Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Karkówka pieczona

Karkówka pieczona

Karkówka pieczona w całości to świetny pomysł nie tylko na pyszny obiad, ale i na domową wędlinę na kanapki. Przepis jest bardzo prosty, a karczek z rękawa wychodzi soczysty i aromatyczny.

- tylko kilka łatwo dostępnych składników
- sprawdzony, uniwersalny przepis na pieczony karczek
- do podania na ciepło oraz na zimno do krojenia w plastry

Czas przygotowania: 20 minut
Czas marynowania mięsa minimum: 6 godzin
Czas pieczenia: 2 godziny 20 minut
Liczba porcji: 1100 g upieczonej karkówki

Kaloryczność kcal: 310 w 100 g [ więcej ]
Dieta: bezglutenowa

Składniki [ więcej ]

  • około 1,5 kg karkówki wieprzowej
  • 6 ząbków czosnku - około 30 g
  • przyprawy i zioła: 3 płaskie łyżeczki majeranku; 2 płaskie łyżeczki soli; po płaskiej łyżeczce pieprzu i ziaren kolendry; pół łyżeczki kminku

Karkówka z piekarnika

Zanim zaczniesz szykować to pyszne mięso, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. Zobacz jak ja szykuję mój ulubiony karczek pieczony. Niżej w przepisie opiszę jak go upiec zarówno w rękawie, jak i w zwykłej brytfance bez przykrywki. Podpowiem jakich przypraw można jeszcze użyć oraz co można dodać do marynaty, by w prosty i szybki sposób otrzymać różnorodny smak pieczonego mięsa. Karkówka pieczona to jedno z mięs, jakie zazwyczaj pojawia się u mnie na stole, na specjalne okazje oraz na Wielkanoc.

Karkówka pieczona, 1
Krok 1: Przygotuj mięso

Wybierz ładny kawałek karkówki wieprzowej o wadze około 1500 gramów. Mięso umyj szybko i sprawnie (nie za długo) w zlewie pod zimną, bieżącą wodą i osusz od razu ręcznikiem papierowym. Nie odcinaj włókien oraz ewentualnych kawałków tłuszczu. To dodatkowe zabezpieczenie dla mięsa przed wysuszeniem w piekarniku. Zawsze też dokładnie myj zlew po mięsie. Aby karczek upiekł się równo i zgrabniej się prezentował, warto przed marynowaniem związać go dodatkowo w kilku miejscach nicią do pieczenia mięsa. 

Przygotuj mięso

Krok 2: Szykuj marynatę

Sześć ząbków czosnku obierz i pokrój w plasterki. Czosnek umieść w moździerzu razem z przyprawami: 3 płaskie łyżeczki majeranku; 2 płaskie łyżeczki soli; po płaskiej łyżeczce pieprzu i ziaren kolendry; pół łyżeczki kminku. Wszystko razem ugnieć na pastę. Możesz też tylko przepuścić obrane ząbki czosnku przez praskę i wymieszać na papkę z przyprawami. Polecam wówczas sięgnąć po kminek i kolendrę w wersji już zmielonej - w proszku. 

Porada: Aby otrzymać karkówkę na ostro, wystarczy dodać do przypraw jeszcze 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne albo też pół łyżeczki chili. dodatkowo można też dosypać płaską łyżeczkę słodkiej papryki. Ja nie dodaję oleju do marynaty, ale można to zrobić. Wystarczą dwie łyżki oliwy lub innego, dobrego oleju roślinnego. 

Szykuj marynatę

Krok 3: Natrzyj karkówkę

Mięso obłóż dokładnie papką z przygotowanych przypraw. Natrzyj dokładnie całą karkówkę i zawiń szczelnie w folię. Mięso odłóż do lodówki na minimum sześć godzin. Tak przygotowany karczek wieprzowy możesz śmiało marynować nawet do 48 godzin. 

Natrzyj karkówkę

Krok 4: Upiecz mięso

W dniu pieczenia zdejmij folię. Mięso umieść w rękawie do pieczenia. Zwiąż oba końce. Zachowaj jednak wolną przestrzeń wewnątrz rękawa. Nie zawijaj szczelnie mięsa. Dodatkowo wykonaj kilka otworów w woreczku. Karkówkę w worku umieść na blaszce lub w foremce do pieczenia.

Mięso umieść w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z grzaniem góra/dół. Wybierz środkową półkę piekarnika. Karkówkę piecz tak przez 2 godziny i 20 minut. Po upieczeniu odstaw ją do przestudzenia, ale nie wyjmuj z rękawa póki całkiem się nie schłodzi. Karkówka będzie wówczas jeszcze bardziej soczysta. Rękaw ma dużo zalet. Po pierwsze bardzo ładnie zatrzymuje całą wilgoć mięsa. Po drugie rękaw wyrzucasz a brytfanka łatwo i szybko się myje. 

Upiecz mięso

Krok 5: Podawaj tak, jak lubisz

Po upieczeniu mięso puściło sporo soku i tłuszczu i upieczone ważyło znacznie mniej, bo około 1100 gramów. Sos, który został w worku przelałam po przestudzeniu do szklanki. Otrzymałam w ten sposób pełną szklankę sosu/esencjonalnego i dość słonego bulionu. Można go wykorzystać do zup oraz do zrobienia sosu np. chrzanowego na ciepło. 

