Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny

Mój ulubiony, tradycyjny przepis na żurek wielkanocny na wędzonce i białej kiełbasie. Ten wyjątkowy żurek zabielam odrobiną śmietanki, by był delikatniejszy. Czasem dodaję też łyżkę tartego chrzanu. 

Żurek wielkanocny możesz podać z ziemniakami, gotowanym jajkiem, czy też kromką razowego pieczywa. Do zupy w trakcie gotowania można tez dodać dodatkowo ząbek czosnku. Wszystko zależy od tego, czy lubisz żurek ostrzejszy, czy delikatniejszy. 

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 30 minut
Ilość porcji: około 2 litry zupy

Składniki:
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 500 ml zakwasu żytniego do żurku
  • przyprawa do żurku i barszczu białego Galeo
  • 100 g kiełbasy zwykłej podsuszanej
  • 200 g kiełbasy białej surowej lub parzonej
  • 200 g boczku surowego wędzonego
  • 3 łyżki śmietanki 30 %

Żurek

Aby zrobić żurek wielkanocny należy ugotować wcześniej bulion warzywny. Ja gotuję go sobie dzień wcześniej i przelewam do dużego słoika lub miski. Wówczas w dniu szykowania żurku robię go już błyskawicznie. Bulion do żurku szykuję z kilku warzyw, bez dodatku ziół. Na tarce ścieram: kawałek bulwy selera, korzeń pietruszki, obraną marchew. Dodaję kawałek pora i zalewam 1,5 litra wody. Całość gotuję godzinę. Bulion przecedzam i po przestudzeniu odkładam do lodówki lub od razu używam do zrobienia żurku. 

Podstawą dobrego żurku jest zakwas żytni. Polecam skorzystać z mojego przepisu na zakwas na żurek. Zakwas szykuję z dużą ilością czosnku. Jest mocny, najlepszy do żurku tradycyjnego. Możesz też kupić gotowy zakwas w butelce.

Na zdjęciu 500 ml zakwasu dodatkowo wymieszanego z łyżką mąki żytniej typ. 2000.

Żurek wielkanocny, 1

Żurek wielkanocny

Skoro masz już wywar z warzyw oraz zakwas żytni, to zrobienie żurku zajmie Ci już tylko około 30 minut. Przygotuj sobie boczek surowy wędzony oraz kiełbasę podsuszaną i kiełbasę białą. Boczek pokrój w drobną kostkę. Kiełbasę podsuszaną pokrój w plasterki. Kiełbasę białą parzoną również pokrój w plasterki. Jeśli używasz kiełbasy białej surowej, najpierw podgotuj ją w wywarze warzywnym. Wystarczy około 3-4 minut. Wyjmij, ostudź i pokrój w plasterki.

Żurek wielkanocny, 2

Boczek podsmażaj kilka minut na patelni. Dodaj też obie kiełbasy i smaż całość jeszcze do 4-5 minut. W tym samym czasie wywar warzywny wlej do średniego garnka. Ustaw średnią moc palnika i podgrzewaj do zagotowania.
Żurek wielkanocny, 3

Całą zawartość patelni przełóż do gotującego się bulionu warzywnego. Zupę gotuj około 5 minut. 
Żurek wielkanocny, 4

Do zupy wlej kolejno cały zakwas na żurek. Zakwas trzeba wcześniej zamieszać, by przelać do zupy całą zawartość. Czasem do zakwasu dodaję dodatkowo łyżkę mąki żytniej typ. 2000. Dodaj również jedno opakowanie przyprawy do żurku i barszczu białego Galeo. Przyprawę wsyp bezpośrednio do zupy. Zupę doprowadź do wrzenia ciągle ją mieszając. Żurek powoli zacznie gęstnieć. Wystarczy kilka minut gotowania. 

Zamiast gotowej mieszanki przypraw możesz dodać: ząbek czosnku przepuszczony przez praskę, 1/4 płaskiej łyżeczki soli, łyżeczkę majeranku, sporą szczyptę czarnego pieprzu, pokruszony listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego. 
Żurek wielkanocny, 5

Na koniec dodaj też 3 łyżki śmietanki słodkiej 30 %. Takiej śmietanki nie trzeba wcześniej zaprawiać. Jeśli wolisz użyć kwaśnej, wysokoprocentowej śmietany, to pamiętaj by do szklanki odlać trochę wrzącego żurku. Wywar wymieszaj ze śmietaną i ponownie wlej do żurku. Żurek zamieszaj i wyłącz.

Żurek wielkanocny możesz podać z polówkami jajek. Zobacz jak ugotować jajka na twardo. Możesz go też podać z ciemnym pieczywem pieczonym na zakwasie. Smak żurku można też wzbogacić o tarty chrzan, czy też ząbek czosnku pokrojony w plasterki. Łyżkę chrzanu, czy czosnek dodaj wówczas po wlaniu do zupy zakwasu.

Żurek wielkanocny, 6


Po dodaniu do żurku przyprawy Galeo, nie ma potrzeby użycia dodatkowych przypraw. Przyprawa do żurku i barszczu białego Galeo to mieszanka naturalnych ziół. Jedna saszetka idealnie dopełnia smak żurku. Wystarczy jedno opakowanie na 2 litry pysznej zupy.

W skład przyprawy wchodzą: czosnek, sól, majeranek, cebula, pasternak, marchew, pieprz czarny, koperek, liście laurowe, ziele angielskie, liście selera. 

Smacznego!
Wpis zawiera lokowanie produktu.

Średnia 4.8 / 5 (911 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Żurek

Żurek jest moją ulubioną zupą wielkanocną. Gotuję go z wędzonym surowym boczkiem, białą kiełbasą i kiełbasą podsuszaną. Taki żurek wielkanocny na białej kiełbasie smakuje świętami. Żurek wielkanocny z chrzanem wybieram, gdy mam ochotę na odrobinę ostrzejszą wersję zupy. To mój najlepszy przepis na żurek staropolski. Koniecznie sprawdź też jak smakuje biała kiełbasa pieczona z dodatkiem fasoli i suszonych śliwek. 

Żurek wielkanocny przepisy

Żurek na zakwasie można podać na wiele sposobów. Najczęściej żurek podaję z gotowanym na twardo jajkiem. Żurek można też podać z ciemnym pieczywem, lub podać go w połówce wydrążonego bochenka chleba. Żurek z ziemniakami to również świetny pomysł. Zobacz też inne moje przepisy na dania na Wielkanoc. 

Żurek przepisy

Żurek przepis, który jest u nas obowiązkowy nie tylko na Wielkanoc. To zwyczajnie bardzo smaczna i sycąca zupa. Żurek wielkanoc to podstawa. Oprócz tej zupy gotuję też czasem inne zupy np. z dodatkiem chrzanu. Ten przepis na żurek polecam jednak bardzo. to mój najlepszy żurek na zakwasie domowej roboty. Zapraszam też po przepisy na inne potrawy wielkanocne. Bardzo smaczna jest bowiem moja babka wielkanocna. A coś na wytrwanie, to np. pyszna i prosta sałatka na Wielkanoc