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników wyszło mi 10 plastrów schabu z dodatkiem galarety i warzyw. Zanim zaczniesz szykować to danie, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. W treści przepisu znajdziesz bowiem wiele porad dotyczących np. tego, czym zastąpić poszczególne dodatki do galarety.
Schab w galarecie przepis
Około 500 gramów pieczonego schabu pokrój w plasterki o grubości około 8-9 mm. U mnie było to równo 10 plastrów. Użyłam mojego przepisu na schab pieczony. Do tego przepisu tak samo dobrze sprawdzi się też schab faszerowany - morelami, śliwką itp.
Plastry schabu ułóż dowolnie na płytszym półmisku. Mój miał wymiar około: 15 x 25 cm i głębokość około 3,5 cm. W przestrzenie między kawałkami schabu oraz po bokach wyłóż również groszek oraz kukurydzę konserwową bez zalewy. Zmieściłam po trzy łyżki groszku i kukurydzy. Wetknęłam również kilka gałązek natki pietruszki, którą można zastąpić też koperkiem. Plastry schabu ładnie wyglądają ułożone na liściach sałaty karbowanej lub kapusty pekińskiej. Aby dodać trochę koloru dołożyłam również kilka kawałków czerwonej papryki.
Porady: Możesz zrezygnować z każdego z wyżej wymienionych dodatków, ponieważ nie są one niezbędne do przepisu na schab w galarecie. Stanowią tylko jadalną dekorację. Paprykę czerwoną można zastąpić dowolną inną, czyli np. żółtą lub zieloną, albo całkowicie z niej zrezygnować. Na Święta i na Sylwestra warto dołożyć marynowane: pieczarki, kurki lub podgrzybki oraz/lub cebulkę perłową. Na Wielkanoc zaś sprawdzi się ugotowane na twardo jajko kurze lub przepiórcze, np. przekrojone na pół.
Około 500 ml delikatnego bulionu z warzyw (zazwyczaj odlewam porcję wywaru, gdy gotuję zupę bez mięsa lub warzywa do sałatki jarzynowej) umieść w małym garnku. Dodaj też obraną i pokrojoną w plasterki (do 5 mm) marchew. Wywar gotuj pod przykryciem na małej mocy palnika, tak długo, aż marchew zmięknie. Następnie wyłącz palnik i odstaw garnek, na bok. Po około 2-3 minutach do garnka wsyp 10-12 gramów uniwersalnej żelatyny spożywczej. Wywar mieszaj łyżką, aż cała żelatyna rozpuści się w wywarze. Możesz sprawdzić jego smak i w razie potrzeby (każdy wywar szykowany jest inaczej i ma inny smak) dodać trochę soli lub pieprzu dla smaku.
Porada: Jeśli wywar gotowany był z warzywami specjalnie do przepisu na schab w galarecie (polecam mój przepis na bulion warzywny), to oczywiście można pominąć etap gotowania wywaru z surową marchewką. Taki wywar wystarczy podgrzać, by był gorący podczas dodawania do niego żelatyny. Oprócz marchewki do galarety można też dodać ugotowaną i pokrojoną pietruszkę.
Wywar z żelatyną potrzebuje czasu, by zaczął lekko tężeć. Po przestudzeniu należy już co kilka minut sprawdzać, czy można go wyłożyć na półmisek z przygotowanym schabem i dodatkami. Gdy galaretka zacznie gęstnieć wykładam ją łyżka po łyżce na półmisek. Przy okazji układam również plasterki marchewki. Na koniec umieszczam jeszcze trochę natki pietruszki. Tym razem całość posypałam kolorowym pieprzem, ale nie jest to niezbędny dodatek.
Schab w galarecie umieść w lodówce, do całkowitego stężenia galarety. Przed podaniem należy przechowywać go w lodówce. Świeżość zachowa nawet do około 5-7 dni.
Smacznego.