Biała kiełbasa pieczona

Biała kiełbasa pieczona

Biała kiełbasa pieczona z fasolą to świetny pomysł na pyszny obiad, który przygotujesz w jednym naczyniu. Mój przepis jest nie tylko super prosty, ale i sprawdzony. Zapraszam po idealną kompozycję smaków. 

- wspaniałe danie nie tylko na Wielkanoc
- z fasolą suszoną lub z fasolą z puszki

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Ilość porcji: 1200 g dania

Kaloryczność kcal: 190 w 100 g dania

Składniki:
  • 1 opakowanie białej kiełbasy Naturrino Sokołów
  • niecałe 3/4 szklanki suchej fasoli - 140 g lub 300 g fasoli z puszki
  • 2 garście suszonych śliwek - 100 g
  • garść małych pomidorków - 100 g
  • 2 małe cebule - 170 g
  • 4 duże ząbki czosnku
  • zalewa: pół szklanki bulionu, po 1 łyżeczce musztardy i majeranku, 3 łyżki sosu sojowego, 1 listek laurowy, 1/4 łyżeczki pieprzu

Biała kiełbasa 

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1200 gramów pełnego dania.

Przed szykowaniem przepisu zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz użyć np. czerwonej cebuli zamiast zwykłej lub też cydru zamiast bulionu. Swoją białą kiełbasę piekłam z dodatkiem fasoli kolorowej suszonej, którą wcześniej moczyłam w wodzie a następnie gotowałam do miękkości. Użyłam około 140 gramów suszonej fasoli, która po ugotowaniu ważyła około 300 gramów. Jeśli zatem chcesz użyć fasoli z puszki, to potrzebujesz 300 gramów fasoli z puszki bez zalewy. 

Biała kiełbasa pieczona, 1

Biała kiełbasa pieczona, 2

Biała kiełbasa pieczona

Jeśli chcesz użyć fasoli suszonej, to około 3/4 szklanki, czyli 140 gramów fasoli zalej dzień wcześniej (późnym wieczorem) około 300 ml wody. Możesz użyć dowolnej fasoli. Fasolę mocz do 10 godzin.

Biała kiełbasa pieczona, 3

Rano wylej wodę z moczenia i przepłucz fasolę. Umieść ją w garnku i zalej dwiema szklankami wody. Do garnka z fasolą i wodą możesz dodać szczyptę kminku lub nasiona kopru. Fasolę gotuj około godziny lub dłużej (aż fasola zrobi się miękka). Na 10 minut przed wyłączeniem wsyp sporą szczyptę soli. Ugotowaną fasolę odcedź z wody. Po ugotowaniu moja fasola ważyła około 300 gramów. 

Porada: Możesz też użyć dowolnej fasoli z puszki. Łączna waga fasoli bez zalewy ma wynosić około 300 gramów. 
Biała kiełbasa pieczona, 4

Przygotuj sobie cztery spore ząbki czosnku, dwie małe lub jedną średnią cebulę (czosnkowa, zwykła lub czerwona) oraz dwie garście suszonych śliwek bez pestek. Umyj też około 100 gramów małych pomidorków. 

Porada: Zamiast suszonych śliwek możesz użyć 50 gramów suszonej żurawiny oraz wkroić małe, kwaśne jabłko. Możesz też użyć 50 gramów śliwek i 50 gramów jabłek lub suszonej żurawiny. Zamiast pomidorów świeżych sprawdzą się pomidory z puszki lub nawet pół szklanki przecieru z pomidorów (z kartonu lub butelki).  
Biała kiełbasa pieczona, 5

W jednej miseczce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki zalewy. A są to: pół szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego; po 1 łyżeczce ulubionej musztardy i majeranku; 3 łyżki sosu sojowego lub pół płaskiej łyżeczki soli; 1 pokruszony listek laurowy; 1/4 łyżeczki pieprzu.

Porada: Zamiast bulionu możesz też użyć zwykłej wody, soku jabłkowego lub cydru. 
Biała kiełbasa pieczona, 6

Na koniec przygotuj też opakowanie białych kiełbas parzonych, wieprzowych Naturrino Sokołów. To doskonałe kiełbaski o czystym składzie. Idealnie sprawdzają się przy szykowaniu dań na ciepło. 
Biała kiełbasa pieczona, 7

Biała kiełbasa pieczona, 8

Ząbki czosnku oraz cebule obierz i pokrój na kilka mniejszych kawałków a pomidorki przekrój na pół. Czosnek, pomidory, cebulę, fasolę oraz suszone śliwki wymieszaj i rozłóż w średniej wielkości naczyniu żaroodpornym. 

