Sortuj: data publikacji popularność
Pesto

Pesto

Zapraszam po niezwykle aromatyczne i super pyszne domowe pesto. Przepis jest prosty a pesto bazyliowe przygotujesz pewnie krócej niż w piętnaście minut. Sos świrnie smakuje podany do pieczywa lub do makaronu.

- tradycyjny przepis
- szybkie i pyszne zielone pesto
- wiele porad oraz wykonanie krok po kroku

Czytaj dalej: Pesto
Sos koperkowy

Sos koperkowy

Zapraszam po mój ulubiony i uniwersalny przepis na sos koperkowy na ciepło. Ten pyszny sos na bazie śmietanki szykuję łącznie w 15 minut. Przepis jest bardzo prosty i składa się zaledwie z kilku składników.

- prosty i szybki sos koperkowy
- idealny do ryby, jajek, czy też ryżu
- bardzo dokładny przepis krok po kroku 

Czytaj dalej: Sos koperkowy
Masło czosnkowe

Masło czosnkowe

Najprostszy przepis na idealne masło czosnkowe. W kilka minut przygotujesz samodzielnie aromatyczne i super smaczne masełko ziołowe, które możesz wykorzystać na wiele sposobów i do wielu dań.. nawet do zupy!

- gotowe w 10 minut
- tylko kilka składników
- super uniwersalne zastosowanie

Czytaj dalej: Masło czosnkowe
Smalec z fasoli

Smalec z fasoli

Zapraszam po niezwykle smaczny i prosty przepis na smalec z fasoli. Domową pastę z białej fasoli możesz przyrządzić zarówno z fasoli z puszki, jak i z suchej fasoli, którą trzeba najpierw namoczyć i ugotować.

- świetne smarowidło na kanapki
- tylko kilka popularnych składników
- zaskakująco pyszna pasta z białej fasoli

Czytaj dalej: Smalec z fasoli
Marynata do kurczaka

Marynata do kurczaka

Po prostu najlepsza marynata do kurczaka pieczonego, grillowanego oraz do indyka. Poznaj mój uniwersalny przepis na świetną i prostą do zrobienia marynatę. Do całego drobiu, do skrzydełek, udek, czy pałek.. 

- gotowa w 15 minut
- idealnie dobrane składniki
- marynata do kurczaka i indyka

Czytaj dalej: Marynata do kurczaka
Reklama
Sos jogurtowy

Sos jogurtowy

Zobacz jak w pięć minut zrobić niezwykle pyszny i super uniwersalny domowy sos jogurtowy. Mój przepis wykorzystasz zarówno do sałatek, jak i do mięs pieczonych, czy grillowanych. Zapraszam i smacznego!

- kilka wersji na ziołowe dodatki
- uniwersalny sosik do sałatek i do mięs
- wiele porad i propozycji na podanie sosu

Czytaj dalej: Sos jogurtowy
Pasta warzywna

Pasta warzywna

Bajeczna pasta warzywna, czyli super przepis na pastę z pieczonym bakłażanem, kremowym serkiem topionym oraz z karmelizowanymi grzybkami i salsą verde. Brzmi pysznie, prawda? Zapewniam, że tak też smakuje. 

- świetna pasta do pieczywa
- super pomysł na przystawkę na przyjęcia
- ciekawa propozycja podania oraz wiele ciekawostek

Czytaj dalej: Pasta warzywna
Tahini

Tahini

Idealna pasta sezamowa, czyli sprawdzony przepis na Tahini. Zobacz jakiego sezamu użyć, oraz jak prawidłowo go uprażyć i zmiksować na uniwersalną pastę. Z tahini zrobisz zarówno do hummus, jak i słodkie desery.

- tylko 2 składniki
- proste i szybkie wykonanie
- szerokie zastosowanie pasty sezamowej

Czytaj dalej: Tahini
Sos winegret

Sos winegret

Zobacz jak zrobić klasyczny sos winegret oraz kilka innych wersji na ten niezwykle prosty, pyszny i szybki sos do sałatek. Przepis składa się z wielu porad oraz propozycji użycia sosu w różnych sałatkach.

- tylko kilka składników
- sos gotowy w kilka minut
- uniwersalny, prosty i super pyszny

Czytaj dalej: Sos winegret
Polenta

Polenta

Idealna i super pyszna polenta, czyli mój sprawdzony przepis na mamałygę z kaszki kukurydzianej. Polenta jest bardzo uniwersalna i można ją podawać na wiele sposobów. Zastępuje ziemniaki, kasze, czy też ryż.

- idealnie dobrane składniki
- prosty i sprawdzony przepis
- dużo porad i pomysłów na podanie

Czytaj dalej: Polenta
Reklama

Przepisy na sosy

Sosy

Sosy, z francuskiego sauce, to zazwyczaj gęsty płyn stosowany jako dodatek to makaronu, mięs, sałatek, a nawet do deserów. Są gęstsze od kremów. Zasadniczo dzielimy je na sosy na zimno i sosy na ciepło. W zależności od tego do czego ma być dodatkiem przygotowujemy go na słodko, ostro czy kwaśno. Również w zależności od zastosowania przygotowujemy je na różnej bazie jak na bulion, oliwa, olej, śmietana, jogurt, majonez, ocet, pomidory. Niektóre sosy przygotowujemy na bazie sfermentowanych warzyw czy zbóż, jak na przykład sos sojowy.

Sosy do mięs

Najpopularniejsze sosy to z pewnością sosy do makaronu. Wśród nich to oczywiście sos do spaghetti bolognese. Sosy przygotowujemy też chętnie do mięs. Wśród nich zdecydowanie najbardziej lubiany jest beszamel. Doskonałym sosem do mięs, sałatek czy pieczonych ziemniaków jest sos czosnkowy. Jest drugim najchętniej wybieranym sosem do pizzy. Pierwszym oczywiście jest sos pomidorowy.

Przepisy na sosy

Najbardziej popularnym sosem sałatkowym jest oczywiście sos winegret. Jest lubiany za swój bardzo uniwersalny smak, a przy tym bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Wystarczy oliwa, sok z cytryny i zioła. Wśród innych lubianych i uniwersalnych sosów jest sos tatarski. Doskonale nadaje się do ryb, sałatek czy do kanapek. Kiedyś bardzo często, zwłaszcza na wsiach, przygotowywało się też domowy majonez. Nie jest on, aż tak pracochłonny, ale ze względu na dość krótki czas przechowywania zwyczaj robimy go głównie na Święta. Zachęcam Cię to wypróbowania moich przepisów na pyszne sałatki i ciekawe pomysły na szybki obiad.