Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Zupa chrzanowa na zakwasie

Zupa chrzanowa na zakwasie

Oto najprostsza i najszybsza do ugotowania zupa, jaką możesz przygotować na Wielkanoc. Zupa chrzanowa na zakwasie żytnim, jak na żurek lub pszennym, jak na barszcz biały to przepis idealny. 

- wszystko gotujesz w jednym garnku
- błyskawiczne i banalnie proste wykonanie 
- można użyć zakwasu na żurek lub zakwasu na barszcz

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: około 2400 ml zupy

Kaloryczność kcal: 75 w 100 ml zupy

Składniki

  • 500 ml zakwasu żytniego do żurku lub pszennego do barszczu
  • 500 g obranych ziemniaków - około 700-800 g przed obraniem
  • 1 litr wody - 4 szklanki
  • 150 g wędzonego boczku lub żeberek - surowe lub parzone
  • 150 g ulubionej np. wiejskiej kiełbasy
  • 60 g tartego chrzanu - około 3 pełne łyżki
  • 50 ml śmietanki słodkiej 30 %
  • przyprawy i zioła: 1 łyżka suszonego majeranku, 2 ziarna ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 1/3 płaskiej łyżeczki soli

Zupa chrzanowa na zakwasie

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Do ugotowania wielkanocnej zupy chrzanowej na zakwasie z podanej przeze mnie ilości składników wybierz garnek o pojemności około 3 litrów. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 2400 ml zupy z chrzanem i zakwasem, czyli około 5 dużych porcji. Podczas liczenia kaloryczności zupy nie uwzględniłam dodatków takich jak jajka, czy pieczywo. Zanim zaczniesz szykować zupę chrzanową na zakwasie, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Do zrobienia tej zupy możesz użyć do wyboru:
mój przepis - zakwas na żurek - zupa wychodzi wyraźna, trochę bardziej kwaśna i można do niej dodać więcej chrzanu.
mój przepis - zakwas na barszcz biały - zupa jest delikatniejsza i można do niej dodać białą kiełbasę oraz więcej majeranku.

Zupa chrzanowa na zakwasie, 1

Zupa chrzanowa na zakwasie przepis

Obierz i pokrój ziemniaki w trochę większą kostkę, niż zazwyczaj dodajesz do zupy. Poturbujesz około 500 gramów pokrojonych już ziemniaków. Umieść je w garnku i zalej litrem wody. Do garnka dodaj też 150 gramów ulubionej, lekko podwędzanej kiełbasy. Pokrój ją w półplasterki. W garnku umieść również 150 gramów surowego wędzonego lub parzonego wędzonego boczku (bez grubej skóry i pokrojony w drobną kostkę) lub też tyle samo wędzonych żeberek (bez kości i chrząstek). Dołóż też dwa ziarna ziela angielskiego oraz jeden listek laurowy.

Garnek przykryj przykrywką. Ustaw odrobinę wyższą niż średnia moc palnika i zagotuj zupę. Po zagotowaniu zredukuj moc palnika do takiego, by zupa gotowała się, ale nie za mocno. Po około 20 minutach sprawdź, czy ziemniaki są już miękkie. W razie potrzeby nieco wydłuż gotowanie zupy.

Porada: Jeśli planujesz użyć zakwasu pszennego, przeznaczonego do białego barszczu, to kiełbasę zwykłą możesz zamienić na białą (surową lub parzoną) lub dodać ją do zupy dodatkowo. 

Zupa chrzanowa na zakwasie, 2

Gdy ziemniaki zmiękną, do garnka dodaj łyżkę majeranku oraz 1/3 łyżeczki pieprzu. Wlej 500 ml zakwasu żytniego do żurku lub tyle samo zakwasu pszennego na barszcz biały. Pamiętaj o tym, że wlewasz i wodę i mąkę z dodatkami (z butelki/słoika z zakwasem). Zalecam zatem najpierw bardzo dobrze wymieszać zawartość butelki, i dopiero wlać zakwas do garnka. Jeśli nie masz swojego domowego zakwasu, to używasz zakwasu z butelki, który sprzedawany jest w butelkach o pojemności 500 ml. Produkt ten znajdziesz na lodówkach pod nazwą "żur na zakwasie" (na mące żytniej) lub "barszcz biały" (na mące pszennej). 

Dodaj również tarty chrzan. Używając chrzanu ze słoiczka, w którym zawartość tartego chrzanu wynosi 60 % dodaję 60 gramów chrzanu. Twój chrzan może być słabszy lub znacznie mocniejszy, dlatego też najpierw dodaj 1-2 łyżki, a dopiero pod koniec (przed samym wyłączeniem zupy) zdecyduj się na to, czy dodasz go więcej. Ilość chrzanu zależy tez od indywidualnych upodobań smakowych. 

