Roladki z szynki
Domowe roladki z szynki konserwowej z farszem z kremowego serka lub też nadzieniem z pasty jajecznej, to świetna propozycja na pyszną i super szybką do zrobienia przekąskę.
- świetne na Wielkanoc
- różne wersje na farsz do roladek
- można je też przygotować i podać w galarecie
Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: 12 roladek
Kaloryczność kcal: 125 w 1 roladce z pastą jajeczną
Dieta: bezglutenowa
Składniki na roladki z szynki z serkiem i papryką
- 6 plasterków szynki konserwowej - 120 g
- 300 g kremowego serka typu Almette - np. jogurtowy
- 40 g świeżej papryki czerwonej
- garść siekanego szczypiorku
- po sporej szczypcie pieprzu i soli
Składniki na roladki z szynki z pastą jajeczną
- 6 plasterków szynki konserwowej - 120 g
- 3 średnie jajka ugotowane na twardo
- 1 pełna łyżka majonezu - około 30 g
- 50 g ulubionego żółtego sera - około 3 plasterki
- 1 ogórek kiszony - około 50 g
- garść siekanego szczypiorku
- po sporej szczypcie pieprzu i soli
Roladki z szynki
Papryka ważona była już po oczyszczeniu z gniazda nasiennego.
Z podanej ilości składników otrzymasz sześć roladek z serkiem kremowym oraz sześć roladek z pastą jajeczną.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie.
Kaloryczność jednej roladki z szynki z serkiem i papryką: około 150 kcal.
Kaloryczność jednej roladki z szynki z pastą jajeczną: około 125 kcal.

Roladki z szynki z pastą jajeczną
Przygotuj pastę jajeczną. Trzy jajka ugotowane na twardo (obrane i przestudzone) posiekaj drobno nożem. Do miski z jajkami dodaj tak samo drobniutko posiekanego ogórka kiszonego oraz garść siekanego szczypiorku. Około 50 gramów sera żółtego zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. Jeśli masz ser w pasterkach, to pokrój go w cieniutkie paseczki, a następnie posiekaj. Na koniec dodaj solidną łyżkę majonezu o wadze około 30 gramów oraz po sporej szczypcie soli i pieprzu. Wymieszaj dokładnie farsz i sprawdź jego smak. W razie potrzeby dodaj więcej przypraw.
Porada: Do pasty jajecznej można też dodać do wyboru: odrobinę ulubionej musztardy; łyżeczkę soku z cytryny; ogórka konserwowego; tuńczyka z puszki.

Na plasterek szynki konserwowej wyłóż 1/6 całej pasty. Pastę jajeczną rozprowadź tak, by zostawić około 2 cm wolnej przestrzeni na jednym z końców szynki.

Zwijaj szynkę w roladkę tak, jak na zdjęciu poniżej, czyli od węższej strony, by powstała gruba roladka z szynki. W taki sposób przygotuj wszystkie roladki z szynki konserwowej i pasty jajecznej.

Roladki z szynki z serkiem
Przygotuj pastę z serka i papryki. W misce umieść 300 gramów serka kremowego naturalnego (śmietankowy lub jogurtowy) np. Almette. Może to być nawet twaróg sernikowy z wiaderka lub serek Philadelphia. Polecam też marki: Piątnica, Tartare, Ostrowia, czy Turek. Do serka dodaj bardzo drobno posiekany kawałek świeżej, czerwonej papryki oraz garść siekanego szczypiorku i po solidnej szczypcie soli i pieprzu. Zamiast szczypiorku można dodać natkę pietruszki lub koperek. W wersji tylko ziołowej pomijasz paprykę, a serek mieszasz z siekanym szczypiorkiem, koperkiem i małym ząbkiem czosnku przepuszczonym przez praskę.
Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu są też roladki z szynki z chrzanem. Serek kremowy śmietankowy wymieszaj wówczas z płaską łyżeczką chrzanu ze słoiczka. Sprawdź smak i dodaj ewentualnie więcej chrzanu. Najprostszą wersją jest użycie gotowego serka smakowego. Na rynku są dostępne np. serki kanapkowe z ziołami, z chrzanem, ogórkiem, rzodkiewką, czy pomidorami.

Pastę z serka rozkładasz na plasterkach szynki dokładnie tak samo, jak w przypadku szykowania roladek z pastą jajeczną. Powinno Ci wyjść sześć roladek.
Aby zrobić roladki z szynki w galarecie potrzebujesz dodatkowo: około 400 ml bulionu jarzynowego albo jarzynowo drobiowego; 3 łyżeczki żelatyny w proszku; 2 łyżki octu jabłkowego lub białego octu winnego; ewentualnie białko jednego jajka do sklarowania galarety (jeśli bulion jest mętny); 50 gramów groszku konserwowego; 50 gramów ugotowanej marchewki pokrojonej w plasterki.
Zagotuj 400 ml bulionu z dodatkiem octu. Po lekkim przestudzeniu dodaj do niego żelatynę. Całość mieszaj tak długo, aż żelatyna rozpuści się w bulionie. Roladki wyłóż do głębszego półmiska. Na roladki oraz w wolnych przestrzeniach umieść groszek konserwowy i plasterki ugotowanej marchewki. Całość zalej lekko już tężejącym bulionem z żelatyną. Półmisek odstaw do lodówki, do całkowitego stężenia galarety.
Porada: Jeśli Twój bulion jest mętny i wymaga klarowania, to zapraszam do przepisu: Łosoś w galarecie. Opisałam tam proces klarowania wywaru z użyciem białka jajka kurzego.


Smacznego.