Sałatka z szynką
Sałatka z szynką i żółtym serem to pyszna i bardzo prosta do zrobienia sałatka, którą można podać zarówno na obiad, jak i na kolację. Jest bardzo zdrowa i super kolorowa. To przepis na błyskawiczną sałatkę!
- sałatka gotowa w 20 minut
- świetna również na Wielkanoc
- na śniadanie, na obiad, na kolację
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania jajek: 10 minut
Czas chłodzenia sałatki: 20 minut
Liczba porcji: 1060 gramów sałatki
Kaloryczność kcal: 150 w 100 g sałatki
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 200 g szynki szynki gotowanej
- 140 g sera żółtego w plasterkach - 7 plasterków
- 150 g kukurydzy z puszki - 3/4 szklanki
- 4 duże jajka ugotowane na twardo
- 150 g ogórków kiszonych - 3 średnie ogórki
- 140 g papryki czerwonej - pół dużej papryki
- garść siekanego szczypiorku
- 2 łyżki dobrego majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
- przyprawy: pół łyżeczki soli, pół płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu
Sałatka z szynką
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem.
Kalorie policzone zostały ze składników i ilości podanych w przepisie.
Z podanej ilości składników otrzymasz cztery duże porcje sałatki.
Sałatka z szynką i żółtym serem to bardzo uniwersalna sałatka, którą robię najczęściej na wiosnę. Po części dlatego, że jest bardzo kolorowa, a po części dlatego, że można ją podać również jako jedną z sałatek wielkanocnych. Szykuję ją bowiem z dodatkiem jajek gotowanych na twardo i ze szczypiorkiem. To sałatka o bogatym wachlarzu składników i smaków.
Sałatka z szynką i serem
Szykowanie sałatki polecam zacząć od ugotowania jajek. Wybierz cztery duże jajka i ugotuj je na twardo. Duże jajka gotuj nie dłużej niż dziesięć minut. Czas gotowania odliczaj od momentu, gdy woda w garnku się zagotuje. Dla pewności zobacz jak ugotować jajka na twardo.
Po ugotowaniu jajka zalej od razu zimną wodą. Uszkodź skorupkę i obierz jajka. Odłóż je na chwilę na bok, by ostygły.
W tym czasie zacznij szykować pozostałe składniki sałatki. Ogórki kiszone cienko obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Do miski dodaj 3/4 szklanki odsączonej kukurydzy z puszki. Czerwoną paprykę umyj i przekrój na pół. Oczyść ją z jasnych błonek i pestek i pokrój w drobną kostkę.
Ogórki kiszone możesz w przepisie zamienić na ogórki konserwowe. Możesz też zrobić mieszankę z ogórków kiszonych i konserwowych.
Przestudzone jajka posiekaj drobno. Ja zazwyczaj oddzielam żółtko od białka i siekam je osobno. Szczypiorek przepłucz i posiekaj tak samo jak jajka. Do sałatki sięgnęłam po cebulę dymkę czerwoną z Kalambrii. To włoska cebulka dymka o atrakcyjnym wyglądzie. Możesz też śmiało użyć zwykłej dymki ze szczypiorem lub dodać cienki szczypiorek albo też posiekać drobno połówkę małej cebuli.
Do sałatki dodaj też 200 gramów delikatnej szynki gotowanej, bezglutenowej. Plasterki szynki ułóż jeden na drugim i pokrój je wzdłuż a następnie w poprzek w kwadraciki lub romby. Tak samo pokrój żółty ser. Sięgnęłam po ser żółty Ementaler w plasterkach.
Na koniec jeszcze tylko spoiwo do sałatki, czyli majonez, śmietana oraz sól i pieprz. Dwie łyżki dobrej jakości majonezu wymieszaj z dwiema łyżkami kwaśnej śmietany 18 %. Sałatka będzie lżejsza jeśli zamiast śmietany dodasz kremowy jogurt naturalny. Pół łyżeczki soli oraz pół płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu to minimalna ilość przypraw. Jeśli więc wolisz, by sałatka miała wyraźniejszy smak, to po wymieszaniu razem wszystkich składników sprawdź jak smakuje i dopiero wtedy dodaj ewentualnie więcej soli lub pieprzu.
Po wymieszaniu razem wszystkich składników sałatki, polecam odłożyć ją na minimum 20 minut do lodówki, by ją lekko schłodzić i by smaki sałatki przegryzły się. Do tej sałatki nie dodawałam jabłka. Jeśli jednak lubisz smak jabłka w sałatkach na bazie jajek gotowanych na twardo z majonezem, to polecam Ci dodać jedno winne jabłko pokrojone w kostkę.
Smacznego!