Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Biała kiełbasa pieczona

Biała kiełbasa pieczona

Biała kiełbasa pieczona z dużą ilością przepysznej cebuli, to danie idealne na wielkanocny obiad i nie tylko. Zobacz koniecznie ten super prosty i sprawdzony przepis. 

- tylko niezbędne składniki
- kilka sposobów na szybkie podanie kiełbasy
- super dokładny przepis oraz zdjęcia kroków szykowania

Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Liczba porcji: około 1430 g dania

Kaloryczność kcal: 210 w 100 g dania
Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 800 g kiełbasy białej surowej - u mnie 6 kawałków
  • 800 g cebuli zwykłej lub cukrowej - u mnie 4 średnie cebule
  • 40 g smalcu wieprzowego lub gęsiego - około 2 pełne łyżki
  • 1 łyżka musztardy francuskiej - około 15 g
  • przyprawy i zioła: 1 płaska łyżka majeranku; 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki; po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu; 1/3 płaskiej łyżeczki ostrej papryki

Biała kiełbasa pieczona

Do upieczenia białej kiełbasy z cebulą użyłam naczynia żaroodpornego o wymiarach wewnętrznych 18 x 26 cm. Możesz też użyć innego naczynia żaroodpornego o pojemności około 1500-2000 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1400 gramów kiełbasy białej pieczonej z cebulą. Zanim zaczniesz szykować to danie, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Biała kiełbasa pieczona, 1

Biała kiełbasa pieczona przepis

UWAGA: Jeśli nie chcesz najpierw podsmażać cebuli oraz rumienić na patelni białej kiełbasy (jak robię to ja), to możesz od razu upiec całość (poszatkowaną cebulę oraz surową kiełbasę i przyprawy). Piekarnik nagrzewasz wówczas do 185 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Cebule kroisz w cienkie piórka i układasz na dnie naczynia. Na cebule wykładasz nakłute w kilku miejscach surowe, białe kiełbasy. Całość posypujesz przyprawami, zaś kiełbasy pokrywasz musztardą. Smalec roztapiasz i oblewasz nim zawartość naczynia. Formę przykrywasz przykrywką lub szczelnie folią i pieczesz białą kiełbasę z cebulą (piętro niższej niż środkowa półka) przed 40 minut. Po tym czasie przykrywkę/folię zdejmujesz i ostrożnie mieszasz cebulę między kiełbasami. Całość pieczesz dalej bez przykrycia przez 30 minut. W razie potrzeby przemieszczasz kiełbasy i cebulę. 

Około 800 gramów (można i więcej) cebuli obierz i pokrój w cienkie piórka. Nagrzej dobrze dużą patelnię z grubym dnem i najlepiej nieprzywieralną powłoką. Na patelni roztop 35 gramów (większość) smalcu i od razu wyłóż całą cebulę. Podsmażaj ją około 20 minut na niskiej lub średniej mocy palnika. U mnie jest to średnia moc, ponieważ patelnia nagrzewa się powoli i nie przypala potraw. Co parę minut zamieszaj cebulę przy pomocy drewnianej łyżki. Powinna się zeszklić i lekko zarumienić. 

Porada: Możesz też użyć cebuli czosnkowej oraz czerwonej. Smalec wieprzowy lub gęsi można w ostateczności zamienić na trzy łyżki oleju roślinnego do smażenia.

Biała kiełbasa pieczona, 2

Do zarumienionej cebuli wsyp przyprawy: płaska łyżka majeranku; płaska łyżeczka słodkiej papryki; po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu (lub nieco mniej, by nie było za ostro); 1/3 płaskiej łyżeczki ostrej papryki Całość zamieszaj i podsmażaj przez dwie minuty. 

Porada: Sól można zmienić na dwie łyżki ciemnego sosu sojowego.

Biała kiełbasa pieczona, 3

Całą zawartość patelni przełóż do wybranego naczynia do zapiekania. Sama użyłam naczynia żaroodpornego o wymiarach wewnętrznych 18 x 26 cm. Patelnię po cebuli przetrzyj ostrożnie kawałkiem ręcznika papierowego. Ustaw średnią lub nieco wyższą moc palnika. Na patelnię wyłóż łyżeczkę smalcu (pozostałe 5 gramów). Białe, surowe kiełbasy rozdziel, a każdą sztukę nakłuj w kilku miejscach czubkiem noża. Wyłóż je na nagrzaną patelnię i podsmażaj z obu stron na rumiano. Nie podsmażaj ich dłużej niż 2 minut na stronę. Nie mają się dosmażyć, a tylko ładnie zarumienić. Podsmażone kiełbasy wyłóż do naczynia z cebulą. Lekko wciśnij je do środka, by nie leżały na cebuli. 

Porada: Białe kiełbasy można też przed wyłożeniem do naczynia owinąć plasterkami boczku. Jeśli wolisz bardziej soczystą kiełbasę pieczoną z cebulą, w której pływa więcej sosu, to możesz teraz dolać do 50 ml bulionu warzywnego lub ulubionego piwa. U mnie wersja bez tych dodatków. 

Biała kiełbasa pieczona, 4

Na kiełbasach rozłóż około 15 gramów (łącznie) musztardy francuskiej. Pamiętaj, że jest to dość ostra musztarda. Jeśli zatem dasz jej więcej, to danie wyjdzie znacznie ostrzejsze. 

Porada: W tym momencie możesz też powciskać miedzy kiełbasy, obrane ząbki czosnku, kawałki, jabłek, rodzynki lub żurawinę suszoną.

