Sałatka wiosenna

Sałatka wiosenna

Kolorowa, pyszna i szybka w przygotowaniu sałatka wiosenna to wspaniały pomysł na dodatek do obiadu, sałatkę na grilla lub nawet samodzielny posiłek. Zapraszam po przepis i garść porad.

- błyskawiczna sałatka
- kilka propozycji podania
- idealna sałatka z młodych warzyw

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: około 450 g sałatki

Kaloryczność kcal: 90 w 100 g sałatki
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki główne sałatki

  • kilka liści sałaty karbowanej lub dwie garście młodego szpinaku - do 80 g
  • 4 młode ogórki gruntowe - łącznie do 150 g
  • pół cebuli czerwonej lub dymka ze szczypiorkiem - do 40 g
  • pół mniejszej papryki np. żółtej - około 80 g
  • garść mini pomidorków lub średni pomidor malinowy - około 80 g
  • 4 średniej wielkości rzodkiewki - do 60 g

Składniki sosu na bazie oleju

  • po dwie łyżki siekanego koperku i szczypiorku
  • 4 łyżki oliwy lub innego oleju np. tłoczonego na zimno - około 40 ml
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub z limonki
  • po szczypcie soli i pieprzu

Ewentualne dodatki do wyboru

  • jajka gotowane na twardo lub smażony kurczak
  • ser feta lub kulki mozzarelli z wody
  • smażone szparagi lub młode buraczki z botwinki
  • kasza jaglana lub ugotowane młode ziemniaki

Sałatka wiosenna

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 450 gramów sałatki w wersji podstawowej, czyli bez ewentualnych dodatków. 

Przed szykowaniem sałatki zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem kilka ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz dodać do swojej sałatki np. gotowane, młode ziemniaki, smażone szparagi lub kaszę jaglaną, czy jajka na twardo. 

Sałatka wiosenna, 1

Sałatka wiosenna przepis

Umyj delikatnie i osusz kilka liści sałaty karbowanej, rzymskiej lub masłowej. Możesz też sięgnąć po młode liście szpinaku, czy roszponkę. Warto też wymieszać ze sobą sałatę zwykłą ze szpinakiem lub z sałatą rukolą. Jeśli masz mieszankę młodych listków, to również możesz jej użyć i całość rozłożyć na talerzach lub umieścić na jednym półmisku. 

Sałatka wiosenna, 2

Młode ogórki gruntowe tylko umyj. Odetnij oba końce, a ogórki pokrój w plasterki o grubości około 5 mm. Ogórków nie obieram. Rzodkiewki umyj, odetnij końce i pokrój w półplasterki o grubości około 2-3 mm. Pół małej papryki oczyść z gniazda nasiennego i pokrój na małe kawałki. Używam papryki żółtej, by ładnie kontrastowała kolorystycznie na talerzu. Kawałek czerwonej cebuli obierz i pokrój w cienkie piórka. Ulubione mini pomidorki pokrój tylko na pół lub na ćwiartki. W sezonie można zamienić je na pomidora malinowego. 

Porada: Rzodkiewki możesz zamienić na jedną pałkę młodego selera naciowego, którą należy pokroić w plasterki. Zamiast rzodkiewek można też dać małą garść kiełków rzodkiewki lub fasoli mung. Cebulę czerwoną zamieniamy zaś na dymkę ze szczypiorkiem lub na cebulę cukrową. 
Sałatka wiosenna, 3

W osobnej miseczce wymieszaj składniki na sos: 4 łyżki oliwy lub innego oleju roślinnego, najlepiej tłoczonego na zimno, o delikatnym smaku; 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub z limonki; po szczypcie soli i pieprzu oraz po dwie łyżki siekanego koperku i szczypiorku. Gotową mieszanką oblej sałatkę lub też wszystko razem dokładnie wymieszaj. Sałatka wiosenna w wersji podstawowej jest już gotowa. Możesz sprawdzić jej smak i zdecydować, czy dodasz do niej np. więcej soli lub pieprzu. Dodatek oregano też nie zaszkodzi. 

