Zupa chrzanowa
Zupa chrzanowa to jedna z ciekawszych zup, jakie można ugotować na Wielkanoc i nie tylko. Moja ulubiona wersja to zupa chrzanowa krem z białą kiełbasą i jajkiem na twardo.
- sprawdzony przepis
- świetna zupa na Wielkanoc
- cała zupa szykowana w jednym garnku
Czas przygotowania: 2 godziny
Czas gotowania łącznie: 1 godzina
Liczba porcji: 1800 ml zupy
Kaloryczność kcal: 160 w 100 ml zupy
Składniki
- 1250 ml wody - 5 szklanek
- 4 białe, surowe kiełbasy - około 385 g
- do 200 g boczku lub żeberek wędzonych
- 500 g ziemniaków - waga przed obraniem
- 1 średnia cebula - do 200 g
- 1 łyżka oleju do smażenia lub masła klarowanego
- kawałek pora - odcinek około 10 cm - około 80 g
- mały kawałek korzenia selera - około 70 g
- mały korzeń pietruszki - około 70 g
- 3 ząbki czosnku - około 15 g
- 3 łyżki tartego chrzanu ze słoika - około 80 g
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 % - około 80 g
- 1 łyżka mąki pszennej - około 15 g
- przyprawy i zioła: 1 listek laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, łyżka majeranku, 1 łyżeczka soli, 1/3 łyżeczki pieprzu
- propozycja podania: jajka na twardo i natka pietruszki
Zupa chrzanowa wielkanocna
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do ugotowania zupy chrzanowej z podanej przeze mnie ilości składników wybierz garnek o pojemności około 2,5 litra.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1800 ml pysznej zupy chrzanowej krem. Zanim zaczniesz szykować zupę chrzanową, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.
Zupa chrzanowa przepis
Do zrobienia zupy chrzanowej używam wyłącznie jednego garnka. Na początku podsmażam lekko cebulę z porem i robię to właśnie w garnku. Tak więc ustaw średnią moc palnika i do garnka wlej łyżkę oleju do smażenia lub łyżkę masła klarowanego. Średniej wielkości cebulę obierz i poszatkuj (u mnie była to zwykła żółta cebula, ale można też sięgnąć po cebulę czosnkową). Pokrój też drobniej biały odcinek pora. Cebulę z porem podsmażaj tak na niedużej mocy palnika przez 5 minut.
Po tym czasie do garnka wlej pięć szklanek wody, czyli 1250 ml wody. Mały kawałek selera oraz mały korzeń pietruszki obierz i pokrój drobnej. Dodaj do garnka. Dorzuć również trzy całe obrane ząbki czosnku, jeden listek laurowy i dwa ziarna ziela angielskiego. Garnek przykryj przykrywką i gotuj wywar przez 20 minut, na małej mocy palnika.
W tym czasie przygotuj już sobie cztery białe, surowe kiełbasy oraz około 200 gramów żeberek lub boczku wędzonego. Sama użyłam i boczku i żeberek - po 100 gramów 😊
Sprawdzi się też kiełbasa biała parzona oraz boczek parzony zamiast wędzonego.
Obierz też i pokrój w kostkę 500 gramów ziemniaków.
Po 20 minutach gotowania, do garnka dołóż kiełbasy oraz boczek lub żeberka. Wsyp też łyżkę majeranku, jedną łyżeczkę soli oraz 1/3 łyżeczki pieprzu. Ponownie przykryj garnek przykrywką i całość gotuj około 25 minut. Po tym czasie ziemniaki powinny być już miękkie.
Z zupy wyłów ugotowane białe kiełbasy oraz boczek/żeberka. Mięso odłóż na potem, a do garnka z zupą dodaj trzy łyżki chrzanu tartego, czyli około 80 gramów chrzanu. Jest to bardzo orientacyjna ilość, ponieważ mój chrzan ze słoiczka może być mocniejszy lub delikatniejszy niż Twój. Mój chrzan ze słoiczka zawierał 60 % korzenia chrzanu i zupa wyszła dość delikatna.
Zupa chrzanowa praktycznie jest już gotowa. Wystarczy jeszcze zabielić ją śmietaną z odrobiną mąki. Zupę gotuj jeszcze na bardzo niskiej mocy palnika. Trzy pełne łyżki śmietany kwaśnej 18 % (około 80 gramów) umieść w niedużym naczyniu. Do śmietany dodaj też jedną łyżkę mąki pszennej, czyli około 15 gramów mąki i trochę lekko przestudzonego wywaru z garnka (lub odrobinę zimnej wody). Śmietanę z mąką i bulionem rozetrzyj dokładnie w naczyniu. Dodaj jeszcze trochę bulionu, by dobrze zahartować śmietanę przed dodaniem jej do zupy. Wlewając do garnka śmietanę rozrobioną z mąką i bulionem, od razu mieszaj jego zawartość. Poczekaj jeszcze dwie minuty i wyłącz zupę chrzanową. Sprawdź jej smak i zdecyduj, czy chcesz dodać do niej więcej soli, pieprzu lub chrzanu.
Porada: Jeśli nie chcesz miksować zupy chrzanowej na gładko, to nie musisz przed jej zabieleniem wyjmować kiełbasy oraz boczku/żeberek. Po zabieleniu oraz ponownym zagotowaniu zupa jest już gotowa do podania.
Moja ulubiona wersja, to zupa chrzanowa krem. Do niedawna miksowałam swoje zupy przy użyciu blendera ręcznego typu żyrafa. Ostatnio stosuję jednak nieco inną metodę i ugotowaną zupę przelewam do kielicha blendera próżniowego. Ustawiam prawie minimalną moc i w ciągu niecałej minuty mam już idealnie gładką i kremową zupę.
Zmiksowaną na gładko zupę chrzanową można z powodzeniem ponownie podgrzewać i podawać. Do każdej porcji zupy polecam dodać odłożoną wcześniej białą kiełbasę oraz pokrojony na kawałki boczek. Do zupy chrzanowej idealnie pasują też jajka ugotowane na twardo. Świetnie sprawdzą się również jajka przepiórcze. Do tego natka pietruszki, rzeżucha lub koperek.
Smacznego.