Delikatny dorsz z morelami

Delikatny dorsz z morelami

Przepis na polędwiczki z dorsza gotowane w woreczku, w garnku. Dorsz to delikatna, zwarta biała ryba, która cudownie smakuje z dodatkiem owoców moreli. Owoce należy tylko poddać krótkiej obróbce termicznej :-)

To delikatne i szybkie danie polecam w szczególności Dzieciom oraz osobom na wymagającej diecie np. chorym na WZW.

Czytaj dalej: Delikatny dorsz z morelami
Kotlety z łososia

Kotlety z łososia

Łosoś.. pyszna ryba. Bardzo często kupuję filet, by coś potem z niego zrobić dla rodzinki. Sama jeszcze nie wiem co to będzie. Natchnienie przychodzi wieczorem lub gdy przekroczę prób kuchni ;-)

Tym razem postawiłam na kotleciki a'la mielone. I to był super pomysł. Od razu założyłam, że kotlety zjemy na dwa posiłki. Za pierwszym razem z domowymi frytkami z patelni i surówką z ogórków i rzodkiewki.

Za drugim razem przekroiłam kotlety w poprzek i umieściłam w bułce z warzywami i serem. Postały fantastyczne fishburgery!

Macie już swoje filety na blacie? :-)
No to zaczynamy!

Czytaj dalej: Kotlety z łososia
Pstrągi pieczone z masłem czosnkowym

Pstrągi pieczone z masłem czosnkowym

Super przepis na pieczone pstrągi z dodatkiem masła czosnkowego.Polecam z domowymi frytkami.. pyszne!!

Czas przygotowywania: do 30 minut
Pieczenie: 30 minut w temperaturze 190 stopni
Ilość porcji:
 4

Składniki:
• 4 pstrągi do 250 g każdy np. tęczowe
• opcjonalnie 200 g młodej marchewki
• łyżeczka soli i pieprzu

Masło czosnkowe:
• 2 łyżki miękkiego masła
• 4 ząbki czosnku
• pół łyżeczki pieprzu i mielonej gorczycy

Pieczone pstrągi podawaj z domowymi frytkami - przepis
Dodatkowo polecam świeży szczypior oraz plasterki cytryny/limonki.

Czytaj dalej: Pstrągi pieczone z masłem czosnkowym
Gołąbki inaczej, czyli łosoś pieczony w filo

Gołąbki inaczej, czyli łosoś pieczony w filo

Świetny przepis na prosty i efektowny obiad. Ciasto filo pozostaje idealnie kruche i cudownie pachnie.

W środku zaś rozpływający się w ustach łosoś, który idealnie komponuje się z serkiem Philadelphia oraz szpinakiem i kolendrą.

Czas przygotowywania: 20 minut
Czas pieczenia:
50 minut
Ilość gołąbków:
 7

Czytaj dalej: Gołąbki inaczej, czyli łosoś pieczony w filo
Gjuwecz - halibut pieczony z dzikim ryżem i fasolką

Gjuwecz - halibut pieczony z dzikim ryżem i fasolką

Gjuwecz to zarówno nazwa glinianego naczynia, jak i przyrządzanej w nim potrawy

Bałkańskie potrawy pieczone i podawane w ręcznie wyrabianym z górskiej gliny naczyniu są wyborne. Smaki przechodzą przez całą potrawę, mieszają się, tworząc niesamowitą kompozycję!

Czas przygotowywania: 20 minut
Pieczenie: 1,5 h
Ilość porcji: 8

Składniki:
• 0,5 kg filetu z halibuta bez skóry
• szklanka, suchego dzikiego ryżu
• szklanka wody
• 0,5 kg zielonej fasolki szparagowej
• pełna łyżka masła np. klarowanego
• łyżeczka soli
• przyprawy do ryby: po łyżeczce bazylii, kminku, zielonego pieprzu oraz szczypta soli

Naczynie do pieczenia: Gjuwecz o pojemności 6 litrów

Czytaj dalej: Gjuwecz - halibut pieczony z dzikim ryżem i fasolką