Krem z białych warzyw

Krem z białych warzyw

Zupa krem z białych warzyw to jedna z lepszych kremowych zup warzywnych. Przepis jest wyjątkowo prosty a sama zupa niezwykle zdrowa, aksamitna i przyjemna dla oka. Można ją też podać na dużo różnych sposobów.

- bez potrzeby użycia bulionu
- można też użyć mrożonych warzyw
- tylko tanie i łatwo dostępne składniki

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 45 minut
Ilość porcji: 2200 ml gęstej zupy

Kaloryczność kcal: 90 w 100 ml zupy
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • pół kalfiora - około 450 g
  • biała cześć sporego pora - około 200 g
  • 2 spore cebule - około 400 g
  • 6 średnich ziemniaków - około 500 g
  • 1/4 korzenia selera - około 180 g
  • 2 korzenie pietruszki - około 250 g
  • 4 ząbki czosnku - około 20 g
  • 3 szklanki wody lub bulionu - 750 ml
  • 200 g serka mascarpone, śmietany lub mleka
  • 2 łyzki masła klarowanego
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • przyprawy: 2 płaskie łyżeczki soli; po pół płaskiej łyżeczki pieprzu, gałki muszkatołowej i imbiru; szczypta kminu rzymskiego

Krem z białych warzyw

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Do ugotowania kremu z białych warzyw polecam użyć garnek o pojemności minimum 3,5 l.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 2200 ml gęstej kremowej zupy.

Krem z białych warzyw, 1

Zupa krem z białych warzyw

Przygotuj sobie wszystkie warzywa oraz czosnek. Do tej zupy pasują również: kalarepka, topinambur, biała fasola, biała papryka oraz ciecierzyca. Jeśli wiec masz ochotę na któryś z wymienionych przeze mnie składników, to możesz śmiało dołożyć go do zupy. Około 200 gramów powinno wystarczyć. Kalarepkę, paprykę oraz topinambur dodajesz w tym samym momencie co ziemniaki, seler i pietruszkę. Białą fasolę oraz ciecierzycę dodajesz pod koniec gotowania zupy, razem z kalafiorem - jeśli fasola i ciecierzyca są z puszki. 

Krem z białych warzyw, 2

Krem z białych warzyw szykuję w jednym garnku, więc i cebulę z porem podsmażam w garnku na maśle i oliwie. 

W garnku, w którym będziesz gotować zupę roztop dwie łyżki masła, najlepiej klarowanego. Wlej też cztery łyżki delikatnej oliwy z oliwek (może być również olej z pestek winogron lub olej ryżowy, czy też inny olej do smażenia). Do garnka dodaj obrany i posiekany biały kawałek pora oraz obraną i poszatkowaną cebulę i podsmażaj je przez dziesięć minut na średniej mocy palnika. Garnka nie przykrywam przykrywką a całość mieszam przy pomocy drewnianej łyżki. 

Po dziesięciu minutach dodaj też obrane i pokrojone w plasterki cztery ząbki czosnku. Całość zamieszaj i podsmażaj jeszcze pięć minut.

Krem z białych warzyw, 3

Po tym czasie do garnka wlej trzy szklanki wody lub też domowego bulionu warzywnego (w wersji dla osób, które jadają mięso, polecam bulion drobiowy lub trzy szklanki odlane z rosołu). 

Dodaj też obrane pokrojone w kostkę: ziemniaki, kawałek selera i dwie pietruszki oraz przyprawy: dwie płaskie łyżeczki soli; po pół płaskiej łyżeczki pieprzu, gałki muszkatołowej i imbiru; szczypta kminu rzymskiego. Garnek przykryj przykrywką. Doprowadź zupę do wrzenia a następnie zmniejsz moc palnika do takiej, by zupa lekko mrugała. Gotuj ją przez 10 minut.

Krem z białych warzyw, 4

Po tym czasie dodaj do zupy różyczki kalafiora i gotuj zupę przez ostatnie 10-15 minut, do miękkości kalafiora. 
Krem z białych warzyw, 5

Przed samym wyłączeniem zupy wlej jeszcze cztery łyżki soku z cytryny (lub mniej jeśli wolisz delikatniejszą zupę) i dodaj 200 g serka mascarpone. Zamiast mascarpone możesz też wlać mleko lub śmietankę kremówkę 30 %. 
Krem z białych warzyw, 6

Gotową zupę zmiksuj na gładko. Polecam użyć do tego blendera ręcznego typu żyrafa. W tym momencie oceń najpierw samą konsystencję zupy. Jeśli chcesz, by była rzadsza, to wlej więcej mleka lub bulionu. Sprawdź też smak zupy i zdecyduj, czy chcesz do niej dodać jeszcze trochę soli lub też może pieprzu lub gałki. Moja zupa krem z białych warzyw była idealna, więc nie dodawałam więcej przypraw. Wyszła też dość gęsta, co również mi odpowiada. 

