Schab pieczony

Schab pieczony

Zobacz jak zrobić najlepszy schab pieczony. Soczysty, idealnie dopieczony i przyprawiony. Sprawdzony sposób na wyśmienity schab pieczony w rękawie lub bez. To numer jeden na obiad na ciepło oraz na kanapki.

- zawsze soczyste i idealnie wypieczone mięso 
- sprawdzony, uniwersalny przepis na pieczony schab
- do podania na ciepło oraz na zimno do krojenia w plastry

Czas przygotowania: 30 minut
Czas marynowania schabu: 12 godzin
Czas pieczenia schabu: 1 godzina
Ilość porcji: 1400 g schabu

Kalorie: 150 w 100 g schabu
Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 1,5 kg schabu środkowego bez kości
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 3 płaskie łyżki majeranku
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżki smalcu lub oleju roślinnego do smażenia

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet Twój kawałek schabu może mieć inną ilość tłuszczu, a zatem i kalorii niż ten, którego użyłam ja. 

Zobacz jak ja szykuję mój ulubiony schab pieczony. Niżej w przepisie opiszę jak go upiec zarówno w rękawie, jak i w zwykłej brytfance bez przykrywki. Podpowiem jakich przypraw można jeszcze użyć oraz co można dodać do marynaty, by w prosty i szybki sposób otrzymać różnorodny smak pieczonego mięsa. Ten właśnie pieczony schab pojawia się u mnie na stole na specjalne okazje oraz na Wielkanoc.

Schab pieczony, 1

Pieczony schab

Wybierz ładny i równy kawałek schabu środkowego. Mięso powinno ważyć około 1,5 kilograma. Schab umyj szybko i sprawnie (nie za długo) w zlewie pod zimną, bieżącą wodą i osusz od razu ręcznikiem papierowym. Nie odcinaj włókien oraz ewentualnych kawałków tłuszczu. To dodatkowe niezabezpieczenie dla mięsa przed wysuszeniem w piekarniku. Zawsze myj zlew po myciu mięsa. 

Przygotuj sobie przyprawy, którymi obłożysz schab do marnowania. U mnie: 3 płaskie łyżki majeranku, 2 płaskie łyżki soli, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, pół łyżeczki czarnego pieprzu oraz sześć sporych ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę. Jeśli chcesz, by schab był z wierzchu bardziej czerwony i miał lekko słodki smak, to zamiast mieszanki pieprzu ziołowego dodaj słodką paprykę w proszku. Jeśli chcesz by był ostrzejszy to dodaj też szczyptę chili. Zawsze możesz też dodać odrobinę kolendry młotkowanej oraz suszony tymianek.

Możesz też skorzystać z gotowych mieszanek do pieczenia mięsa wieprzowego i dodatkowo dodać do marynaty gotowe sosy do mięs, musztardę lub też ketchup. Z ciekawości piekłam schab z dodatkiem musztardy francuskiej oraz osobno z dobrej jakości ketchupem, jednak wersja tradycyjna najbardziej mi smakuje. 

Schab pieczony, 2

Umyty i osuszony kawałek schabu możesz przed marynowaniem związać dodatkowo w kilku miejscach nicią do pieczenia mięsa. Taki sznurek kuchenny jest świetny, ponieważ dzięki niemu schab zachowuje bardziej zaokrąglony kształt. Mięso obłóż dokładnie papką z przygotowanych przypraw. Natrzyj schab i zawiń szczelnie w folię. Schab odłóż do lodówki na minimum dwanaście godzin. Taki schab możesz marynować śmiało nawet do 48 godzin. 
Schab pieczony, 3

W dniu pieczenia zdejmij folię oraz nadmiar marynaty z mięsa. Marynatę przełóż do małej miseczki a schab obsmaż z każdej strony na patelni. Jak to zrobić? Nagrzej dużą patelnię. Wlej dwie łyżki leju roślinnego do smażenia lub roztop dwie łyżki smalcu. Schab smaż na wysokiej mocy palnika przez maksymalnie minutę na stronę. Obracaj go kawałek po kawałku, by cały ładnie się zarumienił. Następnie zdejmij schab z patelni. 
Schab pieczony, 4

Zdjętą wcześniej marynatę ponownie umieść na schabie. Możesz do pieczenia dodać też kilka gałązek świeżego rozmarynu lub tymianku. Możesz też dodać liście laurowe oraz jałowiec. Schab pieczemy na dwa sposoby.

Schab pieczony w rękawie:  Schab umieść w rękawie do pieczenia. Zawiąż oba końce. Zachowaj jednak wolną przestrzeń wewnątrz rękawa. Nie zawijaj szczelnie mięsa. Dodatkowo wykonaj kilka otworów w woreczku. Schab w worku umieść na blaszce lub w foremce do pieczenia.