Zupę zamieszaj i ponownie doprowadź do wrzenia, a następnie zredukuj moc palnika by się gotowała, ale nie zbyt intensywnie (już bez przykrywki). Cały czas mieszaj zupę nie dłużej niż 5 minut. Po tym czasie powinna już lekko zgęstnieć.

Zupa chrzanowa na zakwasie, 3

Na koniec wlej też 50 ml śmietanki kremówki (słodka, rzadka śmietanka) 30 %, która nada zupie chrzanowej delikatniejszej nuty, a do tego nie zwarzy się w garnku. Jeśli jednak wolisz śmietanę kwaśną 18 %, to zważ około 50 gramów (dwie solidne łyżki) śmietany i umieść w małej misce. Do śmietany wlej gorącą zupę, by ją zahartować. Wymieszaną śmietanę z zupą dodawaj do garnka. Cały czas mieszaj jego zawartość.

Po dodaniu śmietanki lub śmietany sprawdź smak zupy chrzanowej na zakwasie i zdecyduj, czy dodasz do niego więcej pieprzu, chrzanu, albo też soli (nie ma jej w składnikach) . Zawsze możesz też dodać przetarty przez praskę ząbek czosnku. Zupę chrzanową na zakwasie polecam podawać z jajkiem na twardo i świeżym pieczywem. Ze świeżych ziół polecam natkę pietruszki, lubczyk ogrodowy, oregano lub nawet szczypiorek. 

Porada: Używając zakwasów ze sklepu, z butelek, w jednych jest więcej, a w innych mniej mąki. Jeśli lubisz gęstsze żurki i barszcze, to możesz jeszcze dodatkowo zagęścić swoją zupę. Wystarczy, że do szklanki wlejesz 50 ml ziemnej wody, dwie łyżki wrzącej zupy oraz łyżkę pełnoziarnistej mąki pszennej lub żytniej. Całość zamieszaj, by nie było grudek i wlej do garnka. Ciągle mieszając zupę czekaj, aż ponownie się zagotuje. Tak samo można dodać otręby pszenne lub żytnie (już w mniejszej ilości). 

Zupa chrzanowa na zakwasie, 4

Zupa chrzanowa na zakwasie, 5

Zupę chrzanową na zakwasie można ponownie podgrzewać przed podaniem. Przechowuj ją w lodówce do 4 dni. 
Smacznego.
Średnia 4.9 / 5 (275 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Zupa chrzanowa na zakwasie

Miałam ostatnio ochotę na zupę gotowaną na żurku lub na zakwasie pszennym do białego barszczu. Nie miałam jednak dużo czasu na, to ją przygotować, więc ugotowałam bardzo szybką i uproszczoną wersję, gdzie całość nie zajęła mi więcej niż godzinę. Tak powstała zupa chrzanowa na zakwasie żytnim, którą odtworzyłam raz jeszcze po to, by spisać dokładnie wszystkie składniki proporcje. Powstała bowiem rewelacyjna a do tego błyskawiczna do zrobienia zupa chrzanowa na żurku. To przepis, który pokochacie. Zupa chrzanowa na zakwasie jest banalnie prosta. Raz gotowałam ją na żurku, czyli na zakwasie żytnim do zupy. Innym razem przygotowałam tę samą zupę, ale dałam zakwas pszenny, którego używam do ugotowania barszczu białego. Przy okazji bardzo gorąco polecam przepis na barszcz biały oraz zakwas na barszcz biały, a także przepis na żurek staropolski i wielkanocny. Zarówno zupa chrzanowa na zakwasie pszennym, jak i najprostsza zupa na Wielkanoc z jajkiem gotowana na zakwasie żytnim, są tak samo dobre. Zupa chrzanowa jak barszcz biały jest nieco delikatniejsza w smaku i można do niej dodać więcej majeranku oraz kiełbasę białą. Taka wielkanocna zupa na zakwasie z chrzanem w wersji na szybko jest wspaniała, pyszna, gęsta i aromatyczna. To może być Twoja ulubiona zupa wielkanocna z chrzanem i jajkiem gotowanym na twardo. Jest to super prosta zupa na Wielkanoc z chrzanem i jajkiem również dlatego, że nie trzeba do niej podsmażać osobno składników. Wszystko ląduje w garnku. Koniecznie zobacz też inne moje potrawy wielkanocne, jakie polecam przygotować na Wielkanoc. Rewelacyjna na świąteczny obiad jest też kaczka pieczona w całości z jabłkami. Pyszna warzywna zupa Minestrone to coś co polecam gotować przez cały rok. Zupa rybna to przepis, który również bardzo gorąco polecam. Świetnym przepisem jest też tradycyjna kujawska zupa Kwas gotowana z sokiem z kiszonej kapusty.