Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy

To mój najlepszy przepis na domowy pasztet z kurczaka z wątróbką i warzywami. Ten pasztet uwielbiają nie tylko dorośli, ale i dzieci. Można go jeść samego, na kanapce, w naleśniku czy jako farsz do pierogów!

Przy szykowaniu pasztetu odlewasz zawsze około litra pysznego rosołu, który możesz dodatkowo wykorzystywać jako baza do ulubionej zupy. Do takiego wywaru wystarczy dodać przetarte pomidory i masz już gotową zupę pomidorową.

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: 2450 g pasztetu

Składniki:
  • cały kurczak - u mnie 1,7 kg
  • 300 g serc kurzych
  • 500 g wątróbki kurzej
  • 300 g korzeń selera - 1 średni
  • 300 g korzeń pietruszki - 2 sztuki
  • 300 g marchewki - 2 średnie
  • 1 mała cebula - 50 g
  • kawałek pora - 15 cm
  • 1 litr wody - 4 szklanki
  • 1 kajzerka
  • 3 średnie jajka
  • pół kostki masła - 100 g
  • oraz: 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, łyżka soli, łyżka pieprzu, łyżeczka gałki muszkatołowej

Dodatkowo czas gotowania: 90 minut + 20 minut
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Do zrobienia pasztetu z kurczaka potrzebujesz również: duży garnek z przykrywką, cedzak, 2 średnie keksówki lub foremki jednorazowe pojemności minimum 1500 ml każda, łyżka bułki tartej, świeże gałązki tymianku.

Domowy pasztet z kurczaka... najpyszniejszy. 

Pasztet drobiowy, 1

Jak zrobić pasztet drobiowy:

Małą cebulę lub dwie dymki obierz i opal nad palnikiem lub popiecz na suchej patelni.

Pasztet drobiowy, 2

Do pasztetu kupuję zawsze kurczaka z ekologicznej hodowli. Przy podanych proporcjach najlepszy będzie kurczak o wardze 1,5-1,8 kg. Kurczaka umyj pod bieżącą, zimną wodą i umieść w dużym garnku. Ułóż też obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa: marchew, por, seler, pietruszka oraz podpieczona cebula. Wlej litr wody. Dodaj: 3 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe, pół łyżki soli i pół łyżki pieprzu (najlepiej w ziarnach).

Garnek przykryj przykrywką. Całość zagotuj i zmniejsz moc palnika do takiej, by kurczak w wodzie z warzywami lekko "pyrkotał". Od tego momentu gotuj tak wszystko 90 minut. Przez cały czas gotowania kruczka nie odkrywaj przykrywki. 
Pasztet drobiowy, 3

Po 90 minutach gotowania zarówno mięso kurczaka, jak i warzywa będą już miękkie. Całego kurczaka wyjmij z garnka i odłóż do przestudzenia, by łatwiej było zdjąć z niego całe mięso. Możesz też wyrzucić ziele angielskie. Ja wyławiam dwie kulki i jedną zostawiam do zmielenia z mięsem i warzywami. Z garnka odlej również litr wywaru. Z tego rosołu możesz ugotować pyszną zupę. 
Pasztet drobiowy, 4

Pora do garnka z warzywami i resztką wywaru dołożyć również podroby. Serca oczyść z żyłek i nadmiaru tłuszczu.

Pasztet drobiowy, 5

Pasztet drobiowy, 6

Wątróbkę również oczyść z żyłek.
Pasztet drobiowy, 7

Pasztet drobiowy, 8

Podroby umieść w garnku z warzywami i resztką wywaru i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.

Pasztet drobiowy, 9

Pasztet drobiowy, 10

W trakcie gotowania podrobów z przestudzonego kurczaka zdejmij całe mięso oraz skórę. Ja mielę skórę do pasztetu. Możesz jednak ją wyrzucić. W garnku umieść też kajzerkę. Niech nasiąknie rosołem. Tak przygotowane składniki zmiel przy pomocy maszynki do mielenia mięsa. Ja wybieram nakładkę z najmniejszą średnicą oczek. U mnie masa po zmieleniu ważyła około 2350 gramów.
Pasztet drobiowy, 11

Do zmielonego mięsa z warzywami dodaj jajka, resztę soli i pieprzu oraz łyżeczkę gałki muszkatołowej. Na koniec jeszcze bardzo miękkie lub roztopione masło. Masę pod pasztet wymieszaj dokładnie. Ja zawsze łączę wszystkie składniki dłońmi.
Pasztet drobiowy, 12

