Kotlety z warzyw z rosołu

Kotlety z warzyw z rosołu

Z pewnością nie raz zastanawialiście się co zrobić z warzywami wyjętymi z rosołu, czy też wywaru warzywnego. Nie raz pewnie lądowały one w koszu na śmieci.. 

Wielka szkoda ;-) Ugotowane ma miękko warzywa idealnie nadają się na bazę do pysznych kotletów! Warzywa wyjęte z rosołu bez dodatku mięsa będą idealne na kotlety wegetariańskie.

Więcej ...
Miękkie kluski z gotowanych ziemniaków

Miękkie kluski z gotowanych ziemniaków

Zostały mi całkiem ładne, gotowane ziemniaki z dnia poprzedniego. Chciałam je zwyczajnie podsmażyć na oleju, ale coś mnie podkusiło, by zrobić kluski z wrzątku :-)

Chyba zobaczyłam praskę do ziemniaków w szufladzie i nie mogłam się powstrzymać. Chwilę podumałam.. ale tylko chwilę, ponieważ miałam dosłownie 30 minut na zrobienie ciepłego posiłku dla moich Dzieci, które wracały już ze szkoły.

Postanowiłam zrobić mięciutkie, dosłownie rozpływające się w ustach kluseczki pływające w pysznym, delikatnym sosie pomidorowym. Taki sosik zrobiłam w 3 minuty :-)

Delikatne kluseczki z gotowanych ziemniaków z dodatkiem pomidorków duszonych z masłem.. kto by się nie skusił?!

Uwaga - ten posiłek mogą zjeść nawet maluszki. Można pominąć dodatek soli i pieprzu w przepisie.

Łączny czas przygotowywania: około 30 minut
Ilość porcji: śmiało dla 4 osób

Składniki na kluski:
• 500 g ugotowanych ziemniaków
• 4 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• szczypta soli

Składniki na sos pomidorowy:
• 400 g krojonych pomidorków bez skórki z puszki
• 2 łyżki masła, najlepiej klarowane
• szczypta soli i pieprzu

Potrzebne będą:
miska; praska do ziemniaków; duży garnek oraz cedzak.

Więcej ...
Jak ugotować zielone szparagi

Jak ugotować zielone szparagi

Zazwyczaj sięgam po szparagi zielone. Nie tylko dlatego, że według mnie są ładniejsze od białych. Mają też intensywniejszy smak.

Im cieńsze szparagi, tym lepiej. Czasem nie trzeba ich nawet obierać ;-)
Szparagi można też upiec. Gorąco polecam przepis na szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej.

Tym razem jednak wersja gotowana, przepyszna bo podana z francuskim sosem Mornay- przepis podlinkowany!

Do dzieła!

Czas przygotowywania: do 30 minut
Ilość sosu: 4 porcje

Składniki:
• 500 g świeżych zielonych szparagów - jeden pęczek
• pół łyżeczki soli i cukru
• do polania sos Mornay - przepis pod linkiem

Więcej ...
Pasztet jaglany z warzywami

Pasztet jaglany z warzywami

Przepis na wegetariański pasztet pieczony z kaszy jaglanej oraz kilku warzyw.

Jego ogromną zaletą jest prostota i szybkie tempo przygotowania, ponieważ nie trzeba mielić składników.

Polecam go także dla osób na diecie bezglutenowej :-)

Czas przygotowywania: 20 minut
Czas pieczenia: 50 minut w temp. 180 stopni
Ilość porcji: 3 małe foremki 18 x 8 cm

Więcej ...
Bataty z pieczoną fetą

Bataty z pieczoną fetą

Prosty i szybki przepis na pieczone bataty z... pieczoną fetą :-) Rewelacyjne połączenie słodyczy ziemniaków ze słonym serem.

- tylko kilka składników
- prosto, szybko i bez mięsa
- niezapomniany smak

Czas przygotowywania: do 20 minut
Czas pieczenia: do 35 minut temperatura 220 stopni
Ilość porcji:
  4-6

Składniki:
• 1,5 kg batatów z pomarańczowym miąższem
• 4-5 łyżek oliwy czosnkowej
• 1 kostka fety - 200 g
• 3 łyżeczki suszonego oregano
• 2 płaskie łyżki jogurtu greckiego
• sól morska w płatkach i świeżo mielony czarny pieprz

Więcej ...
Awokado pieczone z jajkiem

Awokado pieczone z jajkiem

Szybkie, smacznie, lekkie i bardzo efektowne danie z piekarnika.

Czas przygotowywania: do 10 minut
Pieczenie: do 25 minut w temperaturze 180 stopni
Ilość porcji:
 4

Składniki:
• 2 dojrzałe awokado
• 4 jajka
• garść świeżego szpinaku
• garść pomidorków koktajlowych
• 3 łyżki oliwy
• szczypiorek i koperek
• szczypta soli i pieprzu

Dodatki: podpieczone bagietki, seler naciowy, ćwiartki limonki lub plasterki cytryny

Więcej ...