Sałatka z pora i jajek
Sałatka z pora i jajek to jedna z prostszych i pyszniejszych sałatek, którą polecam podawać na co dzień oraz na Wielkanoc. Przepis jest niezwykle prosty, a sałatka bardzo uniwersalna.
- gotowa w 20 minut
- świetna sałatka na Wielkanoc
- kilka propozycji na dodatki i podanie
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: do 700 g sałatki
Kaloryczność kcal: 130 w 100 g sałatki
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- biała część pora - 15 cm = około 100 g
- 4 jajka ugotowane na twardo - do 200 g
- 4 małe ogórki konserwowe - około 100 g
- pół szklanki kukurydzy z puszki - około 100 g
- pół szklanki groszku z puszki - około 100 g
- 2 pełne łyżki dobrego majonezu - około 60 g
- przyprawy: pół łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu
- ewentualne dodatki do sałatki: ogórki kiszone, pieczarki marynowane, chrzan lub musztarda
- do dekoracji: szczypiorek, koperek lub natka pietruszki
Sałatka z pora i jajka
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 700 gramów sałatki. Będą to trzy lub cztery porcje.
Przed szykowaniem sałatki z porem i jajkiem na twardo, zachęcam do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem kilka ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz dodać do swojej sałatki żółty ser lub też ogórki konserwowe zastąpić ogórkami kiszonymi.
Uwaga - Jeśli bardzo drobno pokroisz wszystkie składniki sałatki, to możesz jej użyć jako farsz do jajek na stół wielkanocny 🥚🌷
Sałatka z pora i jajek przepis
Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Duże lub średniej wielkości jajka powinny się ugotować w około dziewięć do dziesięciu minut. Po ugotowaniu zalej je zimną wodą, a następnie obierz i pokrój na duże kawałki. Jeśli potrzebujesz rozszerzonej instrukcji, to zapraszam po przepis na jajka na twardo.
Pora przepłucz i odetnij biały koniec z korzeniem oraz część zielonymi "liśćmi". Z samej "łodygi" zdejmij jeszcze wierzchnią, twardszą warstwę. Białą cześć pora pokrój w cienkie krążki, a potem jeszcze na pół. Pokrojonego pora umieść na sitku np. w zlewie. Zagotuj wodę w czajniku i przelej pora wrzątkiem. Bardzo dobrze odcedź go z wody i umieść w misce. Parę razy zamieszaj pora, by odparowała resztka wody, a kawałki szybciej przestygły. Dzięki temu "zabiegowi" por mięknie i jest łagodniejszy w smaku. Jeśli lubisz ostre surówki, to możesz pominąć ten etap.
Około 100 gramów ogórków konserwowych pokrój w drobną kostkę. Przygotuj też po pół szklanki groszku oraz kukurydzy konserwowej (odsączone z zalewy).
Porada: W tym przepisie można śmiało pominąć groszek. Aby sałatka była bardziej wyrazista, można dołożyć do niej pokrojonego w kostkę ogórka kiszonego oraz marynowane pieczarki.
W większej misce umieść razem: kawałki jajek na twardo; sparzonego pora; pokrojone ogórki; kukurydzę i groszek z puszki. Dodaj dwie pełne łyżki majonezu, czyli do 60 gramów majonezu. Dokładnie wymieszaj sałatkę i sprawdź jak smakuje. Ja dodaję do niej jeszcze pół łyżeczki soli oraz 1/3 łyżeczki pieprzu ale możesz dodawać te przyprawy stopniowo, by uzyskać pożądany smak.
Porada: Aby sałatka była ostrzejsza, można do niej dodać tarty chrzan lub ulubioną musztardę. Do sałatki z porem i jajkami śmiało można też dołożyć szynkę np. konserwową oraz żółty ser pokrojony w drobną kostkę lub starty na dużych oczkach. W wersji lekko odchudzonej, część majonezu można zastąpić gęstym i kremowym jogurtem naturalnym.
Gotową sałatkę polecam przed podaniem schłodzić w lodówce i udekorować szczypiorkiem, natką pietruszki, koperkiem lub nawet rzeżuchą.
Porada: Aby powstała sałatka z porem i jajkiem w wersji na słodko, pomiń w składnikach groszek z puszki, a dodaj ananasa z puszki oraz kawałki wędzonej piersi z kurczaka.
Smacznego.