Przygotuj sobie dwie foremki o pojemności minimum 1,5 litra każda. Foremki od środka wysmaruj resztkami masła i obsyp odrobiną bułki tartej. Masę przekładaj porcjami do foremek. Staraj się wypełnić dokładnie całą przestrzeń wewnątrz naczynia do wypiekania. Na wierzchu ułóż siekany tymianek lub rozmaryn. Te zioła bardzo ładnie suszą się w trakcie pieczenia pasztetu i pięknie pachną po wyjęciu z pieca.
Pasztet drobiowy, 13

Foremki z pasztetem z kurczaka umieść w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Wybierz środkową półkę z grzaniem góra/dół. Pasztety piecz tak całe 90 minut. Po wyłączeniu możesz od razu wyjąć formy z piekarnika. moje pasztety ważyły łącznie po upieczeniu prawie 2,5 kg. Pasztet po przestudzeniu trzymaj w lodówce nawet do 10 dni lub dłużej. 
Pasztet drobiowy, 14

Domowy pasztet z kurczaka jest pyszny na kanapki oraz jako mięso do obiadu. Podany z warzywami i musztardą lub chrzanem smakuje fantastycznie. 
Pasztet drobiowy, 15

Pasztet drobiony można również wykorzystać jako farsz do naleśników lub domowych pierogów. Sprawdź koniecznie naleśniki przepis. A także najlepszy przepis na ciasto na pierogi z jajkiem, który pochodzi z 1910 roku.

Smacznego.