Mięso umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z grzaniem góra/dół. Wybierz środkową półkę piekarnika. Schab piecz 80 minut. Po upieczeniu odstaw go do przestudzenia, ale nie wyjmuj z rękawa póki całkiem się nie schłodzi. Będzie wówczas jeszcze bardziej soczysty. Rękaw ma dużo zalet. Po pierwsze bardzo ładnie zatrzymuje całą wilgoć mięsa. Po drugie rękaw wyrzucasz a brytfanka łatwo i szybko się myje. 
Schab pieczony, 5

Schab pieczony bez rękawa: Obsmażony i obłożony marynatą schab umieść w brytfance lub na blaszce. Niczym go nie przykrywaj i nie okrywaj. Blaszkę umieść w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z grzaniem góra/dół. Wybierz środkową półkę piekarnika. Schab piecz 65 minut. Pieczony w ten sposób schab nie jest suchy. Polecam spróbować.
Schab pieczony, 6

Schab na ciepło do obiadu można podać od razu po upieczeniu. Jeśli planujesz pokroić go w plasterki i podawać na zimno, to koniecznie trzeba go schłodzić. Będzie się wówczas idealnie kroił nawet na bardzo cienkie plasterki. 

Z czym najczęściej i najchętniej jadasz pieczony schab?
Smacznego.

