Jajka faszerowane tuńczykiem
Pyszny przepis na jajka faszerowane tuńczykiem. Te jajka, to typowe danie na Wielkanoc. Świetnie sprawdzają się też na różne imprezy rodzinne. Sprawdzony i niezawodny i szybki przepis to klucz do sukcesu!
- bardzo proste i popularne jajka faszerowane
- z tuńczykiem z puszki z oleju lub z zalewy
- świetny pomysł na przekąskę na każdą imprezę
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania jajek: 9 minut
Liczba porcji: 16 połówek jajek faszerowanych
W 1 połówce jajka faszerowanego :
Wartość energetyczna
80 kcal
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 8 średnich jajek
- puszka tuńczyka z puszki - pojemność 185 g
- pół czerwonej papryki - 80 g
- 2 ogórki konserwowe - 50 g
- małą czerwona cebula - 50 g
- 2 łyżki majonezu
- łyżeczka musztardy np. Dijon
Jajka faszerowane tuńczykiem
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet Twój tuńczyk może mieć inną ilość kalorii niż ten, którego użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 400 gramów pysznego farszu z tuńczyka.
Jajka faszerowane tuńczykiem to obok jajek z pieczarkami moja ulubiona wersja jaj faszerowanych. Mam swoje sprawdzone smaki i z przyjemnością podzielę się z Wami tym pysznym przepisem.
Jajka faszerowane tuńczykiem przepis
Aby zrobić jajka faszerowane pastą z tuńczyka należy w pierwszej kolejności prawidłowo ugotować jajka na twardo. Średnie jajka gotuję zazwyczaj do dziewięciu minut, nie dłużej. Koniecznie zobacz jak ugotować jajka na twardo. Polecam zawsze ugotować o dwa jajka więcej, niż planujesz podać do faszerowania. Może się bowiem zdarzyć, że jajko nie obierze się ładnie lub pęknie w trakcie gotowania.
Osiem średnich jajek umieść w garnku z jeszcze zimną wodą. Czas odmierzasz od momentu zagotowania się wody w garnku. Pilnuj wówczas, by woda cały czas się gotowała, jednak nie za mocno. Po ugotowaniu polecam od razu zalać jajka zimną wodą, jednocześnie lekko obijając skorupkę jajka. Po chwili możesz je obrać i odłożyć na talerz do przestudzenia.
W trakcie gotowania jajek zacznij szykować farsz. Pół czerwonej lub żółtej papryki oczyść z gniazda nasiennego i wszystkich pestek. Paprykę pokrój w drobną kosteczkę i jeszcze dodatkowo posiekaj. Ogórki konserwowej posiekaj tak samo drobno. Polecam użyć ogórki konserwowe z chili. Wówczas pasta będzie miała wyraźniejszy smak. Małą cebulę czerwoną obierz i również posiekaj drobniutko. Zamiast czerwonej cebuli polecam też dymkę ze szczypiorkiem lub zwykłą, małą cebulę.
W jednej misce umieść warzywa. Dodaj też dwie łyżki dobrej jakości majonezu. Polecam majonez domowy. Niezbędna będzie również jedna łyżeczka musztardy.. najlepiej ostrej np. Dijon. Jeśli masz tylko musztardę łagodną, to możesz dodać jej więcej.
Na koniec najważniejszy składnik, czyli tuńczyk. Z tego tuńczyka i tak powstanie pasta, więc nie musi to być idealny kawałek tuńczyka z puszki. Nie polecam też jednak tuńczyka rozdrobnionego, ponieważ niestety są to zazwyczaj resztki ryby wymieszane z olejem. Polecam tuńczyka z puszki z oleju słonecznikowego lub z zalewy własnej.
Do pasty użyłam jednej puszki tuńczyka Nixe: filety w oleju słonecznikowym lub ta sama marka z Lidla - jednolity w zalewie własnej. Jedna puszka tuńczyka ma pojemność 185 gramów. Po odlaniu/odsączeniu oleju lub sosu zostaje minimum 140 gramów tuńczyka.
Do miski ze składnikami dodaj też żółtka jajek, które wyjmiesz z pokrojonych na pół jajek na twardo. Całość dokładnie wymieszaj.
To jest mój idealny smak farszu.. nie za ostry, ale i nie za łagodny. Jeśli jednak po spróbowaniu uznacie, że farsz mógłby być wyraźniejszy, to polecam dodać szczyptę pieprzu oraz soli albo też pół łyżeczki chrzanu.
Połówki jajek wypełnij farszem i ułóż na talerzu. Całość udekoruj świeżymi ziołami: koperek, szczypiorek, natka pietruszki lub też rzeżucha.
Warto dodać, że ten farsz możesz też jeść na kapkach.. coś pysznego!
Smacznego.