Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy

To mój najlepszy przepis na domowy pasztet z kurczaka z wątróbką i warzywami. Ten pasztet uwielbiają nie tylko dorośli, ale i dzieci. Można go jeść samego, na kanapce, w naleśniku czy jako farsz do pierogów!

Przy szykowaniu pasztetu odlewasz zawsze około litra pysznego rosołu, który możesz dodatkowo wykorzystywać jako baza do ulubionej zupy. Do takiego wywaru wystarczy dodać przetarte pomidory i masz już gotową zupę pomidorową.

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: 2450 g pasztetu

Składniki:
  • cały kurczak - u mnie 1,7 kg
  • 300 g serc kurzych
  • 500 g wątróbki kurzej
  • 300 g korzeń selera - 1 średni
  • 300 g korzeń pietruszki - 2 sztuki
  • 300 g marchewki - 2 średnie
  • 1 mała cebula - 50 g
  • kawałek pora - 15 cm
  • 1 litr wody - 4 szklanki
  • 1 kajzerka
  • 3 średnie jajka
  • pół kostki masła - 100 g
  • oraz: 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, łyżka soli, łyżka pieprzu, łyżeczka gałki muszkatołowej

Dodatkowo czas gotowania: 90 minut + 20 minut
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Do zrobienia pasztetu z kurczaka potrzebujesz również: duży garnek z przykrywką, cedzak, 2 średnie keksówki lub foremki jednorazowe pojemności minimum 1500 ml każda, łyżka bułki tartej, świeże gałązki tymianku.

Domowy pasztet z kurczaka... najpyszniejszy. 
Pasztet drobiowy, 1

Jak zrobić pasztet drobiowy:

Małą cebulę lub dwie dymki obierz i opal nad palnikiem lub popiecz na suchej patelni.

Pasztet drobiowy, 2

Do pasztetu kupuję zawsze kurczaka z ekologicznej hodowli. Przy podanych proporcjach najlepszy będzie kurczak o wardze 1,5-1,8 kg. Kurczaka umyj pod bieżącą, zimną wodą i umieść w dużym garnku. Ułóż też obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa: marchew, por, seler, pietruszka oraz podpieczona cebula. Wlej litr wody. Dodaj: 3 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe, pół łyżki soli i pół łyżki pieprzu (najlepiej w ziarnach).

Garnek przykryj przykrywką. Całość zagotuj i zmniejsz moc palnika do takiej, by kurczak w wodzie z warzywami lekko "pyrkotał". Od tego momentu gotuj tak wszystko 90 minut. Przez cały czas gotowania kruczka nie odkrywaj przykrywki. 
Pasztet drobiowy, 3

Po 90 minutach gotowania zarówno mięso kurczaka, jak i warzywa będą już miękkie. Całego kurczaka wyjmij z garnka i odłóż do przestudzenia, by łatwiej było zdjąć z niego całe mięso. Możesz też wyrzucić ziele angielskie. Ja wyławiam dwie kulki i jedną zostawiam do zmielenia z mięsem i warzywami. Z garnka odlej również litr wywaru. Z tego rosołu możesz ugotować pyszną zupę. 
Pasztet drobiowy, 4

Pora do garnka z warzywami i resztką wywaru dołożyć również podroby. Serca oczyść z żyłek i nadmiaru tłuszczu.
Pasztet drobiowy, 5

Pasztet drobiowy, 6

Wątróbkę również oczyść z żyłek.
Pasztet drobiowy, 7

Pasztet drobiowy, 8

Podroby umieść w garnku z warzywami i resztką wywaru i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
Pasztet drobiowy, 9

Pasztet drobiowy, 10

W trakcie gotowania podrobów z przestudzonego kurczaka zdejmij całe mięso oraz skórę. Ja mielę skórę do pasztetu. Możesz jednak ją wyrzucić. W garnku umieść też kajzerkę. Niech nasiąknie rosołem. Tak przygotowane składniki zmiel przy pomocy maszynki do mielenia mięsa. Ja wybieram nakładkę z najmniejszą średnicą oczek. U mnie masa po zmieleniu ważyła około 2350 gramów.
Pasztet drobiowy, 11

Do zmielonego mięsa z warzywami dodaj jajka, resztę soli i pieprzu oraz łyżkę gałki muszkatołowej. Na koniec jeszcze bardzo miękkie lub roztopione masło. Masę pod pasztet wymieszaj dokładnie. Ja zawsze łączę wszystkie składniki dłońmi.
Pasztet drobiowy, 12

Przygotuj sobie dwie foremki o pojemności minimum 1,5 litra każda. Foremki od środka wysmaruj resztkami masła i obsyp odrobiną bułki tartej. Masę przekładaj porcjami do foremek. Staraj się wypełnić dokładnie całą przestrzeń wewnątrz naczynia do wypiekania. Na wierzchu ułóż siekany tymianek lub rozmaryn. Te zioła bardzo ładnie suszą się w trakcie pieczenia pasztetu i pięknie pachną po wyjęciu z pieca.
Pasztet drobiowy, 13

Foremki z pasztetem z kurczaka umieść w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Wybierz środkową półkę z grzaniem góra/dół. Pasztety piecz tak całe 90 minut. Po wyłączeniu możesz od razu wyjąć formy z piekarnika. moje pasztety ważyły łącznie po upieczeniu prawie 2,5 kg. Pasztet po przestudzeniu trzymaj w lodówce nawet do 10 dni lub dłużej. 
Pasztet drobiowy, 14

Domowy pasztet z kurczaka jest pyszny na kanapki oraz jako mięso do obiadu. Podany z warzywami i musztardą lub chrzanem smakuje fantastycznie. 
Pasztet drobiowy, 15

Pasztet drobiony można również wykorzystać jako farsz do naleśników lub domowych pierogów. Polecam zatem mój przepis na najlepsze ciasto do naleśników
Pasztet drobiowy, 16

A także najlepszy przepis na na pierogi z masłem i jajkiem, który pochodzi z 1910 roku. 
Pasztet drobiowy, 17

Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (23 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Dagmara L.
2018-04-14 19:42
To najlepszy pasztet z kurczaka i warzyw jaki robiłam. Jestem zachwycona tymi zdjęciami i niesamowitym opisem. Takim precyzyjnym i dokładnym. Pasztet robiłam pewniej, tak jak bym wiedziała, że z tym dokładnym opisem na pewno mi się uda. Dziękuję. Będę go robiła już zawsze!😍
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję 🌼
Reklama

Pasztet drobiowy

To mój najlepszy pasztet domowy z kurczaka. Taki pasztet zawsze szykuję na bazie warzyw, które zazwyczaj dodaję do rosołu. Do tego kurze serca oraz wątróbka, kilka jajek, jedna kajzerka i kilka innych dodatków. Domowy pasztet z kurczaka polecam szykować z dobrego, sprawdzonego źródła mięsa. Ponieważ szykuję delikatny pasztet, który z chęcią zjedzą też dzieci, to do masy dodaję również masło. 

Pasztet drobiowy z wątróbką

Przy szykowaniu pasztetu drobiowego dość istotny jest dodatek podrobów. Jeśli decyduję się na pasztet z kurczaka, to staram się dodawać do niego tylko podroby z kurczaka. Zazwyczaj sięgam więc po serca oraz wątróbkę. Pasztet drobiowy z warzywami smakuje jeszcze lepiej. Dzięki marchewce i pietruszce jest delikatniejszy i bardziej wilgotny. Domowy pasztet z kurczaka to również świetny sposób na przemycenie wiele warzyw do diety niejadka. Zapraszam też po inne przepisy na dania mięsne