Jajka faszerowane suszonymi pomidorami
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami to bardzo prosta, pyszna i szybka do zrobienia przekąska, którą przygotujesz na wiele okazji. To przepis, który sprawdzi się nawet na Wielkanoc.
- przepyszna pasta z suszonym pomidorem
- dokładny opis ze zdjęciami kroków wykonania
- kilka pomysłów i propozycji na zamienniki składników
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania jajek: 8 minut
Liczba porcji: 12 faszerowanych połówek
W 1 faszerowanej połówce:
Wartość energetyczna
105 kcal
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 6 średniej wielkości jajek ugotowanych na twardo
- 100 g suszonych pomidorów z oleju - 5-6 połówek
- 60 g dobrego majonezu - około 2 czubate łyżki
- 70 g serka puszystego typu Almette - 3 łyżki
- 10 g siekanego szczypiorku - około 2 łyżki
- przyprawy: spora szczypta pieprzu, po szczypcie soli i słodkiej papryki
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami
Z podanej ilości składników otrzymasz 12 połówek jajek faszerowanych suszonymi pomidorami i kremowym serkiem. Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Zanim zaczniesz szykować jajka faszerowane pomidorami suszonymi, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami przepis
Sześć jajek ugotuj na twardo. Aby jajka pięknie obierały się ze skorupek polecam wsypać do wody kilka łyżek soli. Ugotowane jajka zalej w garnku bardzo zimną wodą, a następnie każą sztukę poobijaj, by uszkodzić skorupkę. Po chwili obierz jajka. Po przestudzeniu, jajka przekrój wzdłuż na pół. Połówki białek odłóż na bok, zaś żółtka odłóż do osobnej miski. Ugotowane żółtka będą jednym ze składników pasty.
Około 100 gramów pomidorów suszonych z oleju wyjmij ze słoika i połóż na deskę do krojenia. Oleju nie dodajemy do pasty, ale też nie osuszamy połówek pomidorów z oleju. Każdy kawałek pokrój w cienkie paski, a następnie posiekaj drobno. Siekane pomidory umieść w misce razem z ugotowanymi żółtkami.
Do miski dodaj też do 60 gramów ulubionego majonezu oraz około 70 gramów puszystego serka typu Almette. Na koniec dołóż jeszcze dwie łyżki siekanego szczypiorku oraz sporą szczyptę pieprzu i odrobinę soli. Składniki na farsz do jajek ugnieć/wymieszaj przy pomocy widelca. Farsz nie musi być bardzo gładki. Ważniejsze jest to, by równomiernie wymieszać składniki. Sprawdź smak farszu i zdecyduj, czy chcesz go np. jeszcze dosolić lub też dodać więcej szczypiorku, czy też pomidorów lub twarogu.
Porada: Serek typu Almette można zastąpić zwykłym twarogiem, serkiem ricotta lub bardziej kremowym serkiem Philadelfia. Jeśli lubisz bardziej słony smak farszu, to 70 gramów serka zastąp 50 gramami sera feta. Jeśli decydujesz się na fetę, to uważaj z solą. Bardzo możliwe, że nie będzie ona potrzebna.
Połówki jajek wypełnij pastą i umieść na talerzu. Jajka faszerowane pomidorem suszonym oprósz dodatkowo słodką papryką. Jako zielona dekoracja świetnie sprawdzi się koperek, szczypiorek, natka pietruszki oraz rzeżucha. Przygotowane dzień przed podaniem, jajka faszerowane trzymamy w lodówce.
Smacznego.