Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Schab gotowany

Schab gotowany

Schab gotowany w mleku to super ciekawy sposób na pyszny i bardzo soczysty schab, który można zajadać na ciepło do obiadu lub też pokroić na zimno, i podać na kanapkach. 

- bez użycia piekarnika
- zdrowsze, mniej kaloryczne mięso
- super zarówno na ciepło, jak i na zimno

Czas przygotowania: 15 minut
Czas marynowania schabu minimum: 6 godzin
Czas gotowania schabu minimum: 25 minut
Liczba porcji: ok 1 kg schabu

Kaloryczność kcal: 170 w 100 g [ więcej ]

Składniki [ więcej ]

  • 1 kg schabu środkowego
  • 1 litr mleka krowiego
  • przyprawy: 4 ziarna ziela angielskiego; 3 listki laurowe; 1,5 płaskiej łyżeczki soli; po jednej łyżeczce majeranku, czosnku i słodkiej papryki; po pół płaskiej łyżeczki pieprzu, ostrej papryki i tymianku

Schab gotowany
Schab gotowany, 1

Krok 1: Przygotuj mięso

Przygotuj około jednego kilograma świeżego schabu wieprzowego. 
W osobnej miseczce wymieszaj razem wszystkie przyprawy (z wyjątkiem ziela angielskiego i listków laurowych): 1,5 płaskiej łyżeczki soli; po jednej łyżeczce majeranku, czosnku i słodkiej papryki; po pół płaskiej łyżeczki pieprzu, ostrej papryki i tymianku. Gotową mieszanką obsyp cały schab (z każdej strony). Schab w przyprawach zawiń ciasno w przezroczystą folię spożywczą i umieść w lodówce na minimum sześć godzin, a najlepiej na całą noc. Schab może tak leżakować do 24 godzin. 

Porada: Tymianek można pominąć lub zastąpić rozmarynem. Zamiast czosnku suszonego można użyć 2-3 ząbków czosnku świeżego (obrane i przepuszczone przez praskę). 

Przygotuj mięso

Krok 2: Zagotuj mleko

Po wyjęciu schabu z lodówki, mięso należy pozostawić na blacie kuchennym na godzinę, by osiągnęło temperaturę pomieszczenia. Zimny schab będzie bowiem potrzebował więcej czasu na to, by się ugotował. Folię zdejmujemy (schab gotujemy w mleku bez folii). 

Do ugotowania schabu wybierz garnek, który ma grube dno (najlepiej z nieprzywieralną powłoką) i nie przypala Ci się w nim mleko. Do tego powinien to być możliwe jak najmniejszy garnek, w którym zmieści się kawałek schabu. Schab umieszczony w garnku może śmiało dotykać ścianek. Chodzi głównie o to, by do ugotowania kawałka schabu zużyć jak najmniej mleka. 

Mój schab był bardzo gruby i krótki (wybrałam wyższy garnek o mniejszej średnicy). Twój zaś może być cieńszy i dłuższy (przyda się niższy, ale szerszy garnek). Do garnka wlej litr mleka (używam tłustego). Dodaj też 4 ziarna ziela angielskiego i 3 listki laurowe. Mleko zagotuj (bez przykrywki). 

Zagotuj mleko

Krok 3: Ugotuj schab

Do gotującego się mleka włóż schab z przyprawami. Ponieważ mleko ma całkowicie przykryć mięso, w razie potrzeby do garnka dolej zwykłą gorącą wodę (np. wrzątek z czajnika). Ustaw nieco wyższą moc palnika. Poczekaj, aż mleko ponownie się zagotuje, a następnie zredukuj moc do takiej, by całość łagodnie się gotowała. W tym momencie zaczynasz odliczanie czasu gotowania się schabu. Cieńszy i dłuższy kawałek gotuj 25 minut, zaś grubszy i krótszy schab gotuj do 30 minut. Pamiętaj, że mleko ma się cały czas gotować. 

