Sałatka z pieczarkami
Szybka, piękna i pyszna sałatka z pieczarkami marynowanymi lub świeżymi. To przepis na obie wersje tej niezwykle uniwersalnej sałatki. Możesz ją bowiem zrobić na każdą okazję. Jest świetna również na Święta!
- najlepsza sałatka z pieczarek
- super na Wielkanoc i na Boże Narodzenie
- do wyboru z pieczarkami gotowanymi lub marynowanymi
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania pieczarek: 10 minut
Czas gotowania jajek: 9 minut
Liczba porcji: 1200 g sałatki
Kaloryczność kcal: 140 w 100 g sałatki
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 500 g pieczarek świeżych lub 300 g marynowanych
- puszka kukurydzy konserwowej - 400 g
- 3-4 ogórki kiszone - 200 g
- mała czerwona cebula - 70 g
- pół średniego jabłka - 130 g
- 4 średnie jajka
- 4 łyżki dobrego majonezu
- garść koperku
- płaska łyżeczka musztardy
- przyprawy: pół płaskiej łyżeczki soli i szczypta pieprzu + łyżka soli do ugotowania pieczarek
Sałatka z pieczarkami
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa/owoce ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja (kalorie policzone z użyciem świeżych pieczarek). Z podanej ilości składników otrzymasz około 1200 gramów sałatki z pieczarkami.
W dalszej części przepisu opiszę również jak zrobić tę sałatkę z użyciem pieczarek marynowanych w occie. Zapraszam :)
Sałatka z pieczarek i jajek
Cztery średniej wielkości jajka ugotuj na twardo. Jeśli potrzebujesz pomocy, to zobacz jak ugotować jajka na twardo. Do tej sałatki możesz dodać nawet o dwa lub trzy jajka więcej (jeśli lubisz jajeczne sałatki).
Około 500 gramów świeżych pieczarek oczyść i w razie potrzeby obierz. Nie krój pieczarek na mniejsze kawałki. Możesz tylko zdjąć ogonek.
W średnim garnku zagotuj wodę. Do wody wsyp płaską łyżkę soli. W garnku umieść kapelusze oraz ogonki. Pieczarki gotuj tak na średniej mocy panika przez 10 minut.
Po ugotowaniu odcedź je na sitku a po przestudzeniu jeszcze lekko odciśnij z nadmiaru wody i pokrój na mniejsze kawałki.
Porada: Jeśli wolisz użyć w tym przepisie pieczarki marynowane, to wystarczy, że około 300 gramów pieczarek odcedzisz z zalewy i pokroisz na mniejsze kawałki.
Trzy większe lub cztery mniejsze ogórki kiszone o łącznej wadze około 200 gramów obierz i pokrój w kostkę. Obierz też pół większego jabłka i również pokrój na mniejsze kawałki na jeden kęs.
Porada: Do tej sałatki pasują też ogórki konserwowe. Możesz je dać zamiast kiszonych lub też dać pół na pół: ogórki kiszone oraz konserwowe.
Małą czerwoną cebulę obierz i poszatkuj grubo a następnie umieść w sitku. Sitko umieść w zlewie i zalej wrzątkiem z czajnika. Sparzoną wrzątkiem cebulkę przestudź. Ugotowane na twardo jaja obierz i posiekaj. Posiekaj też garść koperku.
Porada: Zamiast cebuli czerwonej możesz też użyć białą część pora, którą również należy posiekać a następnie sparzyć wrzątkiem na sitku.
Odsącz kukurydzę z puszki (puszka o wadze 400 gramów). Po odlaniu zalewy wyszło mi około 280 gramów kukurydzy konserwowej.
Na koniec jeszcze minimum cztery łyżki dobrego majonezu, łyżeczka ulubionej musztardy oraz świeżo mielony pieprz i szczypta soli.
Wymieszaj razem wszystkie składniki i sprawdź smak sałatki. Jeśli używasz pieczarek marynowanych, to prawdopodobnie nie będzie potrzeby doprawienia sałatki. Z użyciem pieczarek gotowanych, być może zajdzie potrzeba dodania większej ilości soli oraz musztardy.
Poniżej zaś sałatka z pieczarkami marynowanymi.
Jaka jest Twoja ulubiona wersja tej sałatki? Wolisz pieczarki świeże, czy marynowane?
Smacznego!