Miękkie kluski z gotowanych ziemniaków

Miękkie kluski z gotowanych ziemniaków

Zostały mi całkiem ładne, gotowane ziemniaki z dnia poprzedniego. Chciałam je zwyczajnie podsmażyć na oleju, ale coś mnie podkusiło, by zrobić kluski z wrzątku :-)

Chyba zobaczyłam praskę do ziemniaków w szufladzie i nie mogłam się powstrzymać. Chwilę podumałam.. ale tylko chwilę, ponieważ miałam dosłownie 30 minut na zrobienie ciepłego posiłku dla moich Dzieci, które wracały już ze szkoły.

Postanowiłam zrobić mięciutkie, dosłownie rozpływające się w ustach kluseczki pływające w pysznym, delikatnym sosie pomidorowym. Taki sosik zrobiłam w 3 minuty :-)

Delikatne kluseczki z gotowanych ziemniaków z dodatkiem pomidorków duszonych z masłem.. kto by się nie skusił?!

Uwaga - ten posiłek mogą zjeść nawet maluszki. Można pominąć dodatek soli i pieprzu w przepisie.

Łączny czas przygotowywania: około 30 minut
Ilość porcji: śmiało dla 4 osób

Składniki na kluski:
• 500 g ugotowanych ziemniaków
• 4 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• szczypta soli

Składniki na sos pomidorowy:
• 400 g krojonych pomidorków bez skórki z puszki
• 2 łyżki masła, najlepiej klarowane
• szczypta soli i pieprzu

Potrzebne będą:
miska; praska do ziemniaków; duży garnek oraz cedzak.

Więcej ...
Jak ugotować zielone szparagi

Jak ugotować zielone szparagi

Zazwyczaj sięgam po szparagi zielone. Nie tylko dlatego, że według mnie są ładniejsze od białych. Mają też intensywniejszy smak.

Im cieńsze szparagi, tym lepiej. Czasem nie trzeba ich nawet obierać ;-)
Szparagi można też upiec. Gorąco polecam przepis na szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej.

Tym razem jednak wersja gotowana, przepyszna bo podana z francuskim sosem Mornay- przepis podlinkowany!

Do dzieła!

Czas przygotowywania: do 30 minut
Ilość sosu: 4 porcje

Składniki:
• 500 g świeżych zielonych szparagów - jeden pęczek
• pół łyżeczki soli i cukru
• do polania sos Mornay - przepis pod linkiem

Więcej ...
Pasztet jaglany z warzywami

Pasztet jaglany z warzywami

Przepis na wegetariański pasztet pieczony z kaszy jaglanej oraz kilku warzyw.

Jego ogromną zaletą jest prostota i szybkie tempo przygotowania, ponieważ nie trzeba mielić składników.

Polecam go także dla osób na diecie bezglutenowej :-)

Czas przygotowywania: 20 minut
Czas pieczenia: 50 minut w temp. 180 stopni
Ilość porcji: 3 małe foremki 18 x 8 cm

Więcej ...
Bataty z pieczoną fetą

Bataty z pieczoną fetą

Prosty i szybki przepis na pieczone bataty z... pieczoną fetą :-) Rewelacyjne połączenie słodyczy ziemniaków ze słonym serem.

- tylko kilka składników
- prosto, szybko i bez mięsa
- niezapomniany smak

Czas przygotowywania: do 20 minut
Czas pieczenia: do 35 minut temperatura 220 stopni
Ilość porcji:
  4-6

Składniki:
• 1,5 kg batatów z pomarańczowym miąższem
• 4-5 łyżek oliwy czosnkowej
• 1 kostka fety - 200 g
• 3 łyżeczki suszonego oregano
• 2 płaskie łyżki jogurtu greckiego
• sól morska w płatkach i świeżo mielony czarny pieprz

Więcej ...
Awokado pieczone z jajkiem

Awokado pieczone z jajkiem

Szybkie, smacznie, lekkie i bardzo efektowne danie z piekarnika.

Czas przygotowywania: do 10 minut
Pieczenie: do 25 minut w temperaturze 180 stopni
Ilość porcji:
 4

Składniki:
• 2 dojrzałe awokado
• 4 jajka
• garść świeżego szpinaku
• garść pomidorków koktajlowych
• 3 łyżki oliwy
• szczypiorek i koperek
• szczypta soli i pieprzu

Dodatki: podpieczone bagietki, seler naciowy, ćwiartki limonki lub plasterki cytryny

Więcej ...
Domowe frytki z patelni

Domowe frytki z patelni

Jak usmażyć perfekcyjne frytki na patelni?
Sprawdź koniecznie - to bardzo proste!

- nie kleją się do siebie
- są rumiane i chrupiące

Idealnie byłoby podać je z pieczonymi pstrągami - przepis :-)

Czas przygotowywania: do 10 minut
Smażenie: 20-25 minut
Ilość porcji:
 4

Składniki:
• 1 kg ziemniaków - u mnie odmiana Sante
• szklanka oleju - 250 ml
• sól - dowolnie

Będziesz potrzebować również dużą patelnię z grubym dnem oraz duże sitko, cedzak i bawełnianą ściereczkę.

Więcej ...
Jak zrobić kluski śląskie

Jak zrobić kluski śląskie

W tej wersji z dodatkiem jajka :-)

Łączny czas przygotowywania: około 1 godziny
Ilość porcji: około 35 klusek wielkości orzecha włoskiego

Składniki:
• 1 kg obranych ziemniaków
• 1 średnie jajko
• 3 płaskie łyżki mąki pszennej
• 200 g mąki ziemniaczanej - niecałe 3/4 szklanki
• pół łyżeczki soli

Potrzebne będą:
miska; praska do ziemniaków; duży garnek oraz cedzak.

Więcej ...
Jak zrobić pyzy ziemniaczane

Jak zrobić pyzy ziemniaczane

Pyzy, to jedne z najsmaczniejszych dań, jakie można wyczarować z samych ziemniaków.

Zapraszam do robienia razem ze mną :-)

Łączny czas przygotowywania: około 1 godziny
Ilość porcji: około 25 pyz wielkości orzecha włoskiego

Składniki:
• 2 kg ziemniaków
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• szczypta soli

Potrzebne będą:
kilka misek; praska i tarka do ziemniaków; gaza, pielucha tetrowa lub bawełniana ściereczka do odciskania ziemniaków; duży garnek oraz cedzak.

Więcej ...
Gnocchi ze szpinakiem i pomidorami w sosie serowym

Gnocchi ze szpinakiem i pomidorami w sosie serowym

Prosty, pyszny i piękny obiad z domowymi kluskami gnocchi, które bardzo przypominają nasze Polskie kopytka ;-)

To jedna propozycji na romantyczną kolację we Włoskim stylu. Być może na rocznicę, lub walentynki?

- bez mięsa
- perfekcyjny smak
- niebanalne składniki

Łączny czas przygotowywania: około 30 minut + gotowanie ziemniaków
Ilość porcji: 2

Więcej ...