Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny

Mój ulubiony, tradycyjny przepis na żurek wielkanocny na wędzonce i białej kiełbasie. Ten wyjątkowy żurek zabielam odrobiną śmietanki, by był delikatniejszy. Czasem dodaję też łyżkę tartego chrzanu. 

Żurek wielkanocny możesz podać z ziemniakami, gotowanym jajkiem, czy też kromką razowego pieczywa. Do zupy w trakcie gotowania można tez dodać dodatkowo ząbek czosnku. Wszystko zależy od tego, czy lubisz żurek ostrzejszy, czy delikatniejszy. 

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 30 minut
Ilość porcji: około 2 litry zupy

Składniki:
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 500 ml zakwasu żytniego do żurku
  • przyprawa do żurku i barszczu białego Galeo
  • 100 g kiełbasy zwykłej podsuszanej
  • 200 g kiełbasy białej surowej lub parzonej
  • 200 g boczku surowego wędzonego
  • 3 łyżki śmietanki 30 %

Bulion warzywny do żurku wielkanocnego

Aby zrobić żurek wielkanocny należy ugotować wcześniej bulion warzywny. Ja gotuję go sobie dzień wcześniej i przelewam do dużego słoika lub miski. Wówczas w dniu szykowania żurku robię go już błyskawicznie. Bulion do żurku szykuję z kilku warzyw, bez dodatku ziół. Na tarce ścieram: kawałek bulwy selera, korzeń pietruszki, obraną marchew. Dodaję kawałek pora i zalewam 1,5 litra wody. Całość gotuję godzinę. Bulion przecedzam i po przestudzeniu odkładam do lodówki lub od razu używam do zrobienia żurku. 

Podstawą dobrego żurku jest zakwas żytni. Polecam skorzystać z mojego przepisu na zakwas do żuru i żurku. Zakwas szykuję z dużą ilością czosnku. Jest mocny, najlepszy do żurku tradycyjnego. Możesz też kupić gotowy zakwas w butelce.

Na zdjęciu 500 ml zakwasu dodatkowo wymieszanego z łyżką mąki żytniej typ. 2000.

Żurek wielkanocny, 1

Jak zrobić żurek wielkanocny

Skoro masz już wywar z warzyw oraz zakwas żytni, to zrobienie żurku zajmie Ci już tylko około 30 minut. Przygotuj sobie boczek surowy wędzony oraz kiełbasę podsuszaną i kiełbasę białą. Boczek pokrój w drobną kostkę. Kiełbasę podsuszaną pokrój w plasterki. Kiełbasę białą parzoną również pokrój w plasterki. Jeśli używasz kiełbasy białej surowej, najpierw podgotuj ją w wywarze warzywnym. Wystarczy około 3-4 minut. Wyjmij, ostudź i pokrój w plasterki.

Żurek wielkanocny, 2

Boczek podsmażaj kilka minut na patelni. Dodaj też obie kiełbasy i smaż całość jeszcze do 4-5 minut. W tym samym czasie wywar warzywny wlej do średniego garnka. Ustaw średnią moc palnika i podgrzewaj do zagotowania.
Żurek wielkanocny, 3

Całą zawartość patelni przełóż do gotującego się bulionu warzywnego. Zupę gotuj około 5 minut. 
Żurek wielkanocny, 4

Do zupy wlej kolejno cały zakwas na żurek. Zakwas trzeba wcześniej zamieszać, by przelać do zupy całą zawartość. Czasem do zakwasu dodaję dodatkowo łyżkę mąki żytniej typ. 2000. Dodaj również jedno opakowanie przyprawy do żurku i barszczu białego Galeo. Przyprawę wsyp bezpośrednio do zupy. Zupę doprowadź do wrzenia ciągle ją mieszając. Żurek powoli zacznie gęstnieć. Wystarczy kilka minut gotowania. 
Żurek wielkanocny, 5

Żurek wielkanocny, 6

Na koniec dodaj też 3 łyżki śmietanki słodkiej 30 %. Takiej śmietanki nie trzeba wcześniej zaprawiać. Jeśli wolisz użyć kwaśnej, wysokoprocentowej śmietany, to pamiętaj by do szklanki odlać trochę wrzącego żurku. Wywar wymieszaj ze śmietaną i ponownie wlej do żurku. Żurek zamieszaj i wyłącz.

