Jak ugotować jajko na miękko

Jak ugotować jajko na miękko

Jak gotować jajka, by wyszły na miękko za każdym razem?

*Rozmiar jajka:
Małe "S"- do 5 cm
Średnie "M" - około 6 cm
Duże "L"- około 7 cm

* Na centymetry - mierząc np. suwmiarką, od czubka do czubka.

Czas gotowania:
Małe - 3,5 minuty
Średnie - 4,5 minuty
Duże - 5,5 minuty

Więcej ...
Domowe beef jerky - suszona wołowina

Domowe beef jerky - suszona wołowina

Mój sprawdzony przepis na idealną suszoną wołowinę, czyli domowe beef jerky o neutralnym smaku. Lekko słodka, idealnie słona, nie za ostra, czyli taka, która każdemu posmakuje.

Od kupienia wołowiny, do jej zjedzenia mijają około 2 dni, jest to jednak bardzo prosta praca, którą wystarczy podzielić na kilka etapów, z których tylko nabijanie na szaszłyki można nazwać pracochłonnym ;-)

Warto ususzyć samemu wołowinę nie tylko dlatego, że rewelacyjnie smakuje i wiesz z czego jest zrobiona. Beef jerky ze sklepu jest zwyczajnie bardzo, bardzo drogie ...

Czas przygotowywania: mrożenie 4hmarynowanie min. 12 h + szykowanie i suszenie 1h + 4h
Ilość:
 około 350 g suszonej wołowiny

Więcej ...
Burgery z placków ziemniaczanych

Burgery z placków ziemniaczanych

Większe i grubsze placki ziemniaczane w formie pysznych i kolorowych burgerów.

Fantastyczna propozycja na każdy posiłek w ciągu dnia.

- prosto i zdrowo
- kolorowo i smacznie
- bez mięsa

Czas przygotowywania: około 1h
Smażenie:
około 1 h
Ilość burgerów:
około 6-7 sztuk średnicy około 10 cm

Więcej ...
Paluszki ziemniaczane z kminkiem

Paluszki ziemniaczane z kminkiem

Paluszki z gotowanych, zmielonych ziemniaków z dodatkami, smażone na oleju.

- bardzo proste
- super kruche
- tanie i pyszne
- idealna przekąska

Czas przygotowywania: do 20 minut
Czas smażenia: do 50 minut
Ilość: do zajadania dla 6-8 osób

Składniki:

• 500 g gotowanych ziemniaków
• 1 jajko
• pół szklanki mleka
• 3 łyżki tartego sera typu parmezan
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• łyżeczka kminku i soli

oraz pół szklanki oleju np. z pestek winogron

Więcej ...
Domowe chipsy z patelni

Domowe chipsy z patelni

Czy w domu można zrobić prawdziwe chipsy używając tylko patelni i kilku składników?

Tak!!

Przeczytaj koniecznie i obejrzyj krótki film instruktażowy!

Szykowanie: 10 minut
Smażenie: do 60 minut
Ilość porcji: odpowiednik średniej paczki cienkich chipsów Lays 150 g

Składniki:
• 1 ziemniak - około 200 g
• około 30 ml oleju np. rzepakowego
• 1 łyżeczka soli

Film - jak robić i smażyć chipsy

Więcej ...
Zielone szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej

Zielone szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej

Zielone szparagi zapiekane w kubraczku z szynki parmeńskiej. Dodatek oliwy oraz sera cheddar nadadzą im charakteru i wyrazistego smaku.

Pyszne danie, które przygotujesz w pięć minut.. resztę zrobi za Ciebie piekarnik. Polecam miłośnikom szparagów oraz szybkich i wyjątkowych dań :-)

Czas przygotowywania: 5 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość porcji: 4

Więcej ...
Jajka przepiórcze faszerowane awokado

Jajka przepiórcze faszerowane awokado

Mam dla Was dietetyczną wersję jajek faszerowanych. Żółtka zmieszane z dojrzałym awokado i świeży szczypiorek to idealne połączenie i świetna propozycja np. na Wielkanocny stół!

Jajeczka przepiórcze są zdrowsze od kurzych, mają mniej kalorii i więcej substancji odżywczych. Są zalecane dla Dzieci, wszystkim którzy muszą uważać na cholesterol oraz alergikom, ponieważ nie uczulają. Poza tym są po prostu pyszne ;-)

Więcej ...