Sortuj: data publikacji popularność
Puree ziemniaczane

Puree ziemniaczane

Zapraszam po przepis na najprostsze, domowe puree ziemniaczane z masłem i mlekiem. Można je podawać jako samodzielne danie na gorąco lub też pyszny dodatek do obiadu. 

- tylko kilka składników
- kremowa konsystencja i super smak
- dokładny opis wykonania i zdjecia krok po kroku

Czytaj dalej: Puree ziemniaczane
Tapenada

Tapenada

Moja ulubiona pasta z oliwek to Tapenada. Przepis jest bardzo prosty, bo wystarczy utrzeć razem wszystkie składniki. Zapewne zajmie Ci to tylko kilka minut. Zapraszam!

- świetna pasta na grzanki
- można ja długo trzymać w lodówce
- tylko kilka składników i błyskawiczne wykonanie

Czytaj dalej: Tapenada
Sos pomidorowy do gołąbków

Sos pomidorowy do gołąbków

Zapraszam po mój sprawdzony i super pyszny sos pomidorowy do gołąbków. Przepis jest bardzo uniwersalny. Możesz go użyć do gołąbków tradycyjnych i tych pieczonych. 

- szybki sos do gołąbków
- tylko kilka składników
- 20 minut i gotowy

Czytaj dalej: Sos pomidorowy do gołąbków
Pesto

Pesto

Zapraszam po niezwykle aromatyczne i super pyszne domowe pesto. Przepis jest prosty a pesto bazyliowe przygotujesz pewnie krócej niż w piętnaście minut. Sos świrnie smakuje podany do pieczywa lub do makaronu.

- tradycyjny przepis
- szybkie i pyszne zielone pesto
- wiele porad oraz wykonanie krok po kroku

Czytaj dalej: Pesto
Sos koperkowy

Sos koperkowy

Zapraszam po mój ulubiony i uniwersalny przepis na sos koperkowy na ciepło. Ten pyszny sos na bazie śmietanki szykuję łącznie w 15 minut. Przepis jest bardzo prosty i składa się zaledwie z kilku składników.

- prosty i szybki sos koperkowy
- idealny do ryby, jajek, czy też ryżu
- bardzo dokładny przepis krok po kroku 

Czytaj dalej: Sos koperkowy
Reklama
Masło czosnkowe

Masło czosnkowe

Najprostszy przepis na idealne masło czosnkowe. W kilka minut przygotujesz samodzielnie aromatyczne i super smaczne masełko ziołowe, które możesz wykorzystać na wiele sposobów i do wielu dań.. nawet do zupy!

- gotowe w 10 minut
- tylko kilka składników
- super uniwersalne zastosowanie

Czytaj dalej: Masło czosnkowe
Smalec z fasoli

Smalec z fasoli

Zapraszam po niezwykle smaczny i prosty przepis na smalec z fasoli. Domową pastę z białej fasoli możesz przyrządzić zarówno z fasoli z puszki, jak i z suchej fasoli, którą trzeba najpierw namoczyć i ugotować.

- świetne smarowidło na kanapki
- tylko kilka popularnych składników
- zaskakująco pyszna pasta z białej fasoli

Czytaj dalej: Smalec z fasoli
Marynata do kurczaka

Marynata do kurczaka

Po prostu najlepsza marynata do kurczaka pieczonego, grillowanego oraz do indyka. Poznaj mój uniwersalny przepis na świetną i prostą do zrobienia marynatę. Do całego drobiu, do skrzydełek, udek, czy pałek.. 

- gotowa w 15 minut
- idealnie dobrane składniki
- marynata do kurczaka i indyka

Czytaj dalej: Marynata do kurczaka
Sos jogurtowy

Sos jogurtowy

Zobacz jak w pięć minut zrobić niezwykle pyszny i super uniwersalny domowy sos jogurtowy. Mój przepis wykorzystasz zarówno do sałatek, jak i do mięs pieczonych, czy grillowanych. Zapraszam i smacznego!

- kilka wersji na ziołowe dodatki
- uniwersalny sosik do sałatek i do mięs
- wiele porad i propozycji na podanie sosu

Czytaj dalej: Sos jogurtowy
Pasta warzywna

Pasta warzywna

Bajeczna pasta warzywna, czyli super przepis na pastę z pieczonym bakłażanem, kremowym serkiem topionym oraz z karmelizowanymi grzybkami i salsą verde. Brzmi pysznie, prawda? Zapewniam, że tak też smakuje. 

- świetna pasta do pieczywa
- super pomysł na przystawkę na przyjęcia
- ciekawa propozycja podania oraz wiele ciekawostek

Czytaj dalej: Pasta warzywna
Reklama

Przepisy na sosy

Sosy

Sosy, z francuskiego sauce, to zazwyczaj gęsty płyn stosowany jako dodatek to makaronu, mięs, sałatek, a nawet do deserów. Są gęstsze od kremów. Zasadniczo dzielimy je na sosy na zimno i sosy na ciepło. W zależności od tego do czego ma być dodatkiem przygotowujemy go na słodko, ostro czy kwaśno. Również w zależności od zastosowania przygotowujemy je na różnej bazie jak na bulion, oliwa, olej, śmietana, jogurt, majonez, ocet, pomidory. Niektóre sosy przygotowujemy na bazie sfermentowanych warzyw czy zbóż, jak na przykład sos sojowy.

Sosy do mięs

Najpopularniejsze sosy to z pewnością sosy do makaronu. Wśród nich to oczywiście sos do spaghetti bolognese. Sosy przygotowujemy też chętnie do mięs. Wśród nich zdecydowanie najbardziej lubiany jest beszamel. Doskonałym sosem do mięs, sałatek czy pieczonych ziemniaków jest sos czosnkowy. Jest drugim najchętniej wybieranym sosem do pizzy. Pierwszym oczywiście jest sos pomidorowy.

Przepisy na sosy

Najbardziej popularnym sosem sałatkowym jest oczywiście sos winegret. Jest lubiany za swój bardzo uniwersalny smak, a przy tym bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Wystarczy oliwa, sok z cytryny i zioła. Wśród innych lubianych i uniwersalnych sosów jest sos tatarski. Doskonale nadaje się do ryb, sałatek czy do kanapek. Kiedyś bardzo często, zwłaszcza na wsiach, przygotowywało się też domowy majonez. Nie jest on, aż tak pracochłonny, ale ze względu na dość krótki czas przechowywania zwyczaj robimy go głównie na Święta. Zachęcam Cię to wypróbowania moich przepisów na pyszne sałatki i ciekawe pomysły na szybki obiad.