Zupa Kwas
Zupa Kwas to tradycyjna zupa pochodząca z Kujaw. Przepis ten od setek już lat przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Jest to bardzo smaczna i prosta zupa z sokiem z kiszonej kapusty.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania łącznie: 1 godzina
Liczba porcji: około 1750 ml zupy
Kaloryczność kcal: 105 w 100 ml zupy
[ więcej ]
Składniki [ więcej ]
- 1 litr wody - 4 szklanki
- 300 ml soku z kiszonej kapusty - więcej lub mniej
- 250 g boczku wędzonego lub żeberek
- 200 g kiełbasy np. lekko podsuszanej
- kawałek korzenia selera - około 100 g
- 1 korzeń pietruszki - około 100 g
- 2 małe marchewki - do 150 g
- 1 mała cebula - do 50 g
- 100 g śmietany kwaśnej 18 %
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej np. uniwersalnej
- przyprawy i zioła: 2 liście laurowe; 2 ziarna ziela angielskiego; 1/3 łyżeczki pieprzu; 3 łyżki majeranku
Zupa Kwas
W średniej wielkości garnku umieść obrane i pokrojone na mniejsze kawałki marchewki oraz tak samo przygotowany korzeń selera i pietruszki. Dodaj małą cebulę oraz 2 liście laurowe i 2 ziarna ziela angielskiego. Wlej też jeden litr wody.
Garnek przykryj przykrywką. Zagotuj wywar i zredukuj moc palnika do takiej, by zupa tylko lekko mrugała. Całość gotuj około 30 minut, do miękkości warzyw.
Porada: Zupę można tez ugotować na golonce. Wydłuż wówczas czas gotowania tak, by mięso było miękkie.
Z zupy wyjmij warzywa. Marchew oraz pietruszkę pokrój na mniejsze kawałki i ponownie umieść w garnku. Cebulę i selera nie używamy (można je dodać np. do pasztetu, czy też jako składnik placków z gotowanych warzyw).
Do garnka dodaj 200 gramów ulubionej, lekko podwędzanej kiełbasy. Pokrój ją w półplasterki. W garnku umieść również 250 gramów surowego wędzonego lub parzonego wędzonego boczku (bez grubej skóry i pokrojony w drobną kostkę) lub też tyle samo wędzonych żeberek (bez kości i chrząstek). Garnek ponownie przykryj przykrywką i gotuj zupę prze 20 minut.
Porada: Proporcje są jednak dowolne i można dać mniej lub więcej kiełbasy, czy boczku. Można też kiełbasę zwykłą zamienić na białą (surowa lub parzona) oraz kiełbasę zamienić na żeberka wędzone.
Do garnka wlej 300 ml soku z kiszonej kapusty oraz wsyp trzy łyżki majeranku (nie czubate). Zupę ponownie zagotuj i gotuj do pięć minut.
Porada: Możesz dać mniej lub więcej soku z kiszonej kapusty. Jej ilość zależy od "mocy" soku oraz tego, jak bardzo kwaśną zupę lubisz.
Do osobnej miski wlej kilka łyżek zimnej wody oraz odlej chochlę wrzącej zupy. Po chwili dodaj 100 gramów śmietany kwaśnej 18 % i cały czas mieszając śmietanę z zupą wsyp też dwie łyżki mąki pszennej. Całość bardzo dokładnie wymieszaj, na gładki płyn bez grudek mąki.
Do miski wlej jeszcze jedną chochlę wrzącej zupy. Zamieszaj i od razu wlej całość do garnka. Mieszając powoli zupę, czekaj aż ponownie się zagotuje. Po 2-3 minutach zupa jest już gotowa. Powinna lekko zgęstnieć.
Zupę Kwas można ponownie podgrzewać przed podaniem (na niskiej mocy palnika). Podawaj ją z ciemnym pieczywem na zakwasie lub z ziemniakami tłuczonymi z podprażoną cebulką, które podajemy osobno. Szare kluski też są rewelacyjnym dodatkiem. Do tego świeże zioła, jak natka pietruszki lub odrobina tymianku. Przechowuj ją w lodówce do 4 dni.
Smacznego.