Średnia 4.6 / 5 (223 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2019-04-13 12:14
Jejciu!!!! Takiego przepisu i takiego Bloga szukałam od sama nie wiem kiedy. Czuję, ze się zaprzyjaźnię z ta stroną!😍🙂🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🙂
2019-04-13 17:12
Aniu, czy mogę Cię poprosić o dobry, sprawdzony przepis na szynkę pieczona??
Pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2019-04-13 17:29
Mam taki stary, ale dobry przepis - szynka pieczona na plastrach słoniny 🙂
2019-04-13 19:18
Kartkówkę można wg tego przepisu upiec?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak Ewo👌
2019-09-27 12:43
Taaak, kartkówkę a potem najlepiej klasówkę 😂
2019-04-14 21:06
Schabik upieczony i to chyba najlepszy jaki do tej pory pieklam. Kolejny już na Wielkanoc więc próba udana😀
-- Ania z AniaGotuje.pl 🐇🐇
2019-04-14 21:08
Czy do mieszanki przypraw nie dodawać oleju żeby lepiej się to kleiło?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-04-15 10:20
Ja nie dodaję, ponieważ czosnek wszystko łączy w papkę, ale możesz śmiało użyć również odrobinę oleju.. nie ma sprawy.
2019-04-15 16:47
Popieram P. Jolanto. To najlepszy blog w sieci! Korzystałam z przepisów P. Ani już niejeden raz. Pozdrawiam serdecznie i życzę cudownych Świąt Wielkanocnych!🐥🥚 🐇
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️
2019-04-17 14:44
To najlepszy blog kulinarny. Brawo 👏 pani Aniu. Wszystkiego najlepszego na Święta.
Ania z AniaGotuje.pl
2019-04-17 14:56
Z całego serca dziękuję. 🌼🌷🌼🌷
2019-04-20 16:32
Aniu, mi schab wyszedł za słony jak mogę go uratować??
Ania z AniaGotuje.pl
2019-04-20 19:04
Pokrój w plastry i na patelnię z cebulą i ziemniakami w talarki.. trochę wody. Warzywa wyciągną sól.
Ania z AniaGotuje.pl
2019-04-20 19:04
Pokrój w plastry i na patelnię z cebulą i ziemniakami w talarki.. trochę wody. Warzywa wyciągną sól.
2019-04-20 19:53
Czy na pewno w przepisie powinno być 2 łyżki soli, a nie łyżeczki?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak 2 płaskie łyżki soli.
2019-04-22 09:39
Przepychota😍 soczysty, mięciutki mniam☺️🤗 przepis meeega☺️☺️😘
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌❤️
2019-04-25 12:59
Pani Aniu , na Święta zrobiłam schab pieczony 😍 rewelacja , tak wszystkim smakowało jestem zachwycona super !!!!💋Będzie zawsze na moim stole 😊dziękuje za przepis .😊👍
-- Ania z AniaGotuje.pl Jak miło 🙂
2019-04-28 15:08
Wszystko bardzo dobrze rozpisane I wychodzi pyszne!
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-05-15 13:27
Pycha, pycha i jeszcze raz pycha!!!!!!!
Soczysty, aromatyczny i doskonale smakuje w następnych dniach jako obkład na chleb.
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję Ewo 😀
Reklama
2019-06-16 21:35
Aniu schab pyszny :) ja zrobiłam ze sosem. I kopytka z twojego przepisu :) obiad wspaniały
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂
2019-08-03 10:31
Mam 750 dag schabu czy powinnam go piec tylko 40 min?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-08-03 15:03
Piecz go około 50 - 55 minut.
2019-08-04 21:14
Dziękuję za odpowiedź. Schab wyszedł bardzo soczysty i smaczny (idealny)👌
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🙂
2019-08-19 20:04
Zrobilam, wyszedl pyszny! Chcialabym jeszcze zrobić z pozostałego 0.5kg schabu. Jak dostosować ilość przypraw oraz czas pieczenia?
Z góry dziękuję!
Ania z AniaGotuje.pl
2019-08-20 09:01
Daj 3 razy mniej przypraw i piecz schabik do 40 minut.
2019-08-20 09:17
Dziękuję za szybką odpowiedź! :) Schab pychota! 👌
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo się cieszę Madziu 😀
2019-08-17 20:03
Ten schabik pięć na bl z piekarnika czy w naczyniu
2019-09-02 14:10
Zrobić taki schabik samemu to ninelada wyzwanie! Najlepszy przepis jaki jadłam do tej pory! Super smak, soczysty i mocno aromatyczny. akirat kupowalam w swoim osiedlowym sklepie wiecej mieska dobrowolskich to i zrobiłam. No jestem zachwycona!! 😍😍😍😍❤️❤️❤️❤️
2019-09-07 12:18
Znalazłam Pani blog jakiś mc temu. Nigdy nie spotkalam się z tak dokładnie zrobionymi opisami. Jestem w szoku! Dziś będzie schab, ale zdąrzyłam juz wypróbować sernik z rosą i pierwszy raz w zyciu udała mi się polewa czekoladowa wg Pani przepisu. Wszyscy w pracy znają już Pani blog, wszyscy równie zachwyceni. Pozdrawiam . Dzìeki Pani dowiedziałam się że calkiem dobra ze mnie kucharka😅
Ania z AniaGotuje.pl
2019-09-07 16:43
Aniu, bardzo miło mi czytać taki komentarz.. Ślicznie dziękuję i życzę dalszych sukcesów 😀😀
2019-09-26 11:59
Kolejny sprawdzony przepis. Pierwszy raz mój schab jest wilgotny, kruchy i smakowo taki, jak z dzieciństwa. Marynował się 35 godzin. Już wiem jakie mięso upiekę na święta.😍👌
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Ale pysznie wygląda!
2019-11-03 12:23
Wygląda jak prawdziwa domowa wędlina. Taką jaką jadłam jako dziecko w rodzinnym domu. Mniam, mniam aż mi ślinka leci. Dziś też robię ten schab. 😀
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️
2019-10-07 18:59
Witam, Pani Aniu czy jeśli włożę w środek tego schabu śliwki suszone to piec tak samo? Będę piekła w rękawie. Druga sprawa mam piekarnik z termosondą czy dobrze jest się nią sugerować i do jakiej temperatury piec wtedy schab? I ostatnie pytanie🙂🙂 mam również opcję pieczenia parowego, czy warto? bo nie jestem do końca zadowolona, chyba w rękawie wychodzi lepsze mięso albo po prostu nie robię czegoś odpowiednio. W Internecie jest jeszcze mało przepisów z pieczeniem parowym,a tu trzeba rady osób, takich jak Pani, ktorzy znają się na pieczeniu i potrafią to przekazać dalej 🙂
Ania z AniaGotuje.pl
2019-10-08 14:35
Ze śliwkami piecz tak samo. Zrób w rękawie a pieczenie parowe zostaw na serniki, bo do serników będzie idealne (wówczas sernik nie pęka) 👍 Jeśli chodzi o termo sondę, to potraktuj to jako eksperyment. Ustaw wszystko jak w przepisie i z sprawdź tylko jaka temperatura będzie w środku mięsa w trakcie pieczenia. Napisz potem do ilu doszło 🙂
2019-10-12 17:50
Dziękuję za porady. Melduję, że piekłam w rękawie 1kg schabu ze śliwką przez 1godz, termosonda pokazała 81 st., jednocześnie piekłam 1,5kg szynki przez 1godz 20 min i doszło do 86 st, ale myślę, ze to kwestia wbicia termosondy, może nie była w samym środku. Ważne że mięso oczywiście wyszło bardzo smaczne🙂🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl Super! Dzięki, że pamiętałaś by napisać 🌞
2019-10-10 22:56
A czy można owinąć plastrami boczku?
-- Ania z AniaGotuje.pl Pewnie 👍
2019-10-25 16:31
Dzien dobry. Wszystko wyglada wspaniale, jakkolwiek "pieczenie w rekawie" zatrwaza mnie. W kraju ktorym mieszkam (canada), w/wym raczej sie nie uzywa z uwagi mozliwosc wycieku pewnych substancji chemicznych, a w szczegolnosci -bisphenol A (BPA) i przenikanie ich do miesa podczas pieczenia/gotowania i z uwagi na to, moze powodowac raka u ludzi.
2019-11-18 00:59
Pani Aniu! Dzięki Pani zaczęłam gotować, wszyscy są zdziwieni że wychodzi mi wszystko pysznie! haha Dziękuję! A jeśli chodzi o schab.... chciałabym go podać na ciepło ale nie od razu po upieczeniu. Jak mogę go podgrzać aby nie stracił swoich wspaniałych właściwości i czy jest to możliwe :D
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2019-11-18 09:17
Bardzo mi miło Natalio... Najlepiej schab podać gorący po upieczeniu lub na zimno w plastrach. Można go jednak pokroić i podać na ciepło w sosie z piekarnika lub z patelni. Wówczas zawsze podgrzewasz go na niedużej mocy palnika i pod przykryciem.