Biała kiełbasa pieczona, 5

Naczynie z gotowym do pieczenia daniem umieść na półce nieco niższej niż środkowa, w piekarniku nagrzanym do 185 stopni. Opcja pieczenia góra/dół lub 175 stopni z termoobiegiem. Biała kiełbasa pieczona z cebulką powinna być idealna po 40 minutach pieczenia - bez przykrywki. 

Pamiętaj o tym, że możesz przygotować sobie naczynie z cebulą i podsmażoną kiełbasą nawet kilka godzin wcześniej. Wystarczy wówczas tylko nagrzać piekarnik i po 40 minutach masz już gotowy do podania obiad. Pieczona biała kiełbasa może być podana z ziemniakami lub z puree ziemniaczanym z chrzanem, albo ze świeżym pieczywem.

Biała kiełbasa pieczona, 6

Biała kiełbasa pieczona, 7

Smacznego. 
Średnia 4.9 / 5 (624 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Biała kiełbasa pieczona

Biała kiełbasa jest tradycyjnym daniem kuchni polskiej z długą i bogatą historią. Jej korzenie sięgają średniowiecza, kiedy to ziemie polskie były ważnym ośrodkiem handlu i wymiany kulturowej w Europie. Właśnie wtedy kiełbasa zaczęła być wytwarzana i spożywana na terenie Polski. Biała kiełbasa wyróżnia się od innych rodzajów kiełbas ze względu na swój skład i sposób przyrządzenia. Jest to surowa, niejadalna na surowo, kiełbasa, zrobiona z mięsa mielonego wieprzowego (lub mieszanki mięsa wieprzowego i wołowego), boczku, czosnku, soli, pieprzu i majeranku. Masa mięsna jest nadziewana w naturalne osłonki z jelit, a następnie gotowana lub pieczona. Ta kiełbasa charakteryzuje się łagodnym smakiem, który jest uwielbiany przez Polaków, w szczególności biała kiełbasa pieczona z cebulką. Dodatkowo, biała kiełbasa symbolizuje potrawę charakterystyczną dla polskich tradycji i świąt, takich jak Wielkanoc czy Boże Narodzenie. Na Wielkanoc, przygotowywane są żurek bądź biały barszcz biały, w których podstawowym składnikiem jest biała kiełbasa. Super ważnym przepisem jest też oczywiście ta pieczona biała kiełbasa. Podczas Świąt Bożego Narodzenia można spotkać się z przygotowywaniem bigosu, gdzie również częstym dodatkiem jest ta odmiana kiełbasy. Tak więc, biała kiełbasa to nie tylko smaczna potrawa, ale także ważny element polskiej historii, kultury i tradycji, który przekształcał się i rozwijał przez wiele wieków. Na Wielkanoc bardzo popularnym  daniem jest biała kiełbasa pieczona z cebulą. To moja ulubiona biała kiełbasa na Wielkanoc. Tradycyjnie, na Wielkanoc, kiełbasa biała jest jedna z potraw, które znajdują się w święconym koszyczku. Kiełbasa ta zwykle jest serwowana z chrzanem, żurkiem wielkanocnym lub barszczem białym. Warto się również wspomnieć, że w Polsce każdy region ma własne warianty kiełbasy białej, które różnią się między sobą smakiem, teksturą, a także sposobem podania. W niektórych przypadkach kiełbasa może być również wędzona, co nadaje jej bardziej intensywnego smaku. Ta jednak, biała kiełbasa pieczona w piekarniku jest tą najbardziej podstawową, surową białą kiełbasą. Rewelacyjna na świąteczny obiad jest też kaczka pieczona w całości z jabłkami. Zobacz też super przepis na Pappardelle z kurczakiem i szpinakiem. Zapraszam też po przepis na pyszny makaron cannelloni z mięsem mielonym, zapiekany pod pomidorami z mozzarellą. Koniecznie zobacz też przepis na soczyste polędwiczki w sosie kurkowym

Pieczona biała kiełbasa

Takie danie jak pieczona biała kiełbasa z cebulą szykuję i polecam szykować na wielkanocny obiad. Wiadomo, że w Święta mamy mało czasu i Gospodyni szykująca posiłki jest bardzo zapracowana. Dlatego też w przepisie podaję kilka sposobów na to, by można było trochę wcześniej zaplanować obiad i przyspieszyć sobie pracę. Pyszna, biala kielbasa pieczona to coś co uwielbiam na obiad wielkanocny. Biała kiełbasa pieczona w piekarniku z cebulą smakuje wspaniale na gorąco z dodatkiem kromki świeżego pieczywa. Pieczona biała kiełbasa surowa, czyli surowa biała kiełbasa zapiekana z cebulą będzie jednym z szybszych obiadów, jaki można podać na Wielkanoc. Surowa biała kiełbasa pieczona ma znacznie więcej smaku i aromatu, niż już taka parzona, dlatego też polecam zakup kiełbasy surowej. Pieczona biała kiełbasa na Wielkanoc to danie tradycyjne i powszechnie lubiane. Pieczona biala kielbasa nie jest też tak droga, jak inne mięsa, które można podać. Wyszukując pod hasłem: biała kiełbasa pieczona przepis, czy też biała kiełbasa pieczona przepisy, znajdziesz bardzo dużo propozycji. Moja biała kiełbasa pieczona wychodzi przepyszna. Gorąco polecam Ci ten przepis, w którym znajdziesz również bardzo dużo porad oraz super dokładną instrukcję wykonania. Powodzenia i smacznego.