Żurek wielkanocny możesz podać z polówkami jajek. Zobacz jak ugotować jaja na twardo. Możesz go też podać z ciemnym pieczywem pieczonym na zakwasie. Smak żurku można też wzbogacić o tarty chrzan, czy też ząbek czosnku pokrojony w plasterki. Łyżkę chrzanu, czy czosnek dodaj wówczas po wlaniu do zupy zakwasu.

Żurek wielkanocny, 7


Po dodaniu do żurku przyprawy Galeo, nie ma potrzeby użycia dodatkowych przypraw. Przyprawa do żurku i barszczu białego Galeo to mieszanka naturalnych ziół. Jedna saszetka idealnie dopełnia smak żurku. Wystarczy jedno opakowanie na 2 litry pysznej zupy.

W skład przyprawy wchodzą: czosnek, sól, majeranek, cebula, pasternak, marchew, pieprz czarny, koperek, liście laurowe, ziele angielskie, liście selera. 

Smacznego!
Wpis zawiera lokowanie produktu.

Średnia 4.8 / 5 (43 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2018-03-09 17:50
Aniu, ale pysznie to wygląda. Chetnie zapukałabym do Twoich drzwi i wprosiła się na ten żurek. 😊Mój zakwas stoi od 23 lutego, już przecedzony w lodówce, ale czeka na Wielkanoc. Mam nadzieję, że się nie zepsuje do tego czasu.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-09 18:15
Specjalnie niedawno dodałam przepis na zakwas na żurek, by po jakimś czasie zrobić też żurek wielkanocny. Gorąco polecam ten przepis zachęcam do gotowania żurku na Wielkanoc 👍💐
2018-03-09 20:42
To najpyszniej wyglądający żurek ! Nigdy nie robiłam go, ale po zdjęciach chyba i ja dam radę 😊
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-10 11:03
Dziękuję i gorąco polecam ugotować ten żurek na Wielkanoc. 🙂👏️
2018-03-13 18:24
Wygląda bardzo smakowicie ale gdzie kupić przyprawę do żurku Galeo . Na pewno spróbuję jeszcze przed świętami bo moja rodzinka bardzo lubi żurek.
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-13 20:13
Aniu, przyprawa do żurku Galeo jest bardzo popularna i znajdziesz ją w większości marketów na dziale z przyprawami. Zapewne można ją też znaleźć w lokalnych sklepach czy nawet w większości marketów internetowych.
2018-03-15 13:16
Smakowicie wygląda🍴chętnie wypróbuję te danie❤️😍
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-15 13:37
Dziękuję. Domowy żurek wielkanocny jest pyszny!
2018-03-26 14:08
W sobotę nastawiłam zakwas na mące żytniej 2000. Mam nadzieję, że się uda zrobię żur :)
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-26 15:11
Zakwas będzie super. Trzymam kciuki👍
2018-06-25 17:14
Gdzie kupić mąkę typ 2000? Nigdy nie widziałam nawet 1000 😮
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-25 18:03
Musisz poszukać w sklepach: np. Melvit - mąką żytnia razowa typ. 2000.

Żurek wielkanocny na zakwasie

Żurek jest moją ulubioną zupą wielkanocną. Gotuję go z wędzonym surowym boczkiem, białą kiełbasa i kiełbasą podsuszaną. Taki żurek wielkanocny na białej kiełbasie smakuje świętami. Żurek wielkanocny z chrzanem wybieram, gdy mam ochotę na odrobinę ostrzejszą wersję zupy. To mój najlepszy przepis na żurek staropolski.

Żurek wielkanocny na wędzonce

Żurek na zakwasie można podać na wiele sposobów. Najczęściej żurek podaję z gotowanym na twardo jajkiem. Żurek można też podać z ciemnym pieczywem, lub podać go w połówce wydrążonego bochenka chleba. Żurek z ziemniakami to również świetny pomysł. Zobacz też inne moje przepisy na dania na Wielkanoc