Jak zrobić sos tzatziki

Jak zrobić sos tzatziki

Przepis na najlepszy, tradycyjny sos tzatziki. Domowy, prosty i szybki. Do tego to tylko kilka prostych i tanich składników.. rewelacja!

Idealny do:
nuggetsów i pieczonych ryb
frytek i pieczonych warzyw
pizzy i wytrawnych tart
mięs pieczonych i dań z grilla
surówek i sałatek
- domowego przysmaku czosnkowego

Z czym jeszcze jadacie sos tzatziki?

Czytaj dalej: Jak zrobić sos tzatziki
Uniwersalny sos grzybowy

Uniwersalny sos grzybowy

Uwielbiam ten sos. Potrafię jeść go łyżkami bez żadnych dodatków. Na tę chwilę jest to najlepszy sos grzybowy jaki do tej pory robiłam ;-)

Z czym podawać:
- idealny do placków ziemniaczanych - niebo!!!
- super smaczny z dowolnym makaronem
- idealny obok jajecznicy z kawałkiem pieczywa

Czytaj dalej: Uniwersalny sos grzybowy
Domowy sos czosnkowy

Domowy sos czosnkowy

Przepis na najlepszy sos czosnkowy. Domowy, prosty i szybki. Identyczny a nawet lepszy niż sosy serwowane w pizzeriach. Do tego to tylko kilka prostych i tanich składników.. rewelacja!

Idealny do:
- nuggetsów i pieczonych ryb
- frytek i pieczonych warzyw
- pizzy i wytrawnych tart
- mięs pieczonych i dań z grilla
- surówek i sałatek
- grzanek i kanapek

Z czym jeszcze jadacie sos czosnkowy?

Czytaj dalej: Domowy sos czosnkowy
Jak zrobić sos francuski Mornay

Jak zrobić sos francuski Mornay

Bardzo prosty i bardzo szybki do zrobienia jasny sos francuski. To tylko kilka łatwo dostępnych składników.

Sos idealny jest do:
gotowanych szparagów
- białego mięsa np. pieczonego kurczaka
- jajek na twardo oraz w koszulkach
- gotowanych i pieczonych ryb
- pulpetów z kurczaka i ryb

Czas przygotowywania: do 20 minut
Ilość sosu: 4 porcje

Składniki:
30 g masła - 2 łyżki
• 30 g mąki - 1 czubata łyżka
• 200 ml mleka (około 3/4 szklanki)
• 50 g dowolnego żółtego sera np. ementaler
• po pół płaskiej łyzeczki soli i pieprzu

Czytaj dalej: Jak zrobić sos francuski Mornay
Szybki sos jajeczno chrzanowy

Szybki sos jajeczno chrzanowy

Bardzo prosty i bardzo szybki do zrobienia sos jajeczny.

Zastosowanie:
- dodatek do jajek faszerowanych
- sos do mięs pieczonych
- na wędlinę do kanapek
- do pieczonej kiełbasy
- dip do warzyw, kabanosów, krakersów
- jako sos do polania na surówki i sałatki

Czas przygotowywania: 
do 5 minut + gotowanie jajek
Ilość sosu: około 300 g

Składniki:
3 średnie jajka ugotowane na twardo
2 pełne łyżki chrzanu
• 2 pełne łyżki śmietany do 10 - 18 %
• 2 łyżki majonezu
• szczypta soli i pieprzu

Czytaj dalej: Szybki sos jajeczno chrzanowy
Domowe pesto z kolendry

Domowe pesto z kolendry

Fantastyczne, intensywnie zielone i aromatyczne domowe pesto z kolendry.

Kompozycja o wyraźnym, świeżym.. lekko cytrusowym smaku. Do tej pasty nie użyłam czosnku, by zachować lekkość i balans smaków śródziemnomorskich.

Pesto idealnie sprawdzi się do:
- makaronów
- klusek/kopytek
- białych mięs i owoców morza
- lekkich sałatek

Łączny czas przygotowywania: do 20 minut
Ilość porcji: do około 200 g pasty

Czytaj dalej: Domowe pesto z kolendry
Pasztet gryczany do smarowania

Pasztet gryczany do smarowania

Niesamowity przepis na wegetariański pasztet na kanapki.
Prosty, pyszny, niezapomniany.
Zresztą.. nie wierzcie mi na słowo, że jest kremowy, słodko słony i wcale nie czuć goryczki.... Spróbujcie sami i do mnie napiszcie :-)

Bierzcie się do pracy, do na pewno wszystkie składniki macie w domu!

Łączny czas przygotowywania:
 do 40 minut
Ilość porcji: do około 600 ml pasztetu

Czytaj dalej: Pasztet gryczany do smarowania