Sortuj: data publikacji popularność
Dieta: bezglutenowa wegańska wegetariańska
Udziec z indyka pieczony

Udziec z indyka pieczony

Udziec z indyka pieczony w piekarniku to chyba mój ulubiony sposób na wykorzystanie tego fragmentu indyka. Przepis jest niezwykle prosty, a pieczeń wychodzi bardzo soczysta i pyszna. 

- tylko kilka łatwo dostępnych składników
- sprawdzony, uniwersalny przepis na udziec z indyka
- idealny do podania na ciepło oraz na zimno, do krojenia w plastry

Czytaj dalej: Udziec z indyka pieczony
Łosoś w galarecie

Łosoś w galarecie

Łosoś w galarecie to nie tylko piękne, ale i pyszne danie, które podajemy na zimno. Można więc zrobić go wcześniej i serwować w dowolnym momencie. Przepis ten idealnie sprawdzi się na specjalne okazje oraz na Święta. 

- dokładny opis wykonania i zdjęcia krok po kroku
- łosoś do wyboru w wersji pieczonej lub też gotowanej
- wiele ciekawych porad oraz propozycji podania w zależności od okazji

Czytaj dalej: Łosoś w galarecie
Karkówka pieczona

Karkówka pieczona

Karkówka pieczona w całości to świetny pomysł nie tylko na pyszny obiad, ale i na domową wędlinę na kanapki. Przepis jest bardzo prosty, a karczek z rękawa wychodzi soczysty i aromatyczny.

- tylko kilka łatwo dostępnych składników
- sprawdzony, uniwersalny przepis na pieczony karczek
- do podania na ciepło oraz na zimno do krojenia w plastry

Czytaj dalej: Karkówka pieczona
Karp smażony

Karp smażony

Karp smażony to nie tylko super pyszne i bardzo proste w przygotowaniu danie. To bardzo tradycyjny przepis kuchni polskiej, bowiem karp hodowany jest u nas od XIII wieku!

- sprawdzony przepis
- idealnie miękka i soczysta ryba
- bardzo prosty przepis krok po kroku

Czytaj dalej: Karp smażony
Miodownik

Miodownik

Ciasto miodownik to pyszne kruche ciasto na bazie miodu, przełożone kremem budyniowym oraz kajmakowym. Jest idealne nie tylko na Święta, a do tego długo zachowuje świeżość.

- sprawdzony przepis
- wspaniałe ciasto na świąteczny stół
- bardzo dokładny opis wykonania krok po kroku

Czytaj dalej: Miodownik
Reklama
Porzeczkowiec

Porzeczkowiec

Ciasto porzeczkowiec to jeden z pyszniejszych wypieków. Czekoladowe i wilgotne ciasto przełożone dżemem z czarnej porzeczki oraz kremem twarogowym i śmietankowym. 

- można je piec w tortownicy 
- bez potrzeby nasączana ciasta
- popularne ciasto na Święta i na Sylwestra

Czytaj dalej: Porzeczkowiec
Śledź w occie

Śledź w occie

Domowe śledzie w occie smakują najlepiej. Sam przepis jest bardzo prosty a śledzie wychodzą idealne w smaku. Nie będą ani zbyt octowe, ani zbyt łagodne. Zapraszam do kuchni!

- dokładny opis wykonania 
- tylko podstawowe składniki
- wiele porad i zamienników do składników

Czytaj dalej: Śledź w occie
Szynka pieczona w cytrusach

Szynka pieczona w cytrusach

Szynka pieczona z sokiem z pomarańczy i miodem to przepyszna propozycja na świąteczny obiad. Jest to szynka pieczona w całości z niewielką ilością przypraw i dodatków.

- szynka peklowana
- prosta i szybka w przygotowaniu
- zawsze się udaje i wychodzi soczysta

Czytaj dalej: Szynka pieczona w cytrusach
Piernik

Piernik

Sprawdź koniecznie jak smakuje mój najbardziej uniwersalny i super prosty do upieczenia piernik. Ciasto wychodzi puszyste, wilgotne i pachnące przyprawami korzennymi.

- można go piec i od razu podawać
- bardzo dokładny opis wykonania krok po kroku
- wilgotny piernik z powidłami lub dżemem w cieście

Czytaj dalej: Piernik
Żur wigilijny

Żur wigilijny

Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pyszny żur wigilijny. To postna zupa, którą szykuję na bulionie warzywnym. Obowiązkowo z grzybami suszonymi i zakwasem żytnim. 

- zupa postna na Wigilię
- bardzo prosty skład oraz wykonanie
- dokładny opis oraz zdjęcia krok po kroku

Czytaj dalej: Żur wigilijny
Reklama

Potrawy wigilijne

Wigilia i Święta Bożego Narodzenia to obok Wielkanocy najważniejsze, tradycyjne polskie Święto. Mimo, że bardzo byśmy chcieli nie zawsze dopisuje piękna zimowa pogoda. Za oknem coraz częściej zamiast białego śniegu jest niestety szaro i deszczowo. Jednak bez względu na pogodę niezwykły klimat oraz ciepłą, świąteczną atmosferę zawsze dopełniają za to pachnące wigilijne potrawy. Na mojej stronie znajdziesz dziesiątki pomysłów na potrawy wigilijne przepisy.

Ciasta na Boże Narodzenie

Trudno wybrać jedno najważniejsze ciasto na Boże Narodzenie, bo mamy ich do wyboru na prawdę sporo. Jeżeli miałabym wybrać jednak tylko jedno to dla mnie osobiście byłby nim makowiec. Dzieciom za to świąteczne wypieki kojarzą się za to z piernikami. Pierniki świąteczne to jedno z ulubionych dziecięcych słodkości bo zazwyczaj pomagają przy ich wypiekaniu i zdobienia. Z czego oczywiście są potem bardzo dumne. Trzecim ciastem na podium jest dla mnie ciasto drożdżowe. Chętnie piekę też inne ciasta wigilijne. Wśród nich jest sernik czy keks z pysznymi bakaliami. Zobacz koniecznie inne pomysły na pyszne ciasta.

Sałatka na Boże Narodzenie

Za to wśród sałatek nie trudno wybrać tą typowo bożonarodzeniową. Jest nią sałatka jarzynowa. U mnie w domu przygotowujemy ją przez cały rok, ale najlepiej smakuje zawsze na Wigilię :) Poza tym zawsze chętnie przygotowujemy różnego rodzaju sałatki ze śledziami. Najbardziej tradycyjna to sałatka śledziowa. Wypróbuj też przepis śledź w śmietanie. Do wigilijnych sałatek dobrze przygotować domowy majonez.

Przepisy na Boże Narodzenie

Wśród bożonarodzeniowych potraw nie może zabraknąć ryba po grecku i karpia. Sprawdź mój przepis karp smażony. Potrawy na Boże Narodzenie bardzo często przygotowujemy z dodatkiem grzybów. Do takich potraw należą chociażby pierogi z kapustą i grzybami, kapusta z grzybami. Jako dodatek do mięs chętnie podjemy grzyby marynowane. Wśród mięs zawsze chętnie przygotowuję schab pieczony. Nie może też zabraknąć zup jak barszcz wigilijny. Jest więc w czym wybierać przygotowując potrawy wigilijne.

Z dań z mięsem na kolejne dni Świąt polecam za to krokiety, łazanki i boczek pieczony.

Najważniejsze jednak byśmy te wyjątkowe święta spędzili razem wśród bliskich, w ciepłej rodzinnej atmosferze. Czeka Wszystkim życzę!