Pieczeń rzymska z jajkiem

Pieczeń rzymska z jajkiem

Pieczeń rzymska faszerowana gotowanym na twardo jajkiem jest bardzo prostym do zrobienia daniem. Zazwyczaj pieczeń rzymską z jajkiem podaje się na Wielkanoc. Takie mięso wygląda i smakuje świetnie. 

Moja pieczeń z mięsa wieprzowego pachnie ziołami. Taki piękny klops to również świetny pomysł na pyszny obiad. Polecam podawać go z tłuczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. Pieczeń bardzo dobrze smakuje również na kanapki. 

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Ilość porcji: forma 11/22 cm

Kalorie: 250 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 700 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 4 małe jajka ugotowane na twardo
  • 1 surowe jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • łyżka musztardy
  • łyżka chrzanu
  • 2 łyżki smalcu
  • garść siekanego majeranku lub łyżka suszonego
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu

Potrzebujesz również odrobinę tłuszczu do wysmarowania foremki oraz bułkę tartej do obsypania jej od środka. Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej wybierz bułkę tartą bez glutenu. Tak samo sięgaj po chrzan oraz musztardę, które nie zawierają glutenu.

Pieczeń rzymska szykowana wyłącznie z mięsa wieprzowego jest bardzo dobra. Odpowiednio dobrane zioła sprawiają, że smakuje świetnie. Do upieczenia klopsa z jajkami polecam użyć łopatki bez kości, karkówki lub mniej tłustej biodrówki. Jeśli planujesz użyć szynki, to polecam jednak wymieszać ją pół na pół z łopatką, by nie była za sucha. 
Pieczeń rzymska z jajkiem , 1

Jak zrobić pieczeń rzymską z jajkiem:

Zacznij od zmielenia mięsa wieprzowego. Jeśli masz maszynkę, to polecam zmielić mięso na najdrobniejszych oczkach. Kolejno obierz i poszatkuj drobno cebulę. Zeszklij ją z czosnkiem przepuszczonym przez praskę na dwóch łyżkach smalcu. Wystarczą 3 minuty podsmażania.
 

Pieczeń rzymska z jajkiem , 2

W jednej, dużej misce umieść razem zmielone mięso, podsmażoną cebulę z czosnkiem, surowe jajko, łyżkę chrzanu oraz sól, pieprz i majeranek. Całość dobrze wymieszaj i zostaw na kilka minut na blacie kuchennym.
Pieczeń rzymska z jajkiem , 3

Podczas gdy mięso przechodzi przyprawami możesz ugotować jajka na twardo. Zobacz jak ugotować jajka na twardo. W przypadku jajek gotowanych do pieczeni rzymskiej zawsze skracam czas gotowania jajek o minimum 30 sekund. Jajka po ugotowaniu obierz ze skorupek.
Pieczeń rzymska z jajkiem , 4

Przygotuj foremkę. Wybrałam jednorazową foremkę o wymiarach 11/22 cm. Możesz też użyć małej keksówki. Formę wysmaruj od środka tłuszczem np. resztkami smalcu oraz obsyp bułką tartą. 
Pieczeń rzymska z jajkiem , 5

Dno formy wypełnij 1/3 farszu mięsnego. Na farszu ułóż ugotowana na twardo jaka i osadź je w mięsie. 
Pieczeń rzymska z jajkiem , 6

Dodaj też resztę farszu i uformuj górkę. Staraj się wypełnić mięsem wszystkie szczeliny i przestrzenie miedzy jakami oraz przy brzegach formy. Całość posmaruj łyżką ulubionej musztardy - u mnie łagodna. 
Pieczeń rzymska z jajkiem , 7

Pieczeń rzymska z jajkiem , 8

Formę z pieczenią rzymską umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wybierz środkową półkę z grzaniem góra/dół. Pieczeń piecz bez przykrycia przez 50 minut. Na ostatnich kilka minut możesz włączyć grzałkę od góry, by zarumienić wierzch mięsa. 