Po tym czasie wyłącz palnik pod garnkiem. Garnek przykryj przykrywką i zostaw schab w mleku na godzinę lub trochę krócej. Z lekko przestudzonego mleka wyjmij schab. Osusz go ręcznikiem papierowym, a w razie potrzeby zdejmij tez z niego kożuszek z mleka. Schab gotowany można od razu podawać. Na ciepło będzie idealny do obiadu. Można go polać sosem koperkowym lub chrzanowym. Na zimno zaś sprawdzi się na kanapki, do galarety, czy też na półmisek razem z zimnymi wędlinami.

Ugotuj schab

Schab gotowany, 5

Część mleka z przyprawami można wykorzystać do zrobienia sosu. Dodałabym do niego np. chrzan lub musztardę oraz ewentualnie dodatkowo śmietankę słodką. Sos zagęszczasz przez dodanie do gotującego się mleka mąki pszennej (lub pszennej wymieszanej ze skrobią) wymieszanej na gładko z przestudzonym mlekiem. 
Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (2192 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Schab gotowany

Nie każdy wie, że schab można też ugotować w garnku. Kawałek schabu zazwyczaj pieczemy i szykujemy np. schab pieczony lub schab pieczony ze śliwką, czy z morelami. Przepis na schab w mleku przyda się nie tylko tym, którzy nie mają lub nie przepadają za użyciem piekarnika. Jest wiele plusów takiego przepisu na schab gotowany na obiad. Jeśli schab gotowany na być przygotowany na Święta lub na wielkie uroczystości, to bardzo często jest tak, że piekarnik mamy ciągle zajęty ciastami i innymi wypiekami. Komora jest tylko jedna, a nie upieczemy w niej razem ciasta i mięsa. Mamy za tyto więcej niż jeden palnik w kuchence, dlatego też schab gotowany przepis jest idealny na takie właśnie okazje. Jest to schab gotowany w mleku, zatem nie podsmażamy go wcześniej i nie dodajemy innych tłuszczy. Taki schab gotowany wychodzi zatem znacznie delikatniejszy, zdrowszy i mniej kaloryczny niż smażony. Na schab gotowany przepisy są do siebie raczej podobne. Różnią się głownie użytymi przyprawami. Niektórzy używają jeszcze musztardy lub też oleju, który według mnie jest zbędny. A tutaj przepis na super pyszny rumsztyk wołowy. Wartym uwagi jest też przepis na meksykańskie Enchilada. Zobacz też przepis na przepyszny Quiche Lorraine na każdą okazję. Koniecznie zobacz też inne moje potrawy wielkanocne, jakie polecam przygotować na Wielkanoc. Rewelacyjna na świąteczny obiad jest też kaczka pieczona w całości z jabłkami. 

Schab w mleku

Mój przepis na schab gotowany zawiera bardzo uniwersalną mieszankę przypraw. Schab wychodzi delikatny, bardzo soczysty i naprawdę pyszny. To bardzo dobry schab gotowany na kanapki. Całkowicie przestudzony schab gotowany idealnie się kroi nawet na bardzo cienkie plasterki. Schab gotowany z mlekiem może być też użyty do przepisu na schab w galarecie, który polecam podawać na Święta. Jeszcze gorący schab można kroić i podawać do obiadu z ziemniakami i surówką. Taki schab gotowany w mleku warto polać sosem koperkowym lub tez sosem chrzanowym. Różne są przepisy na schab gotowany, ale ja oczywiście polecam mój. Warto bowiem wiedzieć, że ważne są szczegóły. Można bowiem kupić schab dość cienki, ale długi. Twój kilogram schabu może się zatem całkiem różnić od mojego, ponieważ mój był bardzo gruby i krótki. Taki schab gotujemy już o kilka minut dłużej, niż cienki i długi kawałek schabu. Po więcej porad zapraszam już do samego przepisu na gotowany schab.