Roladki z szynki

Roladki z szynki

Domowe roladki z szynki konserwowej z farszem z kremowego serka lub też nadzieniem z pasty jajecznej, to świetna propozycja na pyszną i super szybką do zrobienia przekąskę.

- świetne na Wielkanoc
- różne wersje na farsz do roladek
- można je też przygotować i podać w galarecie

Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: 12 roladek

Kaloryczność kcal: 125 w 1 roladce z pastą jajeczną
Dieta: bezglutenowa

Składniki na roladki z szynki z serkiem i papryką

  • 6 plasterków szynki konserwowej - 120 g
  • 300 g kremowego serka typu Almette - np. jogurtowy
  • 40 g świeżej papryki czerwonej
  • garść siekanego szczypiorku
  • po sporej szczypcie pieprzu i soli

Składniki na roladki z szynki z pastą jajeczną

  • 6 plasterków szynki konserwowej - 120 g
  • 3 średnie jajka ugotowane na twardo
  • 1 pełna łyżka majonezu - około 30 g
  • 50 g ulubionego żółtego sera - około 3 plasterki
  • 1 ogórek kiszony - około 50 g
  • garść siekanego szczypiorku
  • po sporej szczypcie pieprzu i soli

Roladki z szynki

Papryka ważona była już po oczyszczeniu z gniazda nasiennego. 
Z podanej ilości składników otrzymasz sześć roladek z serkiem kremowym oraz sześć roladek z pastą jajeczną. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie.
Kaloryczność jednej roladki z szynki z serkiem i papryką: około 150 kcal.
Kaloryczność jednej roladki z szynki z pastą jajeczną: około 125 kcal.

Roladki z szynki, 1

Roladki z szynki z pastą jajeczną

Przygotuj pastę jajeczną. Trzy jajka ugotowane na twardo (obrane i przestudzone) posiekaj drobno nożem. Do miski z jajkami dodaj tak samo drobniutko posiekanego ogórka kiszonego oraz garść siekanego szczypiorku. Około 50 gramów sera żółtego zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. Jeśli masz ser w pasterkach, to pokrój go w cieniutkie paseczki, a następnie posiekaj. Na koniec dodaj solidną łyżkę majonezu o wadze około 30 gramów oraz po sporej szczypcie soli i pieprzu. Wymieszaj dokładnie farsz i sprawdź jego smak. W razie potrzeby dodaj więcej przypraw.

Porada: Do pasty jajecznej można też dodać do wyboru: odrobinę ulubionej musztardy; łyżeczkę soku z cytryny; ogórka konserwowego; tuńczyka z puszki. 

Roladki z szynki, 2

Na plasterek szynki konserwowej wyłóż 1/6 całej pasty. Pastę jajeczną rozprowadź tak, by zostawić około 2 cm wolnej przestrzeni na jednym z końców szynki.
Roladki z szynki, 3

Zwijaj szynkę w roladkę tak, jak na zdjęciu poniżej, czyli od węższej strony, by powstała gruba roladka z szynki. W taki sposób przygotuj wszystkie roladki z szynki konserwowej i pasty jajecznej. 
Roladki z szynki, 4

Roladki z szynki z serkiem

Przygotuj pastę z serka i papryki. W misce umieść 300 gramów serka kremowego naturalnego (śmietankowy lub jogurtowy) np. Almette. Może to być nawet twaróg sernikowy z wiaderka lub serek Philadelphia. Polecam też marki: Piątnica, Tartare, Ostrowia, czy Turek. Do serka dodaj bardzo drobno posiekany kawałek świeżej, czerwonej papryki oraz garść siekanego szczypiorku i po solidnej szczypcie soli i pieprzu. Zamiast szczypiorku można dodać natkę pietruszki lub koperek. W wersji tylko ziołowej pomijasz paprykę, a serek mieszasz z siekanym szczypiorkiem, koperkiem i małym ząbkiem czosnku przepuszczonym przez praskę.  

Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu są też roladki z szynki z chrzanem. Serek kremowy śmietankowy wymieszaj wówczas z płaską łyżeczką chrzanu ze słoiczka. Sprawdź smak i dodaj ewentualnie więcej chrzanu. Najprostszą wersją jest użycie gotowego serka smakowego. Na rynku są dostępne np. serki kanapkowe z ziołami, z chrzanem, ogórkiem, rzodkiewką, czy pomidorami. 

Roladki z szynki, 5

Pastę z serka rozkładasz na plasterkach szynki dokładnie tak samo, jak w przypadku szykowania roladek z pastą jajeczną. Powinno Ci wyjść sześć roladek. 