Jeśli mięso było dość tłuste, to bardzo możliwe, że pojawi się roztopiony tłuszcz z wywarem. Możesz go ostrożnie odlać z foremki. Ja nacinam formę jednorazową i odlewam płyn. Odstawiam formę z pieczenią do przestudzenia. Pieczeń rzymską z jajkiem najlepiej kroić po schłodzeniu w lodówce. 
Pieczeń rzymska z jajkiem , 9

Gorąco polecam Ci również mój przepis na schab karkowy pieczony.
Pieczeń rzymska z jajkiem , 10

Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (61 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/44720

Komentarze

2018-03-27 08:52
Pieczeń wygląda wspaniale. Musze spróbować zrobić na Wielkanoc 😀
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję i zapraszam!
2018-03-27 12:21
Aniu, czosnek daje razem ze wszystkimi przyprawami do miski? 🌼
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-27 12:39
Czosnek przepuść przez praskę i podsmaż razem z cebulą na patelni 🙂
2018-03-27 15:36
Aniu!!! Rewelacja!!! Dziękuję za świetny przepis!!!!👏️👌👍pieczeń wyszła pyszna!
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-27 15:51
Cudownie czytać Ewo! Czy udało Ci się może zrobić zdjęcie pieczeni?
2018-03-27 18:03
Nie zdążyłam 😜 ale będę robiła na święta - obiecuję zdjęcie. Przepis prosty a pieczeń wyśmienita👌
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️
2018-03-28 17:27
Mam pytanko wyjdzie tez tak pysznie jak zamiast lopatki dam szynki zmielonej? 🙂
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-28 17:34
Pieczeń będzie mniej soczysta, ale również wyjdzie 👍
2018-03-30 09:31
Pieczeń zrobiona wygląda apetycznie-:)
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Brawo Dario 👌👏️
2018-03-30 16:12
Upieczone, spróbowane! 👌👌👌 przepis rewelacja! Polecam 😁
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję 🙂
2018-04-01 10:55
A tak wyglądała na stole 😍👌 A zamiast smalcu dodałam oliwę z oliwek 😉
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-01 16:19
Wielkie brawa!👏️👏️ Pieczeń rzymska wygląda rewelacyjnie!
2018-03-31 13:02
Moja pieczeń upieczona ale jeszcze gorąca, wygląda fajnie, sos odlałam i czekam... a pachnie.....👍
-- Ania z AniaGotuje.pl Super 😀🌼
Reklama
2018-03-31 15:20
A co to za druga przyprawa kolo majeranku ?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-31 15:36
Dodałam jeszcze trochę siekanego tymianku 👍
2018-03-31 17:03
Dziękuję pyszna, jajo wczesniej ugotowane, wiec trochę szare ale nie ważne. Smak się liczy, a marchewka a bo była to dałam 😉 Polecam. 😊
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-01 16:05
Super Ewo! Już kilka osób pisało mi, że lubi do pieczeni rzymskiej z jajkiem dodać też ugotowane marchewki w całości lub plasterkach. Pieczeń wygląda super!🙂
2018-07-03 14:32
Twój blog jest super! Właśnie wkładam pieczeń do pieca. Podam z sosem chrzanowym :)
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-04 13:30
Dziękuję.. bardzo mi miło Iwonko 🌼
2018-07-17 14:18
Mam i ja super
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-17 18:26
Super Paulinko.. piękna pieczeń rzymska!👍
2018-10-20 09:52
Witam, ile miesa dac na forme 11/35?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-10-20 10:08
Śmiało o 1/3 więcej składników.

Pieczeń rzymska z jajkiem 

Pieczeń rzymska faszerowana gotowanym na twardo jajkiem to świetne i bardzo popularne danie wielkanocne. Zazwyczaj pieczeń rzymską z jajkiem podaje się na zimno po pokrojeniu w plastry. Moja pieczeń powstała wyłącznie z mięsa wieprzowego, które idealnie wpasowuje się w klimat wielkanocny. Tę pieczeń rzymską z jajkiem można też śmiało podać na obiad. Bardzo dobrze smakuje z z tłuczonymi ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty. Sprawdź też mój sposób na jajka sadzone

Pieczeń rzymska na Wielkanoc

Wielkanoc jest świętem, w którym jajka odgrywają bardzo ważną rolę. Jajko jest bowiem symbolem życia, odradzania się. Oprócz przepisów na jajka faszerowane, czy też sałatki z jajkami podaje się właśnie pieczeń rzymską z jajkiem. Zobacz też inne moje przepisy na dania wielkanocne