Sałatka z rzodkiewki
Sałatka z rzodkiewką to pyszna i bardzo uniwersalna sałatka, którą można podać na wiele okazji. Latem sprawdzi się do dań z grilla, a na Wielkanoc jako sałatka na świątecznym stole.
- gotowa w niecałe 30 minut
- sycąca, piękna i pyszna sałatka
- dokładny opis wykonania ze zdjęciami
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: około 680 g sałatki
Kaloryczność kcal: 130 w 100 g sałatki
Dieta: bezglutenowa
Składniki na sałatkę z rzodkiewek
- pęczek rzodkiewek - około 200 g
- nieduży ogórek gruntowy - do 80 g
- 3 średnie lub duże jajka
- 100 g sera feta
- 80 g dowolnej mieszanki sałat
- mała garść koperku
- po szczypcie soli i pieprzu
Składniki na sos musztardowy
- 1 łyżka musztardy miodowej - około 15 g
- 1 łyżka dobrej jakości majonezu - około 15 g
- 1 łyżka jogurtu naturalnego - około 15 g
- 2 łyżki ulubionej oliwy - do 20 g
- 1 płaska łyżeczka miodu - do 10 g
- 3 łyżki soku z cytryny
Sałatka z rzodkiewkami
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 680 gramów sałatki. Będą to cztery średnie porcje.
Przed szykowaniem sałatki zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem kilka ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz dodać do swojej sałatki np. gotowane, młode ziemniaki.

Sałatka z rzodkiewki przepis
Jeśli chodzi o sałaty, to u mnie była to sałata rukola oraz rukiew wodna. Bardzo dobrze sprawdzą się też wszelkie gotowe mieszanki sałat, lub też sama sałata lodowa albo roszponka. Sałaty i ogórka umyj pod zimną, bieżącą wodą. Sałaty tylko osusz, zaś ogórka obierz i pokrój w plasterki. Trzy jajka ugotuj na twardo, a 100 gramów sera feta pokrój w niedużą kosteczkę.
Porada: Ser feta można pominąć lub zastąpić żółtym, ostrzejszym serem w tej samej ilości.

Pęczek rzodkiewek umyj. Odetnij natkę oraz ogonki, zaś rzodkiewki pokrój w plasterki. Użyłam do tego nożna z ozdobnym ostrzem.

Przygotuj też sos z musztardą. W małej miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu: po jednej, nie czubatej łyżce musztardy miodowej, majonezu oraz kremowego jogurtu naturalnego; trzy łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny; dwie łyżki ulubionej oliwy; płaska łyżeczka dobrej jakości miodu jasnego.

Każde ugotowane na twardo i obrane jajko pokrój na sześć kawałków i umieść w dużej misce w resztą składników. Całość polej kremowym sosem i posyp siekanym koperkiem. Delikatnie wymieszaj sałatkę z rzodkiewkami i sprawdź jej smak. Dopraw ją szczyptą soli i pieprzu. Podawaj od razu lub po lekkim schłodzeniu.
Porada: Do sałatki można też dodać małe, młode ziemniaki, które trzeba wcześniej ugotować w osolonej wodzie.

Wypróbuj też przepisy na moje inne sałatki. Polecam sałatka owocowa oraz sałatka wiosenna.
Smacznego.