Kapusta na ciepło z rydzami

Kapusta na ciepło z rydzami

Bardzo uniwersalny przepis na kapustę na ciepło z rydzami.

- Można ją jeść jako samodzielne danie
- Użyć jako farszu na domowe pierogi
- Podawać do obiadu np. do kotletów schabowych

Rydze można zamrozić jesienią i wykorzystać do tego dania w dowolnym monnecie.. nawet do zrobienia kapusty na Wigilię, czy też do Świątecznych pierogów. Rydze można zastąpić również innymi grzybami leśnymi oraz pieczarkami. 

Jadacie rydze? ;-)

Czytaj dalej: Kapusta na ciepło z rydzami
Jak zrobić ciasto na pierogi

Jak zrobić ciasto na pierogi

Sposobów na ciasto pierogowe z mąki pszennej jest co najmniej kilka. Oto jeden z nich - najbardziej podstawowy. Ciasto jest delikatne, elastyczne  - idealnie się lepi.

- 3 składniki
- bez masła
- bez jajka

Jako nadzienie do pierogów na słodko polecam użyć uniwersalnej masy serowej. Możesz też dać do środka ulubione owoce. Na wytrawnie polecam przepis na uniwersalny farsz - kapustę na ciepło z rydzami

Jakie są Wasze ulubione pierogi?

Czytaj dalej: Jak zrobić ciasto na pierogi
Zupa krem grzybowa

Zupa krem grzybowa

Prosta i szybka do zrobienia zupa z grzybów leśnych o lekko cytrynowym smaku.

- bez bulionu
- bez mięsa

Jeśli zaś szukasz zupy z delikatnym indykiem w wersji nie zblendowanej, gorąco polecam pyszną zupę z grzybami leśnymi
Skoro jesteśmy w temacie grzybów... muszę również wspomnieć o najlepszym sosie grzybowym oraz o przepisie na grzybki marynowana na słodko ostro :-)

Czytaj dalej: Zupa krem grzybowa
Delikatny dorsz z morelami

Delikatny dorsz z morelami

Przepis na polędwiczki z dorsza gotowane w woreczku, w garnku. Dorsz to delikatna, zwarta biała ryba, która cudownie smakuje z dodatkiem owoców moreli. Owoce należy tylko poddać krótkiej obróbce termicznej :-)

To delikatne i szybkie danie polecam w szczególności Dzieciom oraz osobom na wymagającej diecie np. chorym na WZW.

Czytaj dalej: Delikatny dorsz z morelami
Biszkopt z olejem

Biszkopt z olejem

Cudowny, puszysty, jasny biszkopt z dodatkiem oleju.

Ten biszkopt sprawdza się fantastycznie głównie latem, gdy pieczemy dużo ciast z owocami i galaretką. Jest cudowny do tortów. To bardzo uniwersalny i sprawdzony biszkopt.

Gorąco polecam!

Czytaj dalej: Biszkopt z olejem
Sernik morelowy puch

Sernik morelowy puch

Ten sernik jest idealny do zrobienia późną wiosną oraz latem. Zimą również się sprawdzi. Wystarczy użyć owoców z puszki.

To bardzo prosty, super delikatny i lekki sernik bez pieczenia. Nuta świeżych owoców moreli lub brzoskwiń sprawia, że smakuje cudownie! Ja robię go bez spodu, ale jeśli lubisz by coś Ci chrupało tam na dole, to polecam wyłożyć blaszkę herbatnikami :-)

Czytaj dalej: Sernik morelowy puch
Pasztet jaglany z warzywami

Pasztet jaglany z warzywami

Przepis na wegetariański pasztet pieczony z kaszy jaglanej oraz kilku warzyw.

Jego ogromną zaletą jest prostota i szybkie tempo przygotowania, ponieważ nie trzeba mielić składników.

Polecam go także dla osób na diecie bezglutenowej :-)

Czas przygotowywania: 20 minut
Czas pieczenia: 50 minut w temp. 180 stopni
Ilość porcji: 3 małe foremki 18 x 8 cm

Czytaj dalej: Pasztet jaglany z warzywami