Zabielany barszcz biały z kiełbasą

Zabielany barszcz biały z kiełbasą

Ten delikatny barszcz biały szczególnie polecam Dzieciom :-)
Gotowany bez zakwasu.. lekko zabielany śmietaną.

Łączny czas przygotowywania: 60 minut
Ilość porcji: 6-8 talerzy

Składniki:
• 4 białe surowe kiełbasy - około 500 g
• włoszczyzna (2 marchewki, mała pietruszka, cebula)
• 3 ząbki czosnku
• 4 średnie ziemniaki
• 1,5 litra wody
• przyprawy: łyżka majeranku, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, płaska łyżeczka soli

do zabielenia zupy: 3 łyżki śmietany kwaśnej 18%, łyżka mąki, 50 ml wody

Warzywa umyj obierz. Zalej 1,5 litrami wody. Dodaj wszystkie przyprawy oprócz soli. Dodaj obrane ząbki czosnku oraz kiełbasy. Gotuj zupę pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 30 minut. W tym czasem obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Zalej wodą i odstaw na potem.

Z zupy wyjmij cebulę i pietruszkę. Marchewkę oraz kiełbaski pokrój w plasterki i ponownie dodaj do zupy. Odcedź liście laurowe i ziele angielskie. Do zupy dodaj ziemniaki oraz sól. Gotuj barszcz około 10 minut, aż zmiękną ziemniaki.

Mąkę, śmietanę oraz wodę wymieszaj w miseczce i powoli przelewaj przez sitko do zupy. Zamieszaj i po chwili wyłącz.

barszcz-zabielany-z-biala-kielbasa-1

barszcz-zabielany-z-biala-kielbasa-2

Dodatkowo można przed podaniem dodać łyżkę chrzanu i jajka gotowane na twardo ;-)
Smacznego !

 

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Monika
2016-03-15 17:06
To taki biały barszcz, jak w moim rodzinnym domu. Nawet ostatnio (byłam tam kilka dni na urlopie) Mama taki ugotowała :) Uwielbiam jego smak :)
Ania
2016-03-15 19:03
Ja też Moniko.. już sam majeranek i kiełbasa sprawiają, że to jest ten super smak ;-)
Dorota
2016-03-17 11:10
wygląda apetycznie, pokażę przepis mojej mamie, bo dla mnie biały barszcz odpada :)
Ania
2016-03-17 11:33
:-)
magdalena
2016-03-17 11:21
Wszystko pysznie :) Dla mnie jednak bez białej kiełbasy ...
Ania
2016-03-17 11:33
Magdaleno, możesz dać gotowane na twardo jajko :-)
atena
2016-03-17 14:53
Uwielbiam zupy, mogę nie mieć drugiego dania ale gorącą zupę muszę zjeść w ciągu dnia. Taki barszczyk z kiełbasą i jajkiem szczególnie lubię w okresie jesienno-zimowym :)