Aby zrobić roladki z szynki w galarecie potrzebujesz dodatkowo: około 400 ml bulionu jarzynowego albo jarzynowo drobiowego; 3 łyżeczki żelatyny w proszku; 2 łyżki octu jabłkowego lub białego octu winnego; ewentualnie białko jednego jajka do sklarowania galarety (jeśli bulion jest mętny); 50 gramów groszku konserwowego; 50 gramów ugotowanej marchewki pokrojonej w plasterki. 

Zagotuj 400 ml bulionu z dodatkiem octu. Po lekkim przestudzeniu dodaj do niego żelatynę. Całość mieszaj tak długo, aż żelatyna rozpuści się w bulionie. Roladki wyłóż do głębszego półmiska. Na roladki oraz w wolnych przestrzeniach umieść groszek konserwowy i plasterki ugotowanej marchewki. Całość zalej lekko już tężejącym bulionem z żelatyną. Półmisek odstaw do lodówki, do całkowitego stężenia galarety. 

Porada: Jeśli Twój bulion jest mętny i wymaga klarowania, to zapraszam do przepisu: Łosoś w galarecie. Opisałam tam proces klarowania wywaru z użyciem białka jajka kurzego. 

Roladki z szynki, 6

Roladki z szynki, 7

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (410 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Roladki z szynki

W moim domu roladki z szynki wieprzowej nazywane są pieszczotliwie polskim sushi. Zawsze szykuję je z szynki konserwowej sprzedawanej na tacce w plasterkach. Plasterki są duże oraz cienko krojone, zatem idealnie sprawdzają się w przepisie na roladki z szynki z serkiem i ziołami, czy też na roladki z szynki z chrzanem. Najprostszym sposobem na domowe roladki z szynki, jest użycie serka kremowego typu Almette o ulubionym smaku. Wystarczy bowiem wyłożyć dany serek na plasterek szynki i zawinąć ją w roladkę. Polecam jednak kupować serki, czyli twarogi śmietankowe mielone, które nie mają żadnych dodatków i samemu dodać do serka np. tarty chrzan lub też siekane warzywa, czy też same zioła. Bardzo popularne na Wielkanoc są w moim domu roladki z szynki z nadzieniem chrzanowym. Do serka dodaję tylko trochę chrzanu i ewentualnie jeszcze szczypiorek i koperek i gotowe. Takie roladki z szynki konserwowej z chrzanem sprawdzą się na każdym przyjęciu. Tym bardziej, że są naprawdę ekspresowe do zrobienia. Jeśli roladki z szynki robisz na Wielkanoc, to pewnie przyda Ci się też przepis na inne dania. Sałatka wielkanocna będzie idealnym wyborem. Z szynką konserwową szykuję też moje ulubione jajka faszerowane szynką, które polecam bardzo gorąco. Na Wielkanoc polecam ugotować żurek staropolski. Domowa i delikatna galaretka z kurczaka z warzywa, to również świetna i pyszna propozycja na jedno z mniejszych dań na świąteczny stół. W takie roladki można też zawinąć domowy twarożek

Roladki z szynki konserwowej

Pyszne i szybkie w przygotowaniu roladki z szynki nadziewane ulubioną pastą jajeczną, czy też serkiem z dodatkami szykuję bardzo często nawet bez okazji. Rzadziej za to robię roladki z szynki konserwowej w galarecie. Proces szykowania jest taki sam, tylko w przepisie na roladki z szynki konserwowej w galarecie należy roladki zalać bulionem z żelatyną. Praktycznie każde roladki z szynki konserwowej można podawać w galarecie. Czy będą to roladki z szynki i sera, czyli roladki z szynki z serkiem almette, czy też roladki z szynki z pastą jajeczną. Każde roladki z szynki na zimno można podać w galarecie. Dodatkowo warto dodać na półmisek np. połówki jajek ugotowanych na twardo, gdy roladki z szynki szykujemy na Wielkanoc. Bardzo ładnie i kolorowo prezentuje się też w galarecie groszek konserwowy oraz marchewka gotowana, czy szparagi. Moje ulubione roladki z szynki konserwowej to roladki z szynki i serka z papryką. Taki właśnie przepis podała na moje roladki z szynki z serem. Na roladki z szynki wieprzowej przepis jest bardzo prosty, więc polecam go nawet osobom, które mało gotują. Zapraszam po dwie wersje przepisu na roladki z szynki wieprzowej z serem oraz z pastą jajeczną.