Rolada biszkoptowa

Rolada biszkoptowa

To mój najlepszy przepis na biszkopt do każdej rolady na słodko. Rolada biszkoptowa wychodzi niebiańsko puszysta, mięciutka  i delikatna. Biszkopt smakuje cudownie! Sama jestem zachwycona smakiem i strukturą.

Jeśli zaś szukacie biszkoptu pod perfekcyjny tort, to zerknijcie na mój przepis na uniwersalny biszkopt do tortów - jest świetny!

Czytaj dalej: Rolada biszkoptowa
Prosty sernik budyniowy z ananasem

Prosty sernik budyniowy z ananasem

Najlepszy sernik pieczony budyniowy! Delikatny, pyszny i super prosty do zrobienia. Wystarczy wymieszać razem wszystkie składniki. Ten sernik jest równie smaczny na ciepło, jak i podany po schłodzeniu.

Bez spodu, bez mąki pszennej, bez osobnego ubijania kremów i białek. Po prostu sernik idealny!

Czytaj dalej: Prosty sernik budyniowy z ananasem
Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy

To mój najlepszy przepis na domowy pasztet z kurczaka z wątróbką i warzywami. Ten pasztet uwielbiają nie tylko dorośli, ale i dzieci. Można go jeść samego, na kanapce, w naleśniku czy jako farsz do pierogów!

Przy szykowaniu pasztetu odlewasz zawsze około litra pysznego rosołu, który możesz dodatkowo wykorzystywać jako baza do ulubionej zupy. Do takiego wywaru wystarczy dodać przetarte pomidory i masz już gotową zupę pomidorową.

Czytaj dalej: Pasztet drobiowy
Jak zrobić lukier cytrynowy

Jak zrobić lukier cytrynowy

Domowy lukier to podstawa przy wypieku babek czy serników oraz pączków i drożdżówek. Mój prosty przepis na lukier cytrynowy jest bardzo uniwersalny i łatwy do zapamiętania. Taki lukier jest niezastąpiony!

Lukrem cytrynowym pokrywam najczęściej wypieki wielkanocne. Idealnie sprawdza się do babek cytrynowych oraz babek drożdżowych. Lukier cytrynowy świetnie wygląda i smakuje na babeczkach śmietankowych z owocami. 

Czytaj dalej: Jak zrobić lukier cytrynowy
Reklama
Ciasto drożdżowe z mlekiem w proszku

Ciasto drożdżowe z mlekiem w proszku

Uwielbiam ciasta drożdżowe. Podoba mi się zapach pracujących drożdży oraz ciepłego masła i mleka. Ciasto drożdżowe z mlekiem w proszku jest niezwykłe. To bardzo proste do zrobienia ciasto o wyjątkowym smaku. 

Ciasto wychodzi jednocześnie delikatne i mocno maślane. Niesamowicie smakuje zaraz po przestudzeniu. Następnego dnia jest świetne do porannej kawy. Warto je upiec!

Czytaj dalej: Ciasto drożdżowe z mlekiem w proszku
Jak zrobić mini bezy

Jak zrobić mini bezy

Domowe bezy robię bardzo często. Są bardzo proste i szybkie do zrobienia. Po przestudzeniu zamykam je w woreczku strunowym i mam piękny deser gotowy na niespodziewanych gości. Mini bezy są super dekoracyjne.

Małe bezy idealnie sprawdzają mi się jako dodatkowa ozdoba do tortu bezowego, czy też jako "ciasteczko" do kawy. Bardzo często kruszę beziki nad ciastem lub tortem, by upiększyć dekorację i wzbogacić smak deseru. 

Czytaj dalej: Jak zrobić mini bezy
Bułki śniadaniowe prowansalskie

Bułki śniadaniowe prowansalskie

Domowe bułki zbożowe piekę zazwyczaj w weekend, gdy mam więcej czasu i możemy wspólnie i bez pośpiechu usiąść do stołu. Piekę bagietki, bułki i chleby. Chętnie sięgam po różne mąki i dodatki dla urozmaicenia. 

Warto mieć w domu kilka rodzajów mąk lub gotowych mieszanek. Ciasto polecam też wzbogacać o dodatek ziaren, orzechów czy suszonych warzyw.

Czytaj dalej: Bułki śniadaniowe prowansalskie
Karpatka z kremem budyniowym

Karpatka z kremem budyniowym

Zapraszam po mój sprawdzony przepis na karpatkę z kremem budyniowym. Ptysiowe ciasto do karpatki oraz najlepszy, puszysty krem budyniowy to podstawa. Bardzo dokładnie opisałam cały proces robienia karpatki. 

Jeśli tylko podążysz za moim przepisem, to jestem pewna, że Twoja karpatka wyjdzie idealnie. 

Czytaj dalej: Karpatka z kremem budyniowym
Jak zrobić zakwas na żur i żurek

Jak zrobić zakwas na żur i żurek

Zakwas na żur lub żurek to podstawa przy szykowaniu kwaśnej zupy na bazie mąki żytniej. Mój przepis na zakwaś do żuru i żurku stosuję od lat. Taki zakwas zawsze warto mieć w lodówce np. przed Świętami.

Polecam też przepis na zakwas do białego barszczu, który szykuję na bazie mąki pszennej. 

Czytaj dalej: Jak zrobić zakwas na żur i żurek
Prosty łosoś pieczony z sosem beszamelowym

Prosty łosoś pieczony z sosem beszamelowym

Super prosty do zrobienia łosoś pieczony w piekarniku polany domowym sosem beszamelowym i podany z makaronem. Do tego świeże zioła i dowolne warzywa. To dopiero świetny pomysł na obiad każdego dnia. 

Jeśli lubisz dania rybne, to być może zaciekawi Cię przepis na najlepszą rybę po grecku

Czytaj dalej: Prosty łosoś pieczony z sosem beszamelowym

Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio. Ciasta Wigilijne.

Wigilia i święta Bożego Narodzenia to obok Wielkanocy najważniejsze, tradycyjne polskie Święto. Niezwykły zimowy klimat oraz ciepłą, świąteczną atmosferę dopełniają pachnące dania. Na moim blogu kulinarnym znajdziesz sprawdzone przepisy kulinarne na Boże Narodzenie.  

Przepisy na Boże Narodzenie

Wśród setki moich przepisów kulinarnych znajdziesz również przepisy na proste, smaczne, tradycyjne potrawy wigilijne i świąteczne. Nie zabraknie przepisów z rybami, przepisów na ciasto na pierogi, kapustę z grzybami czy popularnych i uwielbianych przez dzieci pierniczków

Tradycyjne potrawy wigilijne

Kuchnia polska jest niesamowicie ciekawa i bogata. Każdy region ma swoje tradycyjne potrawy Bożonarodzeniowe. Na świątecznym stole nie może zabraknąć kapusty z grzybami lub kapusty z grochem, pierogów z grzybami, tradycyjnego barszczu wigilijnego lub zupy z karpia. Na stole nie może zabraknąć owoców, bakalii i ciast. Są to pyszne pierniki z przyprawami korzennymi, serniki, babki i kompoty z suszu. Niech ich aromat otuli cały Twój dom i sprawi radość u Ciebie i Twoich bliskich.