Biszkopt z olejem

Biszkopt z olejem

Cudowny, puszysty, jasny biszkopt z dodatkiem oleju.

Ten biszkopt sprawdza się fantastycznie głównie latem, gdy pieczemy dużo ciast z owocami i galaretką. Jest cudowny do tortów. To bardzo uniwersalny i sprawdzony biszkopt.

Gorąco polecam!

Więcej ...
Sernik z rabarbarem i białą czekoladą

Sernik z rabarbarem i białą czekoladą

Ten sernik jest wart każdej minuty poświęconej na jego wykonanie. Wbrew pozorom jest bardzo prosty i niebiańsko smaczny :-)

Aksamitny, rozpływający się w ustach.. delikatnie owocowy i zwyczajnie piękny.

Czas przygotowywania: 1 h
Czas chłodzenia: minimum 2 h
Czas pieczenia: 90 minut - 160 stopni
Ilość porcji: tortownica o średnicy do 22 cm

Więcej ...
Cytrynowe ciasto kisielowe

Cytrynowe ciasto kisielowe

Super prosty przepis na cytrynowe ciasto na bazie proszku kisielowego.

- tylko 6 składników
- bez wagi i miarek
- wilgotne, maślane, pyszne

Czas przygotowywania: do 30 minut
Czas pieczenia: do 45 minut w temp. 180 stopni
Ilość: blaszka wielkości 18/28 cm lub duża tortownica

Składniki:
• pełna szklanka mąki pszennej
• 3 torebki kisielu cytrynowego*
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• kostka masła - 200 g
• 5 średnich jajek
• pół szklanki drobnego cukru

Więcej ...
Ciasto milky way

Ciasto milky way

Boskie ciasto Milky Way.
Niesamowity smak mlecznego kremu.
Polecam gorąco!

Czas przygotowywania: około 1 h
Czas pieczenia: około 30 minut
Ilość: blaszka wielkości 18/28 cm lub duża tortownica

Składniki na ciasto:
• 80 g mąki pszennej  -  pół szklanki
• 80 g mąki ziemniaczanej  - 1/3 szklanki
• 100 g drobnego cukru - 1/3 szklanki
• 5 średnich jajek
• czubata łyżka kakao
• 4 łyżki oleju
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:
• 250 g masła - kostka
• 150 g mleka skondensowanego, słodzonego*
• szklanka mleka w proszku - pełnotłuste
• łyżeczka pasty lub esencji z wanilii

Dekoracja:
Cukier puder oraz maliny lub polewa czekoladowa.

Więcej ...
Proste ciasto z rabarbarem

Proste ciasto z rabarbarem

Super prosty przepis na puszyste i pyszne ciasto z rabarbarem. To ciasto z dodatkiem oleju, bez mleka i masła... i tylko kilka składników :-)

Czas przygotowywania: do 30 minut
Czas pieczenia: około 40-45 minut
Ilość: blaszka wielkości 18/28 cm lub duża tortownica

Składniki:
• 2 niepełne szklanki mąki pszennej  -  około 350 g
• łyżeczka proszku do pieczenia
• pół szklanki oleju lub oliwy
• 5 większych jajek
• pół szklanki drobnego cukru
• 3-5 łodyg rabarbaru

Więcej ...
Babka sezamowa

Babka sezamowa

Świetny przepis na proste ciasto z nutą sezamu.
Pyszne do kawy lub herbaty.

Nie potrzebujesz wagi oraz miarki. Wystarczy Ci szklanka o pojemności 250 ml.

Czas przygotowywania: do 30 minut
Czas pieczenia: około 40 minut w temp. 170 stopni
Ilość: średnia forma z kominem lub zwykła keksówka

Składniki:
• 2 szklanki mąki pszennej tortowej
• 4 średnie jajka
• szklanka jasnego sezamu
• 3/4 szklanki cukru
• pół szklanki mleka
• pół kostki masła - 100 g
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczypta sody

Więcej ...
Pół biszkopt białkowy z makiem do tortów

Pół biszkopt białkowy z makiem do tortów

Świetny pół biszkopt z dużą ilością maku.
To ciasto ma bardzo dużo zalet:

- idealnie kroi się nawet na bardzo cienkie blaty
- do tortów, ale i jako samodzielne ciasto do herbaty
- wygląda i smakuje rewelacyjnie
- jest mało słodkie i się nie kruszy

Czas przygotowywania: do 30 minut
Czas pieczenia: około 30 minut w temperaturze 175 stopni
Ilość: mała tortownica 18-20 cm średnicy

Należy podwoić ilość składników jeśli planujesz duży tort - forma minimum 23 cm średnicy.

Składniki:
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej lub zwykłej
• 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej - skrobi
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 5 białek z dużych jajek
• 4 łyżki drobnego cukru
• pół szklanki ciepłego mleka
• niecałe pół szklanki suchego maku

Więcej ...