Barszcz biały z kiełbasą
Najlepszy barszcz biały z kiełbasą i jajkiem. To bardzo delikatny i pyszny barszcz biały bez zakwasu, który polecam również dzieciom. Barszcz biały jest też najlepszą, tradycyjną zupą Wielkanocną.
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 6-8
Dieta: bezglutenowa
- 4 białe surowe kiełbasy - około 500 g
- włoszczyzna (2 marchewki, mała pietruszka, cebula)
- 3 ząbki czosnku
- 4 średnie ziemniaki
- 1,5 litra wody
- przyprawy: łyżka majeranku, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, płaska łyżeczka soli
Do zabielenia barszczu: 3 łyżki śmietany kwaśnej 18%, łyżka mąki, 50 ml wody
Barszcz możesz dodatkowo podać z ugotowanym na twardo jajkiem i łyżeczką chrzanu.
Warzywa umyj obierz. Zalej 1,5 litrami wody. Dodaj wszystkie przyprawy oprócz soli. Dodaj obrane ząbki czosnku oraz kiełbasy. Gotuj zupę pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 30 minut. W tym czasem obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Zalej wodą i odstaw na potem.
Z zupy wyjmij cebulę i pietruszkę. Marchewkę oraz kiełbaski pokrój w plasterki i ponownie dodaj do zupy. Odcedź liście laurowe i ziele angielskie. Do zupy dodaj ziemniaki oraz sól. Gotuj barszcz około 10 minut, aż zmiękną ziemniaki.
Mąkę, śmietanę oraz wodę wymieszaj w miseczce i powoli przelewaj przez sitko do zupy. Zamieszaj i po chwili wyłącz. Jeśli boisz się, że śmietana się zwarzy możesz kilka łyżek gorącej zupy wlać do miseczki ze śmietaną i dopiero wlać całość do zupy.


Dodatkowo można przed podaniem dodać łyżkę chrzanu i jajka gotowane na twardo.
Gorąco polecam Ci również mój przepis rolada szpinakowa. Taka zielona rolada z wędzonym łososiem i kremowym serkiem jest idealna jako jedno z dań na Wielkanoc lub jako przekąska na imprezę.
Smacznego!