Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Polędwiczki w sosie chrzanowym

Polędwiczki w sosie chrzanowym

Polędwiczki w sosie chrzanowym to pyszna i szybka propozycja na obiad. Przepis polecam nie tylko na Wielkanoc, ale i na co dzień. Wspaniale smakują z ziemniakami tłuczonymi.

- szybki obiad
- prosty, aksamitny sos
- kilka pomysłów na podanie

Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: około 750 g dania

Kaloryczność kcal: 185 w 100 g dania

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa - około 480 g
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 2-3 łyżki tartego chrzanu
  • 3/4 szklanki wody - około 190 ml
  • 1 łyżka mąki pszennej - do 15 g
  • 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • zioła i przyprawy: 1 łyżeczka oregano; po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu; koperek do podania

Polędwiczki w sosie chrzanowym

Polędwiczkę oraz śmietankę wyjmij z lodówki na 30 minut przed szykowaniem dania. 
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników powinno wyjść około 750 gramów polędwiczek wieprzowych w sosie chrzanowym. Będą to cztery mniejsze porcje. Zanim zaczniesz szykować polędwiczki, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Polędwiczki w sosie chrzanowym, 1

Polędwiczki w sosie chrzanowym przepis

Jedną polędwiczkę wieprzową oczyść z włókien. Pokrój ją w poprzek na plastry o grubości około 1,5 cm. Każdy plaster mięsa rozbij lekko tłuczkiem (polecam to zrobić, ponieważ polędwiczka podczas smażenia zacznie się lekko kurczyć). Plastry rozbitej polędwiczki oprósz z obu stron mieszanką przypraw: łyżeczka oregano oraz po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu.

Polędwiczki w sosie chrzanowym, 2

Nagrzej dużą patelnię z grubym dnem. Ustaw wysoką moc palnika i wlej olej. Po chwili zacznij wykładać też plastry mięsa. Kładź je jeden obok drugiego, by nie nachodziły na siebie. Podsmażaj polędwiczki po około 30 sekund na stronę, a następnie zdejmuj je na głęboki talerz. W ten sposób zarumień z obu stron wszystkie kawałki mięsa. Zrobiłam to w dwóch turach. Plastry mają się ładnie zarumienić, ale nie muszą być jeszcze idealnie dosmażone. 
Polędwiczki w sosie chrzanowym, 3

Zmień moc palnika na małą. Nie wylewaj tłuszczu z patelni, za to dodaj na nią dwie łyżki masła klarowanego. Jak tylko masło się roztopi, wyłóż też łyżkę mąki i od razu zacznij mieszać zawartość patelni przy pomocy drewnianej łyżki. Rozcieraj pieniącą się mąkę, by otrzymać gęsty, ale gładki sos. Po chwili wlej na patelnię 3/4 szklanki lekko ciepłej wody. Cały czas mieszaj zawartość patelni. Po wodzie wyłóż też 2-3 łyżki chrzanu (ilość zależy od mocy chrzanu, czyli od tego ile procent chrzanu jest faktycznie w słoiczku). Zalecam dodać dwie łyżki, a następnie wymieszać całość i sprawdzić smak sosu. Lepiej na tym etapie dodać go mniej i ewentualnie dołożyć pod koniec szykowania polędwiczek. 

Na patelnię z prawie gotowym sosem wyłóż przysmażone wcześniej polędwiczki (razem z sosem jaki zebrał się na talerzu). Zwiększ moc palnika do średniej. Wymieszaj całość i przykryj przykrywką na około dwie minuty.
Polędwiczki w sosie chrzanowym, 4

Polędwiczki w sosie chrzanowym, 5

Po tym czasie na patelnię wylej też około 100 ml śmietanki kremówki 30 %. Wymieszaj sos i sprawdź jego smak. W razie potrzeby dodaj więcej chrzanu lub przypraw. Po zagotowaniu wyłącz sos chrzanowy z polędwiczkami. Polędwiczki w sosie chrzanowym podawaj z ziemniakami w mundurkach, ziemniakami tłuczonymi lub kopytkami, kluskami śląskimi, czy kaszą gryczaną. Do tego dania pasuje ogórek kiszony, czy też ulubiona surówka z kapustą. 
Polędwiczki w sosie chrzanowym, 6

Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (1571 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Polędwiczki w sosie chrzanowym

Polędwiczki szykowane w różnych sosach, to szybki pomysł na obiad. Polędwiczki wieprzowe to bardzo chude i delikatne mięso. Są tez proste w przygotowaniu. Tym razem mam dla moich Czytelników szybki przepis na Polędwiczki w sosie chrzanowym, który szykowałam z myślą o obiedzie na Wielkanoc, kiedy to chrzan gra pierwsze skrzypce i dajemy go do wielu potraw. Pyszny schab pieczony z dodatkiem chrzanu albo karkówka pieczona pokrojona w plastry i podana na zimno. Ten przepis na polędwiczki w sosie chrzanowym można śmiało szykować nie tylko na obiad na Wielkanoc, ale i na każdą okazję. Poledwiczki w sosie chrzanowym to danie błyskawiczne, ponieważ polędwiczki są mięsem, które bardzo szybko się smaży. Już po kilku minutach na patelni będzie idealnie miękkie i soczyste. Jeśli zdecydujecie się na ponownie podgrzewanie tego dania, to zalecam pokroić plastry mięsa na cienkie paseczki. W wersji łagodnej, czy z nie za dużo ilością chrzanu, takie polędwiczki w sosie chrzanowym posmakują również dzieciom. A na Wielkanocny obiad polecam mój ulubiony żurek staropolski. Zobacz też jak smakuje przepyszna galaretka drobiowa, która sprawdzi się na każde Święta. Polecam też bryzol, idealny na obiad. Wartym uwagi jest też przepis na meksykańskie Enchilada

Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym

Domowe i delikatne polędwiczki w sosie chrzanowym podaję zazwyczaj z tłuczonymi ziemniakami albo z kaszą gryczaną. Uwielbiam polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym z ziemniakami w mundurkach. Trzeba jednak poczekać n a polskie, młode ziemniaki lub kupić zagraniczne. Mój przepis na polędwiczki w sosie chrzanowym można przygotować w wersji bardzo łagodnej lub ostrzejszej. Warto zwrócić uwagę na to jaki mamy chrzan ze słoiczka. Jeśli chrzan jest szary, to zapewne w jego składzie będzie głównie tarty korzeń chrzanu. Na etykiecie będzie też napisane ile procent chrzanu jest w słoiczku. Dodawajcie go stopniowo, by nie okazało się, że polędwiczki w sosie chrzanowym wyszły za ostro. I odwrotnie. Może się bowiem okazać, że chrzanu jest nie dużo, a w słoiku znajdzie się tarty korzeń pietruszki, czy też inne składni. Trzeba wówczas dodać znacznie więcej takiego chrzanu, bo nawet cztery, czy i więcej łyżek. Zapraszam też po inne moje przepisy na dania Wielkanocne i nie tylko.