Porada: Karkówkę można też upiec bez rękawa. W dniu pieczenia zdejmij folię oraz nadmiar marynaty z mięsa. Marynatę przełóż do małej miseczki, a karkówkę obsmaż z każdej strony na patelni. Jak to zrobić? Nagrzej dużą patelnię. Wlej dwie łyżki leju roślinnego do smażenia lub roztop dwie łyżki smalcu. Karczek smaż na wysokiej mocy palnika przez maksymalnie minutę na stronę. Obracaj go kawałek po kawałku, by cały ładnie się zarumienił. Następnie zdejmij mięso z patelni. Zdjętą wcześniej marynatę ponownie umieść na karkówce. Obsmażony i obłożony marynatą karczek umieść w brytfance lub na blaszce. Niczym go nie przykrywaj i nie okrywaj. Blaszkę umieść w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z grzaniem góra/dół. Wybierz środkową półkę piekarnika. Karkówkę piecz nie dłużej niż dwie godziny. W międzyczasie przynajmniej dwa razy polewaj mięso zebranym sosem, zaś w połowie pieczenia przewróć je też na drogą stronę.

Podawaj tak, jak lubisz

Karkówka pieczona, 7

Na zdjęciach widać karkówkę krojoną jeszcze w dniu pieczenia, po lekkim przestudzeniu. 
Jeśli karkówka pieczona ma być podana do obiadu, to pokrój ją na porcje już w dniu pieczenia. Jeśli zaś planujesz pokroić ją w plasterki i podawać na zimno, to koniecznie trzeba ją dodatkowo schłodzić w lodówce. Mięso będzie się wówczas idealnie kroiło nawet na bardzo cienkie plasterki. 

Z czym najczęściej i najchętniej jadasz pieczone mięsa i jakie są Twoje ulubione?
Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (3178 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Karkówka pieczona

Pieczona karkówka, czyli inaczej karczek pieczony to coś tak pysznego i proste do zrobienia, że musicie poznać ten właśnie przepis na karkówkę pieczoną. Kiedyś piekłam karkówkę w brytfance i wcześniej obsmażałam ją na patelni. Od jakiegoś jednak czasu szykuję wyłącznie wersję z rękawa i bez obsmażania mięsa. Taka karkówka pieczona w rękawie znacznie bardziej mi smakuje. Być może za jakiś czas znowu zacznę szykować ją inaczej, jednak na tę chwilę taka właśnie karkówka pieczona w piekarniku najbardziej mi smakuje. To zdecydowanie moja ulubiona karkówka pieczona na obiad. Wychodzi niesamowicie soczysta i krucha. W treści przepisu podam też oczywiście jak przygotować taką karkówkę również w wersji z podsmażaniem i pieczeniem w naczyniu żaroodpornym. Szykowałam ją już tak dużo razy, że każdy sposób znam na pamięć. Zapraszam też po przepis na udziec z indyka pieczony

Karkówka z piekarnika

W tej wersji nie będzie to ani karkówka po cygańsku, ani też karkówka w sosie, gdzie to korzystamy z mniejszych kawałków mięsa. Tym razem będzie to właśnie karkówka pieczona w całości. Zazwyczaj kupuję kawałek karczku o wadze około 1500 gramów, ponieważ jest to ilość idealna dla naszej czteroosobowej rodziny. Pieczona karkówka o tej wadze zostaje zjedzona na dwa razy. Za pierwszym razem połowa karkówki pieczonej zjadana jest na gorąco do obiadu. Szykuję wówczas jakieś kluseczki do tego oraz sos. Bardzo lubię sos chrzanowy lub musztardowy do takiego mięska. Druga połowa mięsa po przestudzeniu ląduje w lodówce i następnego dnia karczek pieczony w rękawie krojony jest na kanapki. Zauważyłam, że karkówka z piekarnika w rękawie jest mniej tłusta, niż karkówka obsmażana i pieczona w brytfance. Taka aktualnie jest dla mnie najpyszniejsza. 

Karkówka pieczona w piekarniku

Wiele osób myśli, że pieczone mięsa są trudne w przygotowaniu. Wystarczy jednak chociaż raz skusić się na to, by zrobić własną pieczeń i zapewniam, że tylko na tym jednym razie się nie skończy. Karkowka pieczona albo soczysty schab pieczony to nie wszystkie przepisy na pieczone mięsa, jakie znajdziesz na moim Blogu Kulinarnym. Polecam Ci też przepis na pyszny boczek pieczony który uwielbiają u nas wszyscy domownicy. Karkówka pieczona przepis, który przyda Ci się przez cały rok. Karkówka z piekarnika sprawdzi się nie tylko na obiad i na kanapki, ale i na świątecznym stole. Bardzo łatwo ją przyprawić i jeśli tylko wszystko dobrze sobie w kuchni zaplanujesz, to szykowanie takiego mięsa będzie dla Ciebie tylko małym przerywnikiem od innych, domowych czynności. Zapraszam po mój ulubiony i sprawdzony przepis na karkówkę pieczoną w rękawie i życzę smacznego. Zapraszam tez po schab w sosie na pyszny obiad.