Sałatka jarzynowa
Najlepsza i sprawdzona sałatka jarzynowa. To mój ukochany, tradycyjny przepis, którym dzielę się z Tobą z największą przyjemnością. Sałatka jarzynowa to kultowe danie w moim domu. Robię ją na wszystkie Święta!
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania jajek: 9 minut
Czas gotowania warzyw: 30 minut
Liczba porcji: 1400 g sałatki
W 100 g sałatki:
Wartość energetyczna
130 kcal
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- 3 średnie ziemniaki - 350 g
- 4 duże lub więcej mniejszych marchewek - 450 g
- 2 cieńsze pietruszki - 200 g
- korzeń selera - kawałek wielkości jajka
- 4 duże ogórki kiszone - 200 g
- malutka cebulka lub kawałek pora - 50 g
- 1 małe jabłko
- puszka groszku konserwowego - 400 g
- 4 średnie jajka
- 4 łyżki dobrego majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- przyprawy: pół płaskiej łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
Sałatka jarzynowa
Zawsze przed szykowaniem sałatki jarzynowej lubię sobie wyjąć wszystkie składniki. Mam pewność, że niczego nie zapomnę dodać. Część warzyw oraz jajka będę gotować. Ich struktura będzie zatem miękka. Chrupkości w sałatce jarzynowej daje ogórek kiszony oraz jabłko. Dlatego też zalecam nie rezygnować z udziału jabłka w sałatce. Ogórków kiszonych również nigdy nie jest za wiele :)
Na zdjęciu nie ma ziemniaków, ponieważ w tej akurat sałatce ich nie dodałam. W składnikach jednak jest i możesz zdecydować czy je dodać, czy też nie. Nie każdy bowiem jada sałatkę jarzynową z ziemniakami.
W pierwszej kolejności umyj dokładnie marchewki, korzenie pietruszki oraz kawałek selera (możesz go pominąć). Nie obieraj ich ze skórki. Tak samo ziemniaki (jeśli dodajesz je do sałatki). Warzywa umieść w garnku i gotuj pod przykryciem do miękkości. Nie gotuj ich jednak za długo, by były jędrne i nie rozpadały się w sałatce. Zazwyczaj nie gotują się dłużej niż 30 minut. Dużo zależy od grubości warzyw.
Po ugotowaniu od razu wyjmij warzywa z wody i odłóż do lekkiego przestudzenia. Obierz je ze skórki i posiekaj drobno. Cztery średniej wielkości jajka ugotuj na twardo. Zobacz jak ugotować jajka na twardo. Na szybko: Jajka umieść w garnku z jeszcze zimną wodą. Czas odmierzasz od momentu zagotowania się wody w garnku. Pilnuj wówczas, by woda cały czas się gotowała, jednak nie za mocno. Średnie jajka nie gotują się na twardo dłużej niż dziewięć minut. Po ugotowaniu polecam od razu zalać jajka zimną wodą, jednocześnie lekko obijając skorupkę jajka. Po chwili możesz je obrać i odłożyć na talerz do przestudzenia a potem do posiekania.
W mojej sałatce zazwyczaj jest por. Odcinek około 10 cm, czyli mniej więcej 50 gramów. Biały odcinek pora szatkuję i sparz na sitku wrzątkiem. Sitko trzymam zawsze w zlewie. Przelewam pora wrzątkiem z czajniczka. Po przestudzeniu por jest już gotowy do dodania do sałatki. Zamiast pora możesz poszatkować małą cebulę lub też pominąć pora oraz cebulę.
Ogórki kiszone obierz cienko ze skóry i odetnij końce. Poszatkuj je w drobną kosteczkę. Soczyste, twarde i najlepiej lekko kwaśne jabłko obierz i wytnij całe gniazdo nasienne. Pokrój je podobnie jak ogórki. Ja daję jedno małe jabłko, ale śmiało możesz dać większe jabłko oraz więcej ogórków kiszonych.
Groszek konserwowy odcedź z zalewy i umieść w misce z pozostałymi składnikami sałatki jarzynowej. Dodaj cztery łyżki dobrej jakości majonezu oraz tyle samo jogurtu naturalnego. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszaj i sprawdź smak sałatki. Dodaj pół płaskiej łyżeczki soli oraz 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu i jeszcze raz wszystko zamieszaj.
W razie potrzeby lub upodobań smakowych możesz dodać więcej soli i pieprzu. Pamiętaj jednak o tym, że warto dodawać przyprawy po troszeczku a następnie smakować i decydować o tym, czy jeszcze czegoś nam brakuje.
Ktoś może mi zwrócić uwagę na to, że zapomniałam dodać gotowane ziemniaki. Tak, zazwyczaj ich nie daję, ale oczywiście wiem, że w wielu domach gotowane ziemniaki to jeden z podstawowych składników sałatki jarzynowej. Ziemniaki znajdują się zatem na liście i możesz zdecydować, czy je dodać, czy też nie. Być może zajdzie wówczas potrzeba dodania większej ilości majonezu oraz jogurtu i soli.
Co jeszcze.. u mnie nie ma musztardy. Ja jej nigdy nie dodaję, ale jeśli lubicie trochę ostrzejszy smak sałatki, to śmiało możecie dodać musztardę sarepską delikatesową lub nawet Dijon. Niektórzy dodają jeszcze kukurydzę z puszki oraz ogórki konserwowe. Widziałem również sałatkę jarzynową z dodatkiem marynowanych pieczarek albo też sałatkę warzywną z kaparami.
I jeszcze kwestia jajek.. U mnie nie ma ich dużo, ale nie uważam, że nie jest ich też za mało. Wiem jednak, że w sałatkach przy podobnych proporcjach jak u mnie ląduje nawet dziesięć jajek na twardo. Jadłam taką sałatkę i bardzo mi smakowała. Gospodyni daje wtedy mniej majonezu, za to więcej jogurtu naturalnego i soli.
Piszcie śmiało jeśli o czymś zapomniałam..
Piszcie koniecznie jak Wy robicie swoje sałatki jarzynowe i czy jadacie je na Wielkanoc, czy na Boże Narodzenie? A może tak jak ja, na każdą możliwą okazję? :)
Smacznego.