Sałatka wiosenna
Kolorowa, pyszna i szybka w przygotowaniu sałatka wiosenna to wspaniały pomysł na dodatek do obiadu, sałatkę na grilla lub nawet samodzielny posiłek. Zapraszam po przepis i garść porad.
- błyskawiczna sałatka
- kilka propozycji podania
- idealna sałatka z młodych warzyw
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: około 450 g sałatki
Kaloryczność kcal: 90 w 100 g sałatki
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki główne sałatki
- kilka liści sałaty karbowanej lub dwie garście młodego szpinaku - do 80 g
- 4 młode ogórki gruntowe - łącznie do 150 g
- pół cebuli czerwonej lub dymka ze szczypiorkiem - do 40 g
- pół mniejszej papryki np. żółtej - około 80 g
- garść mini pomidorków lub średni pomidor malinowy - około 80 g
- 4 średniej wielkości rzodkiewki - do 60 g
Składniki sosu na bazie oleju
- po dwie łyżki siekanego koperku i szczypiorku
- 4 łyżki oliwy lub innego oleju np. tłoczonego na zimno - około 40 ml
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub z limonki
- po szczypcie soli i pieprzu
Ewentualne dodatki do wyboru
- jajka gotowane na twardo lub smażony kurczak
- ser feta lub kulki mozzarelli z wody
- smażone szparagi lub młode buraczki z botwinki
- kasza jaglana lub ugotowane młode ziemniaki
Sałatka wiosenna
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 450 gramów sałatki w wersji podstawowej, czyli bez ewentualnych dodatków.
Przed szykowaniem sałatki zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem kilka ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz dodać do swojej sałatki np. gotowane, młode ziemniaki, smażone szparagi lub kaszę jaglaną, czy jajka na twardo.
Sałatka wiosenna przepis
Umyj delikatnie i osusz kilka liści sałaty karbowanej, rzymskiej lub masłowej. Możesz też sięgnąć po młode liście szpinaku, czy roszponkę. Warto też wymieszać ze sobą sałatę zwykłą ze szpinakiem lub z sałatą rukolą. Jeśli masz mieszankę młodych listków, to również możesz jej użyć i całość rozłożyć na talerzach lub umieścić na jednym półmisku.
Młode ogórki gruntowe tylko umyj. Odetnij oba końce, a ogórki pokrój w plasterki o grubości około 5 mm. Ogórków nie obieram. Rzodkiewki umyj, odetnij końce i pokrój w półplasterki o grubości około 2-3 mm. Pół małej papryki oczyść z gniazda nasiennego i pokrój na małe kawałki. Używam papryki żółtej, by ładnie kontrastowała kolorystycznie na talerzu. Kawałek czerwonej cebuli obierz i pokrój w cienkie piórka. Ulubione mini pomidorki pokrój tylko na pół lub na ćwiartki. W sezonie można zamienić je na pomidora malinowego.
Porada: Rzodkiewki możesz zamienić na jedną pałkę młodego selera naciowego, którą należy pokroić w plasterki. Zamiast rzodkiewek można też dać małą garść kiełków rzodkiewki lub fasoli mung. Cebulę czerwoną zamieniamy zaś na dymkę ze szczypiorkiem lub na cebulę cukrową.
W osobnej miseczce wymieszaj składniki na sos: 4 łyżki oliwy lub innego oleju roślinnego, najlepiej tłoczonego na zimno, o delikatnym smaku; 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub z limonki; po szczypcie soli i pieprzu oraz po dwie łyżki siekanego koperku i szczypiorku. Gotową mieszanką oblej sałatkę lub też wszystko razem dokładnie wymieszaj. Sałatka wiosenna w wersji podstawowej jest już gotowa. Możesz sprawdzić jej smak i zdecydować, czy dodasz do niej np. więcej soli lub pieprzu. Dodatek oregano też nie zaszkodzi.
Porada: Sos na bazie oleju można zamienić na lekki sos jogurtowy. Potrzebujesz wówczas wymieszać razem: 3 łyżki jogurtu naturalnego; 1 łyżkę kwaśnej śmietany 10-18%; 2 łyżki soku z cytryny; po szczypcie soli, pieprzu i oregano. Taki sos wykładasz łyżką na gotową sałatkę.
Aby sałatka wiosenna mogła być podawana również jako samodzielne, sycące danie, można do niej dodać na koniec do wyboru: jajka ugotowane na twardo; zielone, gotowane szparagi; ugotowane w mundurach malutkie, młode ziemniaki; ser feta, kulki mozzarelli lub ser ricotta; kawałki piersi z kurczaka usmażone w delikatniej przyprawie do kurczaka; kaszę jaglaną lub perłową, a nawet usmażone na patelni młode buraczki z botwinki.
Polecam też mój przepis sałatka owocowa oraz sałatka z rzodkiewki.
Smacznego.