Nuggetsy z kurczaka panierowane w nachos

Nuggetsy z kurczaka panierowane w nachos

Super przepis na pyszne nuggetsy z kurczaka panierowane w nachos. Wybierz swój ulubiony smak chipsów i użyj ich jako panierki.

Sosy do maczania nuggetsów:
- sos tzatziki
- sos czosnkowy
- dip z białej fasoli i zataru

Surówki do nuggetsów:
- surówka z czerwonej kapusty
- surówka Colesław
- surówka z białej kapusty

Jeśli zaś wolisz klasyczną wersję, gorąco polecam domowe nuggetsy z kurczaka

Czytaj dalej: Nuggetsy z kurczaka panierowane w nachos
Domowe beef jerky - suszona wołowina

Domowe beef jerky - suszona wołowina

Mój sprawdzony przepis na idealną suszoną wołowinę, czyli domowe beef jerky o neutralnym smaku. Lekko słodka, idealnie słona, nie za ostra, czyli taka, która każdemu posmakuje.

Od kupienia wołowiny, do jej zjedzenia mijają około 2 dni, jest to jednak bardzo prosta praca, którą wystarczy podzielić na kilka etapów, z których tylko nabijanie na szaszłyki można nazwać pracochłonnym ;-)

Warto ususzyć samemu wołowinę nie tylko dlatego, że rewelacyjnie smakuje i wiesz z czego jest zrobiona. Beef jerky ze sklepu jest zwyczajnie bardzo, bardzo drogie ...

Czas przygotowywania: mrożenie 4hmarynowanie min. 12 h + szykowanie i suszenie 1h + 4h
Ilość:
 około 350 g suszonej wołowiny

Czytaj dalej: Domowe beef jerky - suszona wołowina
Burgery z placków ziemniaczanych

Burgery z placków ziemniaczanych

Większe i grubsze placki ziemniaczane w formie pysznych i kolorowych burgerów.

Fantastyczna propozycja na każdy posiłek w ciągu dnia.

- prosto i zdrowo
- kolorowo i smacznie
- bez mięsa

Czas przygotowywania: około 1h
Smażenie:
około 1 h
Ilość burgerów:
około 6-7 sztuk średnicy około 10 cm

Czytaj dalej: Burgery z placków ziemniaczanych
Paluszki ziemniaczane z kminkiem

Paluszki ziemniaczane z kminkiem

Paluszki z gotowanych, zmielonych ziemniaków z dodatkami, smażone na oleju.

- bardzo proste
- super kruche
- tanie i pyszne
- idealna przekąska

Czas przygotowywania: do 20 minut
Czas smażenia: do 50 minut
Ilość: do zajadania dla 6-8 osób

Składniki:

• 500 g gotowanych ziemniaków
• 1 jajko
• pół szklanki mleka
• 3 łyżki tartego sera typu parmezan
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• łyżeczka kminku i soli

oraz pół szklanki oleju np. z pestek winogron

Czytaj dalej: Paluszki ziemniaczane z kminkiem
Domowe chipsy z patelni

Domowe chipsy z patelni

Czy w domu można zrobić prawdziwe chipsy używając tylko patelni i kilku składników?

Tak!!

Szykowanie: 10 minut
Smażenie: do 60 minut
Ilość porcji: odpowiednik średniej paczki cienkich chipsów Lays 150 g

Składniki:
• 1 ziemniak - około 200 g
• około 30 ml oleju np. rzepakowego
• 1 łyżeczka soli

Zobacz też film na moim kanale YouTube
[youtube]Be5NploJZVw[/youtube]

Czytaj dalej: Domowe chipsy z patelni