Porada: Sos na bazie oleju można zamienić na lekki sos jogurtowy. Potrzebujesz wówczas wymieszać razem: 3 łyżki jogurtu naturalnego; 1 łyżkę kwaśnej śmietany 10-18%; 2 łyżki soku z cytryny; po szczypcie soli, pieprzu i oregano. Taki sos wykładasz łyżką na gotową sałatkę. 

Sałatka wiosenna, 4

Sałatka wiosenna, 5

Aby sałatka wiosenna mogła być podawana również jako samodzielne, sycące danie, można do niej dodać na koniec do wyboru: jajka ugotowane na twardo; zielone, gotowane szparagi; ugotowane w mundurach malutkie, młode ziemniaki; ser feta, kulki mozzarelli lub ser ricotta; kawałki piersi z kurczaka usmażone w delikatniej przyprawie do kurczaka; kaszę jaglaną lub perłową, a nawet usmażone na patelni młode buraczki z botwinki.

Polecam też mój przepis sałatka owocowa oraz sałatka z rzodkiewki.

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (69 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Sałatka wiosenna

Na wiosnę, gdy zaczynają się pojawiać wieże warzywa i zioła, znacznie częściej szykuję rozmaite, kolorowe sałatki. Sałatka wiosenna zaczyna zastępować surówki oraz kiszonki do obiadu. Moja sałatka wiosenna to bardzo uniwersalna baza, z której można przygotować bardzo dużo pysznych wersji. Może to być z powodzeniem sałatka wiosenna z jajkiem ugotowanym na twardo i dodanym na koniec na talerz, czy nawet drobno pokrojonym lub startym na tarce, na dużych oczkach. Może to być śmiało sałatka wiosenna z makaronem zwykły, czyli Twoim ulubionym makaronem pszennym lub też sałatka wiosenna z makaronem ryżowym. Pasuje tutaj tez bardzo dobrze makaron gryczany i makaron z ciecierzycy. W wersji bogatszej, czyli takiej, którą można śmiało podać jako lekki obiad, może to być sałatka wiosenna z kurczakiem. Wystarczy filet pokroić drobno i usmażyć na patelni, na niewielkiej ilości oleju. Ta sałatka wiosenna z rzodkiewką i świeżym ogórkiem gruntowym może być też szykowana z nabiałem. Najbardziej lubię dodawać do niej fetę, zatem sałatka wiosenna z fetą jest super pyszna. Sałatka wiosenna idealnie komponuje się z przepisem na ziemniaczki z grilla z koperkiem i szczypiorkiem. 

Salatka wiosenna

Czy będzie to sałatka wiosenna do obiadu, czy też sałatka wiosenna na grilla, samo jej szykowanie sprawia mi ogromną przyjemność, ponieważ jest to sałatka niezwykle piękna i bardzo kolorowa. Na hasło: sałatka wiosenna przepisy znajdziesz bardzo dużo różnych sałatek. Ja oczywiście polecam mój przepis na sałatkę wiosenną, w której znajdziesz same wiosenne warzywa i dodatki. Moja sałatka wiosenna przepis, który sprawdzi się na każdą okazję. Można się pokusić nawet o to, by zrobić ją w formie warstwowej. Bardzo dobra jest też sałatka warstwowa z tuńczykiem, czy też sałatka gyros warstwowa z kurczakiem. Wiosną i latem ogromną popularnością cieszy się zawsze sałatka grecka, którą gorąco polecam. Na szybko bardzo smaczna jest nawet sałatka z zupek chińskich. Jeśli zaś ktoś ma w swoim ogródku nadmiar pysznej rukoli, to polecam super przepis. Sałatka z rukoli jest świetna i bardzo smaczna. Zapraszam tymczasem po super przepis na wiosenne pyszności. Sałatka wiosenna jest rewelacyjna i prosta do zrobienia.