Polędwiczki w sosie chrzanowym
Polędwiczki w sosie chrzanowym to pyszna i szybka propozycja na obiad. Przepis polecam nie tylko na Wielkanoc, ale i na co dzień. Wspaniale smakują z ziemniakami tłuczonymi.
- szybki obiad
- prosty, aksamitny sos
- kilka pomysłów na podanie
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: około 750 g dania
Kaloryczność kcal: 185 w 100 g dania
Składniki
- 1 polędwiczka wieprzowa - około 480 g
- 100 ml śmietanki kremówki 30 %
- 2-3 łyżki tartego chrzanu
- 3/4 szklanki wody - około 190 ml
- 1 łyżka mąki pszennej - do 15 g
- 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
- 2 łyżki masła klarowanego
- zioła i przyprawy: 1 łyżeczka oregano; po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu; koperek do podania
Polędwiczki w sosie chrzanowym
Polędwiczkę oraz śmietankę wyjmij z lodówki na 30 minut przed szykowaniem dania.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników powinno wyjść około 750 gramów polędwiczek wieprzowych w sosie chrzanowym. Będą to cztery mniejsze porcje. Zanim zaczniesz szykować polędwiczki, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.
Polędwiczki w sosie chrzanowym przepis
Jedną polędwiczkę wieprzową oczyść z włókien. Pokrój ją w poprzek na plastry o grubości około 1,5 cm. Każdy plaster mięsa rozbij lekko tłuczkiem (polecam to zrobić, ponieważ polędwiczka podczas smażenia zacznie się lekko kurczyć). Plastry rozbitej polędwiczki oprósz z obu stron mieszanką przypraw: łyżeczka oregano oraz po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu.
Nagrzej dużą patelnię z grubym dnem. Ustaw wysoką moc palnika i wlej olej. Po chwili zacznij wykładać też plastry mięsa. Kładź je jeden obok drugiego, by nie nachodziły na siebie. Podsmażaj polędwiczki po około 30 sekund na stronę, a następnie zdejmuj je na głęboki talerz. W ten sposób zarumień z obu stron wszystkie kawałki mięsa. Zrobiłam to w dwóch turach. Plastry mają się ładnie zarumienić, ale nie muszą być jeszcze idealnie dosmażone.
Zmień moc palnika na małą. Nie wylewaj tłuszczu z patelni, za to dodaj na nią dwie łyżki masła klarowanego. Jak tylko masło się roztopi, wyłóż też łyżkę mąki i od razu zacznij mieszać zawartość patelni przy pomocy drewnianej łyżki. Rozcieraj pieniącą się mąkę, by otrzymać gęsty, ale gładki sos. Po chwili wlej na patelnię 3/4 szklanki lekko ciepłej wody. Cały czas mieszaj zawartość patelni. Po wodzie wyłóż też 2-3 łyżki chrzanu (ilość zależy od mocy chrzanu, czyli od tego ile procent chrzanu jest faktycznie w słoiczku). Zalecam dodać dwie łyżki, a następnie wymieszać całość i sprawdzić smak sosu. Lepiej na tym etapie dodać go mniej i ewentualnie dołożyć pod koniec szykowania polędwiczek.
Na patelnię z prawie gotowym sosem wyłóż przysmażone wcześniej polędwiczki (razem z sosem jaki zebrał się na talerzu). Zwiększ moc palnika do średniej. Wymieszaj całość i przykryj przykrywką na około dwie minuty.
Po tym czasie na patelnię wylej też około 100 ml śmietanki kremówki 30 %. Wymieszaj sos i sprawdź jego smak. W razie potrzeby dodaj więcej chrzanu lub przypraw. Po zagotowaniu wyłącz sos chrzanowy z polędwiczkami. Polędwiczki w sosie chrzanowym podawaj z ziemniakami w mundurkach, ziemniakami tłuczonymi lub kopytkami, kluskami śląskimi, czy kaszą gryczaną. Do tego dania pasuje ogórek kiszony, czy też ulubiona surówka z kapustą.
Smacznego.