Domowy sos czosnkowy

Domowy sos czosnkowy

Przepis na najlepszy sos czosnkowy. Domowy, prosty i szybki. Identyczny a nawet lepszy niż sosy serwowane w pizzeriach. Do tego to tylko kilka prostych i tanich składników.. rewelacja!

Idealny do:
- nuggetsów i pieczonych ryb
- frytek i pieczonych warzyw
- pizzy i wytrawnych tart
- mięs pieczonych i dań z grilla
- surówek i sałatek
- grzanek i kanapek

Z czym jeszcze jadacie sos czosnkowy?

Więcej ...
Jak zrobić sos francuski Mornay

Jak zrobić sos francuski Mornay

Bardzo prosty i bardzo szybki do zrobienia jasny sos francuski. To tylko kilka łatwo dostępnych składników.

Sos idealny jest do:
gotowanych szparagów
- białego mięsa np. pieczonego kurczaka
- jajek na twardo oraz w koszulkach
- gotowanych i pieczonych ryb
- pulpetów z kurczaka i ryb

Czas przygotowywania: do 20 minut
Ilość sosu: 4 porcje

Składniki:
30 g masła - 2 łyżki
• 30 g mąki - 1 czubata łyżka
• 200 ml mleka (około 3/4 szklanki)
• 50 g dowolnego żółtego sera np. ementaler
• po pół płaskiej łyzeczki soli i pieprzu

Więcej ...
Szybki sos jajeczno chrzanowy

Szybki sos jajeczno chrzanowy

Bardzo prosty i bardzo szybki do zrobienia sos jajeczny.

Zastosowanie:
- dodatek do jajek faszerowanych
- sos do mięs pieczonych
- na wędlinę do kanapek
- do pieczonej kiełbasy
- dip do warzyw, kabanosów, krakersów
- jako sos do polania na surówki i sałatki

Czas przygotowywania: 
do 5 minut + gotowanie jajek
Ilość sosu: około 300 g

Składniki:
3 średnie jajka ugotowane na twardo
2 pełne łyżki chrzanu
• 2 pełne łyżki śmietany do 10 - 18 %
• 2 łyżki majonezu
• szczypta soli i pieprzu

Więcej ...
Dip z białej fasoli i zatatu

Dip z białej fasoli i zatatu

Świetny, prosty i szybki przepis na dip z białej fasoli.

Idealny jako:
- dip do surowych warzyw
- sos do białego mięsa, ryb i owoców morza
- dip do chlebka pitta
- dodatek do pieczywa, chipsów

Czas przygotowywania: do 10 minut
Ilość porcji:
 sos dla 4-6 osób

Więcej ...
Domowe pesto z kolendry

Domowe pesto z kolendry

Fantastyczne, intensywnie zielone i aromatyczne domowe pesto z kolendry.

Kompozycja o wyraźnym, świeżym.. lekko cytrusowym smaku. Do tej pasty nie użyłam czosnku, by zachować lekkość i balans smaków śródziemnomorskich.

Pesto idealnie sprawdzi się do:
- makaronów
- klusek/kopytek
- białych mięs i owoców morza
- lekkich sałatek

Łączny czas przygotowywania: do 20 minut
Ilość porcji: do około 200 g pasty

Więcej ...
Pasztet gryczany do smarowania

Pasztet gryczany do smarowania

Niesamowity przepis na wegetariański pasztet na kanapki.
Prosty, pyszny, niezapomniany.
Zresztą.. nie wierzcie mi na słowo, że jest kremowy, słodko słony i wcale nie czuć goryczki.... Spróbujcie sami i do mnie napiszcie :-)

Bierzcie się do pracy, do na pewno wszystkie składniki macie w domu!

Łączny czas przygotowywania:
 do 40 minut
Ilość porcji: do około 600 ml pasztetu

Więcej ...
"Suche" puree z dyni Hokkaido

"Suche" puree z dyni Hokkaido

Pieczona dynia japońska Hokkaido :-)

Czemu na sucho?
Ponieważ szczelnie zawinięta w folię oraz długo pieczona w wyższej temperaturze charakteryzuje się intensywnym smakiem i mocnym aromatem. Bez nadmiaru wody, esencjonalna, uniwersalna..

Czas przygotowywania: 10 minut
Pieczenie: 1h
Ilość Pulpy: 600-800 g

Składniki:
• 1 dynia Hokkaido

Więcej ...