Delikatny dorsz z morelami

Delikatny dorsz z morelami

Przepis na polędwiczki z dorsza gotowane w woreczku, w garnku. Dorsz to delikatna, zwarta biała ryba, która cudownie smakuje z dodatkiem owoców moreli. Owoce należy tylko poddać krótkiej obróbce termicznej :-)

To delikatne i szybkie danie polecam w szczególności Dzieciom oraz osobom na wymagającej diecie np. chorym na WZW.

Więcej ...
Biszkopt z olejem

Biszkopt z olejem

Cudowny, puszysty, jasny biszkopt z dodatkiem oleju.

Ten biszkopt sprawdza się fantastycznie głównie latem, gdy pieczemy dużo ciast z owocami i galaretką. Jest cudowny do tortów. To bardzo uniwersalny i sprawdzony biszkopt.

Gorąco polecam!

Więcej ...
Sernik morelowy puch

Sernik morelowy puch

Ten sernik jest idealny do zrobienia późną wiosną oraz latem. Zimą również się sprawdzi. Wystarczy użyć owoców z puszki.

To bardzo prosty, super delikatny i lekki sernik bez pieczenia. Nuta świeżych owoców moreli lub brzoskwiń sprawia, że smakuje cudownie! Ja robię go bez spodu, ale jeśli lubisz by coś Ci chrupało tam na dole, to polecam wyłożyć blaszkę herbatnikami :-)

Więcej ...
Pasztet jaglany z warzywami

Pasztet jaglany z warzywami

Przepis na wegetariański pasztet pieczony z kaszy jaglanej oraz kilku warzyw.

Jego ogromną zaletą jest prostota i szybkie tempo przygotowania, ponieważ nie trzeba mielić składników.

Polecam go także dla osób na diecie bezglutenowej :-)

Czas przygotowywania: 20 minut
Czas pieczenia: 50 minut w temp. 180 stopni
Ilość porcji: 3 małe foremki 18 x 8 cm

Więcej ...
Biała kiełbasa smażona z cebulą

Biała kiełbasa smażona z cebulą

Bardzo szybki i bardzo efektowny.. i tani obiad ;-)

- tylko kilka składników
- wszystko na jednej patelni
- szybko i smacznie

Czas przygotowywania:
10 minut
Czas smażenia: około 30 minut
Ilość porcji: 6

Składniki:
 6 białych surowych kiełbas 
4 duże cebule
• 50 ml oleju lub smalec
• szczypta soli i pieprzu oraz szczypiorek do dekoracji

Więcej ...
Pół biszkopt białkowy z makiem do tortów

Pół biszkopt białkowy z makiem do tortów

Świetny pół biszkopt z dużą ilością maku.
To ciasto ma bardzo dużo zalet:

- idealnie kroi się nawet na bardzo cienkie blaty
- do tortów, ale i jako samodzielne ciasto do herbaty
- wygląda i smakuje rewelacyjnie
- jest mało słodkie i się nie kruszy

Czas przygotowywania: do 30 minut
Czas pieczenia: około 30 minut w temperaturze 175 stopni
Ilość: mała tortownica 18-20 cm średnicy

Należy podwoić ilość składników jeśli planujesz duży tort - forma minimum 23 cm średnicy.

Składniki:
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej lub zwykłej
• 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej - skrobi
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 5 białek z dużych jajek
• 4 łyżki drobnego cukru
• pół szklanki ciepłego mleka
• niecałe pół szklanki suchego maku

Więcej ...
Schab karkowy pieczony

Schab karkowy pieczony

Schab karkowy pieczony z niewielką ilością wybranych ziół. Bardzo prosty przepis na idealne mięso

- tylko 4 składniki
- idealny do obiadu
- super na kanapki
- prosto na Świąteczny stół

Czas przygotowywania: 10 minut
Leżakowanie w ziołach: 12 - 24 h
Czas pieczenia: 95 minut temperatura 180 stopni
Ilość porcji: pieczeń na 6-8 porcji

Więcej ...
Ciastka półkruche witrażyki

Ciastka półkruche witrażyki

Piękne bardzo proste ciastka na każdą okazję :-)

- półkruche i maślane
- pyszne i proste i ciekawe

Czas przygotowywania: około 5 minut
Chłodzenie:  1 h
Pieczenie: około 4 x 15 minut
Ilość ciasteczek: około 50 sztuk średnicy 4-6 cm

Składniki:
• 
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 0,5 szklanki drobnego cukru
• 120 g masła
• 1 jajko
• 2 łyżki śmietany 18%

• około 100 g twardych landrynek lub cukru

Więcej ...