Jeśli jednak lubisz ostrzejszy smak zupy, ale niekoniecznie przez dodanie większej ilości pieprzu, to więcej mielonego lub świeżego i tartego imbiru będzie najlepszym wyborem.

Krem z białych warzyw, 7

Krem z białych warzyw, 8

Swoją zupę podałam z oliwą, listami bazylii i szczyptą ziołowego pieprzu. 

Polecam też kilka innych dodatków do zupy:
- ulubione zielone pesto + oliwa
- plasterki smażonego bekonu lub prażonej cebulki
- prażone pestki słonecznika, dyni lub płatki migdałów
- groszek ptysiowy lub domowe grzanki + płatki chili i oliwa
- szczypiorek, koperek, natka pietruszki lub kolendra + oliwa
- oliwa truflowa + orzechy włoskie lub piniowe (polecam szczególnie do wersji zupy z dodatkiem topinambura)

Jaka jest Twoja ulubiona zupa krem?

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (231 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Krem z białych warzyw

Od dawna już zupy krem nie są zjadane wyłącznie przez maluszki, którym dopiero co wyrastają ząbki. Sama pamiętam, jak moi Synowie byli malutcy i gotowałam im najróżniejsze zupy krem. Pamiętam, że raczej nikt z dorosłych ich wtedy nie jadał. I nie chodzi już o to, że zupy krem dla małych dzieci nie były przyprawiane. Zwyczajnie nie było to ani modne, ani nikomu specjalnie nie przychodziło do głowy, by jeść zupy krem zamiast tradycyjnych wersji. Sama jednak jadłam ich sporo. Jeśli tylko dzieci zostawiały zupę, to doprawiałam ją i jadłam. Były bardzo smacznie. Nie wiem kiedy dokładnie tak się stało, jednak aktualnie zupy krem są niezwykle modne i podawana nie tylko w restauracjach, ale w prawie w każdym domu. Krem z bialych warzyw nie to tylko jedna z wielu propozycji. Zupa krem z dyni to chyba najpopularniejszy przepis na kremową zupę. Dość często gotuję też inne zupy krem. Świetna jest zupa krem z brokuła, którą uwielbiam i podaję na wiele sposób. Rewelacyjna jest też zupa krem z cukinii. Można tak jednak wymieniać jeszcze bardzo długo. Co kto lubi.. Krem z białych warzyw można przygotować na wiele sposobów. Ja pokazuję mój ulubiony. Jak zawsze jednak opiszę też sposoby na inne smaku, zamienniki lub dodatki.

Zupa krem z białych warzyw

Moja zupa krem z białych warzyw to mieszanka najpopularniejszych polskich, jasnych warzyw i dodatków. Bardzo lubię szykować tę zupę na gęsto, więc jest u mnie mało bulionu w stosunku do ilości warzyw. Co nie znaczy, że Ty nie możesz dodać go więcej. Polecam więc przepis na zupę krem z białych warzyw szykować według moich wytycznych a na koniec zdecydować, czy dać więcej wody, bulionu lub nawet mleka. Zupa krem z białych warzyw przepis nie tylko dla małych dzieci. W naszym domu uwielbiają ją wszyscy. Mój krem z białych warzyw przepis, który za każdym razem podaję w inny sposób. W samych składnikach zamieniam czasem mascarpone na lżejszą wersję i daję samo mleko. Taka zupa krem z białych warzyw ma wówczas znacznie mniej kalorii. Czasem też dodaję do niej inne warzywa np. białą paprykę, białą fasolę, ciecierzycę lub też kalarepkę. Krem z białych warzyw można też podać na wiele sposobów, co również opiszę w przepisie. Zapraszam do gotowania oraz do buszowania po mojej stronie. Mój Blog Kulinarny to setki prostych i pysznych dań, deserów, czy też nawet lodów.