Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Barszcz biały z kiełbasą

Barszcz biały z kiełbasą

Najlepszy barszcz biały z kiełbasą i jajkiem. To bardzo delikatny i pyszny barszcz biały bez zakwasu, który polecam również dzieciom. Barszcz biały jest też najlepszą, tradycyjną zupą Wielkanocną. 

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 6-8

Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 4 białe surowe kiełbasy - około 500 g
  • włoszczyzna (2 marchewki, mała pietruszka, cebula)
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1,5 litra wody
  • przyprawy: łyżka majeranku, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, płaska łyżeczka soli

Do zabielenia barszczu: 3 łyżki śmietany kwaśnej 18%, łyżka mąki, 50 ml wody
Barszcz możesz dodatkowo podać z ugotowanym na twardo jajkiem i łyżeczką chrzanu.

Warzywa umyj obierz. Zalej 1,5 litrami wody. Dodaj wszystkie przyprawy oprócz soli. Dodaj obrane ząbki czosnku oraz kiełbasy. Gotuj zupę pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 30 minut. W tym czasem obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Zalej wodą i odstaw na potem.

Z zupy wyjmij cebulę i pietruszkę. Marchewkę oraz kiełbaski pokrój w plasterki i ponownie dodaj do zupy. Odcedź liście laurowe i ziele angielskie. Do zupy dodaj ziemniaki oraz sól. Gotuj barszcz około 10 minut, aż zmiękną ziemniaki.

Mąkę, śmietanę oraz wodę wymieszaj w miseczce i powoli przelewaj przez sitko do zupy. Zamieszaj i po chwili wyłącz. Jeśli boisz się, że śmietana się zwarzy możesz kilka łyżek gorącej zupy wlać do miseczki ze śmietaną i dopiero wlać całość do zupy. 

Barszcz biały z kiełbasą, 1
Barszcz biały z kiełbasą, 2

Dodatkowo można przed podaniem dodać łyżkę chrzanu i jajka gotowane na twardo.

Gorąco polecam Ci również mój przepis rolada szpinakowa. Taka zielona rolada z wędzonym łososiem i kremowym serkiem jest idealna jako jedno z dań na Wielkanoc lub jako przekąska na imprezę.
Smacznego!
Średnia 4.9 / 5 (816 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Polska zupa na Wielkanoc

Biały barszcz jest tradycyjną zupą, którą szykuje się na Wielkanoc. Mój przepis na barszcz biały gotowany na białej kiełbasie zabielam kwaśną śmietaną. Ten barszcz jest bardzo delikatny. Można go jednak wzmocnić dodając na koniec łyżeczkę tartego chrzanu. Barszczyk polecam podawać z ugotowanym na twardo jajkiem i siekanym szczypiorkiem.

Barszcz biały bez zakwasu

Ponieważ nie szykujesz wcześniej zakwasu jest to jedna z najszybszych wersji tej zupy. Przepis na barszcz biały z kiełbasą - surową białą szykuje się znacznie szybciej niż zupy na wywarach mięsnych, szczególnie wołowych. Jeśli lubisz zupy, to koniecznie zobacz też inne moje przepisy na pyszne zupy.