Sortuj: data publikacji popularność
Pasta z tuńczyka

Pasta z tuńczyka

Zobacz jak w 10 minut powstaje pyszna pasta z tuńczyka. Mój przepis jest super szybki, super prosty i bardzo uniwersalny. Pasta z tuńczykiem powstaje z tuńczyka z puszki oraz kilku łatwo dostępnych składników.

- tylko 10 minut szykowania pasty
- pasta na kanapki i do faszerowanych jaj
- świetna na co dzień i od święta

Czytaj dalej: Pasta z tuńczyka
Labneh. Ser z jogurtów greckich

Labneh. Ser z jogurtów greckich

Labneh, czyli super prosty do zrobienia ser z jogurtów greckich. To przepis na domowe almette, które przygotujesz z dowolnymi ziołami. Szykowanie składników zajmie Ci tylko pięć minut. Spróbuj, bo warto!

- robisz go tylko z jogurtu i soli
- to tylko pięć minut szykowania składników
- kremowy serek jak Almette o dowolnym smaku
- super na kanapki oraz jako dip

Czytaj dalej: Labneh. Ser z jogurtów greckich
Pasta z soczewicy i pomidorów

Pasta z soczewicy i pomidorów

Świetny i szybki przepis na domowe smarowidło i nie tylko. Pasta z soczewicy i pomidorów to super pomysł na imprezową przekąskę. Sprawdzi się na kanapki oraz jako dip do warzyw pokrojonych w słupki. 

- pasta gotowa w 15 minut
- super dip na przyjęcia
- do smarowania na kanapki
- również jako baza do zupy

Czytaj dalej: Pasta z soczewicy i pomidorów
Sos kurkowy

Sos kurkowy

Błyskawiczny i super prosty do zrobienia sos kurkowy! To najlepszy przepis na sos kurkowy do makaronu, mięsa, czy też kaszy lub ryby. Bez zbędnych i trudno dostępnych składników. Idealny, najlepszy smak sosu!

Z kurek polecam też ugotować zupę kurkową z koperkiem. Jeśli zaś szukasz dobrych i uniwersalnych sosów do makaronu, to serdecznie polecam mój sos pieczarkowy

Czytaj dalej: Sos kurkowy
Domowe pesto z pietruszki

Domowe pesto z pietruszki

Domowe, najlepsze pesto z natki pietruszki z orzechami nerkowca, oliwą i tartym serem typu parmezan. Poznaj perfekcyjny przepis na zielone pesto, które można podać na dziesiątki sposobów. Super do makaronu!

Jeśli lubisz pasty, to zerknij też na mój hummus z ciecierzycy z puszki

Czytaj dalej: Domowe pesto z pietruszki
Reklama
Domowy smalec

Domowy smalec

Pyszny smalec domowej roboty, który wzbogaciłam o dodatek cebulki oraz jabłka. Jeśli użyjesz dobrej jakości, świeżej słoniny z płatem mięsa, to zrobisz pyszne skwarki, które można jeść na wiele sposobów. 

Domowy smalec.. a raczej skwarki ze smalcem polecam na kanapki, jako dodatek do placków ziemniaczych a także do smażenia mięs wieprzowych. 

Czytaj dalej: Domowy smalec
Sos chrzanowy na zimno

Sos chrzanowy na zimno

Idealnie kremowy i super smaczny.. najlepszy przepis na sos chrzanowy na zimno. Sos ten podaję do jajek gotowanych. Polewam nim sałatki, mięsa pieczone i ryby. To najlepszy sos, jaki można zrobić na Wielkanoc. 

Jeśli zaś szukasz super sposobu na pieczony schab, to koniecznie sprawdź mój przepis na schab karkowy pieczony, który szykuję tylko z czterech składników!

Czytaj dalej: Sos chrzanowy na zimno
Pasta jajeczna

Pasta jajeczna

Pasta jajeczna jest moją ulubioną pastą, którą  bardzo często szykuję wiosną. Lubię dodawać do niej świeże zioła, które hoduję w ogrodzie lub na parapecie. Zapraszam po super przepis na pastę jajeczną z serem.

- świetna pasta gotowa w 10 minut
- idealna na kanapki i do faszerowania jaj
- z żółtym serem, ogórkiem kiszonym i szczypiorem

Czytaj dalej: Pasta jajeczna
Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy

Domowy sos pieczarkowy można robić cały rok. Ten super szybki i prosty do zrobienia sos pieczarkowy ze śmietaną bardzo często szykuję jako dodatek do smażonego lub duszonego mięsa oraz do makaronu, czy kaszy.

Do sosu pieczarkowego zawsze dodaję sok z cytryny oraz koperek lub pietruszkę. Super sprawdzi się też świeża kolendra. Wówczas nie trzeba już dodawać tej suszonej w proszku. Taki sos pasuje idealnie do kurczaka, polędwiczki wieprzowej czy schabu pieczonego lub smażonego na patelni. 

Z czym Wy podajecie sos pieczarkowy?

Czytaj dalej: Sos pieczarkowy
Prosty sos koperkowy

Prosty sos koperkowy

Zapraszam po mój ulubiony przepis na sos koperkowy na ciepło. Ten pyszny sos na bazie śmietanki szykuję bez dodatku bulionu. Robię go więc dosłownie w kilka minut. Sosem koperkowym często polewam makaron. 

Mój sos to połączenie delikatnego koperku i ostrego czosnku. Jeśli wolisz łagodny sos, to polecam dodać tylko jeden ząbek. To naprawdę rewelacyjny sos koperkowy do łososia.

Czytaj dalej: Prosty sos koperkowy
Reklama

Przepisy na sosy na ciepło i sosy do mięs na zimno. Pasty na kanapki.

Sosy do mięs na ciepło

Sosy to najlepsze dodatki do dań mięsnych np. sosy na ciepło do mięs wieprzowych. Takie sosy na bazie wywaru mięsnego smakują cudownie z makaronem czy z ziemniakami. Domowe sosy do makaronu jak np. sos mornay czy sos beszamelowy.. coś wspaniałego. Sosy na ciepło pasują też do klusek śląskich i domowych kopytek.

Pasty kanapkowe dla dzieci

Pasty na kanapki na imprezę czy też warzywne pasty wegetariańskie.. również w formie dietetycznej. Domowe hummusy i pasty warzywne są idealnym i bardzo zdrowym posiłkiem. Pasty można traktować jako dip do zajadania. Wystarczy wówczas pokroić marchew lub selera naciowego w słupki i smakować domowe pasty. Najprościej i bardzo smacznie jest szykować przepisy na pasty do kanapek. Takie pasty zastępują tradycyjną szynkę z serem jaką najczęściej jemy w domu. Lubisz zdrowo jeść? Zapraszam Cię po moje przepisy na zdrowe sałatki i surówki do obiadu