Na wierzchu wyłóż lekko ponacinane po skosie białe kiełbasy. Całość polej zalewą. Jeśli masz świeże gałązki rozmarynu, to możesz je wcisnąć pomiędzy kiełbaski. 
Biała kiełbasa pieczona, 9

Naczynie umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wybierz opcję pieczenia góra/dół. Białą kiełbasę z fasolą i dodatkami piecz tak bez przykrycia przez 40 minut lub pierwsze 20 minut pod przykryciem a ostatnie 20 minut bez przykrywki/folii. Co 10 minut polecam polewać kiełbaski sosem z dna naczynia. Pod koniec pieczenia można też ustawić opcję grillowania od góry i lekko podpiec kiełbaski na rumiano.

Porada: Jeśli lubisz białą kiełbasę na ostro, to polecam pod koniec pieczenia posmarować kiełbaski mieszanką pieprzu cayenne (ostra papryka lub chili) i sosu z dna naczynia. 
Biała kiełbasa pieczona, 10

Biała kiełbasa pieczona, 11

Biała kiełbasa pieczona, 12

Do zrobienia tego pysznego dania użyłam jednego z produktów marki Sokołów. Kiełbasa biała Naturrino to tradycyjna biała kiełbasa cienka w naturalnym jelicie. To produkt z czystą etykietą. Jej skład to mięso wieprzowe (94%), sól, przyprawy. Kiełbasa bardzo soczysta i aromatyczna. Zawiera takie przyprawy jak: pieprz biały, majeranek i czosnek. Jest bogata w białko, nie zawiera sztucznych konserwantów, glutaminianu sodu i fosforanów. Możesz ją kupić w sieci sklepów Auchan, Biedronka, Makro, Selgros oraz w Delikatesach Sokołów.

Biała kiełbasa to nie jedyny produkt z serii Naturrino, który inspirowany jest naturą a do tego może się pochwalić krótkim i dobrym składem. Wśród produktów Naturrino na półkach dostępny jest również pasztet pieczony oraz wędliny w plastrach i w kawałkach.

Wpis zawiera lokowanie produktu.
Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (131 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Biała kiełbasa

Biała kiełbasa zazwyczaj kojarzy mi się z Wielkanocną. Biała kiełbasa przepisy, czyli różne zupy, takie jak żurek wielkanocny, czy barszcz biały. Poza zupami chyba najpopularniejsza jest też pieczona biała kiełbasa. Taka biała kiełbasa pieczona jest na wiele sposobów. Można ją piec z jabłkami. Biała kiełbasa z cebulą lub też z suszonymi owocami jest również bardzo ciekawa. Można też przygotować bardziej kompleksowe danie i białą kiełbasę upiec z ziemniakami i innymi warzywami. Jest to z całą pewnością bardzo ciekawy pomysł na obiad nie tylko na Wielkanoc. Dobrej jakości biała kiełbasa jest bardzo smaczna i podczas pieczenia obłędnie pachnie. Pasuje do niej bardzo dużo warzywnych dodatków. Biała kiełbasa pieczona może być nie tylko z różnymi warzywami, ale i z owocami. Szczególnie polecam jabłka oraz żurawinę. Bardzo dobrze sprawdzają się suszone owoce, takie jak jabłka, żurawina oraz śliwki. Biała kiełbasa pieczona z fasolą i cebulą to świetny pomysł na cały obiad w jednym naczyniu. Wystarczy ułożyć wszystkie składniki a następnie zalać je zalewą i podpiec w piekarniku. 

Biała kiełbasa pieczona

Jeśli piekę białą kiełbasę, to zazwyczaj z dużą ilością cebuli i kminku. Czasem biała kiełbasa wzbogacona jest o dodatek kwaśnego jabłka dla równowagi. Jeśli nie masz jabłek, to możesz wlać trochę cydru. Tym razem jednak jest to biała kiełbasa przepis z dodatkiem fasoli i suszonych śliwek. To bardzo dobry i sprawdzony przepis na białą kiełbasę. Tak więc potrzebujesz przygotować sobie kilka sztuk parzonej białej kiełbasy oraz dodatki. Biała kiełbasa zapiekana jest z ugotowaną fasolą, cebulą, czosnkiem, pomidorkami i zalewą na bazie bulionu. Biała kiełbasa jest tak aromatyczna, że bulion możesz też śmiało zastąpić tutaj zwykła wodą a nawet sokiem z jabłek lub też cydrem. Do przepisów z użyciem białej kiełbasy parzonej sięgam bardzo często po kiełbasę marki Sokołów. Seria Naturrino oferuje bowiem białą kiełbasę parzoną, wieprzową bez dodatku glutaminianu sodu, bez dodatku fosforanów. Do tego kiełbasa biała Naturrino marki Sokołów ma wysoką zawartość białka. Zachęcam też do sprawdzenia całej oferty marki Sokołów. Zaś na moim Blogu Kulinarnym znajdziesz nie tylko pyszne propozycje na dania obiadowe, ale i super sałatki, zupy, czy świetne i sprawdzone przepisy na ciasta i desery, Zapraszam.