Schab pieczony

Pyszny i soczysty schab pieczony to jedna z lepszych wędlin domowych, jakie można upiec. Jeśli tylko zdecydujesz się podjąć wyzwanie i upieczesz domowe mięsko, to przekonasz się, że z dobrym przepisem i dobrze dobranym czasem i temperaturą pieczenia wszystko cudownie się udaje. Pieczony schab środkowy to najprostsza do upieczenia wędlinka. No.. może boczek rolowany jest prostszy, ponieważ jest tłusty i nie tak łatwo go wysuszyć w trakcie pieczenia. Mój schab pieczony w rękawie jest super soczysty i aromatyczny. Jest cudowny do zjedzenia zarówno na ciepło, jak i na zimno. Tak naprawdę wystarczy obłożyć schab przyprawami dać im przeniknąć w mięso. Potem już tylko lekkie obsmażenie schabu i pieczemy. 

Pieczony schab

Do pieczenia szukaj najlepszej jakości, świeży schab. Schab może być środkowy lub też od strony karczku. Jeśli lubisz trochę tłustsze mięso, to możesz się zdecydować na schab karkowy. tutaj jednak skupiam się na upieczeniu schabu środkowego. Mój przepis na schab jest bardzo prosty. Marynowanie, obsmażanie i odpowiednie pieczenie to klucz do sukcesu. Tak naprawdę możesz do upieczenia schabu użyć dowolnych ziół. Ważny jest jednak czosnek, majeranek, sól i pieprz czarny. Co jeszcze dodasz zależy głównie od Twoich upodobań smakowych. Może to być słodka papryka lub młotkowane ziarna gorczycy. Ten schab pieczony w całości można też posmarować przed pieczeniem majonezem, musztardą lub ketchupem. 

Schab pieczony w rękawie

Ta pyszna pieczeń ze schabu znika bardzo szybko. Warto zatem upiec minimum 1,5 kilograma schabu. Część schabu pieczonego możesz podać do obiadu, na ciepło a cześć pokroić cieniutko na kanapki. To wspaniały i bardzo uniwersalny przepis na schab pieczony. Oczywiście jest to schab pieczony w piekarniku. Pieczenie schabu nie powinno być za długie. Schab środkowy jest mięsem chudym i łatwo go przesuszyć. Bardzo często osoby, które pieką schab niepotrzebnie wydłużają czas pieczenia mięsa.. tak na wszelki wypadek. Nie ma jednak takiej potrzeby. Odpowiednio dobrana temperatura oraz czas są kluczowe przy pieczeniu schabu. Schab pieczony to najczęściej pieczone przez Polaków mięso. Pieczemy go na co dzień oraz na wszystkie Święta i specjalne okazje. Sos tatarski jest świetnym dodatkiem do mięs pieczonych i krojonych w plastry. Sos musztardowy to również jeden z lepszych sosów do mięsnego bufetu. Pieczeń rzymska jest również wspaniała. Ją pieczesz już z mięsa mielonego. Ze schabem zaś polecam schabowe inaczej.. super pomysł na kotlety schabowe. Zapraszam po inne moje przepisy kulinarne. Na Blogu znajdziesz zarówno rozmaite słodkości, jak i pomysły na śniadanie, obiad, czy też sałatki na kolację.