Średnia 4.6 / 5 (170 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2018-04-14 19:42
To najlepszy pasztet z kurczaka i warzyw jaki robiłam. Jestem zachwycona tymi zdjęciami i niesamowitym opisem. Takim precyzyjnym i dokładnym. Pasztet robiłam pewniej, tak jak bym wiedziała, że z tym dokładnym opisem na pewno mi się uda. Dziękuję. Będę go robiła już zawsze!😍
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję 🌼
2018-04-30 11:35
Czy mozna zamrozic juz gotowy pasztet?
-- Ania z AniaGotuje.pl Można Aniu..
2018-05-03 19:37
Takie głupie pytanie... Czy ten pasztetoge zamrozić? Porcja jest ogromna i mimo tego, że smakuje genialnie to trochę go dużo... Pierogi i naleśniki odpadają. Rodzina nie je...
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-03 20:08
Tak, pasztet drobiowy można zamrozić.
2018-10-16 20:19
❤️❤️❤️Pasztet drobiowy!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️👏️
2018-10-20 20:57
Czy mozna zamiast kurczaka zrobic pasztet z kury?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak, można.
2018-11-14 08:12
Czy można zrezygnować z serc kurzych a np. zwiększyć ilość wątróbki? :)
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak, śmiało.
2018-11-20 13:35
zrobiony 🙂 jest fantastyczny, znika w zastraszającym tempie - dobrze, ze jeszcze jedna keksówka jest pełna tego smakołyku 👍
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-20 14:26
Wygląda rewelacyjnie! Idealnie upieczony pasztet 👏️👏️
2018-11-30 10:35
Czy można wykorzystać do tego pasztetu mięso z rosołu i dalej postępować wg przepisu ?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak Kasiu 👍
2018-12-06 21:22
Jestem zachwycona Pani przepisami, wykorzysta nie jeden na swieta.
Jak Pani mysli, zamiast kurczaka dac kaczke???
-- Ania z AniaGotuje.pl Można śmiało.. pyszne, szare mięso 🙂
2018-12-06 21:33
Czy mogę zrezygnować z jajek ? Ponieważ nie mogę ich jeść, lub czym mogę je zastąpić?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-07 10:28
Tak Michalino.. użyj bardzo gęstego "kisielu z siemienia lnianego" 🙂
2018-12-07 12:09
Dziękuję
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️
2018-12-20 17:09
Pyszności!!!!!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍😍
2018-12-21 08:02
Witam czy zamiast kurczaka można naprzyklad zrobić z królika 🍴
-- Ania z AniaGotuje.pl Śmiało Aniu!
2018-12-22 16:42
Potwierdzam, pasztet jest naprawdę smaczny. Będę robić go częściej.
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję i zapraszam 🙂
2018-12-23 20:28
pasztet z tego przepisu jest pyszny , wilgotny ale za mało przypraw jak dla mnie . Robiłam pierwszy raz pasztet więc trzymałam się przepisu ale następnym razem przyprawie trochę po swojemu :)
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👍
Reklama
2019-01-26 21:04
Robilam ten pasztet wczoraj :) jest wspanialy smakuje rewelacyjnie ,zawsze bede go robic,dziekuje za przepis .pozdrawiam serdecznie .
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję również i pozdrawiam ciepło!
2019-02-26 16:54
witam co dać zamiast masła
Ania z AniaGotuje.pl
2019-02-26 19:41
Możesz użyć oleju roślinnego lub smalcu.
2019-03-09 17:07
w jaki sposób zamknąć pasztet w słoiczkach ? mięso już się gotuje
2019-05-29 18:33
Włóż pasztet do słoika, zakręć i pasteruzuj. Bez pieczenia.
2019-03-09 18:06
jak długo gotować słoik z pasztetem?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-03-10 09:59
Najlepiej nawet dwa lub trzy razy. Za pierwszym razem godzinę. Przestudzić i raz jeszcze 30 minut.
2019-05-29 18:38
Tandalizacja, 3 x pasteryzować co 24h czas zależy od wagi, poszukaj w sieci, im mniejsze tym krócej trwa "gotowanie". Pozdrawiam.
2019-03-24 09:49
To już mój kolejny pasztet ☺ Przepis jest super. Polecam 👍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️👏️❤️🌱
2019-03-26 05:56
A czy ten litr wody dodany na początku to nie za mało?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-03-26 08:44
Nie Kasiu.. Garnek ma być cały czas przykryty przykrywką.
2019-03-26 16:06
Czy można pominąć bułkę? Potrzebuję wersję bezglutenową
2019-03-28 09:22
a czy można ubić pianę z białek na sztywno u dodać dokładne pasztetu żeby był bardziej puszysty? pamiętam moja mama tak robiła Aleksandra bardziej dawno temu chciałam się upewnić.
-- Ania z AniaGotuje.pl Pewnie ! 👍
2019-04-01 08:15
Zrobiony :) Zamiast tymianku seler naciowy na górze :)
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👏️👏️
2019-04-12 10:43
Czy można do paszczetu dodać śliwki ? :)
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak, do drobiowego śmiało.. albo rodzynki.
2019-04-12 12:20
Dziękuje bardzo :) na Święta wypróbuje 🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌
2019-04-17 15:07
Czy zamiast serduszek mogę dodać dodatkowo 300 g wątróbki?dziekuje i pozdrawiam🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak Beatko 👍
2019-04-19 10:46
Witam,a czy mogę nie dodawać wątróbki tylko same serduszka?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak, da radę.
2019-04-19 14:31
Właśnie wyjęłam z piekarnika 😀mam nadzieję że smakuje tak jak wygląda. Środkowy zrobiłam z żurawiną. 🐣🐰🐑 Wesołych Świąt
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudo!!!🙂
2019-05-24 09:57
Pasztet z kurczaka z Twojego przepisu.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂👏️
2019-05-29 18:43
Śliczny ❤️ też teraz swój robię, w Norwegii ciężko o serca więc przewaga wątroby będzie, już po rosołku czuje że będzie dobry :) wcześniej robiłem na wołowej wątrobie i mięsie kurczaka, także bardzo dobre 👍
Ania z AniaGotuje.pl
2019-05-29 19:45
Nie ma problemu, z samą wątróbką też będzie pysznie. 👍
2019-07-24 23:09
Pani kochana to ile tej gałki?
W składnikach łyżeczka a w opisie łyżka 😊
-- Ania z AniaGotuje.pl Oczywiście łyżeczkę Aldono 👍
Reklama

Pasztet drobiowy

To mój najlepszy pasztet domowy z kurczaka. Taki pasztet zawsze szykuję na bazie warzyw, które zazwyczaj dodaję do rosołu. Do tego kurze serca oraz wątróbka, kilka jajek, jedna kajzerka i kilka innych dodatków. Domowy pasztet z kurczaka polecam szykować z dobrego, sprawdzonego źródła mięsa. Ponieważ szykuję delikatny pasztet, który z chęcią zjedzą też dzieci, to do masy dodaję również masło. 

Pasztet drobiowy z wątróbką

Przy szykowaniu pasztetu drobiowego dość istotny jest dodatek podrobów. Jeśli decyduję się na pasztet z kurczaka, to staram się dodawać do niego tylko podroby z kurczaka. Zazwyczaj sięgam więc po serca oraz wątróbkę. Pasztet drobiowy z warzywami smakuje jeszcze lepiej. Dzięki marchewce i pietruszce jest delikatniejszy i bardziej wilgotny. Domowy pasztet z kurczaka to również świetny sposób na przemycenie wiele warzyw do diety niejadka. Zapraszam też po inne przepisy na dania mięsne. Super jest też pasztet z królika dla dzieci oraz pasztet z soczewicy, który jest boski!